Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 40 минути, ostavime написа:
преди 1 час, ivottoshev написа:

Кои екстри? Интернет, мобилни телефони, огромни телевизори и тн., тогава нямаше никъде, не само у нас. Естествено, че ако лишиш човек от съвременните му удобства той няма да е доволен, но това сравнение е некоректно, защото няма нищо общо с комунизъм и социализъм.

Не не, бъркаш. Нямало е тук, в България, не че по принцип е нямало. Хората са ползвали всички екстри на модерния за тогава живот, докато ние сме си били в мизерията. Т

Ти да не си завършил помощно училище? Какво значи "тук, в България"? Ти не си ли в Амстердам? Или може би не знаеш, къде точно си? 

А бъркаш и времето. Нямало е тук, а имало е там, щото сега гледаш че има и си мислиш, че и тогава е било същото. Ама па то сега има и тука. Що е нужно да се затрудняваш и да измисляш, след като ти е много нагледно? 

А па преди 44та в 17% от жилищата не е имало нужници. Нужници, бе - не телефони. 

Ти знаеш ли кво са нужници?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Тъжна картинка. Млади хора, които въобще не са живели в социализма, да ми казват колко по-добре е сега, щото са млади и им е широко около врата. Без да имат реална представа за тогава.

преди 1 час, ostavime написа:

Не не, бъркаш. Нямало е тук, в България, не че по принцип е нямало. Хората са ползвали всички екстри на модерния за тогава живот, докато ние сме си били в мизерията. Това се отнася за всякакви ел. уреди. Сушилни примерно (да не би някой да имаше такава), за нормални перални (говорим да имаш избор), за нормални фурни и котлони, за климатици, за телевизори и всякаква друга черна и бяла техника, да не изброявам. Искаш да ми кажеш, че си имал някакъв избор ли? Избора ти се свеждаше до това да имаш връзки, за да си купиш цветен телевизор В. Търново или София. Всичко с чакане, всичко със записване, всичко под рафта..., ако имаш човек. Когато започнаха у нас да се вкарват първите видея, спомняш ли си какъв лукс беше това? И кой имаше? Само този, който го е донесъл някъде отвън, почти нелегално, все едно е пренасял наркотици. Какво остава пък за някаква по-фина техника като лаптоп, нормален компютър и т.н. и т.н. Ще кажеш, че тези удобства, които ние видяхме след 1990 г. преди това ги е нямало?! Не се излагайте. Нима можеше да отидеш в магазина и да си купиш дори едно от изброените горе неща? Трудно, много трудно. Маратонки, обувки, конфекция, храни, пособия, техника, домашни принадлежности... всичко. Леш! 

Ами микровълнова фурна? И тях ги е нямало преди 1990 г., нали? Навлизат масово в САЩ и Западна Европа 70-те години. У нас имаше само Раховец и Мечта. Не ставайте смешни. 

Хладилници с две врати. Да, и тях ги е нямало. Нищо, че и тях ги има от 60-70-те години на миналия век, а тук дори все още за голяма част са екзотика.  Имахме едни боклуци Мраз. 

Ами скапаните прахосмукачки, как бяха... Тайфун и Ракета. Включваш я и все едно излита самолет, а ефективността се свежда почти до нула. 

А климатик за частно лице преди 89 г. Моля? Това пък какво е?! А, да, забравих, и тях ги е нямало преди 89-90 г. 

Пералните - Перла 05 си спомянм, че беше върха на инженерната мисъл у нас. Разхождаше се наляво надясно. хехе

Ммога да ви дам безброй примери за това, че сме били мизерно бедни и тотално ограничени. 

Не говорим за плоски телевизори, мобилни телефони и интернет, които навлизат масово след промените у нас и в чужбина. 

Не виждам смисъл да водим този безсмислен разговор. Живеете с носталгия по миналото, а ползвате всички блага на настоящето. :) 

Успешна седмица на всички...

Защо се хабиш? Безмислено е!

преди 29 минути, ivottoshev написа:

. Истината е, че гледаш някой филм, в който е снимана микровълнова или хладилник с две врати и акаш

Съкратих само една буква и ми се струва че изразът вече напълно съвпада с действителността.

