Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 37 минути, Gencho 123 написа:

Благодаря, Мисълта ми беше, че долу горе еднакво количество киловати се получават спрямо минималнта заплата тогава и сега. Другото обичайно сравнение е цената на бензина тогава и сега - съпоставено спрямо заплатите тогава и сега. Мисля, сега даже може да се заредят повече литри гориво. 2026 - МРЗ около 1200, ако сложим 3 лева/литър, то стават 400 литра, през 85-та, цена лев за литър, то ако вземем минимална 120, разликата става голяма.

Намали пак тия 1200 лв с 23%. Получава се 976 лева. Делено на три. Към 325 литра се получава. Ама, ще каже някой, минаха 40 години, що сме забогатели само по-малко от три пити? :) 

преди 15 минути, Belefor написа:

:offtopic_s:Колко коли имаш и колко са годишни?

Ти още малко ще ме питаш колко жени имам и колко са годишни. :) 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

Намали пак тия 1200 лв с 23%. Получава се 976 лева. Делено на три. Към 325 литра се получава. Ама, ще каже някой, минаха 40 години, що сме забогатели само по-малко от три пити? :) 

Ти още малко ще ме питаш колко жени имам и колко са годишни. :) 

Ясно, имаш една кола на 15+ години! И се правиш на интересен тук?

преди 21 минути, Belefor написа:

Ясно, имаш една кола на 15+ години! И се правиш на интересен тук?

С толкова много имоти в цялата страна, дали имам само една кола на 15 +? 

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Прави впечатление и друго. Има хора, които са осъдени въз основа на нормативен акт, който е имал обратна сила. Демек преди Девети е било напълно законно и дори похвално да преследваш и убиваш партизани. Награди от по 50 000 лева са давали и е имало защо. Ловуването на партизани не е било излет в планината. Това е било опасна начинание. След Девети обаче става незаконно. Тези хора са живеели с мисълта, че не нарушават закона. 

Ама нали вече един път става за смях по този въпрос? Забрави ли:

на 9.03.2025 г. в 22:39, ivottoshev написа:

Ми то Гьоринг, Химлер и сие също не са извършвали нищо, което към момента на деянието да е било обявено от закон за наказуемо. Техните действия когато са били извършвани не са били в НК. Що са ги съдили?!?

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Зная историята по-добре от тебе. Виж какво съм писал на недоразумението Тошев за партизаните и отрязаните глави.

Мдааа, в твоите очи аз може да съм недоразумение, обаче не съм аз този, който не помни че вече е ставал за смях на тази тема :giggle1:

преди 13 минути, ivottoshev написа:

Ама нали вече един път става за смях по този въпрос? Забрави ли:

Мдааа, аз може да съм недоразумение, обаче не аз за втори път ставам за смях на тази тема :giggle1:

Ти ставаш за смях. Химлер не е съден. :)     Като не вярваш на мен, повярвай на ИИ. 

Процесът в Нюрнберг (1945–1946) е повратна точка в международното право, тъй като за първи път държавни лидери биват съдени от международен трибунал. Херман Гьоринг, като вторият човек в Третия райх, е признат за виновен по всички четири обвинения на трибунала.

Ето разбивка на правната рамка и конкретните нарушения:

1. Четирите основни обвинения

Гьоринг е осъден въз основа на Устава на Международния военен трибунал (известен като Лондонската харта), който дефинира следните категории престъпления:

• План или заговор за агресивна война: Координиране на действия за завземане на властта и подготовка на тотална война в нарушение на международни договори.

• Престъпления против мира: Директното планиране и започване на инвазии срещу суверенни държави (Полша, СССР и др.).

• Военни престъпления: Нарушения на законите и обичаите на войната, включително убийства на военнопленници, използване на робски труд и разграбване на окупирани територии.

• Престъпления срещу човечеството: Изтребление, поробване и депортиране на цивилно население, както и преследване на политическа, расова или религиозна основа (Холокостът).

2. Били ли са тези деяния престъпления в момента на извършване?

Това е най-спорният правен момент в Нюрнберг, известен като принципа Nullum crimen, nulla poena sine lege (Няма престъпление и наказание без закон). Защитата на Гьоринг твърди, че трибуналът прилага закони със задна дата (ex post facto).

Въпреки това, обвинението и съдиите се аргументират, че действията му са били незаконни според съществуващото тогава международно право:

• Пактът Бриан-Келог (1928 г.): Германия е страна по този договор, който официално се отказва от войната като инструмент на националната политика. Това е основата за обвинението в „престъпления против мира“.

• Хагските конвенции (1899 и 1907 г.): Те вече са кодифицирали забраната за малтретиране на цивилни, убийства на пленници и безсмислено разрушение. Гьоринг нарушава тези конвенции директно чрез икономическото разграбване на Източна Европа и депортациите.

• Женевската конвенция (1929 г.): Относно третирането на военнопленниците.

3. По кое законодателство е съден?

Гьоринг не е съден по германското национално право (което по това време е напълно пренаписано от нацистите), а по Международното наказателно право, създадено ad hoc (специално за случая) от четирите големи сили: САЩ, СССР, Великобритания и Франция.

Ключови доказателства срещу него: Гьоринг е бил ръководител на „Четиригодишния план“ (контролиращ икономиката и робския труд) и е подписал заповедта до Райнхард Хайдрих за подготовката на „Окончателното решение“ (Холокоста). Дори според тогавашните международни норми, тези актове се считат за нарушения на базовия хуманитет и суверенитет.

Резюме на присъдата

Трибуналът заключава, че:

"Вината му е уникална по своята мащабност. Няма смекчаващи обстоятелства."

Гьоринг е осъден на смърт чрез обесване, но се самоубива с цианид в килията си часове преди екзекуцията.

