Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, communismatic написа:

Нищо общо, да. Ти даже понятие си нямаш каква агресивна политика е водила Турция още по времето на Кемал Ататюрк спрямо нас. Ние проблем с тях не сме имали, а те са имали проблем с нас. Друг е въпроса, че смяната на имената е нещо изключително крайно, и това е вина специално на Живков, той дори поема пълната отговорност за този акт.

Съсредоточаването на войски на турската граница е мноооого преди смяната на имената. Извинявай, но не си бил войник, а още повече преди 1989 г. Затова не вкарвай възродителен процес така от воле. Но чакам @Belefor да ми обясни каква глупост съм казал.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

току-що, communismatic написа:

Джокер, опитай се малко да вникваш в нещата. Доколкото е възможно.

Ти също. По принцип всики знаем колко ти е капацитета, но все пак.... 😆 Смяташ ли да ми отговориш на въпроса или е необходимо стотина пъти да го повторя? 

преди 3 минути, "Саша" написа:

Тоест признаваш, осъзнаваш, че който управлява дадена държава, определя как ще се отнася със съседите си? 

току-що, parmobil написа:

Съсредоточаването на войски на турската граница е мноооого преди смяната на имената.

Тъй, ако трябва да се опитам като на бавноразвиващ да ти го обясня посредством играчка и фигурка от пластилин? Кое от "агресивна политика" и "Кемал Ататюрк" не успя, да загрееш? Кемал кога е властвал, имаш ли идея изобщо?

току-що, "Саша" написа:

Смяташ ли да ми отговориш на въпроса или е необходимо стотина пъти да го повторя? 

Ми, извинявай, ама... не виждам от написаното от мен, каква връзка има с въпроса ти? Затова те карам, малко от малко, да вникваш в нещата. Щото 90% от хората тук сте за Карлуково.

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми, извинявай, ама... не виждам от написаното от мен, каква връзка има с въпроса ти? Затова те карам, малко от малко, да вникваш в нещата. Щото 90% от хората тук сте за Карлуково.

Благодаря, но на свиждане нямам намерение да ти идвам до Карлуково. 😆 Не виждал, сега и кьорав се изявява... 😆 Баси животното

Тоя... от 40 поста... в 30 пише мега тъпотии, а в останалите 10 пише неща, които нямат никаква връзка с темата. 😆

Тоя... от 40 поста... в 30 пише мега тъпотии, а в останалите 10 пише неща, които нямат никаква връзка с темата. 😆

Виж колко елементарен въпрос те попитах.

преди 12 минути, "Саша" написа:

Тоест признаваш, осъзнаваш, че който управлява дадена държава, определя как ще се отнася със съседите си? 

Ще видим ли отговор или ще ни докажеш вече за незнам кой път, че си мега прост? 😆

преди 54 минути, communismatic написа:

T.е. нямаш представа, коя е причината за "Възродителният процес"... или поне една от причините. Айде, като научиш... пак заповядай.

Ти оправдаваш ли възродиелният процес ?

