Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, В. Велев написа:

Зависи за коя година говориш. До 80-те години нафтата беше много изгодна. Щом бедни ученици се отопляваме на нафта, а не на ток...

Аз първо написах че е 26 стотинки, ама Пармобил каза че лъжа. Сега излиза че е 24 стотинки. Сега ще цепим стотинката ли за да правите жалки опити да ме упреквате че лъжа. Аз съм го живял това, не карам по архиви като някои невинни девойки тука.

Ти последно каза, че е била 15 ст., значи трябва да е било преди 10.11.1979
Коментирах рязкото увеличение от 60%

Обаче си спомних, че в същото Постановление има и друго зверско увеличение - панелките скочиха с 40%.

И заплатите... МРЗ, непроменяна от 1973 г., с цели 20 лв.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 6 минути, communismatic написа:

Т.е. за пореден път излезе жалък лъжец. Благодаря за вниманието. 

Чакам си отговора на въпроса. Щото тук... пише нещо съвсем различно... Използвай Google Translate.

Към близкият изток, не в Европа, правиш ли разлика? То си има и причина '80 почти никой да не иска да ходи в близкият озток.

Сега ще намериш ли за Европа, че да сравняваме еднакви данни?

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Обаче си спомних, че в същото Постановление има и друго зверско увеличение - панелките скочиха с 40%.

И заплатите... МРЗ, непроменяна от 1973 г., с цели 20 лв.

Тогава имаше 2 вида нафта, за отопление и за гориво.

преди 5 минути, BANKATA написа:

То си има и причина '80 почти никой да не иска да ходи в близкият озток.

Т.е. те са били "силен икономически играч" (по думите на самата статия), но според Иван Разбирача по Всичкология, това е била някаква смешна фирмичка там... ОК, разбрах...  😆😆😆

Аз наистина не знам, да има тема, по която да не пишеш тъпотии... Наистина. Дай ми поне една тема, по която да си компетентен? ЕДНА!?

преди 5 минути, BANKATA написа:

Към близкият изток, не в Европа, правиш ли разлика?

Т.е. щом прави превози от Европа към Близкият Изток и обратно, то не се брои? То там няма пари... 😆😆😆

преди 8 минути, BANKATA написа:

Тогава имаше 2 вида нафта, за отопление и за гориво.

За отопление става 24 ст.

преди 3 минути, communismatic написа:

Т.е. те са били "силен икономически играч" (по думите на самата статия), но според Иван Разбирача по Всичкология, това е била някаква смешна фирмичка там... ОК, разбрах...  😆😆😆

Аз наистина не знам, да има тема, по която да не пишеш тъпотии... Наистина. Дай ми поне една тема, по която да си компетентен? ЕДНА!?

Т.е. щом прави превози от Европа към Близкият Изток и обратно, то не се брои? То там няма пари... 😆😆😆

Тъпотиите ги пишеш ти, ама като нямаш акъл не го разбираш дори когато ти се направи забележка и мямаше да ги повтаряш.

Да, де. То се вижда кой пише тъпотии. Ти до този момент развиваше мантрата, че СОМАТ е била някаква фирма-жалкарче, дето е сформирана за да избива нечии комплекси. Образно го пиша, не ти помня точните глупости. Искаше ми статия на чужд език, която да потвърди обратното. Аз ти дадох. Вижда се с просто око, че това което ти пишеше до сега, няма нищо... ама нищо общо с мантрата дето я въртеше. Това е положението... Ти може да си плещиш дебилщините до пръскане. Както личи от статията... СОМАТ е била нещо наистина значимо в световен мащаб. Благодаря за вниманието... Пий си хапчетата.

преди 3 минути, communismatic написа:

Да, де. То се вижда кой пише тъпотии. Ти до този момент развиваше мантрата, че СОМАТ е била някаква фирма-жалкарче, дето е сформирана за да избива нечии комплекси. Образно го пиша, не ти помня точните глупости. Искаше ми статия на чужд език, която да потвърди обратното. Аз ти дадох. Вижда се с просто око, че това което ти пишеше до сега, няма нищо... ама нищо общо с мантрата дето я въртеше. Това е положението... Ти може да си плещиш дебилщините до пръскане. Както личи от статията... СОМАТ е била нещо наистина значимо в световен мащаб. Благодаря за вниманието... Пий си хапчетата.

Горе долу е така, озбиваш си комплексите с нея. Както ти обясних не е важен размера, дали ще е една фирма с 5000 камиона или 50 с по 100 е все тая. Ще закарат същото количество стока, ще изкарат същите пари. В цял свят е така.

