Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, communismatic написа:

Доброволен избор? Чрез референдум? 

Не чрез референдум, а чрез решения на демократично избрани нас правителства.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, "Саша" написа:

Еврото не е задължение, а договорен ангажимент, който всяка държава може да изпълни, когато икономически е готова за това. В Европейският съюз и НАТО влезнахме защото гласувахме и избрахме правителства, подкрепени от парламента и одобрени от мнозинство на народа.

Абсолютно,само че нито сме готови за еврото,нито пък правителствата са одобрени от мнозинство...камо ли пък без допитване до народа да правят и приемат каквото и да е свързано с развитието на държавата в дългосрочен план...Абе,какво да си говорим....идиотите не могат един бюджет да приемат...щото така хубаво ни набутаха с кредити...и пари йок...Тези, ако могат сами ще се разбягат от парламента... до там са я докарали...щото ако истината се осъзнае от хората...вътре ще им стане много тясно...

преди 3 минути, Proshark написа:

Абсолютно,само че нито сме готови за еврото...

Какво за теб означава да сме готови за еврото?

преди 1 минута, Proshark написа:

Абсолютно,само че нито сме готови за еврото,нито пък правителствата са одобрени от мнозинство...камо ли пък без допитване до народа да правят и приемат каквото и да е свързано с развитието на държавата в дългосрочен план...Абе,какво да си говорим....идиотите не могат един бюджет да приемат...щото така хубаво ни набутаха с кредити...и пари йок...Тези, ако могат сами ще се разбягат от парламента... до там са я докарали...щото ако истината се осъзнае от хората...вътре ще им стане много тясно...

Разбирам те, но не аз съм виновен, че си заложил на Пирин в мача срещу Ливърпул. Нормално е да не си доволен след загубата. 😉

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Само да те питам-къде ни е икономиката?Какво произвеждаме и какво внасяме?Какви са ни социалните разходи и защо непрекъснато се теглят заеми от правителството?

България от производител стана консуматор.И като казвам консуматор имам предвид ,че стана консуматор на боклуци...Каквото можаха да откачат,като евтина работна ръка за 10-15 години,откачиха...каквото можаха да опоскат ,опоскаха...Сега идва ред на следващите ,новоприети в ЕС...на нас вече ни ..таковаха мамата...остана само да ни забият последния пирон с еврото..да няма откачане от хорото.....Ей за това никой от другите не се натиска...ама ние нали сме ербап,кой кат нас..може с гол Гъ.з  напред,ама да сме сербез... Нищо,че пием вода от там,къдет другите си мият за.дниците...

преди 22 минути, "Саша" написа:

Не чрез референдум, а чрез решения на демократично избрани нас правителства.

Верно ли бе? С избирателна активност, която е под 50%? Кои са тия правителства дето са "демократично избрани"? Демокрацията е купен, корпоративен и административен вот? Колко процента от твоята любима партийка са реално вота на българите? Я дай да видим?

преди 19 минути, Gaming_Solutions написа:

Брат, вземи се скрий някъде... Казвам ти. Направо вземи се метни от някой небостъргач. Баси промитият мозък...

преди 12 минути, Proshark написа:

Само да те питам-къде ни е икономиката?Какво произвеждаме и какво внасяме?Какви са ни социалните разходи и защо непрекъснато се теглят заеми от правителството?

България от производител стана консуматор.И като казвам консуматор имам предвид ,че стана консуматор на боклуци...Каквото можаха да откачат,като евтина работна ръка за 10-15 години,откачиха...каквото можаха да опоскат ,опоскаха...Сега идва ред на следващите ,новоприети в ЕС...на нас вече ни ..таковаха мамата...остана само да ни забият последния пирон с еврото..да няма откачане от хорото.....Ей за това никой от другите не се натиска...ама ние нали сме ербап,кой кат нас..може с гол Гъ.з  напред,ама да сме сербез... Нищо,че пием вода от там,къдет другите си мият за.дниците...

Изля си мъката ама аз пак не разбрах какво за теб означава да сме готови за еврото?

преди 9 минути, communismatic написа:

Верно ли бе? С избирателна активност, която е под 50%? Кои са тия правителства дето са "демократично избрани"? Демокрацията е купен, корпоративен и административен вот? Колко процента от твоята любима партийка са реално вота на българите? Я дай да видим?

А колко милиона излязохте на протест?

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

А колко милиона излязохте на протест?

Достатъчно бяха, абсолютно никой не го иска това евро, ама на мен друго ми е интересно... Ние готови ли сме за влизане в Еврозоната? Щото гледам, че го поставяш под въпрос, та... интересно ми е мнението ти на умнокрасив жълтопаветен тигър. България е готова за приемане на еврото? Покриваме критериите?

