Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 21 часа, communismatic написа:

Много ми е чудно, как е възможно... човек да е толкова нагъл, при положение, че умишлено не отговаря на една дузина въпроси, постоянно сменя темите и т.н. и след това да твърди, че от отсрещната страна се пропускали "заводи и стопанства". И то при положение, че над 200 пъти ти писах, че и сини, и червени са крали заедно като изоглавени. Това е ясно на абсолютно всеки с две мозъчни гънки. И не знам, колко пъти трябва да те питам за "Нефтохим" и как циганина Иван Костов я даде на руснаците... Отговор най-накрая ще получа ли? А, НЕпривърженико на Иван Костов?

Помнят, да. Има и документи, които още се пазят. Примерно за "БГА Балкан", дето една с твоите възможности тук тръгна, да ми спори, та в един даден момент спря умишлено да отговаря. Напомня ми на един от форума... Абсолютно всичките тук сте си един дол дренки. Видите ли зор, веднагически се сменя темата, не се отговаря и т.н.

Костов не е ли с ПП-ДБ? Щото ти си типичен жълтопаветник... Ама пар екселанс "жълтопаветник"...

Аз съм злобен, при положение, че ти ме питаш за баща ми и дядо ми и натрапваш тъпата си теза, че били "комунисти". Баси жалкото човече... И кого лъжеш, че се забавляваш? Хора, дето се "забавляват", не пикаят газ от злоба по други, намесвайки и семействата им в обидите. Тия ги разправяй на някой друг. Виж Баалбек и Джокович ще ти се вържат на измишльотините.

Хайде сега погледни какво ме питаш! "БГА БАЛКАН"??? Примерно те питам за десетки и стотин заводи преди 1998 г. Но ти се правиш на непрочел! Какъв Костов? А, той бил за малко министър. А ръководствата на тези предприятия някой смени ли ги? Колко "сини" правителства имаше до 1998г.? Няма и половин мандат на Ф. Димитров, но на теб/вас само демокрацията ви е виновна. Червени ливади.

Изобщо нелично те питам - как щеше да си спретне бизнес баща ти преди '89? А ти, с твоите бургери? Последното не е насмешка! Надявам се да са вкусни, конкурентни и да носят печалба.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 51 минути, В. Велев написа:

Да ти припомня пак, че в момента сме съвременници на епохални и радикални световни промени. Така че не мога веднага да ти кажа че руската икономика е във възход. Защото едва сега руснаците разбраха, че западните и презокеанските им "приятели" не са им приятели.

Не разбирах руснаците защо не си развиват различни и защо не всички отрасли на икономиката, а разчитаха само за нефт, газ и други природни ресурси. От друга страна и те са прави. Защо да откриват топлата вода и колелото. Германците например произвеждат хубави коли, но правят това от зор, защото нямат какво друго да продават. В смисъл нямат нефт и газ. И тогава руснаците купуват хубави коли и им дават газ. Това е идеалния икономически модел за света. Кой каквото има да продава. Ако няма природни ресурси да произвежда коли или чипове.

Само че ненаситните и алчни влечуги, няколко семейства управляващи света, не искат такава идеалистична картина и такова мирно световно съществуване. Те искат всичко за тях - и природните ресурси и производството. И заради тях сега има войни.

И да се върнем на руската икономика. Руснаците, благодарение на санкциите разбраха най-после истината. Руснаците трябва вечно да са благодарни на хората въвели санкциите срещу тях.

Сега ще започнат и коли да си правят и чипове. Много важно е че те имат и енергийните ресурси и материалите. При тях просто е идеалния вариант и мечта на всяка държава. Не се подлъгвай че били пияници и нямали специалисти. Специалисти при руснаците с лопата да ги ринеш, а пияници има повече в САЩ.

Та руската икономика тръгна, ама не бързай да питаш като с ваксините кога ще ти подействат. Просто сега сме съвременници. В окото на бурята сме.

Велев, като брат те обичам, но си един наивник на надсредна възраст.

Россия в момента е пробита кошница. Фонд за национално благосъстояние е намалял от 96 500 000 000 на 11 690 000 000 рубли, но си съчиниха възход, защото 1 долар от 100 рубли стана 80! Ако проследиш курса на рублата, ще забележиш откога РФ започна да обеднява. hint- анексията на Крим. Тогава беше 40 рубли за 1 долар.