Горе-долу е така, да. Най-голямата фирма в Европа, за която западни медии пишат, че е "силен икономически играч" и който държи фронта между Европа и Близкият изток... била за "избиване на комплекси". Забавно момче... 😆

преди 4 часа, communismatic написа:

Горе-долу е така, да. Най-голямата фирма в Европа, за която западни медии пишат, че е "силен икономически играч" и който държи фронта между Европа и Близкият изток... била за "избиване на комплекси". Забавно момче... 😆

Щом сега сме по-добре при превозите, да!

преди 7 часа, plamen.spam написа:

....

Уморих се да ви обяснявам, че по време на социализма цени не се дигаха (еле па да скочат). Те само се привеждаха в съответствие с нарасналото качество на живот на трудещите се, с цел повишаване на благосъстоянието и все по-комплексното задоволяване на техните материални, духовни и социални потребности. 

Събират се Милко Балев и Тодор Живков да решат на какво да вдигнат цените.

Теглят листче, пада се Ф.

Т.Ж. - Значи вдигаме, фасула, фастъците, ъ.ъ...

М.Б - Малко е другарю Живков, още нещо трябва да вдигнем.

Т.Ж - тогава вдигай фсичко

преди 1 час, lebel написа:

Уморих се да ви обяснявам, че по време на социализма цени не се дигаха (еле па да скочат). Те само се привеждаха в съответствие с нарасналото качество на живот на трудещите се, с цел повишаване на благосъстоянието и все по-комплексното задоволяване на техните материални, духовни и социални потребности. 

Вземам си бележка от тази забележка. 
Това е пълното заглавие на документа:

Постановление №50
За увеличаване на заплатите и другите доходи
на трудещите се и привеждане на цените на едро и
на дребно в съответствие с обективните условия
за развитие на икономиката и повишаване
на нейната ефективност

преди 55 минути, plamen.spam написа:

Вземам си бележка от тази забележка. 
Това е пълното заглавие на документа:

Постановление №50
За увеличаване на заплатите и другите доходи
на трудещите се и привеждане на цените на едро и
на дребно в съответствие с обективните условия
за развитие на икономиката и повишаване
на нейната ефективност

"Моята" формулировка реставрирах постепенно, съвсем сам (по опреснени спомени), ползвайки устойчиви словосъчетания от него време. Общата идея е запазена. Заплатите се увеличават, а цените се привеждат в съответствие. 

Иначе, това постановление не го помнех като номер, но го запомних като едно от оказалите най-голямо влияние върху живота ми (както и тоя на семейството ми). Вече имах син, дъщеря ми още не беше родена, нямах жилище (споменавал съм, че ги отгледахме в 2 квартири (по 4-5 години във всяка), състоящи се от една стая, първата и с общ сан.възел) и в този момент ми трябваха още съвсем малко кинти, за да опитам да купя поне гарсониера (подчертавам купя... не да получа). Опитам, защото дори и за покупка на жилище, трябваше да получа и разрешение във вид на предна класация в групите крайно нуждаещи се. И шат, гарсониерите от прибл. 5000, ги приведоха на 7000 прибл. По спомен.  Утеших се с това, че то за разрешението (тоест придвижването в групите... но това, както и лихвоточките, е друга история) треело и рушвет, какъвто нямах намерение да плащам. И не платих. В резултат отгледах (както и друг път съм споменавал) и двете си деца по квартири. Бяхме млади, силни и упорити, с чувство за чест и достойнство. И независимо от топлите грижи на партията, се справихме!

преди 41 минути, lebel написа:

Бяхме млади, силни и упорити, с чувство за чест и достойнство. И независимо от топлите грижи на партията, се справихме!

Всяка упоритост успява, т.е. не е необходима "партиен чадър". ;) 

Днешните младежи считат, че за да успееш, то трябва да си в някоя партия, иначе все им пречи хипотетичната корупция. Тя не е по-различна от европейската и реално проблемите на българите са, че криво-разбират както социализма, така и демокрацията. Считат, че най лесния начин, за да успееш е да подкупиш някой. За това ти трябват пари, но от къде в младите пари?! Или трябва да продадат нещо от своите родители или да работят усилено!? Е, как ще успеят при положение, че има по-лесни начини за забогатяване!? ;) 

И, тук "дебнат" спекулантите! ;) Но, не на стоките, а на моралните ценности. 

Имаше един мой преподавател в института. Той имаше максима: Този който успее в България, то може да успее и извън нея. Видите ли, че някой се връща от "Европа" и започне да се хвали, че е кадърен, то знайте = не е такъв! Там, кадърните ги "пазят"! ;) 

Те ти така България остана без кадърни работници и/или служители и/или министри и/или кметове и/или бюрократи! Това "довлече" промяната! И, затова като чуя, че трябва да се променя промяната = настръхвам! :) 

Малко за електрониката...