преди 7 минути, Proshark написа:

Да те питам, ама не можеш да ми отговориш адекватно. Как хем си имал икономика хем фалира първия път още края на 50-те години и ако лошия запад не ви подържаше с кредити до 89г. ти даже нямаше и да знаеш за соца.

преди 1 час, communismatic написа:

Покриваме критериите?

Ох милия, налапа кукичката.

Цитат

Целта на тези конкретни правила, наричани още критерии от Маастрихт или критерии за конвергенция, е да се гарантира запазването на ценова стабилност в еврозоната и след присъединяването на нови държави към валутата.

Маастрихтските критерии са за предпазване на еврозоната (не на страната, която иска да приеме еврото), т.е. конвергентния доклад се прави повече с цел да се определи има ли риск за еврозоната да се вкара допълнително инфлация отвън (разбирай от нас). Ти да не излезеш по-голям евроатлантик и жълтопаветник от мен бе? Притеснил се нашия да не прецакаме европейците хахаха 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

какво за теб означава да сме готови за еврото?

Да покриваме критериите. Ние в момента покриваме ли ги? Не те питам за лятото, а за този момент, когато се оказва че дефицитът ни е повече от заложеното в критериите?

преди 1 час, communismatic написа:

Не, бе... то те интересува, просто понеже не смееш, да отговориш, та си търсиш оправдания...

Какви оправдания, какви 5 лв. Пиша на бавно другарче, че сме били окупирани от СССР!!! Ти влизаш с въпрос за причини. Какви са причните по никакъв начин не променя истината, че сме окупирани.

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Ох милия, налапа кукичката.

Маастрихтските критерии са за предпазване на еврозоната (не на страната, която иска да приеме еврото), т.е. конвергентния доклад се прави повече с цел да се определи има ли риск за еврозоната да се вкара допълнително инфлация отвън (разбирай от нас). Ти да не излезеш по-голям евроатлантик и жълтопаветник от ме бе? Притеснил се нашия да не прецакаме европейците хахаха 

Демек критериите са врата в полето и може да се заобикалят?

преди 2 минути, parmobil написа:

Какви оправдания, какви 5 лв. Пиша на бавно другарче, че сме били окупирани от СССР!!! Ти влизаш с въпрос с причини. Какви са причните по никакъв начин не променя истината, че сме окупирани.

Имало ли е държава България? А при турското робство? Тогава имало ли е?

преди 27 минути, Gaming_Solutions написа:

Изля си мъката ама аз пак не разбрах какво за теб означава да сме готови за еврото?

Ако не знаеш правилата за приемането и не следиш какво точно става..Аз пък да те питам-защо излъгаха ,че България отговаря на условията за приемане на евро-то? 

преди 5 минути, ivottoshev написа:

Параджията изпуши...и се чуди какви глупости да пише...

преди 42 минути, Proshark написа:

Какво общо има еврото с нещата, които произвеждаме и внасяме? Когато левът беше обвързан с рублата нали пак произвеждахме и внасяхме? И искахме заеми от западни банки. Реторично е. Знам, че няма да дадеш смислено обяснение. 

преди 7 минути, Proshark написа:

Ако не знаеш правилата за приемането и не следиш какво точно става..Аз пък да те питам-защо излъгаха ,че България отговаря на условията за приемане на евро-то? 

Ще се самоцитирам:

Цитат

Маастрихтските критерии са за предпазване на еврозоната (не на страната, която иска да приеме еврото), т.е. конвергентния доклад се прави повече с цел да се определи има ли риск за еврозоната да се вкара допълнително инфлация отвън (разбирай от нас). Ти да не излезеш по-голям евроатлантик и жълтопаветник от ме бе? Притеснил се нашия да не прецакаме европейците хахаха 

Иначе да, смятам, че сме изпълнили критериите и конвергентният доклад го доказа

ПП. Бааа, всичкото копейка излезе от темата, сега ще се посъветват в Телеграм канала какво да отговорят

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Ееее, поне виж контекста на поста! Когато СССР ни окупира пак ли не ни е имало като държава?

преди 9 минути, Proshark написа:

Параджията изпуши...и се чуди какви глупости да пише...

Изглежда имате проблем с четенето. Опитвам се да съм деликатен, но пак провери дали СССР не окупира България, ако обичаш! 

преди 27 минути, Gaming_Solutions написа:

Маастрихтските критерии са за предпазване на еврозоната (не на страната, която иска да приеме еврото), т.е. конвергентния доклад се прави повече с цел да се определи има ли риск за еврозоната да се вкара допълнително инфлация отвън (разбирай от нас).

Верно? Критериите са дали ние ще вкараме инфлация от нас към тях? 😆

преди 18 минути, Proshark написа:

Аз пък да те питам-защо излъгаха ,че България отговаря на условията за приемане на евро-то? 