Реално, проблем от наша страна - няма. Още повече, че това не е и по стила на Тодор Живков, който предпочита, да бъде в добри отношения с всички страни, включително и със западните.
Вече написах на костовиста, че напрежението между Турция и България тлее още от времето на Кемал Ататюрк, а ако трябва да бъдем максимално честни... дори и по-рано, понеже, когато той е на наша територия и е военен аташе, той постоянно дава разузнавателни данни за нас. Политиката на монархията у нас (изключение прави само правителството на Стамболийски) е била... общо-взето мюсюлманското население, да бъде изолирано по всякакъв начин, разбирай културно, образователно и прочее. Общо-взето в един турски катун само ходжата е знаел тук-там български, всички други не са знаели и азбуката ни дори. Между другото, Кимон Георгиев е министър-председател за няколко месеца след преврата на деветнадесетомайците, но прави много важни стъпки в цялостното преименуване на българските местности, които все още са с турски имена. Например Каваклии става Тополовград, а Орхание става Ботевград. Турция умело използва този български подход срещу техните хора и започват масово, да разпространяват чрез техните задгранични организации пропагандни позиви, как е редно, те да се приберат при "Ана Ватан" и че само тя милее за тях. Какво правят политиците ни преди 1944-та по този въпрос? Ами например по време на "Кръстилката" Фердинанд сменя имената на близо 200 000 души (българи-мохамедани). "Дружба Родина" и Васил Радославов също продължават политиката през 30-те години, но в по-скромен мащаб.
След като идват комунистите на власт, политиката на БКП е доста лавираща през годините. Вълко Червенков лично се допитва до "другарят" Йосиф Висарионович Сталин, как да се действа срещу тях, понеже Турция и България вече са част от два съвсем различни геополитически блока. Мисля, че до 1952-ра година вече са изселени към 150 000 български турци. В същото време, обаче... противно на всички приказки от тяхна страна, Турция затваря границата и не допуска, да се "прехвърлят" още хора. След като бай Тошо идва на власт, политиката на партията тотално се променя, НРБ буквално се опитва, да ги асимилира и всички турчета започват, да учат български заедно с българските деца. Естествено, целта на Живков е тия хора, да се откъснат от турските лапи и да им се покаже, че те са желани и са си "наши хора". Вероятно БКП използва съветската пропаганда за "многонационална държава". Живков успява добре, да лавира и около "Кипърският проблем", понеже на Турция вече не им е до нашите хора... поне за кратко. След 70-те години, БКП все по-зорко наблюдава демографският процес у нас и това още повече ги мотивира, да приключат завинаги с този проблем, още повече, че турските задгранични организации (например "Туран") не спират, да шават наляво-надясно и да мътят главите на българските турци. Има призиви към тях - да не се женят за българи, да не участват в никакви мероприятия свързани с българи и прочее. Проблема очевидно е взел връх. Живков, обаче започва отдалече... първо ще се опита, да ограничи "етническите" ритуали сред това население, естествено идеята е да се опитат отново, да ги разграничат от Турция. Това обаче съвсем логично не дава никакъв резултат. Първо се сменят имената на българо-мохамеданите, има протести в Гоце Делчев и нещата се осуетяват за кратко. После все пак ги сменят, но това, според мен се прави за да се опипа почвата. Да се види как ще се реагира, ако се пристъпи към по-мащабни действия. После се сменят и имената на децата от смесените бракове през 1982-ра. След това идва и преименуването на българските турци, което става изключително бързо (мисля, че трае само два месеца). Имайте предвид, че разузнавателните ни структури през цялото време действат активно срещу набезите на Турция спрямо нашите хора, но постоянно никнат нови и нови шпиони. Примерно, доколкото си спомням... от Държавна сигурност дори успяват, да "пробият" човек в Турският Парламент, включително и турски шифровач.
Кой е бил против? От БКП е имало някои хора от висшите слоеве, които са били против. Но по-важното е, че НРБ губи немалка част от разузнавателните си структури сред това население, понеже агентите им просто не са съгласни с тоя ход на партията. Един от тях е... Сокола. 
Така... 325 000 души напускат България по време на "Възродителният процес", след това обаче... 130 000 се връщат обратно. Сами си задайте въпроса "Защо?".

преди 7 минути, communismatic написа:

Реално, проблем от наша страна - няма. Още повече, че това не е и по стила на Тодор Живков, който предпочита, да бъде в добри отношения с всички страни, включително и със западните.
Вече написах на костовиста, че напрежението между Турция и България тлее още от времето на Кемал Ататюрк, а ако трябва да бъдем максимално честни... дори и по-рано, понеже, когато той е на наша територия и е военен аташе, той постоянно дава разузнавателни данни за нас. Политиката на монархията у нас (изключение прави само правителството на Стамболийски) е била... общо-взето мюсюлманското население, да бъде изолирано по всякакъв начин, разбирай културно, образователно и прочее. Общо-взето в един турски катун само ходжата е знаел тук-там български, всички други не са знаели и азбуката ни дори. Между другото, Кимон Георгиев е министър-председател за няколко месеца след преврата на деветнадесетомайците, но прави много важни стъпки в цялостното преименуване на българските местности, които все още са с турски имена. Например Каваклии става Тополовград, а Орхание става Ботевград. Турция умело използва този български подход срещу техните хора и започват масово, да разпространяват чрез техните задгранични организации пропагандни позиви, как е редно, те да се приберат при "Ана Ватан" и че само тя милее за тях. Какво правят политиците ни преди 1944-та по този въпрос? Ами например по време на "Кръстилката" Фердинанд сменя имената на близо 200 000 души (българи-мохамедани). "Дружба Родина" и Васил Радославов също продължават политиката през 30-те години, но в по-скромен мащаб.
След като идват комунистите на власт, политиката на БКП е доста лавираща през годините. Вълко Червенков лично се допитва до "другарят" Йосиф Висарионович Сталин, как да се действа срещу тях, понеже Турция и България вече са част от два съвсем различни геополитически блока. Мисля, че до 1952-ра година вече са изселени към 150 000 български турци. В същото време, обаче... противно на всички приказки от тяхна страна, Турция затваря границата и не допуска, да се "прехвърлят" още хора. След като бай Тошо идва на власт, политиката на партията тотално се променя, НРБ буквално се опитва, да ги асимилира и всички турчета започват, да учат български заедно с българските деца. Естествено, целта на Живков е тия хора, да се откъснат от турските лапи и да им се покаже, че те са желани и са си "наши хора". Вероятно БКП използва съветската пропаганда за "многонационална държава". Живков успява добре, да лавира и около "Кипърският проблем", понеже на Турция вече не им е до нашите хора... поне за кратко. След 70-те години, БКП все по-зорко наблюдава демографският процес у нас и това още повече ги мотивира, да приключат завинаги с този проблем, още повече, че турските задгранични организации (например "Туран") не спират, да шават наляво-надясно и да мътят главите на българските турци. Има призиви към тях - да не се женят за българи, да не участват в никакви мероприятия свързани с българи и прочее. Проблема очевидно е взел връх. Живков, обаче започва отдалече... първо ще се опита, да ограничи "етническите" ритуали сред това население, естествено идеята е да се опитат отново, да ги разграничат от Турция. Това обаче съвсем логично не дава никакъв резултат. Първо се сменят имената на българо-мохамеданите, има протести в Гоце Делчев и нещата се осуетяват за кратко. После все пак ги сменят, но това, според мен се прави за да се опипа почвата. Да се види как ще се реагира, ако се пристъпи към по-мащабни действия. После се сменят и имената на децата от смесените бракове през 1982-ра. След това идва и преименуването на българските турци, което става изключително бързо (мисля, че трае само два месеца). Имайте предвид, че разузнавателните ни структури през цялото време действат активно срещу набезите на Турция спрямо нашите хора, но постоянно никнат нови и нови шпиони. Примерно, доколкото си спомням... от Държавна сигурност дори успяват, да "пробият" човек в Турският Парламент, включително и турски шифровач.
Кой е бил против? От БКП е имало някои хора от висшите слоеве, които са били против. Но по-важното е, че НРБ губи немалка част от разузнавателните си структури сред това население, понеже агентите им просто не са съгласни с тоя ход на партията. Един от тях е... Сокола. 
Така... 325 000 души напускат България по време на "Възродителният процес", след това обаче... 130 000 се връщат обратно. Сами си задайте въпроса "Защо?".

