Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 часа, communismatic написа:

Да прочета какво ти си написал? Това са моите постове, нещо ти е лошо ми се струва...

Хайде пак...Снощи си се бил почерпил... Виж какво съм ти отговорил, включително за партизаните...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 16 часа, ivottoshev написа:

Сравнението беше за покупателната способност на МРЗ преди и сега. Пак не си в час.

Току-що ми се обадиха семейство наематели. Молят другият месец да платят два наема,а този месец да не плащат, защото платили операция за крачетата на малкия от 4000 евро без да теглят кредит. Вероятно консумативи някакви...Мъжът два месеца не е работил поради студеното време и чак сега е почнал. Жената взима около 1200 евро от държавата да си гледа децата, едното е с по-големи увреждания и от твоите. Коментар няма да правя...

преди 24 минути, Мечо Хубавеца написа:

Току-що ми се обадиха семейство наематели. Молят другият месец да платят два наема,а този месец да не плащат, защото платили операция за крачетата на малкия от 4000 евро без да теглят кредит. Вероятно консумативи някакви...Мъжът два месеца не е работил поради студеното време и чак сега е почнал. Жената взима около 1200 евро от държавата да си гледа децата, едното е с по-големи увреждания и от твоите. Коментар няма да правя...

Сега не могат да си платят наема, демек и за касетофон няма. А по времето на соц-а щяха да имат и за наем и за касетофон, защото тези 4000 евро щяха да си останат в техният джоб.

Виждаш ли колко е нелепо да сравняваш количеството касетофони, които можеш да си купиш с МРЗ? Сега е нула.

преди 12 часа, plamen.spam написа:
преди 14 часа, ох боже! написа:

А навремето по времето на Перла и Вятка, на запад, колко заплати са били нужни за пералня? Т.е. дай още малко инфо де? Малко само. 

Заповядай:

В каталога на Quelle 1986-1987 пералните започват от стр. 838
Цените им са от 399.50 DM за компактна (3 кг.) автоматична пералня, до 1998 DM за пералня със сушилня.

Средната брутна месечна заплата във ФРГ през тези години е:

• 1986 г. - 3141 DM (1606 EUR)
  • 1987 г. - 3258 DM (1666 EUR)

Източник (в EUR): https://www.destatis.de/EN/Themes/Labour/Earnings/Earnings-Earnings-Differences/Tables/liste-average-gross-monthly-earnings.html#56518 

т.е. по онова време във ФРГ, автоматична пералня е струвала от 1/8 до към 1/3 (за суперлуксозен модел) от брутната работна заплата.

У нас, през 1988 г., пералня Перла-05 струва 620 лв., което 4,4 пъти МРЗ или 2,5 пъти СрРЗ

ОК. Би ли бил така добър, да ни дадеш още малко информация? 

1. Колко перални купува една средна месечна в Гремания днес, както и в България? 

2. А колко  средни месечени в Германия тогава са купували жилище от 100 кв2 в Германия тогава, както и в България? 

преди 4 часа, Gencho 123 написа:
преди 14 часа, ох боже! написа:

Току-що ти доказах нагледно, че се занимаваш с фалшификации, нали така? А аз не правя така. И за това на мене може да ми се има доверие. Дори и ти можеш да ми се довериш. 

Браво ! Точно така, трябва да се вярва на всичко което пишете тука.  Това факти и други мнения няма никакво значение, трябва изключително само на тебе да вярваме :) 

Хубаво е, че поне ти си вярваш и повтаряйки няколко пъти едно и също явно се убеждаваш още повече колко си прав.

Извадил си пасажа от  моя коментар, в който казвам, че всеки може да потърси именно други мнения на хора които познава. И сега продължаваш да повтаряш, че съм бил искал да се вярва на всичко което аз пиша. 

Не беше ли ти достатъчно нагледно, как ти показах, че наистина си извадил въпросния пасаж когато си ме цитирал? И че това наистина си бил ти - ти си го направил? 

Това не е ли фалшификация дето си го направил ти? Така ли правиш и когато вадиш някакви документи и по останалите въпроси? 

преди 21 минути, ох боже! написа:

Извадил си пасажа от  моя коментар, в който казвам, че всеки може да потърси именно други мнения на хора които познава. И сега продължаваш да повтаряш, че съм бил искал да се вярва на всичко което аз пиша. 

