Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Документът фалшив ли е?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, plamen.spam написа:

Документът фалшив ли е?

Кво значение има, след като ти за пореден път демонстрира тоталната си неадекваност и по тая тема? Сега... следва задаване на тъпи въпроси след всеки мой пост, колкото там да се опита, да забърше о*раното... 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Т.е. тия дето 99,9% от хората тук ви имат за разни миячи на кенефи в моловете

Копейките, хора ли сте !? 

Фантазията на сенилен старец комунист. Белене щяло да ни се види курорт. Айде при Кобзон   :bye1:

преди 47 минути, communismatic написа:

Кои са тия, дето са "всички"? Кой визираш? Ти, Пламен, Умното Джоки и Ванката? Т.е. тия дето 99,9% от хората тук ви имат за разни миячи на кенефи в моловете? 

Умен Джоки снощи съвсем сериозно смяташе, че го докладвам. Той явно си вярва, че ме дразни... 😆

Ти да ме смяташ за мияч за мен е комплимент.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Ти да ме смяташ за мияч за мен е комплимент.

Ами ти не правиш нищо за да промениш мнението ми, абсолютно по всички теми си все едно си предрусал с гъби. Да не говорим, че ти си въртиш гъзицата постоянно, както само на теб ти отърва... т.е. дори и собствена позиция нямаш. Антикомунист, който забранява. Вие на умряло срещу руснаците, че убивали хора в Днепропетровск, а няма хал-хабер, какво се е случвало в Донбас след майдана.

преди 47 минути, communismatic написа:

Т.е. тия дето 99,9% от хората тук ви имат за разни миячи на кенефи в моловете? 

на 21.09.2025 г. в 18:23, communismatic написа:

Един човек, дето има възможност, колкото да мие клозети на гарата, как да стане ядрен инженер?

на 26.09.2025 г. в 9:26, communismatic написа:

Аз като ти чета постовете, басирам се, че миеш кенефи някъде.

на 25.05.2025 г. в 0:13, communismatic написа:

Ти какво работиш? Миеш кенефи на автогарата? 

на 25.09.2025 г. в 20:50, communismatic написа:

Вниквай, че цял живот ще миеш кенефи на автогарата в Дупница

на 27.05.2025 г. в 23:04, communismatic написа:

Ти какво работиш? Наистина ми е чудно? Миеш кенефи...

Психолозите твърдят, че в твоя случай, когато често използваш израза "миеш кенефи" означава, че имаш проблем!!!

Проекция – това е класически защитен механизъм. Човекът проектира върху другите нещо, което сам чувства като срам, унижение или непълноценност в себе си. Може би той сам има работа или преживяване, което свързва с „мръсно“ или „унизително“, и така се опитва да се дистанцира: „Аз не съм този, който мие тоалетни – ти си!“

Комплекс за малоценност – подобни хора често имат нисък социален статус или усещане, че не ги уважават, затова компенсират чрез принизяване на другите. Тоест, като каже „ти миеш тоалетни“, той си внушава, че самият той стои по-високо.

Травматичен произход – възможно е (макар и не винаги) в миналото човекът да е преживял унижение, насилие или присмех, свързано с тоалетна, чистене или контрол върху тялото. Понякога подсъзнанието реагира, като превръща травмата в маниакално подиграване на темата.

Благодаря за вниманието!!!

:newspaper:

преди 3 минути, БаалБек написа:

Психолозите твърдят, че в твоя случай, когато често използваш израза "миеш кенефи" означава, че имаш проблем!!!

Верно? Психолозите смятат, че когато някой говори, че друг "мие кенефи" значи има проблеми? 😆😆😆😆

УНИКАЛНА! Тая е направо легенда на форума... 😆

току-що, communismatic написа:

Верно? Психолозите смятат, че когато някой говори, че друг "мие кенефи" значи има проблеми? 😆😆😆😆

УНИКАЛНА! Тая е направо легенда на форума... 😆

И постоянното хилене е признак на шизофрения.

току-що, BANKATA написа:

Ми, направете нещо, което да не ме кара, да ви се хиля на тъпотиите.

Кеворк Кеворкян
Най-общо казано.
Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората, които са живели в НРБ.

May be an image of one or more people and newsroom

преди 8 минути, БаалБек написа:

Всъщност ако психолог обърне внимание, че някой често употребява израза "миеш кенефи" ще се запита: Дали някой наистина не мие кенефи?

преди 9 минути, БаалБек написа:

Проекция – това е класически защитен механизъм.

Нали преди малко направи внушение (в другата тема), че всъщност аз го правя? Класически защитен механизъм нали?