Напротив, ставаш за смях, но не се усещаш. Да си ахмак понякога е от полза, нали Тошев? :) 

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Благодаря, Мисълта ми беше, че долу горе еднакво количество киловати се получават спрямо минималнта заплата тогава и сега. Другото обичайно сравнение е цената на бензина тогава и сега - съпоставено спрямо заплатите тогава и сега. Мисля, сега даже може да се заредят повече литри гориво. 2026 - МРЗ около 1200, ако сложим 3 лева/литър, то стават 400 литра, през 85-та, цена лев за литър, то ако вземем минимална 120, разликата става голяма.

А за тазобедрената става пак забрави. Какво предпочиташ, 100 кила бензин и тазобедрена става, или двеста кила бензин, но ако ти се наложи става - загробващ кредит, който да изплащаш с години? 

преди 6 часа, communismatic написа:

Между другото, това е поредният документ, който поства тук, който грам не разбира. Толкова е елементарен, миличкия... 😆

Тъпичкото, то... Специално за него ще обновя хронологията с още една точка и ще поставя линкове към двата документа в съответните точки:

У нас проводник на "идеята" е гражданинът на СССР, съветският политик, председателят на Коминтерна - Георги Димитров. 

Хубаво е да се вкара малко ред в хронологията, че някои форумни "творци" още са убедени, че Народният съд е следствие от Конференцията по примирието и дейността на СКК:

• 11 септември 1944 - Георги Димитров дава указание на ЦК на БРП (к) от Москва да се пристъпи към създаване на народни съдилища за разглеждане делата на "предателите" и "фашистките престъпници".
  • 14 септември 1944 - ЦК на БРП (к) съобщава на Георги Димитров в Москва: "В първите дни на революцията стихийно бяха уредени сметките с най-злостните врагове, попаднали в наши ръце. Сега се вземат мерки за това с тези неща да се занимават съответните наказателни органи. Министърът на правосъдието работи по създаването на народни съдилища и следствени комисии."
  • 17 септември 1944 - министър-председателят Кимон Георгиев обявява програмата на правителството на Отечествения фронт, която включва и "Народен съд над виновниците за издевателствата над борците за народните свободи и над мирното население в България"
  • 24 септември 1944 - Политбюро на БРП (к) одобрява Наредба-закон за съдене от народен съд. Председателят на НК на ОФ Цола Драгойчева е инструктирана да поеме цялата подготвителна работа по организацията на Народния съд. Така трябва да се създаде представата, че той е дело на всички партии, влизащи в ОФ и се подкрепя от широки обществени среди.
  • 25 септември 1944 - ЦК на БРП/к/ докладва чрез телеграма на Георги Димитров в Москва, че законопроектът за Народния съд е готов.
  • 28-30 септември 1944 - Министерският съвет в три последователни заседания обсъжда Наредбата-закон
  • 30 септември 1944 - Министерският съвет приема Постановление №6 за одобряване Наредба-закон за народния съд
  • 1 октомври 1944 - ЦК на БРП (к) съобщава на Георги Димитров в Москва: "Във връзка с известно недоволство, изразено от нашите мекушави съюзници по повод революционното ликвидиране на фашистката агентура, решихме: чистката да продължи още една седмица, след което ще започнат да работят народните съдии и чистката ще тръгне по законни пътища. Работата ще се провежда внимателно."
  • 3 октомври 1944 - Утвърждаване от регентите
  • 6 октомври 1944 - Публикуване в ДВ и влизане в сила на Наредба-закон за народния съд
  • 26-28 октомври 1944 - В Москва се провежда Конференцията по примирието
  • 29 ноември 1944 - първо заседание на СКК

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Казваш че съм ИЗЛЪГАЛ? Въпреки че такава точка там фигурира?!?

Едно въпросче: След като твърдиш че съм излъгал, ние можело ли е да не изпълним т.6 от документа? 

Ще ти отговоря, но първо, съзнателно ли пропусна питането ми за разликите между Държавния и Народния "Народен съд"?

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Гьоринг не е съден по германското национално право (което по това време е напълно пренаписано от нацистите), а по Международното наказателно право, създадено ad hoc (специално за случая) от четирите големи сили: САЩ, СССР, Великобритания и Франция.

Е? Значи е съден за престъпления... които не са били престъпления по време на извършването на действията. Същото положение като с убийците на партизани. Не ли?

пп: Миналият път стигнахме до тук и млъкна. Сега някаква нова смешка ли си измислил, та реши пак да повдигнеш този въпрос? Ще има ли забавление с теб тази вечер?

преди 12 минути, ivottoshev написа:

А за тазобедрената става пак забрави. Какво предпочиташ, 100 кила бензин и тазобедрена става, или двеста кила бензин, но ако ти се наложи става - загробващ кредит, който да изплащаш с години? 

Ко каза!? Баща ми е с тазобедрена става от 15 г. и не е теглил кредит. Към 3500 лева беше. 

преди 4 часа, Gencho 123 написа:
преди 5 часа, ох боже! написа:

Цената на тока за домакинствата не мръдна. 2 стотинки дневна, 1 нощна. При 12 часа на денонощието имане на ток, всеки може да пресметне, какво колосално количество ток в сравнение с днешното са потребявали домакинствата тогава - по време на дискотеката. 

Същевременно обаче и тя много добре помни, и даже по-добре и от мене, щото цял живот е плащала сметките за тока, че цената беше 2 стотинки дневната и 1 нощнат. И по-точно - две стотинки и две милиминки. Такива ми ти цени е имало тогава на тока - чак и милиминките. 