Не беше ли ти достатъчно нагледно, как ти показах, че наистина си извадил въпросния пасаж когато си ме цитирал? И че това наистина си бил ти - ти си го направил? 

Това не е ли фалшификация дето си го направил ти? Така ли правиш и когато вадиш някакви документи и по останалите въпроси? 

Ако съм извадил пасаж от коментара, се извинявам, но определено не виждам никаква фалшификация. Не виждам каква драма е имало като съм цитирал казаното от теб, но да приемем, че явно го приемаш като някаква манипулация, макар да не е така и не е целта. 

Доста некоректно да обвиняваш останалите когато самият ти говориш свободни съчинения как трябва задължително да ти се вярва, защото ти си го казал и това винаги е истина :) Несериозно е такова твърдение. Остава впечатлението, че когато на някой не му харесват данните, то другия винаги е манипулатор, фалшификато. Много удобно да се измъкне някой от глупостите които е написал.

преди 1 час, Gencho 123 написа:
преди 1 час, ох боже! написа:

Ако съм извадил пасаж от коментара, се извинявам, но определено не виждам никаква фалшификация. Не виждам каква драма е имало като съм цитирал казаното от теб, но да приемем, че явно го приемаш като някаква манипулация, макар да не е така и не е целта. 

Доста некоректно да обвиняваш останалите когато самият ти говориш свободни съчинения как трябва задължително да ти се вярва, защото ти си го казал и това винаги е истина :) Несериозно е такова твърдение. Остава впечатлението, че когато на някой не му харесват данните, то другия винаги е манипулатор, фалшификато. Много удобно да се измъкне някой от глупостите които е написал.

Ма ето ги твойте свободни съинения, че аз съм искал задължително да ми се вярва. И как ти без да искаш някак си си ми извадил коментара, че не на мене трябва да се вярва. А па след това, т.е. след като си ми извадил ти коментра, някак си клептоманската без да искаш, и правиш извода, че аз съм бил искал на мене да се вярва. Те ти го пак това което си го извадил от коментара ми: 

Всеки кой иска да разбере истината може да попита няколко по-възрастни, най-добре към седемдесет или повече годишни. Те ще му кажат. Някой може да са забравили, но повечето знаят. Така че всичко хубао, лелка ти пожелавам - продължавай да си мислиш, че много убаво лъжеш, защото си подбираш кво ти пасва на желанията в интернет. 

преди 16 минути, ох боже! написа:

Всеки кой иска да разбере истината може да попита няколко по-възрастни, най-добре към седемдесет или повече годишни. Те ще му кажат. Някой може да са забравили, но повечето знаят. Така че всичко хубао, лелка ти пожелавам - продължавай да си мислиш, че много убаво лъжеш, защото си подбираш кво ти пасва на желанията в интернет. 

Обяснява се на човек който поне си прави труда да прочете преди да се хвърли да пише. Който има глава на раменете си може да прочете и извън социалните мрежи и форуми. Може да се информира от данни и статистика. Разбира се има вечните разбирачи, които само истината казват и не лъжат, на тях трябва да вярваме :) Приказката един човек ми каза важи в пълна сила при такива хора - те факти не признават, важно е, че са чули, че било така. Това е безусловната истина за тях, другите явно са манипулатори (след като използват други източници а не му варват на @ох боже! ). 

Сериозно погледнато - не подбирам какво ми пасва на желанията, просто виждам как един всезнайко написа поне 3-4 пъти как цената на тока не се променяла и била винаги 2 стотинки по време на соца. Видя ми се странно, поразрових и се вижда, че след 1980 има поне 2 увеличения. Толкова с моята "манипулация" както се изказваш. Нито съм подбирал, нито съм променял данните, и в резултат като нямаше какво да каже @ох боже! реши, че лъжа и си подбирам аз какво ми пасвало :) Но за такива хора си имаше един виц - чукче писател, чукче не читател. 

Приятен ден ! 

При соца все не ни стигаха парите и все за нещо трябваше да събираме и да пестим.    Как се събират 40 месечни заплати например за нова Лада  ?  Че даже ги нямаше свободно и се чакаше с години.   Така беше и с телевизорите -така и не успях да си купя ТВ Велико Търново за 850 лв.  Списъци с опашки и чакане - накрая си купих ТВ Респром.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Сега не могат да си платят наема, демек и за касетофон няма. А по времето на соц-а щяха да имат и за наем и за касетофон, защото тези 4000 евро щяха да си останат в техният джоб.