Брат, тук е много тежко положението. Заклевам се... 😆

преди 22 минути, ivottoshev написа:

Ми, самият факт, че шефа на БНБ не смее, да изкара доклада за нашата готовност... Кво има да коментираме повече? Колкото до ПП-ДБ фена, там нещата са... момчето очевидно не е с всичкият си. 

Айде, че слагам первази, после ще се включа...

преди 25 минути, parmobil написа:

Какви са причните по никакъв начин не променя истината, че сме окупирани.

Мхм, добре... 😆

преди 27 минути, communismatic написа:

Верно? Критериите са дали ние ще вкараме инфлация от нас към тях? 😆

Долу горе да, идеята е да се запази ценова стабилност в еврозоната и след присъединяването на нови държави към валутата

Пет неща, които трябва да знаете за Договора от Маастрихт

Цитат

Целта на тези конкретни правила, наричани още критерии от Маастрихт или критерии за конвергенция, е да се гарантира запазването на ценова стабилност в еврозоната и след присъединяването на нови държави към валутата.

преди 38 минути, Proshark написа:

За да продължават с нови  Еврокредити.    Борисов заяви публично - не можело и нямало само Асен Василев да тегли нови заеми за да се увеличават пенсии и заплати.   Такива като Кокич са добре - нали такива пари няма те да ги връщат.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Долу горе да, идеята е да се запази ценова стабилност в еврозоната и след присъединяването на нови държави към валутата

Боже, слез и си прибери вересиите... 

преди 35 минути, communismatic написа:

Т.е. първите години са само някакви си там избрани години (естествено да се натъкми тъпата ти теза), после изведнъж обаче стават много кадърни, че има над 20% растеж и минават предвоенният период?

Не дечко, не са някакви си там избрани години, а точно тези в който комунистите сериозно се намесват в управлението на земеделието и животновъдството.

Ще ти припомня хронологията:
Нека видим кои са министри на земеделието от 1944 г., от коя партия са и кои са съответните правителства:

09.09.1944 - 17.08.1945 - Асен Павлов (БЗНС Пладне) / К. Георгиев 2
17.08.1945 - 29.09.1945 - Александър Оббов (БЗНС Пладне) / К. Георгиев 2
29.09.1945 - 31.03.1946 - Михаил Геновски (БЗНС казионен) / К. Георгиев 2
31.03.1946 - 22.11.1946 - Александър Оббов (БЗНС Пладне) / К. Георгиев 3
22.11.1946 - 11.12.1947 - Георги Трайков* (БЗНС казионен) / Г. Димитров 1
11.12.1947 - 19.12.1948 - Георги Трайков* (БЗНС казионен) / Г. Димитров 2
19.12.1948 - 20.07.1949 - Георги Трайков* (БЗНС казионен) / Г. Димитров 2
20.07.1949 - 20.01.1950 - Георги Трайков* (БЗНС казионен) / В. Коларов 1
20.01.1950 - 22.06.1951 - Титко Черноколев (БКП) / В. Коларов 2

*Георги Трайков е толкова БЗНС, че още през октомври 1948 година предлага БЗНС да "приеме марксистко-ленинската идеология и след време да се слее с БКП"

Какво казват другарите:
image.png

т.е. след Оббов - самотек:
image.png

Нормално е, когато в края на 1947 г.  РККА се изнася и няма други външни финансови тежести, установеният ред от предходните години, по инерция да способства за ръста и през следващата година.

До началото на 1948 г. колективизацията е доброволна. Обаче:
През февруари е приет Закон за изкупуване на едрия земеделски инвентар от частните собственици, с който се национализира и предава на ТКЗС селскостопанската техника. През март ТКЗС са поставени под контрола на земеделското министерство и става задължително членовете им да внасят цялата си земя, добитък и инвентар. В края на годината е забранено отдаването под аренда на земеделски земи от частни лица.
Към края на първата масовизация (май 1949 г.) мрежата от ТКЗС обхваща около 34% от земеделските земи в страната.
...
Целта на временното отслабване на кампанията е да се укрепят създадените структури, както и опасенията от спадащото селскостопанско производство. Като част от мярката някои от нарядите са временно намалени, а част от изкупните цени на селскостопански продукти са увеличени.
Отслабеният натиск от страна на властите дава незабавни резултати – до края на годината са подадени над 60 хиляди жалби за заграбени от ТКЗС земи, а десетки хиляди членове на ТКЗС подават молби за напускане.

Да "преписвам" ли и за втората вълна на принудителна масовизация от началото на 1950 г. или сам ще си го прочетеш

Та така, правиш реформи, без да си взел мерки за негативните последствия (за които предварително би трябвало да си знаел), не контролираш последствията и резултатът е - упадък.
Кой ти е виновен и колко "кадърно" си се проявил в управлението?