Напрежение между България и Турция има в общество но да се твръди, че то идва от време на Ататюрк? 😆

И тези които се връщат е защо условията в Турция са били тежки.

Ми, аз какво съм виновен, че тираджиите сте масово не прочели и една книга през живота си... Само в тоя форум може да се срещнат хора, които са горди от некомпетентността си. В какъв свят живеем само...

Ми, аз какво съм виновен, че тираджиите сте масово не прочели и една книга през живота си... Само в тоя форум може да се срещнат хора, които са горди от некомпетентността си. В какъв свят живеем само...

Никой не те обвинява, че си прост и не можеш на елементарен въпрос да отговориш, но щом така мислиш, няма да те разубеждавам. 😆 Много е зле този индивид.

преди 1 минута, "Саша" написа:

Никой не те обвинява, че си прост и не можеш на елементарен въпрос да отговориш, но щом така мислиш, няма да те разубеждавам. 😆 Много е зле този индивид.

Не е зле. Той е комуняга.

преди 36 минути, BANKATA написа:

Ти оправдаваш ли възродиелният процес ?

Не съм ли обяснил вече или? Я виж по-рано какво съм писал? Умно момче си (колкото Умното Джоки), надявам се, че ще се справиш... :) 

преди 2 минути, BANKATA написа:

Не е зле. Той е комуняга.

Не е бил роден по времето на комунизма. И все пак, ако е било хубаво през комунизма нямаше народа да се вдигне и да го разруши.

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

преди 1 минута, communismatic написа:

Не съм ли обяснил вече или? Я виж по-рано какво съм писал? Умно момче си (колкото Умното Джоки), надявам се, че ще се справиш... :) 

Трябва ли да следя всичките ти публикации?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Трябва ли да следя всичките ти публикации?

Т.е. се включваш в темата без изобщо да си наясно, какво точно се коментира. Каква изненада само... Аз като разправям, че с Умното Джоки сте на един акъл.

Т.е. се включваш в темата без изобщо да си наясно, какво точно се коментира. Каква изненада само...

А ве ей шемет, какво значение има кой кога се включва, в коя тема? Психопат. 😆 Тръгна сметка да държи на другите. 😆

Джокер, цял живот ще си тираджия... Повярвай ми... 😆

преди 6 минути, communismatic написа:

Джокер, цял живот ще си тираджия... Повярвай ми... 😆

Тираджия ли те е перал, че постоянно това повтаряш? 😆 Сигурно ти е харесало, а? 😆😆😆

току-що, "Саша" написа:

перал

Извинявай, говоря само български...

Извинявай, говоря само български...

Много ясно, като си прост и е неспособен да научиш друг език.... 

току-що, "Саша" написа:

Много ясно, като си прост и е неспособен да научиш друг език.... 

На кой език е "перал"? За да знам, да го науча...

преди 1 час, communismatic написа:

Тъй, ако трябва да се опитам като на бавноразвиващ да ти го обясня посредством играчка и фигурка от пластилин? Кое от "агресивна политика" и "Кемал Ататюрк" не успя, да загрееш? Кемал кога е властвал, имаш ли идея изобщо?

А ти имаш ли идея? Къде наби Ататюрк с в соц-полюциите ви?

На кой език е "перал"? За да знам, да го науча...

На руZки. 

току-що, parmobil написа:

А ти имаш ли идея? Къде наби Ататюрк с в соц-полюциите ви?

Т.е. още не си разбрал. Мхм...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.