Виждаш ли колко е нелепо да сравняваш количеството касетофони, които можеш да си купиш с МРЗ? Сега е нула.

Това е гениален извод Тошев! 😄 Достоен за бисерите от форума.

Колко зле живеят тези хора с вали-гърми 1200 евро на месец плюс не по-малко от 1500 евро за мъжа 10 месеца в годината? Е, не са много пестеливи щом на се спестили 4000 евро за черни дни...

През соца вероятно нямаше да могат да направят тази операция, съответно щяха да спестят кинти...Прав си.  

преди 2 минути, attj написа:

При соца все не ни стигаха парите и все за нещо трябваше да събираме и да пестим.    Как се събират 40 месечни заплати например за нова Лада  ?  Че даже ги нямаше свободно и се чакаше с години.   Така беше и с телевизорите -така и не успях да си купя ТВ Велико Търново за 850 лв.  Списъци с опашки и чакане - накрая си купих ТВ Респром.

Това беше едно от предимствата на соца. Почти нямаше богати хора, а както знаем богатството развращава. Усещам го по себе си, като съм презадоволен....Друго си е да пестиш месеци или години за нещо. Каква радост е само! Сега я няма тръпката. :( 

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Друго си е да пестиш месеци или години за нещо. Каква радост е само! Сега я няма тръпката. :( 

По навик от преди и сега живеем скромно.    Не зная за какво да харча по 100 Евро на ден и над половината текущи  пари пак се спестяват. Така е с години.    Натрупва се финансов резерв.    4 000 Евро са си дребна сума.    Дано не ни се налага да ходим по лекари.

Това е гениален извод Тошев! 😄 

Колко зле живеят тези хора с вали-гърми 1200 евро на месец плюс не по-малко от 1500 евро за мъжа 10 месеца в годината? Е, не са много пестеливи щом на се спестили 4000 евро за черни дни...

Пак напомням че се сравняваха МРЗ тогава и сега. Тези 1200 и 1500 са доста далеч от минималната, нали? 

😄 

През соца вероятно нямаше да могат да направят тази операция, съответно щяха да спестят кинти...Прав си.  

Или пък щеше да им излезе безплатна, тъй като цялото здравеопазване тогава беше безплатно и съответно щяха да им останат едни четири бона, а?

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Пак напомням че се сравняваха МРЗ тогава и сега. Тези 1200 и 1500 са доста далеч от минималната, нали? 

Или пък щеше да им излезе безплатна, тъй като цялото здравеопазване тогава беше безплатно и съответно щяха да им останат едни четири бона, а?

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Тъй, тъй, само че те са четирима с болно дете. Ако приемем, че и двамта получават средно по 1200 евро на месец излиза, че им се пада по почти една минимална на човек, вярно без удръжки. 

Ей за туй трябва да питам кристалната топка....

По онова време нямаше такива яки помощи за болни деца. 

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

По онова време нямаше такива яки помощи за болни деца. 

Знаех си аз, че ще носиш от девет дерета вода. Да си беше затраял, вместо да се овъртолваш още повече… 

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Но за такива хора си имаше един виц - чукче писател, чукче не читател. 

Вица който искаш да извадиш гласи "Чукча не читатель, чукча только (о-то се чете "а") писатель."

Тва ми е също по спомен. 

А относно това какво някъде пише и някакви читатели като тебе го четат, прочее вкл. и аз,  има друг виц:
"Абе аз на к.ра си ли да вярвам или на това какво пише по вестниците?"

При тебе нещата обаче са още по-зле. Ти не вярваш на очите си. Защото построеното през соца е наоколо. Ти вадиш, нещо което е написано (щото нали си читатель) и там пише че това което е пред очите ти го нема. 

Ако има некакъв намек, че може па и да го има, го махаш - както току-що направи с цитат от мой коментар. Факт. Тук и сега. 

П.П. Между другото, кво стана и с твърдението ти, че днешните плодове дето се продават и дори произвеждат в България са същите, като тия през соца? Аз ти обърнах внимание, само на това как са променени сортовете. Между другото - също съм по спомен. Не ми требват документи, за да знам, защото съм чел доста книжки по овощарство. Щото го и практикувам. 

И освен това, да не си помислиш, че са само по овощарство? 