преди 26 минути, ivottoshev написа:

Не. Истината е, че гледаш някой филм, в който е снимана микровълнова или хладилник с две врати и ахкаш, мислейки си че във всеки дом на Запад е имало такива. Ми не, не е така, виж предният ми пост.

Не знам за каква микровълнова или хладилник говориш, аз не съм споменавал нещо такова. Ако си живял тогава знаеш каква беше разликата в качеството на стоките в кореком спрямо нашите магазини. Но не само качеството ни беше зле на техниката, а просто я нямаше. Когато започнаха да произвеждат цветните телевизори във Велико Търново с японски кинескопи на тошиба, то пред фирменият им магазин се извиваше опашка когато се очаква доставка. Хората правеха списъци, проверяват се, за да достигнат до заветния телевизор. Просто един пример за дефицитите които имаше тогава със стоките. Не случайно споменавам тоалетната хартия като един от най-фрапантните примери на недостиг на стоки. Такива бяха времената - да си магазинер, една от най-ценните професии.

преди 28 минути, ostavime написа:

Пожелах на всички успешна седмица... :) 

Седмицата с кво я почваш - ква дрога си купуваш легално? 

Сетих се за един филм от времето на соца - ама филмът е английски.

Кукла на верига

Нали си гледал, кво е било преди 89та по филмите. По филмите в България немаше наркотици, а в Холандия имаше. И в САЩ имаше - глей само как се друсат в КОСА. 

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Ако си живял тогава знаеш каква беше разликата в качеството на стоките в кореком спрямо нашите магазини.

Много добре знам.

... Кое избираш?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPDD6dSythIan657noIRQviOnp8xxcLVQ_3_L1jvJ_vy05k95xTb2j6exfC9j4ze2C7ER291ftbWh1wil7-jE8_Jz7xkH6xfskdcNZrHzFaFOnShPuFShILLm-HAkgyRizCWj69kk2MUwp/s1600/1+IMG_1017.JPG

https://samou4itel1.blogspot.com/2025/04/shokolad-krava.html

преди 19 минути, Gencho 123 написа:

Не случайно споменавам тоалетната хартия като един от най-фрапантните примери на недостиг на стоки.

Както подадох стенограмата от НС през 40 година - 17% от жилищата/къщичките не са имали външен кенеф, в който се събират лайната и всеки път кога влезнеш ги гледаш. 

Още малко пояснения, за кой не сфаща от първия и вторя път. Баща ми по това време е бил на 12 години. Кога аз го прочетох това нещо, го извиках и го питах за всяко едно нещо едно по едно. За повечето потвърди, че е било така. 

Най-впечатлен бях, относно информацията че не е имало нужници. Отговорът му беше: "Да, така беше. Ние живеехме еди къде си и ходехме заедно с еди кои си къщи в еди коя си къща да й използваме нужника." Аз питам "Ама как така, нали сте живели в старата къща, която сте бутнали, за да направите сегашната?" Той: "Тая е купихме после. Първо живеехме на квартира в еди коя си къща." 

Та с една дума да обобщиме и да повториме отновно: Не е имало нужници. Не тоалетна хартия - нужници не е имало!

А те това е Версай. Построен е през седемнайсети век. В България! Вижте как са живели хората в България още през седемнайсети век. Но додоха лошите комунисти. Те изпотрошиха де що имаше дворци на хората в България и ги набутаха в панелките. Взеха им мерцедесите и кадилаците и им дадоха само москвичи с връзки и вноски, за които чакаха години (и през това време ходеха пеша и се возеха на електрически транспорт, което беше най-лошото)

undefined

преди 2 часа, communismatic написа:

Аз само да задам най-елементарният въпрос - Кво общо имат "благинките" на сегашното време с факта, че НРБ постигна огромни успехи за своето време? И специално аз не тъжа изобщо за нищо, живота ми е адски хубав (просто съм роден с късмет), но това не пречи, да бъда ОБЕКТИВЕН (нали тая думичка използва) и да напиша, че цялата икономика в момента стъпва върху построеното от оня режим. Трябва да съм соцносталгик ли за да го напиша? За какви "благинки" ми говориш, те в днешно време дори язовирите не могат, да поддържат, че всяко лято сума ти хора са без вода... Една магистрала я строят вече половин век, а основно се крадат пари от там. Мога и да продължа, ама предполагам, че схвана... Не съм сигурен, де.