Из "СЪОБРАЖЕНИЯ на др. ТОДОР ЖИВКОВ по информацията за откриването на Стокхолмската конференция, изказани на заседанието на Политбюро на БКП, 31 януари 1984 г."

image.png

Източник: Информационна система на държавните архиви

Такова е положението...

Очаквам мемета за светлото минало и техническия прогрес.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Всяка упоритост успява, т.е. не е необходима "партиен чадър". ;) 

...

Ше засегнеш длибоко тия, дето твърдят (намекват), че без партията е нямало да постигнат нищо... да учат, да се изучат, да се дипломират, реализират (каквото и да означава това), да се задомят, ожилищят (на лингвистите от Малмьо до Иглен нос, дето ще отбележат, че няма такава дума - вече има), да проимат деца, да ги отгледат... да се здравеопазят барабар с тях...бе, изобщо да прокопсат... а не да плюят в тая орисия... както под сурдинка призовават някои поети, които, светла им памет, аз иначе много уважавам и харесвам.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Днешните младежи считат, че за да успееш, то трябва да си в някоя партия, иначе все им пречи хипотетичната корупция. Тя не е по-различна от европейската и реално проблемите на българите са, че криво-разбират както социализма, така и демокрацията...

Тя корупцията си е корупция, няма как да е различна по естество, навсякъде има корупция, въпроса е в мащабите.

Ето прясно прясно

СДВР задържа служители на Автомобилна администрация за подкуп от шофьори на Роби Уилямс - България - Vesti.bg

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Тя корупцията си е корупция, няма как да е различна по естество, навсякъде има корупция, въпроса е в мащабите.

Ето прясно прясно

СДВР задържа служители на Автомобилна администрация за подкуп от шофьори на Роби Уилямс - България - Vesti.bg

мaйкaтaситрака

преди 48 минути, Gaming_Solutions написа:

То е ясно. В ЕС е по-голяма! ;) 

преди 55 минути, lebel написа:

без партията

Коя партия? ОФ, БКП (дето я "няма"), БЗНС или .... то имаше ли друга?! :) 

Щото и сега ОФ е водеща, но на обратно. :) Колкото и странно да звучи .... :) 

п.п. Дали ще я кажеш Народна Република България или Демократична Република България, то каква е разликата?! :) 

преди 7 часа, BANKATA написа:

Щом сега сме по-добре при превозите, да!

Ок, щом сме по-добре, искам да ми покажеш, къде в западни медии ни посочват за някакъв "силен икономически играч", както са писали за СОМАТ. 

преди 9 минути, communismatic написа:

Ок, щом сме по-добре, искам да ми покажеш, къде в западни медии ни посочват за някакъв "силен икономически играч", както са писали за СОМАТ. 

Фирма като СОМАТ няма, обясних ти го, малките фирми в момента вършат двойно повече работа от СОМАТ.

Продължаваш да не тазбираш че фирмата е била някакъв фактор, а не държавата.

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:
преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

То е ясно. В ЕС е по-голяма! ;)

Така е. Мащабите са по-големи. Да не споменавам Китай (споменах го) :hush:. А спрямо глава от населението, №1 по корупция е Руската Федерация. 

преди 1 час, BANKATA написа:

Фирма като СОМАТ няма, обясних ти го, малките фирми в момента вършат двойно повече работа от СОМАТ.

Продължаваш да не тазбираш че фирмата е била някакъв фактор, а не държавата.

Да, дай ми пример с фирма, за която се пише нещо подобно или направо за държавата ни. Предполагам, че няма да е проблем. 

преди 21 минути, communismatic написа:

Да, дай ми пример с фирма, за която се пише нещо подобно или направо за държавата ни. Предполагам, че няма да е проблем. 

'23 държавата превозва близо два пъти повече. '24 по-малко.

преди 50 минути, BANKATA написа:

'23 държавата превозва близо два пъти повече. '24 по-малко.

Ти откъде знаеш първо, че превозва два пъти повече, при положение, че няма никакви данни за товаримостта в ония години? Това, че има повече камиони, не значи, че всичките са на път постоянно. Освен това, мисля, че вече си изяснихме (уж), че повечето камиони не са аргумент, защото и едно време автомобилите са били по-малко. Нали така? Това е първото. И второто... кога ще ми покажеш, къде пише за уникалната транспортна дейност у нас? Нали уж едновремешният СОМАТ е бил някаква смешна история? А в същото време за него пишат западни издания, а за сега не пише никой. Не само, че не пише никой, а даже не сме дори на Балканите първи. Нещо много рехава ти е тезата.

преди 2 часа, БаалБек написа:

А спрямо глава от населението, №1 по корупция е Руската Федерация.

Извинявай, би ли ми обяснила, как по-точно се измерва "корупцията" в една държава на глава от населението? 

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Твоите хора от ПП-ДБ слагаш ли ги в това число?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.