преди 10 минути, БаалБек написа:

Тоест, като каже „ти миеш тоалетни“, той си внушава, че самият той стои по-високо.

Ако си останала с впечатлението, че миенето на тоалетни е най-ниското ниво е напълно вероятно да напишеш нещо такова. След тоалетната има още няколко не по-малко "чисти" неща за вършене. И като мияч на тоалетни все пак може да стоиш по-високо. 

преди 15 минути, БаалБек написа:

Травматичен произход

Да не би пак да се проектираш? Все пак е възможен вариант....

преди 6 минути, BANKATA написа:

Като реакция на мнения важи ли същото?

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ПЪРВИТЕ ТРИ БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТОМОБИЛА ПРОИЗВЕДЕНИ 1966, 1967 и 1970 г.
Смелостта на българските инженери се гради върху бързо растящото родно производство на електрокари започнало още през 1952, когато сме произвели първият български електрокар. (40 години по късно през 1992 г. стигаме 1 500 000 произведени кари и ги изнасяме по цял свят.)
Затова През 60-те години, България има сериозно предимство сред световните елмобилни конструктори заради развитото ни производство на електрокари - за неговите нужди в БАН е създаден отделен Научноизследователски и проектно-конструкторски институт по електро- и мотокари (НИПКИЕМ).
315-1, (ПИОНЕР-63)
Научноизследователски и проектно-конструкторски институт по електро- и мотокари (НИПКИЕМ) създава първия български - а и изобщо източноевропейски - електромобил. Завършен през 1966 г. но не е представян официално. Двуместната каросерия, наличието на кардан с главно предаване и диференциал (който и в двата случая е от ЗАЗ-965. Дизайна и типа на каросерията е открита и изработена от листова ламарина.
ПИОНЕР-63 (ПИОНЕР-67)
е вторият български елмобил произведен 1967г.
Той е "лека кола за два пътника", както разказва статията в тогавашното списание "Наука и Техника". Електрическият двигател с мощност 6.3 киловата осигурява скорост до 55 км/ч, а общото тегло на машината е едва 850 килограма.
Той е първият професионален опит за създаването на модерен пътнически електромобил в България. Работата по изработването на прототипа, обозначен като 315-2, започва през септември 1966 г. Неговият екстериор първоначално е изпълнен от стиропор и восък в естествена големина, след което са свалени калъпи, в които е отлята и стъклопластовата каросерия.
Пионер-63 през септември 1967 г. е изложен на Пловдивския панаир. В неговата конструкция са използвани много готови компоненти и части, като например предния мост и кормилната уредба, които са взети от „Запорожец“
Проектиран и конструиран от колектив на НИПКИЕМ.
Използва оловни акумулаторни батерии, проектирани за него в БАН. Заслугата за запазването на единствените две снимки е на ст.н.с. ІІ ст. д.т.н. инж. Евгени Танчев, отговорен конструктор на каросерията.
ЕЛМО-70
Е третият български елмобил използва каросерия на "Москвич-426" като го модифицират почти изцяло:
Диференциалът е отстранен и заменен с електромотор, свързан с планетарен редуктор с предавателно число 1:4.67. Електромоторът е с номинална мощност 9 киловата, работи при 80 волта и тежи едва 65 кг. Коефициентът му на полезно действие е 85% - близо три пъти над конвенционалния двигател с вътрешно горене, използван от "Москвич".
Истинската новост в Елмо 70 обаче е батерията, създадена в Централната лаборатория по електрохимични източници на ток. По същото време електрическите прототипи на Ford ползват оловни батерии с капацитет 5.75 киловатчаса, в Япония Hitachi разработва никелово-цинкови с капацитет 24.9 кВтч, а българската е цинково-въздушна, с капацитет цели 40 кВтч. На всичкото отгоре тя е значително по-лека от японската разработка - 400 кг срещу 697 за продукта на Hitachi.
ЕЛМО-70 не е особено бърз - развива до 60 км/ч. Но за сметка на това пробегът й напълно съответства дори на днешните стандарти за електромобили - той е 240 километра в реални условия, както показват изпитанията по столичното Околовръстно шосе ("Наука и Техника" описва как при първите тестове шофьорът бил спрян от любопитен катаджия, защото колата не издавала звук. Оказало се, че изпитателят си е забравил документите в лабораторията)

May be an image of text
преди 9 минути, maxthon написа:

Като реакция на мнения важи ли същото?

Важи в зависимост от това до какво ниво си отчаян и дали обективните доказателстса ще ги вземеш обективно или субективно.