Мога да ти обяснявам и по лесовъдство, по пчеларство, а и по животновъдство. Зер нали съм специалист по селекцията на говедата. 

Животновъдството не го засегнахме, защото не ми се разправяше и за това. Но ако искаш мога да спомена, как лично баща ми, като млад зоотехник е създал едно елитно (и легендарно) стадо в едно близко село от тамън създадената в България от шашавите комунисти порода биволи БЪЛГАРСКА МУРА. 

Тая порода дава млеко почти колкото изходната форма - ИНДИЙСКАТА МУРА. До тоя момент биволите в България дават много малко мляко. Използвали са се предимно като теглителна сила. 

Индийската мура обаче дава много мляко - почти колкото кравите. Но биволското мляко е най-добро. Шашавите комунисти, в разните му там научни центрове зимали та правили разни селекции и кръстоски с ИНДИЙСКАТА МУРА и създали БЪЛГАРСКАТА МУРА. 

Имаш ли си на идея, чукча писатель, кво се е случило след 89та с тая порода, която даваше много биволско мляко през соца? Кво пише в твоите помагала по въпроса? 

преди 40 минути, ох боже! написа:

Вица който искаш да извадиш гласи "Чукча не читатель, чукча только (о-то се чете "а") писатель."

Тва ми е също по спомен. 

А относно това какво някъде пише и някакви читатели като тебе го четат, прочее вкл. и аз,  има друг виц:

При тебе нещата обаче са още по-зле. Ти не вярваш на очите си. Защото построеното през соца е наоколо. Ти вадиш, нещо което е написано (щото нали си читатель) и там пише че това което е пред очите ти го нема.

Браво, знаете много неща което е хубаво. Поздравления за знанията и опита който сте натрупали - аз нито го оспорвам нито коментирам в случая. Само не разбирам цялото това заяждане от вас относно цената на тока през времето на социализма. Това няма нищо общо с овощарство, плодове и прочие.. тука съвсем ме изгубихте, защото не беше това разговора ни. Беше нещо елементарно - затова, че цената на тока се е променила, но аз се оказал манипулатор в резултат на това, защото реших да проверя дали са ви верни твърденията. Нито говоря за построенето, нито го отричам, единственият ми коментар беше по прословутата цена на тока за която така здраво се бяхте хванали. Няма нужда да разводнявате темата с неща които нито съм казал, нито съм имал в предвид.

Наистина добре ви се отдава с манипулациите, а когато не ви устройва нещо, до другия е такъв и въпроса е ясен :) 

преди 1 час, ivottoshev написа:

Знаех си аз, че ще носиш от девет дерета вода. Да си беше затраял, вместо да се овъртолваш още повече… 

Девет дерета... такива са фактите Тошев. Семейство строител, който бачка на частно плюс жена, която му гледа децата, едното болно, по времето на соца колко щяха да изкарват? Признавам, майсторите и тогава печелеха яко...

Тия моите другият месец ще платят двоен 700 евро наем. Значи не са толкова зле, щом могат да отделят тези пари. 

преди 1 час, ох боже! написа:

Тва ми е също по спомен. 

Ако има некакъв намек, че може па и да го има, го махаш - както току-що направи с цитат от мой коментар. Факт. Тук и сега. 

П.П. Между другото, кво стана и с твърдението ти, че днешните плодове дето се продават и дори произвеждат в България са същите, като тия през соца? Аз ти обърнах внимание, само на това как са променени сортовете. Между другото - също съм по спомен. Не ми требват документи, за да знам, защото съм чел доста книжки по овощарство. Щото го и практикувам. 

И освен това, да не си помислиш, че са само по овощарство? 

Мога да ти обяснявам и по лесовъдство, по пчеларство, а и по животновъдство. Зер нали съм специалист по селекцията на говедата. 

Животновъдството не го засегнахме, защото не ми се разправяше и за това. Но ако искаш мога да спомена, как лично баща ми, като млад зоотехник е създал едно елитно (и легендарно) стадо в едно близко село от тамън създадената в България от шашавите комунисти порода биволи БЪЛГАРСКА МУРА. 

Имаш ли си на идея, чукча писатель, кво се е случило след 89та с тая порода, която даваше много биволско мляко през соца? Кво пише в твоите помагала по въпроса? 

• Концентрация в малки ферми: Основната част от поголовието се отглежда в частни ферми, като най-големите масиви са в Северна и Южна България.