преди 25 минути, parmobil написа:

Велев, като брат те обичам, но си един наивник на надсредна възраст.

Россия в момента е пробита кошница. Фонд за национално благосъстояние е намалял от 96 500 000 000 на 11 690 000 000 рубли, но си съчиниха възход, защото 1 долар от 100 рубли стана 80! Ако проследиш курса на рублата, ще забележиш откога РФ започна да обеднява. hint- анексията на Крим. Тогава беше 40 рубли за 1 долар.

Защо ги гледаш тия неща само? То и САЩ с трилионния си външен дълг трябваше да е фалирал вече.

И друго - дай пример, коя друга държава би издържала на сегашните санкции към Русия?

Дори и да спада икономиката на Русия или фонда за национално благосъстояние то при друга държава биха рухнали за три дня.

П.П. Мъчно ми е че тука има хора които плюят примерно по Русия или пишат само негативно за социализма, защото руснаци или тук комунисти са им били или избили дядовци и близки. Това означава че мнението им е субективно.

Нашия род ни водеха фашисти, защото дядо ми е бил бирник и кмет преди девети, а другия ми дядо е имал магазини и е въртял търговия пак преди девети. Но това не ми замъглява разсъдъка да не виждам хубавите неща при социализма. Ама остави и това. По-лошото е че западните държави и САЩ за които милеехме и се възхищавахме , и въздишахме при социализма се оказаха алчни използвачи и унищожители на държави. Не се радвай че сега си изучил децата си и имат добра работа. Лошото е че България като цяло загива. Сега всички богатства се изнасят навън. Политиците ни изнасят пари и си строят палати навън. Нищо не оставят в България. Комунистите може и лоши да са били, но всичко, което е построено е останало тук. Даже и да не са били рентабилни някои производства и заводи поне са построени и ги има. И вместо да се използват ги разрушиха.

Ти не усещаш ли разликата руснаците да са ни господари и американците да са ни господари. Смеете се на Живков че се целувал с Брежнев. Да ама след това тонове нефт идват в България. Или за самолетите. Руснаците ни дават за домати и компоти 400 самолета, а американците за 8 искат 2 милиарда. Ще кажеш че руснаците ги дават да пазим социалистическия блок. Ами американците да ни дадат поне 200 самолета ей така да пазим НАТО.

Така че не съм наивник. Виждам и сравнявам нещата. Плюсовете и минусите. И като тегля чертата излиза, че съм против ваксините срещу ковид, против политиката на САЩ, против сегашното ни влизане в еврозоната, против малоумното сегашно ръководство на ЕС, против тоталното оплюване и омаловажаване на построеното при социализма и т.н.н.

преди 4 часа, parmobil написа:

Аз с цените на яйцата изобщо не с шегувах

Ти не се шегуваше, направо си излъга...

Но нямам нищо против да си поговорим за икономиката на Русия, която тук ми се представя като печеливша.

Само да питам. Ти какво разбираш по-точно от икономиката на Русия, при положение, че дори не си наясно с цените там? Наистина много интересен въпрос.

Те четат само какво им харесва.

Себе си ли имаш предвид или?

преди 3 часа, parmobil написа:

Хайде сега погледни какво ме питаш!

Естествено, че ще питам. Няма да питаш само ти. Ама когато аз питам, ти все услужливо не виждаш и бягаш от въпросите...

Примерно те питам за десетки и стотин заводи преди 1998 г. Но ти се правиш на непрочел!

Извинявай, имам чувството, че ти си някакъв мега странен тип, който май изобщо не чете, какво му се пише!? Колко пъти, трябва да напиша, че и сини, и червени са крали като изоглавени през 90-те години?! Не мога, да вдяна, ти можеш ли, да четеш с разбиране поне понякога!? Питай ме още 200 пъти.

Какъв Костов? А, той бил за малко министър.

И като е бил за малко министър не е знаел какво се върши? Странно, щото когато той прави приватизацията далаверите са още по-големи. Сигурно и тогава не е знаел?

А ръководствата на тези предприятия някой смени ли ги?

С кой по-точно да се сменят? И като се сменят, ти наистина ли смяташ, че нещо ще се промени? Костов нали не е комунист? Що не направи правилна приватизация? Що даде Нефтохим-а на руснаците, пак да питам...?

Няма и половин мандат на Ф. Димитров, но на теб/вас само демокрацията ви е виновна. Червени ливади.