Забавно пишете, явно тези 2 стотинки са ви влезли нещо много яко и няколко пъти повтаряте едно и също. Дали е било 2 или 4 сотитинки аз не виждам особенна разлика, но понеже звучите толкова убедително, та реши да видя така ли е било :) През 1970 цената е 2,2 стотинки, пред 1980 скача на 3,2 а през 1985 до 4,5 стотинки. https://www.actualno.com/curious/eto-kolko-plashtahme-za-tok-prez-1981-godina-news_465085.html

Въпреки че с глупави фалшификати, дето били документи и според които слънцето изгрява от запад не ми се занимава, взех та погледнах (надникнах, така да се каже), откъде бе аджеба ги вадиш тия простоти. 

Гледам некакви сметки за ток, там пише че били от 85 година. Да ама се изедох и не можах да видя датата. Но споко, не сакам да ми я показваш. Не изгарям от желание да ти чета фалшификатите.

Всеки кой иска да разбере истината може да попита няколко по-възрастни, най-добре към седемдесет или повече годишни. Те ще му кажат. Някой може да са забравили, но повечето знаят. Така че всичко хубао, лелка ти пожелавам - продължавай да си мислиш, че много убаво лъжеш, защото си подбираш кво ти пасва на желанията в интернет. 

Аз тва дето ти го казвам съм сто процента сигурен в него. Спомените ми са много ясни, въпреки че лично аз сметки за ток не съм плащал. Освен това лично съм говорил и с други хора, та знам какво говорят и те. 

преди 22 минути, plamen.spam написа:

Тъпичкото, то... Специално за него ще обновя хронологията с още една точка и ще поставя линкове към двата документа в съответните точки:

• 25 септември 1944 - ЦК на БРП/к/ докладва чрез телеграма на Георги Димитров в Москва, че законопроектът за Народния съд е готов.

Аха-а-а, значи готов законопроект, а не приет закон? Не мога да те разбера. Сам си опровергаваш тезата?

преди 22 минути, plamen.spam написа:

Ще ти отговоря, но първо, съзнателно ли пропусна питането ми за разликите между Държавния и Народния "Народен съд"?

Казах ти че по този въпрос спориш с Чатчо и даже за втори път ти показах думите му.

Съжалявам че си полуолигофрен, но трети път няма да се опитвам да ти помагам. Има едни лелички и чичковци с бели престилки в една сграда с бяла ограда, които могат да се погрижат за теб.

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  

преди 15 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ко каза!? Баща ми е с тазобедрена става от 15 г. и не е теглил кредит. Към 3500 лева беше. 

Говорех принципно. Освен това става въпрос за МРЗ. Повечето хора на такава заплата нямат много спестявания и преди 15 години (че дори и днес) такава сума би била непосилна за тях без кредит.

преди 4 часа, Gencho 123 написа:
През 1985 г. с 1 минимална заплата от 120 лв. е можело да се закупят 2666,67 kwh електроенергия на цена от 0,045 лв. за kwh.
От 1 юли 2023 г. с 1 минимална заплата от 780 лв. може да се закупят 3469,29 kwh електроенергия на цена от 0,22483 лв./kWh. т.е. 802,62 kwh повече през 2023 г.

Та както ти казах, цената на киловат до 89та, да даже и малко след това беше 2 стотинки. Поради което твоята сметка е вече тотално сбъркана. 

НО ако искаш можеш да смяташ и спрямо цената на билета за вход на градския басейн. През соца, в моя провинциален град беше 20 стотинки. Сега в някои басейни стига и 25 кинта. 

Цената на хляба (за килограм) беше - черен - 16 стотинки, добруджа - 26, бял - 32. 

Сега половин килограм отива към два и над 2 лева. Което означава за килограм - над 4 лева. И трябва пак да ти съобщя, че оня хляб беше много по-дОбър, дееба. 

Малка баничка - 10 стотинки. 

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

Мисля, сега даже може да се заредят повече литри гориво. 2026 - МРЗ около 1200, ако сложим 3 лева/литър, то стават 400 литра, през 85-та, цена лев за литър, то ако вземем минимална 120, разликата става голяма.

Сметни и за нафтата - преди 89та литъра беше под 10 стотинки, мисля даже че май беше 4 (стотинки). 

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ами много неща са правили.

Така е - и хитачита са правили и айфони. Нямало е нужници. НО хитачита и айфони е имало. 

Седай сега на гъза си и гледай тука - тва са некъде към триесе и неколко серии - да се образоваш малко, кво е произвеждала България преди 44та и кво се е случило след това:

преди 30 минути, ivottoshev написа:

Е? Значи е съден за престъпления... които не са били престъпления по време на извършването на действията. Същото положение като с убийците на партизани. Не ли?

пп: Миналият път стигнахме до тук и млъкна. Сега някаква нова смешка ли си измислил, та реши пак да повдигнеш този въпрос? Ще има ли забавление с теб тази вечер?

преди 30 минути, ivottoshev написа:

Е, не можеш да четеш с разбиране Тошев.

Ето как се разпределят нещата:

1. Какво вече е било престъпление?

За Военните престъпления (убийства на пленници, малтретиране на цивилни) Гьоринг е бил виновен по действащото тогава право. Съществували са Хагските и Женевските конвенции, които Германия е подписала. Те ясно са дефинирали тези действия като незаконни още преди войната.

2. Какво е било „ново“ (Проблемът Ex Post Facto)?

Обвиненията в „Престъпления против мира“ (планиране на агресивна война) и „Престъпления срещу човечеството“ (системно изтребление на собствени граждани или етнически групи) не са съществували като конкретни правни термини в никое национално или международно законодателство преди 1945 г.

• Защитата на Гьоринг е твърдяла: „Не можете да ни съдите за нещо, което не е било закон, когато сме го правили.“

3. Защо се налага създаването на Международно наказателно право?

Преди Нюрнберг международното право е регулирало отношенията между държави, а не между личности. Ако една държава наруши договор, тя носи политическа отговорност, но нейните лидери са били защитени от „държавен имунитет“.