Между другото, абсолютен факт е, че най-УМНИТЕ тук са най-върлите плювачи по комунизма. Като вземем пример с @kaldata1, минем през Пламен Умния, Иван Умния, Мирко Умния... Мога и да продължа.

Мхм, предлагаш да благодарим на соца, че ни е дал 10 завода и половин магистрала вместо 30 завода и 5 магистрали, които щяхме да имаме при капитализъм? 

Виждаме ги Куба и Доминикана. 

Виждаме ги ГДР и ФРГ.

Виждаме ги Северна и Южна Корея. 

Жалко за тази хубава страна. Не случи на история и на поробители - все азиатски орди. 

Ся като се надуем че на запад са яли само тублерон и не имало обикновени шоколади. Всъщност идеята че всички и бездомниците на запад ядат та чак се пукат от шоколади...А не банани и тоалетна хартия. Къде започнахте с опорките та стигнахте до спициално тая марка сладкарско изделие.

Специално за гейпросащесср трололинките.

image.jpeg.145add8c537e300dd46604aad601c553.jpeg

преди 18 минути, kaldata1 написа:

Мхм, предлагаш да благодарим на соца, че ни е дал 10 завода и половин магистрала вместо 30 завода и 5 магистрали, които щяхме да имаме при капитализъм? 

Момче (или къвто си там джендър), иди се прегледай при доктор! 

Капитализмът го имаме от 36 години - само троши това което е посторено през соца. !0 завода? Иди се прегледай, спешно е! 

Само унищожените заводи от капитализма, дето са построени през соца в Берковица са поне десет. Плюс много други неща - примерно спортната зала, която е построена в края на седемдесетте и в която през соца, всяка година идваха и по два пъти в годината на лагер национални отбори по класическа и свободна борба, както и джудо, както и водещи спортни училища (т.е. половината от тия бяха световни и олимпийски шампиони, а другата половина вице или бронзови медалисти) - тая спортна зала в момента се руши. 

Да ти не обяснявам още много други неща, как са разрушени, вкл. по самия център. Как един тротоар не могат да направят, дето да издържи поне две години, а това дето комунистите са го направили и не е ремонтирано, още държи. 

Иди, иди се прегледай -за твое добро е!

https://socbg.com/2024/11/историята-на-един-завод-превърнал-се-в.html

преди 19 минути, Sliderum2 написа:

Ся като се надуем че на запад са яли само тублерон и не имало обикновени шоколади.

Ма аз избирам шоколад Крава пред Тоблерона. Тоя Тоблерон беше некакъв боклук. Кравата е классс! Беше, бог да я прости и нея! 

преди 30 минути, kaldata1 написа:

Виждаме ги Куба и Доминикана. 

Виждаме ги ГДР и ФРГ.

Виждаме ги Северна и Южна Корея. 

Ма ти много далече си бил виждал! Излез та се поразходи малко и в България, да видиш пейзажа - това което е останало от соца и не е било разрушено от капитализъма който ни сполетя не е хич малко. Не може капитализъмът не само да го боядиса - не може и да го строши. 

Прочее, ти явно не си наясно, но в края на осемдесетте и в началото на деветдесетте не е изобщо ставало въпрос за никакъв капитализъм. 

Ставаше въпрос за многопартийна система. 

Ставаше въпрос да падне Член 1. за ръководната роля на БКП от Конституцията. 

Ставаше въпрос да паднат дотациите. 

Къв капиталлизъм, кви пет лева - не е ставало въпрос да има капитализъм? 

Кога ни говориха от ВНС и Кръглата маса за дотациите, обясняваха, че губещите предприятия трябва да фалират за да бъде оздравена икономиката. 

Сега има ли дотации, как мислиш? И ако има и ако са повече, много повече от колкото през соца, кой ли ни ги налага? Може би е БКП? Може би е ДС? 