Кой предложи ликвидационните съвети, синьо пасбище? Виденов ли?

Изобщо нелично те питам - как щеше да си спретне бизнес баща ти преди '89? А ти, с твоите бургери? Последното не е насмешка! Надявам се да са вкусни, конкурентни и да носят печалба.

Можеше, да. С "Указ 56"... Друго има ли?

преди 16 минути, communismatic написа:

Можеше, да. С "Указ 56"... Друго има ли?

Изобщо си нямаш идея, какво представляваше „Указ 56“, затова не го коментирай!

Прочети го и обърни внимание - кога е публикуван!

преди 3 минути, jhoro написа:

Изобщо си нямаш идея, какво представляваше „Указ 56“, затова не го коментирай!

Прочети го и обърни внимание - кога е публикуван!

Тъй. Обяснявам го за последен път. Щях да си отворя бургерджийницата чрез "Указ 56". Дали ти си вдянал какво визирам... едва ли. Затова по-добре си трай. И без това нищо умно не излиза от теб, поне не ставай за смях.

преди 22 минути, communismatic написа:

Тъй. Обяснявам го за последен път. Щях да си отворя бургерджийницата чрез "Указ 56". Дали ти си вдянал какво визирам... едва ли. Затова по-добре си трай. И без това нищо умно не излиза от теб, поне не ставай за смях.

Бургерджийница - това идва ат американците.

преди 24 минути, communismatic написа:

Щях да си отворя бургерджийницата чрез "Указ 56" ... 

Щеше, ама не беше роден още!

Политбюро на ЦК на БКП взема решение да "помогне" на другарите си от полската комунистичекса партия, през 1980г.

"Подценяването на класовия подход от полските другари, деформациите в управлението на икономиката, свързани с прекалената централизация и бюрократизирането на обществения живот....доведоха в криза доверието в партията и до разпадане на политическата система на социалистическия строй в някои сфери.....Наш дълг е заедно с КПСС и другите братски партии да направим всичко възможно да помогнем за по-бързото преодоляване на кризата в Полската народна република"

polsha-problem.png

polsha-problem-1.png

Генералният извод само препотвърждава стария политически виц: Всяка крива, успоредна на Априлската линия на Партията, е права

преди 8 часа, communismatic написа:

Щях да си отворя бургерджийницата чрез "Указ 56"

Да се върнем най-накрая на темата...
Нормативната база на "СИСТЕМАТА ЗА САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ОКРЪЗИТЕ И СЕЛИЩНИТЕ СИСТЕМИ С ОСНОВНИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ", както и Указ №56 са индиректно самопризнание на Системата, че не справя с управлението на икономиката.

преди 56 минути, plamen.spam написа:

Нормативната база на "СИСТЕМАТА ЗА САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ОКРЪЗИТЕ И СЕЛИЩНИТЕ СИСТЕМИ С ОСНОВНИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ", както и Указ №56 са индиректно самопризнание на Системата, че не справя с управлението на икономиката.

До такъв извод ли стигна умната ти глава... 😆

Опитай се по друг начин да обясниш, ако производството на общественото стопанство се е справяло със задоволяване на всички потребности, защо е било необходимо създаването на помощни стопанства към предприятия, учреждения, училища, военни и други поделения за производство на животинска продукция, плодове, зеленчуци и други селскостопански продукти

Извинявай, ти наясно ли си, че икономиката е цикличен процес, та в много случаи се налагат реформи, промени и както щеш още. То ако тръгнем по тая логика, за какво изобщо са тия хора в НС... По-добре да сложим някакъв говорител там, дето да ни честити само новата година.

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Опитай се по друг начин да обясниш, ако производството на общественото стопанство се е справяло със задоволяване на всички потребности, защо е било необходимо създаването на помощни стопанства към предприятия, учреждения, училища, военни и други поделения за производство на животинска продукция, плодове, зеленчуци и други селскостопански продукти

Хем те сърби, хем те боли. Нали си против социалистическата централизирана система, а сега защо имало помощни стопанства. И забележи за какво са помощните стопанства. Не за производство на телевизори, а за хранителни стоки. Искаш само в Плевен например да се произвеждат само плодове, зеленчуци, животни и да се разнасят из цяла България?