Наложило се е създаването на нова рамка по две основни причини:

• Индивидуална отговорност: За да не може Гьоринг да каже: „Аз просто изпълнявах волята на държавата“. Трябвало е да се установи принципът, че индивидът носи отговорност пред човечеството, независимо от заповедите.

• Мащабът на зверствата: Националните закони (германските) са били променени от нацистите така, че да направят убийствата „легални“. Ако се съдеше по тогавашното немско право, Гьоринг щеше да е невинен. Международното право е създадено, за да стои над националното, когато то стане престъпно.

Накратко: Гьоринг е осъден за действия, които моралът и обичайното право винаги са считали за престъпни, но за които дотогава не е имало процедура и съд, който да ги накаже на индивидуално ниво.

Ха сега ми отговори Тошев, могат ли стражарите или доброволците, които са гонили партизани, да бъдат съдени с обвинения като на Гьоринг? Как да ги сравниш с него?  Отишли са да ловят разбойници в планината, които ограбват мандри, убиват стражари и взривяват влакове. Тях ги съдят по български, не по международни закони. Ама ти не вярвай на мене. Ето нещо по въпроса.

Това е един от най-чувствителните и сложни въпроси в българската история, тъй като докосва сблъсъка между формалната законност (изпълнението на дълга) и моралната/политическата отговорност след смяна на режима.

За да разберем защо стражарите и полицаите са съдени, трябва да разгледаме ситуацията през две различни лещи: тази на тогавашната държава и тази на победителите след 9 септември 1944 г.

1. Гледната точка на "изпълнение на дълга"

От юридическа страна, стражарите са действали въз основа на Закона за защита на държавата (ЗЗД). Партизаните (шумкарите) са били разглеждани като въоръжени метежници, които действат срещу конституционния ред и в интерес на чужда държава (СССР), с която България по това време не е във война, но е в обтегнати отношения.

• Аргументът на полицаите: Те са полагали клетва да служат на държавата и да спазват нейните закони. Борбата с въоръжени групи в тила по време на световна война се е считала за легитимна полицейска и жандармерийска акция.

2. Аргументите на Народния съд

Народният съд (създаден с наредба-закон от 6 октомври 1944 г.) обаче не приема аргумента "просто си гледах работата". Основните обвинения срещу служителите на реда са били:

• Прекомерно насилие и жестокост: Много от присъдите не са били само за "преследване", а за конкретни деяния, които излизат извън закона – мъчения, палежи на къщи на ятаци и убийства без съд и присъда (т.нар. "застрелян при опит за бягство").

• Служба на "профашистки" режим: Новата власт е разглеждала полицията и жандармерията не като пазители на реда, а като репресивен апарат на режим, съюзен с Хитлеристка Германия.

• Колективна вина: В контекста на революционния терор, Народният съд често е налагал присъди на цели групи служители, за да легитимира новия режим и да елиминира потенциалната опозиция.

Сравнение с Нюрнберг

Тук има интересен паралел с това, което обсъждахме за Гьоринг. В международното право след 1945 г. се утвърждава принципът, че "изпълнението на заповед" не е оправдание, ако заповедта е видимо престъпна или нарушава основни човешки права.

Разликата е, че докато в Нюрнберг се търси доказана индивидуална вина за мащабни престъпления, Народният съд в България често е действал извън юридическите норми, с цел политическо отмъщение. Много от осъдените стражари действително са били просто държавни служители, попаднали в "мелницата" на смяната на режимите.

Защо се стига до там?

Народният съд е бил изискване на Съюзниците (включително САЩ и Великобритания) в примирието с България, за да се накажат виновниците за включването на страната в Оста. Комунистическата партия обаче използва този инструмент, за да разшири обхвата му далеч отвъд "главните виновници", включвайки хиляди полицаи, офицери и администратори.

Има много стражари, полицаи и военни, чиито присъди са отменени от Върховния съд на България след 1990 г. Това се случва главно през 1996 г., когато Върховният съд извършва масова ревизия на делата на Народния съд.

Ето най-важното, което трябва да знаете за този процес:

1. Как се стига до отмяната?

Върховният съд не отменя всяка присъда поотделно чрез нови разследвания на терен, а използва правни и процесуални основания. Основните мотиви са:

• Липса на доказателства: В протоколите от 1945 г. често липсват конкретни доказателства за индивидуална вина (например доказано убийство), а присъдите са били базирани на общи обвинения като „служба на фашисткия режим“.

• Нарушение на правото на защита: Народният съд е действал по съкратени процедури, без реален шанс за защита.

• Противоконституционност: През 1998 г. Конституционният съд обяви Народния съд за неконституционен орган, което допълнително улесни моралната и правна реабилитация на осъдените.

2. Кои присъди са отменени?

Най-известните решения са №172 и №243 от 1996 г., които отменят присъдите на политическия елит (министри, депутати, регенти). Но успоредно с тях са отменени и присъди на хиляди по-ниски чинове:

• Полицаи и стражари: Много от тях са осъдени от т.нар. „местни състави“ на Народния съд. Върховният съд отмени тези, при които е доказано, че хората са изпълнявали административни или охранителни функции и срещу тях не е имало свидетелства за извършени лични жестокости.

• Офицери от армията и жандармерията: Осъдените за „преследване на партизани“ също получиха масова отмяна на присъдите, ако действията им са били в рамките на тогавашните закони за защита на държавата.

3. Разликата между "Отмяна" и "Реабилитация"

Важно е да се прави разлика:

• Правна отмяна: Върховният съд заличава присъдата – законът вече вижда човека като несъден. Това позволява на наследниците да получат компенсации или да реституират конфискувано имущество.