• Високо качество на продукта: Българската мура остава ненадмината по отношение на маслеността на млякото (средно между 7% и 9%) и неговите специфични здравословни качества (тип A2 мляко).

• Селекция и субсидии: Породата е под селекционен контрол и фермерите получават субсидии за отглеждането ѝ като „застрашена от изчезване“ или „автохтонна“, въпреки че тя е по-скоро културна, а не примитивна порода.

• Търсене на пазара: Има възраждане на интереса към биволското сирене и кисело мляко, което стимулира някои млади фермери да инвестират в породата.

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Девет дерета... такива са фактите Тошев. Семейство строител, който бачка на частно плюс жена, която му гледа децата, едното болно, по времето на соца колко щяха да изкарват? Признавам, майсторите и тогава печелеха яко...

Колко ще изкарат не е тема на дискусията, защото гледаме само и единствено МРЗ. Това се сравняваше.

С една минимална заплата по време на соц-а можело да се купят незанмсиколкоси касетофона, а сега можело повече.

Само че в случай като техния, по време на соц-а пак щяха да могат да си ги купят, а сега могат да си купят нула касетофона. За това казвам че такива сравнения са чист популизъм.

По-добре не задълбавай.

преди 33 минути, Мечо Хубавеца написа:

Селекция и субсидии: Породата е под селекционен контрол и фермерите получават субсидии за отглеждането ѝ като „застрашена от изчезване“ или „автохтонна“, въпреки че тя е по-скоро културна, а не примитивна порода.

Селекцията е комунистическа. Абе комунистите я създадоха. Сега е застрашена от изчезване. Като и всичко останало. Всичко си е наред. 

... Но се попитах няколко пъти, дали в това изречение, в което е спомената за някаква селекция и някакъв селекционен контрол е изобщо възможно, човек да разбере, че комунистите, да комунистите я създадоха тая порода. 

Но поне все пак е възможно да се подразбере, че капиталистите ще я затрият и нея - това се намеква по някакъв начин, който е разбираем при по-внимателно вглеждане. 

Прочее, по-късно може да си я внесем, доколкото поназнайвам от Аржентина. Дано да не се затрие! 

Прочее, гледам думичката "субсидии". Демек дотации. Породата си е тръгнала на затриване. Ще рече дотации за губещо производство. Не ги ли отмениха тия дотации с падането на комунизма? И защо това точно производство, не беше губещо, не вървеше на затриване през соца? И не се дотираше. 

А сега, при по-добрата система, защо ли и това производство е тръгнало на затриване? 

А дали в Аржентина е също тръгнало на затриване, или това е само в България? 

Въпроси, въпроси. Но да му пожелаем попътен вятър в платната на дозатриването на тая държава. Има доста хора и тука, които много искат това да продължи да се случва. 

преди 4 минути, ох боже! написа:

Селекцията е комунистическа. Абе комунистите я създадоха. Сега е застрашена от изчезване. Като и всичко останало. Всичко си е наред. 

... Но се попитах няколко пъти, дали в това изречение, в което е спомената за някаква селекция и някакъв селекционен контрол е изобщо възможно, човек да разбере, че комунистите, да комунистите я създадоха тая порода. 

Но поне все пак е възможно да се подразбере, че капиталистите ще я затрият и нея - това се намеква по някакъв начин, който е разбираем при по-внимателно вглеждане. 

Прочее, по-късно може да си я внесем, доколкото поназнайвам от Аржентина. Дано да не се затрие! 

Прочее, гледам думичката "субсидии". Демек дотации. Породата си е тръгнала на затриване. Ще рече дотации за губещо производство. Не ги ли отмениха тия дотации с падането на комунизма? И защо това точно производство, не беше губещо, не вървеше на затриване през соца? И не се дотираше. 

А сега, при по-добрата система, защо ли и това производство е тръгнало на затриване? 

Въпроси, въпроси. Но да му пожелаем попътен вятър в платната на дозатриването на тая държава. Има доста хора и тука, които много искат това да продължи да се случва. 

Вземи прочети как комунистите (по тяхна заповед) до 1966 година са изтребвали делфините....

Много е създадено по тяхно време, но за сметка на трудовия народ...

Те и деца бяха направени много. Комунистите ли ги направиха?

преди 3 часа, attj написа:

Така беше и с телевизорите -така и не успях да си купя ТВ Велико Търново за 850 лв.  Списъци с опашки и чакане - накрая си купих ТВ Респром.