В крайна сметка, получава се точно това:
image.png

Смятай за каква инерция и самотек става въпрос, щом са забравили, че от края на ноември 1946 г. Александър Оббов вече не е министър.

преди 3 часа, communismatic написа:
преди 4 часа, plamen.spam написа:

Николов още го чакаме да каже кои са тези 12 16 години на последователен спад.

Е, какво да каже, като той пусна статистика и там се вижда... Ама твоята статистика естествено е много по-вярна от неговата.

🤦‍♂️
Момче, иди се прегледай, поне зрението...
Обърна ли внимание, че Николов поства моите таблици и графики? 

преди 3 часа, parmobil написа:

Последно - окупирани ли сме от СССР?

Е, нали не те интересуваше? Сега пък те интересува? Или май както обикновено, отговаряш само на отбрани въпроси, а другите просто ги подминаваш, понеже си жалък. Не е изненада...

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Не дечко, не са някакви си там избрани години, а точно тези в който комунистите сериозно се намесват в управлението на земеделието и животновъдството.

Т.е. те се намесват в управлението и само няколко години по-късно има над 20% ръст на производството на яйца, но тия неща не са важни, по-важно е, че в годините, когато започват, там е много зле положението? 😆

Нека видим кои са министри на земеделието от 1944 г., от коя партия са и кои са съответните правителства:

Боже, ела и си вземи вересиите... Пламен ще ми говори за исторически факти!? 😆😆😆

До началото на 1948 г. колективизацията е доброволна.

Боже, ела и си вземи вересииите, моля те! Ела и си ги вземи... 😆

Обърна ли внимание, че Николов поства моите таблици и графики? 

Т.е. той ти отваря очите за таблици и графики, които самият ти си постнал? И това ми го пишеш с гордост? Т.е. гордееш се, че не си успял, да си разчетеш собствените таблици и графики? 😆

Само да обясня относно влизането ни в Еврозоната, понеже разни болни хора зачекнаха и тази тема. 
Защо никой не се замисля, коя е причината, нашите мили управляващи толкова, ама толкова да искат, да ни вкарат там? Не е ли много странно, при положение, че те са единствено експерти по "нищоправене"?! Още преди сума ти месеци ви написах, че колкото и да не ни се иска, ние ще влезем там, просто защото това отдавна е решено. Причината да смятам така е, че те и дума не дават, да се отваря, да се пита българският народ, дали да приема еврото или не. Вероятно защото е ясно, как българите ще решат. Ако не ме лъже паметта... още през 2019-та, Стоян Панчев беше направил подобно допитване и стана ясно, че около 65% от българите (към този момент) не желаят еврото, а 25% го искат. На останалите общо-взето им е все едно.
Пределно е ясно, че България няма как да покрие критериите за влизането в Еврозоната, та затова и НСИ се налага, да прави "масажирания" на данните, та чак и "Политико" писаха по тоя повод. Щом НСИ изкараха, че през април за първи път от 25 години у нас имало дефлационен месец, какво да коментираме повече!? В смисъл... само мега просто парче би повярвал на подобни стъкмистики. Какъв е проблема тук? Проблема е, че за да се изпълнят критериите, това стимулира държавата, да задържа (доколкото е възможно) цените за да се поддържа инфлационният индекс, та когато критериите са изпълнени, после това ще избухне с много по-голяма сила, със сигурност ще има и огромна спекула. Това нещо се вижда в Хърватия например, а доколкото знам и в Гърция. Хърватия все още има "таван" на цените на над 50-60 стоки, просто защото правителството определено не може, да се справи с вихрещата се инфлация. Другият проблем. За да се покрият огромните дефицити, за да се влезе в Еврозоната, това ще удари яко по джоба на българина, понеже когато страната е икономически изостанала, няма как по друг начин, да се покрият критериите... освен чрез вдигането на данъците.
И най-важният въпрос, който всеки трезвомислещ човек би трябвало да си зададе... Защо нашите политици толкова много искат, да влязат в Еврозоната? Коя е причината? Причината е, че когато България стане член на Еврозоната, това ще премахне валутният борд, което ще отвърже ръцете на нашите политици за теглене на много големи кредити, съответно и повече за крадене. Просто лихвената политика вече ще се определя от ЕЦБ, а и падането на борда, премахва и ограничението за тегленето на дългове, понеже вече ще сме с обща валута. Това е и основната причина, страната ни да има толкова нисък дълг към БВП, а не че сме някакъв икономически гигант. Просто валутният борд работи добре...
Бяха задали въпрос към Кокорчо, защо Полша не била в Еврозоната, оня каза, че те не покривали критериите. Ми... кво да коментираме повече!? В смисъл... толкова много хора дават гласа си за тая политическа измет. Това ни е нивото просто.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.