• Закон за реабилитация (1991): Преди решенията на съда беше приет специален закон, който автоматично реабилитира политически репресираните, но за пълна отмяна на присъдата на конкретен стражар или офицер се изискваше индивидуално решение на Върховния съд.

преди 30 минути, ох боже! написа:

Та както ти казах, цената на киловат до 89та, да даже и малко след това беше 2 стотинки. Поради което твоята сметка е вече тотално сбъркана. 

НО ако искаш можеш да смяташ и спрямо цената на билета за вход на градския басейн. През соца, в моя провинциален град беше 20 стотинки. Сега в някои басейни стига и 25 кинта. 

Цената на хляба (за килограм) беше - черен - 16 стотинки, добруджа - 26, бял - 32. 

Сега половин килограм отива към два и над 2 лева. Което означава за килограм - над 4 лева. И трябва пак да ти съобщя, че оня хляб беше много по-дОбър, дееба. 

Сметни и за нафтата - преди 89та литъра беше под 10 стотинки, мисля даже че май беше 4 (стотинки). 

Така е - и хитачита са правили и айфони. Нямало е нужници. НО хитачита и айфони е имало. 

Седай сега на гъза си и гледай тука - тва са некъде към триесе и неколко серии - да се образоваш малко, кво е произвеждала България преди 44та и кво се е случило след това:

преди 30 минути, ох боже! написа:

Аха, понеже тези заводи, фабрики и дюкяни са произвеждали твърде малко, дай да ги вземат от тия непрокопсаници.... Желязна логика.

Туй го знам, защото и аз макар и малко съм работил през соца. Хубу де, но през 1991 г. магазините се напълниха със стоки, които никога не е имало извън корекомите. Вярно, скъпо беше, но имаше почти всичко. Защо през соца при това голямо производство в магазините почти нямаше западни, корейски и японски стоки? Нали сме били богата държава. Тънели сме в разкош според тебе, пък магазините полупразни. Що така? Защо през 1985 г. внасяхме боб от САЩ. Лично съм отварял чувалите в казармата.  

преди 1 час, ivottoshev написа:

Още нещо по въпроса. Забавлявай се. :) 

Обобщение на ситуацията

Група Статус на присъдите Основен мотив за отмяна
Министри и Регенти Масово отменени (1996) Политически характер на процеса
Полицаи / Стражари Многобройни индивидуални отмени Липса на доказателства за лични престъпления
Военни съдии Почти изцяло реабилитирани Прилагане на действащото тогава право

В архивите на Държавна агенция „Архиви“ днес може да се провери името на всеки конкретен стражар и дали неговата присъда е била сред отменените през 90-те години.

За да ги реабилитират тия хорица е имало защо. 

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

Защо през соца при това голямо производство в магазините почти нямаше западни, корейски и японски стоки? Нали сме били богата държава.

Нали вече ти обясних. През осмедесет и пета шеста година, в Берковският Завод Ком, бяха инсталирани два цеха с абсолютно нови машини. Единият беше австрийски с австрийски машини и аз лично бях тям, кога австрийците ги монтираха лично и обучаваха персонала. Другият цех беше с японски машини - японски цех така да се каже. След това, австрийският цех, ква пластмасова дограма е правил - требва да е била кажи речи австрийска. Но тъй като наистина бяхме богата държава, веднага след като падна соца, тез австрийски и японски машини и цехове бяха унищожени. 

Е държава, която може да си позволи такова нещо, наистина е богата. 

Заводът след дватрийсет години бе разрушен - все едно бобма е паднала и го е разрушила. Това бяха много сериозни сгради и съоръжения, направени от шашавите комунисти. 

След това умните капиталисти го разрушиха. Значи наистина сме били богати през соца, след като толкова много има за трошене и още не е свършило. Как мислиш, като свърши, дали следващите ще има какво да трошат? То за да има за трошене от следващите, трябва тия сегашните нещо да са направили. Ама те трошат. Не правят. 

Един тротоар не могат да направят като хората. А комунистите можеха. Ма тротоарът, трябва да е японски. Е що? Ако площадът е от истински мрамор примерно, с какво японският ще е по-добър? Може би с това, че щеше да е по-скъп, щото ако докараш мрамора чак от японско море, със сигурност това струва пари. А и да не говорим, че не съм сигурен че в Япония има мрамор. То там е пренаселено. 

Аха-а-а, значи готов законопроект, а не приет закон? Не мога да те разбера. Сам си опровергаваш тезата?

Говорех принципно. Освен това става въпрос за МРЗ. Повечето хора на такава заплата нямат много спестявания и преди 15 години (че дори и днес) такава сума би била непосилна за тях без кредит.

Ако си негодник и работиш за МРЗ, кой ти е виновен? И защо си мислиш, че през соца са сменяли стави? Те платна на хернии не слагаха, ти стави. :) 

преди 4 минути, ох боже! написа:

Нали вече ти обясних. През осмедесет и пета шеста година, в Берковският Завод Ком, бяха инсталирани два цеха с абсолютно нови машини. Единият беше австрийски с австрийски машини и аз лично бях тям, кога австрийците ги монтираха лично и обучаваха персонала. Другият цех беше с японски машини - японски цех така да се каже. След това, австрийският цех, ква пластмасова дограма е правил - требва да е била кажи речи австрийска. Но тъй като наистина бяхме богата държава, веднага след като падна соца, тез австрийски и японски машини и цехове бяха унищожени. 

Е държава, която може да си позволи такова нещо, наистина е богата. 

Заводът след дватрийсет години бе разрушен - все едно бобма е паднала и го е разрушила. Това бяха много сериозни сгради и съоръжения, направени от шашавите комунисти. 