825 лв беше Велико Търново...

преди 39 минути, Мечо Хубавеца написа:

825 лв беше Велико Търново...

Много помниш.  Аз и Запорожец като на Путин не успях да си купя.  Все не ми достигаха пари.         %D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%86%204.jpg

преди 9 минути, attj написа:

Много помниш.  Аз и Запорожец като на Путин не успях да си купя.  Все не ми достигаха пари.         %D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%86%204.jpg

преди 10 минути, attj написа:

Когато става въпрос за жени и пари, помня...

преди 38 минути, Мечо Хубавеца написа:

Вземи прочети как комунистите (по тяхна заповед) до 1966 година са изтребвали делфините....

Много е създадено по тяхно време, но за сметка на трудовия народ...

Те и деца бяха направени много. Комунистите ли ги направиха?

Преките ми наблюдения (т.е. не според това, какво една жена каза в интернет, евентуално документи, които са фалшифицирали реалността), са че преди 89та като търгнеш в гората, в околностите на града, за десетина километра преход/пробег (безмоторен), и вземеш та срещнеш средно две стада сърни от по между десет и двайсет парчета. 

Сега нема. Т.е. случва се, да срещна и то редко една сърна. Още по-редко две. А три - вече е на много голем късмет за целия ден, че и следващия. 

В околностите на града имаше много фазани. Постоянно се чуваха и чат пат претичваха или дори излитаха наблизо. 

Днеска си говорихме с един рибар (какъвто и аз бях преди 89та), колко много риба имаше по реките и по рекичките. Конкретно и мрена. Нея пък кой през соца, ще да я е размножавал изкуствено и зарибявал, не знам? Също и пъстърва. Много имаше. И даже в планинските потоци имаше, не ми се вярва да е зарибявано, но наистина не знам. 

Във всеки случай и това е факт (за мене, както и за тоя с когото днес си говорих) - много риба имаше. 

Парадоксално - също и раци. Сега и раци няма. 

За гората да не говорим - изсякоха я. След 89та я изсякоха. Тва дето сега говорят покрай Петроханската афера, че тия рейнджърите били пазили двеста триста годишна букова гора - това е много смешна лъжа. Среднаа възраст на гората е около трийсет години. Никъде няма дови малък масив, който да е с такава възраст.  А да не говорим, че дори да не се е секло като за последно, е напълно невъзможно букова гора да бъде с такава средна възраст - максималната възраст до която буката може да стигне е около триста години, според учебниците по лесовъдство. 

През соца, в района на Петрохан и Берковският балкан се сечеше малко. Говореше се, че това е вододайна зона и не се сече. 

Спомням си, когато за първи път видях след 89та, по пътя за Хижа Ком, колосалното количество много дебели трупи, наредени около пътя по продължение на почти целия път. Това беше през 1999та година. Тогава се уплаших. Викам си, тия дали не са решили да изсекат целия балкан, който според картите е сред най-голям процент залесеност, както и средна възраст. 

И от тогава, или дори може би от по-рано не са спрели. Всеки божи ден, дузина камиони прицепи, свалят суровата дървесина. Повечето май я изнасят в Гърция. 

Не, не са комунистите - аз съм ходил много в тоя балкан и преди 89та. 

Преките ми наблюдения (т.е. не според това, какво една жена каза в интернет, евентуално документи, които са фалшифицирали реалността), са че преди 89та като търгнеш в гората, в околностите на града, за десетина километра преход/пробег (безмоторен), и вземеш та срещнеш средно две стада сърни от по между десет и двайсет парчета. 

Сега нема. Т.е. случва се, да срещна и то редко една сърна. Още по-редко две. А три - вече е на много голем късмет за целия ден, че и следващия. 

В околностите на града имаше много фазани. Постоянно се чуваха и чат пат претичваха или дори излитаха наблизо. 

Днеска си говорихме с един рибар (какъвто и аз бях преди 89та), колко много риба имаше по реките и по рекичките. Конкретно и мрена. Нея пък кой през соца, ще да я е размножавал изкуствено и зарибявал, не знам? Също и пъстърва. Много имаше. И даже в планинските потоци имаше, не ми се вярва да е зарибявано, но наистина не знам. 

Във всеки случай и това е факт (за мене, както и за тоя с когото днес си говорих) - много риба имаше. 