Айде изкажи се! Дет се каза вече - изаакай се! 

преди 1 час, kaldata1 написа:

Извинявай, при капитализма имаме ли още 30 завода и 5 магистрали? Ако да - покажи ги, ако не - кога ще отидеш, да се прегледаш най-накрая?

преди 15 минути, communismatic написа:

Извинявай, при капитализма имаме ли още 30 завода и 5 магистрали? Ако да - покажи ги, ако не - кога ще отидеш, да се прегледаш най-накрая?

Имаме и още 5 тунела под Стара планина...Или само са ни халюцинирали че ще имаме?

преди 1 час, communismatic написа:

Не става дума за тази тъжна клептокрация, в която живеем, а за онова, в което живяха отвъд Стената 50 години, а сега живеят Полша, Словения, Чехия и Хърватия. 

Щото да ти кажа Полша и повече от 30 завода има и без великия ви соц.. 

преди 13 минути, kaldata1 написа:

Не става дума за тази тъжна клептокрация, в която живеем, а за онова, в което живяха отвъд Стената 50 години, а сега живеят Полша, Словения, Чехия и Хърватия. 

Щото да ти кажа Полша и повече от 30 завода има и без великия ви соц.. 

Да, де... Сега сме демокрация и не можем дори да поддържаме построеното от оня режим. Защо е така, имаш ли някакво обяснение? 

преди 38 минути, communismatic написа:

Да, де... Сега сме демокрация и не можем дори да поддържаме построеното от оня режим. Защо е така, имаш ли някакво обяснение? 

Например щото оня режим не си е тръгвал?!?

Това е обяснението. 

И навсякъде, където си е тръгнал, се оказва, че капитализма може повече от него. 

Швестърите или така наречените соцносталгици имат доста увреждания във фонтанелата още при раждането си.

Продължават да защитават един труп. Другаре, социализЪма умре сравнително млад в България - на 45 години.

Защо виете още?

murzilki_viyat.png.01e4ccf42726a65e608e273ad283da3f.png

Ако било мнооо убаво и ефективно и капиталистите щеа да го приложат. Ама те...нищо не излезе от таа ваша идеология. Само расипия и пълнене на каци без дъно...

А вие продължавайте с воя и с опитите да се самоубедите колко добре сте билЕ...

Ненормалници...😂

Screenshot-20260316-182217.png

Screenshot-20260316-183332.png

Screenshot-20260316-183456.png

************************************************************************************

***************************************************************************************************************

Admin
BokEPK-z4K_.webpAll-star contributor
 ·March 13 at 8:28PM ·

Ние сме поколението, родено между два свята.
Децата на Народната република…
и възрастните на „демокрацията“.
Ние помним време, в което се живееше сигурно.
В което нямаше много,
но имаше достатъчно.
Ние сме тези, които играеха пред блока,
а после изпратиха собствените си деца в чужбина.
Тези, които тичаха по прашните улици,
а днес вървят през празни квартали и изоставени села.
Тези, които в едната ръка държаха бележник,
а в другата – пионерската връзка.
Тези, които пораснаха с казармата,
с бригадите,
с уважението към по-възрастния
и с онова простичко „Добър ден“,
което днес все по-рядко се чува.
Ние не сме нито безусловни защитници на социализма,
нито възторжени от демокрацията.
Ние просто живяхме и в двете.
И видяхме най-хубавото от първото
и най-болезненото от второто.
Ние строяхме държава,
а после гледахме как я разглобяват пред очите ни.
Сякаш всеки от нас носи две Българии в себе си:
едната – на реда,
другата – на хаоса.
Едната – на общността,
другата – на самотата.
Едната – на сигурната работа,
другата – на сигурното заминаване.
Ние сме поколението, което още пази снимки в чекмеджето,
писма с избледнели мастила,
пионерска връзка, скрита в кутия,
и онзи вкус на детство,
който никоя нова епоха не успя да изтрие.
Питат ни понякога:
„Защо ви е мило онова време?“
Защото беше наше.
Защото тогава се живееше спокойно.
Смееше се силно.
Плачеше се тихо.
И хората не се деляха така жестоко на бедни и богати.
Ние сме поколението, което оцеля в промяната.
Поколението, което загуби държава,
но не загуби спомени.
Поколението, което днес носи на раменете си
и вчерашното,
и днешното разочарование.
Ние не искаме времето да се върне.
Искаме само България да не си отиде.
Защото нашето поколение знае нещо просто:
да имаш малко,
но да не ти липсва нищо.
Да вярваш в утрото,
дори когато е трудно.
И ако някой ден децата ни попитат:
„Какво беше вашето време?“
Ще кажем само:
Беше истинско.
Беше човешко.
И беше наше. 🇧🇬
Споделено...
Краси Димов..