След това умните капиталисти го разрушиха. Значи наистина сме били богати през соца, след като толкова много има за трошене и още не е свършило. Как мислиш, като свърши, дали следващите ще има какво да трошат? То за да има за трошене от следващите, трябва тия сегашните нещо да са направили. Ама те трошат. Не правят. 

Един тротоар не могат да направят като хората. А комунистите можеха. Ма тротоарът, трябва да е японски. Е що? Ако площадът е от истински мрамор примерно, с какво японският ще е по-добър? Може би с това, че щеше да е по-скъп, щото ако докараш мрамора чак от японско море, със сигурност това струва пари. А и да не говорим, че не съм сигурен че в Япония има мрамор. То там е пренаселено. 

Ако този завод беше частен, дали щеше да бъде унищожен? Бандитската национализация и соц режим доведе до бандитска приватизация. Или поне създаде предпоставки за нея....

Мисълта ми е, че дори с продажни и негодни управници пак живеем много по-добре от времето на соца...

преди 28 минути, Мечо Хубавеца написа:

Хубу де, но през 1991 г. магазините се напълниха със стоки, които никога не е имало извън корекомите.

Абе стига дрънкай глупости бе. След 89та магазините се напълниха с турски боклуци. Появиха се и японски и корейски телевизори - аз даже съм ги продавал. Бяха хубави, така е. Даже си продадох и чисто новият току що купен телевизор В. Търново и смених неколко японски. Ама турските боклуци бяха навсякъде. В корекомите такива телевизори не е имало. А за турските боклуци да не говорим. 

Сега има безкрайно разнообразие, но аз лично не мога да си намеря свестни гащи. Гащи бе - долни гащи, слипове. Искам качествени, най-обикновени здрави помучни. Такива като през соца. Но няма. Има такива дето се късат бърже. Тънки са изтриват се стават прозрачни. За кво ми е тва, понеже било китайско или от Бангладеш. Къв кореком, кви пет лева?

преди 25 минути, Мечо Хубавеца написа:

Накратко: Гьоринг е осъден за действия, които моралът и обичайното право винаги са считали за престъпни, но за които дотогава не е имало процедура и съд, който да ги накаже на индивидуално ниво.

За Гьоринг може, а в България не може? Сигурно избиването на хиляди партизани и ятаци без съд и присъда е в рамките на обичайното право и освен това е морално?

пп: Верно ли пусна тук цял чаршаф, само за да се окажеш в края на краищата пак там, където и миналият път - в под на кучето опашката  :giggle1:

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ако този завод беше частен, дали щеше да бъде унищожен? Бандитската национализация и соц режим доведе до бандитска приватизация. Или поне създаде предпоставки за нея....

Мисълта ми е, че дори с продажни и негодни управници пак живеем много по-добре от времето на соца...

Ако е бил частен? Ми той беше частен, беше приватизиран. Мисля, че е собственост на Весела Лечева на мъжа й все още. Ако не е негов, значи е на някой който го е купил от тях. 

А какво ли се случи с ДИП Замфир Попов - завод за дървопреработване? В Берковица е най-качествената бука. В света! Първо го купи един американски българин. Продаде машините за скрап. Беше на седемдесет години и влачеше курвите по дискотеките. После тоя го продаде на един нюйоркски евреин. С бомбе и масури - ортодоксален. Идваше чат пат в завода си. Неговият завод, който той е купил, като е дошъл тука чак от Ню Йорк бе - дали е бил заводът частен, дали тоя американски евреин е бил такъв на когото ти би цалувал ръка? А също и крак? 

Един от директорите, които тоя назначи да управляват ЧАСТНИЯ МУ ЗАВОД ми е приятел. Кога всичката тая част от одисеята и на тоя завод като собственост на тоя евреин приключи, въпросният директор, който ми е приятел ми каза така "Можеше да печели, ама не иска."

Кратко и ясно. Най-качествената бука е тука. В света. Кво още не ти е ясно, стига дрънка демагогии. България след 89та е под властта на наднационални сили, които я управляват чрез назначени марионетки, така че да я съсипват. Не са виновни комунистите - те го построиха това което тия сегашните трошат. 

А троловете в интернет лъжат та се кинат, защото така са им казали пак същите - тия дето съсипаха България. 

Не ти е ясно, колко е била цената на тока в България до 89та. Кво да ти обяснявам повече, като това не ти е ясно? 

Е ако това не ти е ясно - връщай се в помощното училище, откъдето си излязъл! 

преди 20 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ако си негодник и работиш за МРЗ, кой ти е виновен? 

Сравнението беше за покупателната способност на МРЗ преди и сега. Пак не си в час.

преди 20 минути, ох боже! написа:

Абе стига дрънкай глупости бе. След 89та магазините се напълниха с турски боклуци. Появиха се и японски и корейски телевизори - аз даже съм ги продавал. Бяха хубави, така е. Даже си продадох и чисто новият току що купен телевизор В. Търново и смених неколко японски. Ама турските боклуци бяха навсякъде. В корекомите такива телевизори не е имало. А за турските боклуци да не говорим. 

Сега има безкрайно разнообразие, но аз лично не мога да си намеря свестни гащи. Гащи бе - долни гащи, слипове. Искам качествени, най-обикновени здрави помучни. Такива като през соца. Но няма. Има такива дето се късат бърже. Тънки са изтриват се стават прозрачни. За кво ми е тва, понеже било китайско или от Бангладеш. Къв кореком, кви пет лева?

преди 20 минути, ох боже! написа:

Имаше почти всичко през 1991 г. Естествено и евтини турски боклуци, които не бяха всичките лоши. За беден народ какво очакваш. Значи можело. Трябваше само да се махне соца.

Не знаеш къде да търсиш. Моите не се късат. Жена ми ги купува. :) 

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Сравнението беше за покупателната способност на МРЗ преди и сега. Пак не си в час.