Парадоксално - също и раци. Сега и раци няма. 

За гората да не говорим - изсякоха я. След 89та я изсякоха. Тва дето сега говорят покрай Петроханската афера, че тия рейнджърите били пазили двеста триста годишна букова гора - това е много смешна лъжа. Среднаа възраст на гората е около трийсет години. Никъде няма дови малък масив, който да е с такава възраст.  А да не говорим, че дори да не се е секло като за последно, е напълно невъзможно букова гора да бъде с такава средна възраст - максималната възраст до която буката може да стигне е около триста години, според учебниците по лесовъдство. 

През соца, в района на Петрохан и Берковският балкан се сечеше малко. Говореше се, че това е вододайна зона и не се сече. 

Спомням си, когато за първи път видях след 89та, по пътя за Хижа Ком, колосалното количество много дебели трупи, наредени около пътя по продължение на почти целия път. Това беше през 1999та година. Тогава се уплаших. Викам си, тия дали не са решили да изсекат целия балкан, който според картите е сред най-голям процент залесеност, както и средна възраст. 

И от тогава, или дори може би от по-рано не са спрели. Всеки божи ден, дузина камиони прицепи, свалят суровата дървесина. Повечето май я изнасят в Гърция. 

Не, не са комунистите - аз съм ходил много в тоя балкан и преди 89та. 

Ако е тъй, дърво да не е останало...

Бих препоръчал с опазване на горите да се заемат военните. Който го хванат, от 10 до 20 години в затвора. За умишлен палеж, до живот...За съжаление разстрел не може...

Изнася , се дървесина за всички съседи, свидетел съм към Сърбия и Румъния.А животни няма ,и няма и да има. Защото , се изораха всички ливади и дори площи който не са орани от векове. Защото ,няма село в което да не са надписани площите и землищата не стигат.И раздадоха за  ниви всевъзможни дерета и т. н. Където са се размножавали по рано животните. За химията и пластмасите..........без коментар.

Да не казвам че и ловците са сигурно 10 пъти повече от през соца, само и само да вземат разрешително за оръжие

преди 7 часа, ох боже! написа:

ОК. Би ли бил така добър, да ни дадеш още малко информация?

По принцип "Тук не е ИНФОРМАЦИЯ", но днес съм малко по-снизходителен и ще се опитам да ти помогна с отговорите...

1. Колко перални купува една средна месечна в Гремания днес, както и в България? 

Предвид това, че брутната средна работна заплата в Германия е около 3,5 пъти по-голяма от брутната средна работна заплата в България, предвид разликата в начина на облагане в двете държави и предвид близките цени на техниката, днес една средна месечна в Германия купува между 2,5 - 3 пъти повече перални в сравнение с България

2. А колко  средни месечени в Германия тогава са купували жилище от 100 кв2 в Германия тогава, както и в България? 

Да направим няколко уточнения...

По онова време в България:

• Новите жилища бяха предимно панелки. ЕПК бяха доста по-голяма рядкост;
  • Наличието на средства, по никакъв начин не гарантира възможността за покупка на жилище;
  • Може да си чакал и 20 години, докато събереш достатъчно лихвоточки, но няма никаква гаранция, че ще можеш да се докопаш до голям апартамент, защото АБПФК винаги са с предимство;
  • В края на 80-те тристайна панелка (може и да няма 100 кв.м.) в София е около 20000 лв.
  • СрРЗ през 1987 г. е около 235 лв., т.е. 85 бр. заплати за споменатата панелка.

Във ФРГ по онова време:

• Апартамент 100 кв.м. е с цена между 150000 DM и 350000 DM, в зависимост от населеното място, локацията, вида строителство и т.н.
  • СрРЗ през 1987, вече споменах, че е 3258 DM;
  • След удръжки за данъци и социални осигуровки, нетната сума за един несемеен служител (данъчен клас 1) е била около 1900 – 2100 DM, т.е. 75 - 175 бр. броя заплати.

Хубаво е също, да са направи сравнение и между качеството на строителството, инфраструктурата, средата и куп други дребни нещица, които определят качеството на живот.

Спомняш ли си вица "Защо е построен Люлин?"
Ако си го забравил, ще ти кажа: "др. Тодор Живков искаше да се покаже на хората, че на запад не се живее добре."  

Редно е да добавим и лимита на собствеността: По закон едно семейство имаше право само на едно основно жилище и една вила. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.