Какво по-хубаво всяко предприятие, учреждение, училище, военно поделение да си произвежда животинска продукция, плодове, зеленчуци и други селскостопански продукти. Винаги пресни! А не сега внос на всичко включително боб и картофи.

преди 9 минути, communismatic написа:

Извинявай, ти наясно ли си, че икономиката е цикличен процес

Социалистическата ли? :popcorn2:

преди 13 минути, В. Велев написа:

Хем те сърби, хем те боли. Нали си против социалистическата централизирана система, а сега защо имало помощни стопанства. И забележи за какво са помощните стопанства. Не за производство на телевизори, а за хранителни стоки. Искаш само в Плевен например да се произвеждат само плодове, зеленчуци, животни и да се разнасят из цяла България?

Какво по-хубаво всяко предприятие, учреждение, училище, военно поделение да си произвежда животинска продукция, плодове, зеленчуци и други селскостопански продукти. Винаги пресни! А не сега внос на всичко включително боб и картофи.

Плодове, зеленчуци, животни се произвеждат в цялата страна, съобразно регионалните дадености.
Да не би в смолянско да сеят пшеница или слънчоглед? 

Какво по-хубаво от това ръководството на един завод за електроника или за текстил, например, вместо да е концентрирано предимно върху развитието си в  конкретната област, да се занимава с управлението на свинарник, кокошарник и организацията на дейности като копаене, садене, плевене, торене и т.н.

преди 8 минути, plamen.spam написа:

Какво по-хубаво от това ръководството на един завод за електроника или за текстил, например, вместо да е концентрирано предимно върху развитието си в  конкретната област, да се занимава с управлението на свинарник, кокошарник и организацията на дейности като копаене, садене, плевене, торене и т.н.

Ако към някоя УМБАЛ има свинарник - студентите по патоанатомия ще правят аутопсия на прасета!

преди 1 час, communismatic написа:

Извинявай, ти наясно ли си, че икономиката е цикличен процес, та в много случаи се налагат реформи, промени и както щеш още. То ако тръгнем по тая логика, за какво изобщо са тия хора в НС... По-добре да сложим някакъв говорител там, дето да ни честити само новата година.

Означава ли това, че към онзи момент, развитието в управлението на селското стопанство е стигнало своя връх и никакви реформи не са можели да го подобрят?
Защо иначе ще се правят реформи в други отрасли, че да се занимават и те със селско стопанство?

---

- Къде е инж. Петров? И вчера не го видях на бюрото му.
- Ела в понеделник, че тази седмица е дежурен по свинарник...

преди 38 минути, plamen.spam написа:

Означава ли това, че към онзи момент, развитието в управлението на селското стопанство е стигнало своя връх и никакви реформи не са можели да го подобрят?

Означава, че ако ми беше баща (щото сигурно си на годините на баща ми), щеше да ме е срам от теб.

преди 4 минути, communismatic написа:

Означава, че ако ми беше баща (щото сигурно си на годините на баща ми), щеше да ме е срам от теб.

Я покажи снимка на майка си (като млада) - може да бъдеш изненадан!

преди 50 минути, plamen.spam написа:

Защо иначе ще се правят реформи в други отрасли, че да се занимават и те със селско стопанство?

---

- Къде е инж. Петров? И вчера не го видях на бюрото му.
- Ела в понеделник, че тази седмица е дежурен по свинарник...

преди 5 минути, jhoro написа:

Я покажи снимка на майка си (като млада) - може да бъдеш изненадан!

Недейте да се гаврите толкова с @communismatic,че ще вземе да скочи от някой прозорец ...:giggle1:

преди 27 минути, communismatic написа:

Нещо срамно ли попитах?

на 11.06.2025 г. в 11:57, plamen.spam написа:

Убеден съм, че имаш проблем с контролирането на агресивното си поведение.
Един простичък въпрос... да те извади от равновесие... Не е добре това.

Пийте ги тия хапчета, бе другари. С вода ги пийте, с боза, с ракия, с бира на парцали... с каквото искате. Само ги пийте редовно.

преди 19 минути, БаалБек написа:

Недейте да се гаврите толкова с @communismatic,че ще вземе да скочи от някой прозорец ...:giggle1:

Ако прозореца е между стаята и балкона - няма проблем.

Spoiler

Има една сцена от филма „Последният пенсионерски запой“.

Морган Фрийман сяда на перваза на прозореца, скача и ...

image.png.37e403200f5101aaa7fa7eddb352a06b.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.