Е, хубу ама как да сравниш сегашната МРЗ и тогавашната? Дори и през 2011 г беше 270 лв - 23% =220 лева. При соца в края стигна 140 лв, преди това 120 лв. Вярно, съпоставими са били по онова време като покупателна способност, но не е била по-голяма през соца. 

преди 24 минути, ох боже! написа:

Ако е бил частен? Ми той беше частен, беше приватизиран. Мисля, че е собственост на Весела Лечева на мъжа й все още. Ако не е негов, значи е на някой който го е купил от тях. 

А какво ли се случи с ДИП Замфир Попов - завод за дървопреработване? В Берковица е най-качествената бука. В света! Първо го купи един американски българин. Продаде машините за скрап. Беше на седемдесет години и влачеше курвите по дискотеките. После тоя го продаде на един нюйоркски евреин. С бомбе и масури - ортодоксален. Идваше чат пат в завода си. Неговият завод, който той е купил, като е дошъл тука чак от Ню Йорк бе - дали е бил заводът частен, дали тоя американски евреин е бил такъв на когото ти би цалувал ръка? А също и крак? 

Един от директорите, които тоя назначи да управляват ЧАСТНИЯ МУ ЗАВОД ми е приятел. Кога всичката тая част от одисеята и на тоя завод като собственост на тоя евреин приключи, въпросният директор, който ми е приятел ми каза така "Можеше да печели, ама не иска."

Кратко и ясно. Най-качествената бука е тука. В света. Кво още не ти е ясно, стига дрънка демагогии. България след 89та е под властта на наднационални сили, които я управляват чрез назначени марионетки, така че да я съсипват. Не са виновни комунистите - те го построиха това което тия сегашните трошат. 

А троловете в интернет лъжат та се кинат, защото така са им казали пак същите - тия дето съсипаха България. 

Не ти е ясно, колко е била цената на тока в България до 89та. Кво да ти обяснявам повече, като това не ти е ясно? 

Е ако това не ти е ясно - връщай се в помощното училище, откъдето си излязъл! 

Ако е бил частен през соца, нямаше да бъде приватизиран и разсипан. Не четеш с разбиране. Нямаше да има приватизация, ако нямаше соц....Кво да ти разравям. Отивай при доктора утре да ти смени хапчетата.

Тока съм го плащал преди 1989 г. Беше 4,5 стотинки дневна и 2 ст нощна.  И не прекалявай с пиенето. 

преди 36 минути, ivottoshev написа:

За Гьоринг може, а в България не може? Сигурно избиването на хиляди партизани и ятаци без съд и присъда е в рамките на обичайното право и освен това е морално?

пп: Верно ли пусна тук цял чаршаф, само за да се окажеш в края на краищата пак там, където и миналият път - в под на кучето опашката  :giggle1:

Едно си баба знае, едно си баба знае. Прочете ли, че повечето осъдени стражари от Народния съд са реабилитирани и самият Народен съд е неконституционен. Чети да се образоваш поне малко.

Ятаците, които не са оказвали съпротива и са били убити без съд и присъда са жертви на престъпления. Не твърдя обратното. Партизаните с хляб и бъклица ли да ги гонят из Балкана? Това ли предлагаш? :) 

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Някой те беше нарекъл Тъпотошев...
Подозирам, че е прав, щом отново пропусна следващите редове:

• 30 септември 1944 - Министерският съвет приема Постановление №6 за одобряване Наредба-закон за народния съд
    ...
  • 6 октомври 1944 - Публикуване в ДВ и влизане в сила на Наредба-закон за народния съд
преди 17 минути, ivottoshev написа:

Казах ти че по този въпрос спориш с Чатчо и даже за втори път ти показах думите му.

Първият Държавен в света, бе Тъпотошев, първият в света за ВСВ е нашият роден Народен съд.
Да беше проверил, кога се възстановява действието на френския Върховен съд...

преди 9 часа, ostavime написа:

Говорим за две неща основно, които правят разликата. Поне за мен разбира се. Всеки има право да го разбира, както прецени за себе си и да вярва в каквото реши, като сравнява тогава и сега. Двете неща, които според мен правят разликата са - свобода и избор.

Сега имаш право да избираш какво и от къде да си купиш и си свободен да го направиш. Същото, както казах е и с пътуването. Ако сега решиш, просто отиваш на летището и най-малкото можеш да отидеш в една от 27 държави по твой избор, а може и всички да посетиш. Имаш право на избора да го направиш и имаш свободата да го направиш. 

Това е така и аз не го отричам, но ставаше въпрос за нещо друго, за това което си засегнал във втората част от отговора си.

преди 9 часа, ostavime написа:

Сравненията, които са направени и за които питаш са нереални и пак, защото си пич, ще ти кажа защо. 

По принцип хората са устроени така (или поне тези, които се стремят към някакво развитие и някакъв просперитет, личен и професионален), че се срваняват с по-добри от тях. Това е, за да имат стимъл. Да се стремят към нещо. Та аз не мисля, че е редно да се сравняваме с държави от Африка примерно. Сещаш се на къде бия. Както тогава, така и сега е редно да се сравняваме с по-развити икономики от нашата. Така мисля аз. Та да ме питаш защо в Африка и Анадола са нямали и нямат перални и климатици е...

Не знам защо според теб сравненията са нереални, според мен са напълно реални.Насочвам вниманието ти към факта, че в по-голямата част от света по същото време, също не са били масово разпространени тези продукти без там някога да е имало социализъм.Тоест, явно други са причините за тези различия, не обществения строи.Хубаво е да се сравняваш с по-напредналите от теб, но не трябва да забравяш и от какво ниво си тръгнал.В момента като сме в ЕС от почти 20 години, постигнахме ли поне средния за ЕС стандарт на живот или още сме на последно място?