преди 18 минути, communismatic написа:

Ми, направете нещо, което да не ме кара, да ви се хиля на тъпотиите.

Може да те пратим в клиника.

преди 20 минути, В. Велев написа:
Кеворк Кеворкян
Най-общо казано.
Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората, които са живели в НРБ.

Но най-хубавото е че този строй си замина.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Може да те пратим в клиника.

Да ме пратите в клиника, при положение, че пишете тъпотии и аз ви се хиля, понеже съм по-умен от вас? То май вие сте за клиника, ама карай.

Кажи, що си противоречиш през цялото време? Що виеш на умряло срещу руснаците, а даже нямаше и грам понятие, че украинската сган е избивала деца в Донбас след майдана? Що не виеш на умряло и че украинците горяха живи хора в Одеса? Що ти е такъв двоен аршина? Ето, питам те. Нали аз съм за клиника, докажи, че не съм бил прав.

преди 7 минути, communismatic написа:

Да ме пратите в клиника, при положение, че пишете тъпотии и аз ви се хиля, понеже съм по-умен от вас? То май вие сте за клиника, ама карай.

Кажи, що си противоречиш през цялото време? Що виеш на умряло срещу руснаците, а даже нямаше и грам понятие, че украинската сган е избивала деца в Донбас след майдана? Що не виеш на умряло и че украинците горяха живи хора в Одеса? Що ти е такъв двоен аршина? Ето, питам те. Нали аз съм за клиника, докажи, че не съм бил прав.

Про едното става въпрос за армията на една държава, при другото за екзалтирани хора излези на протест. 

Но дъм сигурен че пак няма да успееш са направиш разликата между двете.

ПП: вменяването на вина за умишлено убийство на деца може да си го мушнеш знаеш къде.

току-що, BANKATA написа:

Про едното става въпрос за армията на една държава, при другото за екзалтирани хора излези на протест. 

Гениално! Кажи го на очернените майки на дечицата... Само Иван би направил подобно сравнение. "Екзалтирани" хора излезли на протест!? Това е някакъв... мега примитивен начин, да се оправдаят боклуците, дето горят живи хора, само защото не съвпадат с техните политически възгледи. 😆

преди 34 минути, В. Велев написа:
Кеворк Кеворкян
Най-общо казано.

Др. Велева пенсионерка и платена тролка от последните редици на БКП, ни представя пропагандата на един комунистически доносник. :lol6:

преди 7 минути, BANKATA написа:

ПП: вменяването на вина за умишлено убийство на деца може да си го мушнеш знаеш къде.

Да, как са загинали дечицата? Дай някакво обяснение? Твърдиш, че лъжа. Дай да видя коя е истината... :) 

Гениално! Кажи го на очернените майки на дечицата... Само Иван би направил подобно сравнение. "Екзалтирани" хора излезли на протест!? Това е някакъв... мега примитивен начин, да се оправдаят боклуците, дето горят живи хора, само защото не съвпадат с техните политически възгледи. 😆

Аз хората горели други хора не оправдавам, но както и очаквах ти не вдяна разликата между това дали се прави от хора под пагон или протестиращи.

И каква е разликата, при положение, че и едните жертви са мъртви, че и другите? Едните са малко по-умрели от другите? 

Но дъм сигурен че пак няма да успееш са направиш разликата между двете.

Редовно по линията на съприкосновение се случва да се прехване видеосигнала на чужди fpv дрончета. Интересни неща се случва да се видят. После да не се чудят защо се ще пускат фабове по главите на дроноводите.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Да, как са загинали дечицата? Дай някакво обяснение? Твърдиш, че лъжа. Дай да видя коя е истината... :) 

Ти вменяваш някаква вина, аз да ти се обяснявам. Ама че си забавен.

току-що, BANKATA написа:

Ти вменяваш някаква вина, аз да ти се обяснявам. Ама че си забавен.

Т.е. ти нямаш доказателства, че лъжа, но иначе "вменявам вина". ОК, разбрах... 😆

току-що, maxthon написа:

Редовно по линията на съприкосновение се случва да се прехване видеосигнала на чужди fpv дрончета. Интересни неща се случва да се видят. После да не се чудят защо се ще пускат фабове по главите на дроноводите.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Ами чуди се.

преди 5 минути, BANKATA написа:

Аз хората горели други хора не оправдавам, но както и очаквах ти не вдяна разликата между това дали се прави от хора под пагон или протестиращи.

Нямало е друг изход. Тия съветски малоумници са били инструктирани да превземат града.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.