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Е, хубу ама как да сравниш сегашната МРЗ и тогавашната? Дори и през 2011 г беше 270 лв - 23% =220 лева. При соца в края стигна 140 лв, преди това 120 лв. Вярно, съпоставими са били по онова време като покупателна способност, но не е била по-голяма през соца. 

Ми не. Съпоставима е ако гледаш колко кила бензин можеш да си купиш. Ако ти се наложи смяна на става - съпоставимостта отива на майната си. За това такива съпоставки са неуместни, но пък се използват за популистки цели, което е видно и тук.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Едно си баба знае, едно си баба знае. Прочете ли, че повечето осъдени стражари от Народния съд са реабилитирани и самият Народен съд е неконституционен. Чети да се образоваш поне малко.

Ятаците, които не са оказвали съпротива и са били убити без съд и присъда са жертви на престъпления. Не твърдя обратното. Партизаните с хляб и бъклица ли да ги гонят из Балкана? Това ли предлагаш? :) 

Да не съм луд да чета целият чаршаф? Стигнах до първата глупост и на долу не продължих. Шансът да не е пълен със същото клони към нула.

Народният съд е неконституционен... но пък не е могло да се откажем от него, защото ни е бил наложен от победителите във ВСВ. А сега де :question:

Е как така ще са жертви на престъпления? Та нали ти твърдеше че даже са се давали пари за гоненията срещу тях, демек всичко си е било напълно законно?

преди 16 минути, ivottoshev написа:

Ми не. Съпоставима е ако гледаш колко кила бензин можеш да си купиш. Ако ти се наложи смяна на става - съпоставимостта отива на майната си. За това такива съпоставки са неуместни, но пък се използват за популистки цели, което е видно и тук.

Да не съм луд да чета целият чаршаф? Стигнах до първата глупост и на долу не продължих. Шансът да не е пълен със същото клони към нула.

Народният съд е неконституционен... но пък не е могло да се откажем от него, защото ни е бил наложен от победителите във ВСВ. А сега де :question:

Е как така ще са жертви на престъпления? Та нали ти твърдеше че даже са се давали пари за гоненията срещу тях, демек всичко си е било напълно законно?

Кой ти е виновен, че четеш бавно като първолак?

Ако не оказват съпротива ги залавят, съдят ги и ги разстрелват. Не може така без съд  да ги убиват, това е престъпление. Комунистите обаче са го правили масово след Девети. Осъдени обаче няма...

Ето ти съкратена версия. 

Това е класически исторически и правен парадокс – т.нар. „Параграф 22“ на българската следвоенна история. Потребителят във форума всъщност е напипал много точна, макар и болезнена точка.

Ето защо този аргумент е толкова заплетен:

1. Юридическият абсурд (Вътрешен план)

От гледна точка на тогавашната Търновска конституция, Народният съд наистина е неконституционен.

• Тя забранява извънредните съдилища.

• Самият съд е създаден с Наредба-закон от правителство, което току-що е дошло на власт чрез преврат (9 септември).

• Това е причината през 1998 г. Конституционният съд на България официално да го обяви за орган, действал в разрез с основния закон на страната.

2. Международният натиск (Външен план)

Тук идва частта с „не е могло да се откажем“. България подписва Съглашението за примирие (октомври 1944 г.) в Москва със САЩ, Великобритания и СССР.

• В него изрично е записано, че България се задължава да арестува и съди „лицата, обвинени във военни престъпления“.

• За Великите сили това е било условие №1, за да признаят България за държава, която е скъсала с нацизма. Ако София беше отказала, щеше да остане в пълна изолация и вероятно с още по-тежки териториални загуби при мирния договор.

3. „Капанът“ на комунистическата власт

Комунистическата партия (БРП/к) много хитро използва това международно изискване.

• Докато съюзниците (САЩ и Англия) са искали съд за основните виновници (министрите и регентите), новата власт в България разширява обхвата до хиляди хора – стражари, данъчни, учители, свещеници.

• Когато западните дипломати започват да протестират срещу масовите убийства и липсата на справедливост, отговорът е бил: „Нали вие искахте да накажем фашистите? Ето, правим го.“

Къде е истината?

„Сега де“ идва от факта, че Народният съд е бил едновременно международно задължение и инструмент за вътрешен терор. * Беше ли нужен съд за виновниците за войната? Да, международната общност го изискваше.

• Беше ли законно организиран според българското право? Не. * Беше ли използван за избиване на невинни стражари и интелигенция? Категорично да.

Това е и причината днес тези теми да са толкова взривоопасни – защото и двете страни в спора имат своите юридически аргументи, но те се намират в различни „светове“ (международния срещу националния закон).

Обобщение на ситуацията

Група Статус на присъдите Основен мотив за отмяна
Министри и Регенти Масово отменени (1996) Политически характер на процеса
Полицаи / Стражари Многобройни индивидуални отмени Липса на доказателства за лични престъпления
Военни съдии Почти изцяло реабилитирани Прилагане на действащото тогава право

преди 52 минути, plamen.spam написа:

Първият Държавен в света, бе Тъпотошев, първият в света за ВСВ е нашият роден Народен съд.
Да беше проверил, кога се възстановява действието на френския Върховен съд...

Сега те разбирам. Това, че нашият официален Народен съд е създаден преди френският, италианският, Нюрнберг и тн. го прави лош, а нашите комунета черни дяволи. Това че във Франция почват да избиват фашистките сътрудници (дори и без съд и присъда), преди ние дори да си помислим за подобно нещо... не е от значение :)

124029287_4088540624506377_1424377870798422632_n.jpg.911b25b989ba2d4bcb79d862d5ab4885.jpg

Гледай да се възползваш, преди да се окаже че си фатално закъснял :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.