**************************************************************************************

**********************************************************************************************************

https://www.facebook.com/reel/1702254797815109

на 15.03.2026 г. в 19:00, ivottoshev написа:

Не е чак толкова късно. В началото на 80-те, вече повечето домакинства бяха с цветни телевизори. Имай предвид че и в западна Европа не се е случило кой знае колко по-рано.

Времената се менят. Едно време и мобилните телефони бяха лукс.

Обаче и едно друго нещо се промени. Едно време ако ти трябваше касетофон и по-сложна медицинска интервенция - с малко зор за покупката на касетофона, но получаваше и двете. Сега ако (не дай си Боже) ти потрябват тези две неща - верно е че касетофон си купуваш евтино, ама за другото се загробваш с кредит или се молиш да събереш дарения. Ти кой от двата варианта предпочиташ? 

Масово имам предвид около половината, точно не мога да кажа. Аз излязох от казармата през септември 1986 г. и в началото на 1987 г. си купих Велико Търново, родителите ми също. Тогава бяха хит. После купих и супер касетофон Хитачи и видео Панасоник. Само че се занимавах спорадично с търговия, взимах и наеми, и заплата, бях и ерген. Имай и заделени пари от преди казармата. Малко хора бяха като мене... Туй на Запад не беше лукс да го имаш...                                Ти колко пари плати за твоята операция? Баща ми редовно ходи по болници и един лев (евро) не дава. Почти на 90 години е... Майка ми също...

на 15.03.2026 г. в 20:40, ох боже! написа:

Асортиментът беше малък. А опаковките грозни. Да ама всичко беше качествено. Миналата година един ми носи някаква маркова боза, да му кажа дали е хубава. Е аз не мога да твърдя, че съм фен на бозата. Ама тва си беше боклук. Даже не съдържаше захар - някакъв подсладител. Никаква ферментация съответно. Редка боза лоша на вкус. Помня разбира се, каква беше бозата преди 89та. И като разбрах че и боза няма, ми стана мъка. 

То не стига че халва качествена няма. Да, наистина има много голям асортимент от халва. С хубави опаковки. Само боклуци. Голям асротимент от боклуци - някой по-скъпи, други много скъпи. Има и евтини. Но все боклуци. 

Относно техниката, имам един въпрос, дето ме гложде: Ако соца не беше паднал и продължавахме да се развиваме със същото темпо, дали нямаше ти пак да я имаш днешната техника. Ама си мисля че храната е важна да е качествена. То местото и пастите винаги са били вредни. Ама по-добре да са поне и качествени. 

И друго да питам: Дали преди 44та, хората са имали даже и чернобели телевизори? 

Техниката просто се развива. В света. В началото е скъпа. Колкото повече се развива толкова по-евтина става. 

Кога сме направили къщата, която е доста голяма 67 година, нашият етаж е струвал шест хиляди лева. След две години, баща ми взел та купил един телевизор София за пестин лева. Една двайнаста от стойността на къщата, която е 120 квадрата етажа, има и мазе в което също може да се живее, а така също и таван. Тоя телевизор ще да е бил златен. Като почне да премента, се оправяше с удар отгоре. Ама скоро гледах некакъв западен филм, където един американец гледаше подобен телевизор, който почна да премята. Оня отиде и го оправи с удар отгоре. Така че не бъркай соца който за времето си ни даде и това благодарение на което живеем и днес. А защо тия капиталистите го трошат бе - нали уж десните правят, а левите разхищават? 

Качествено до известна степен и не за всички продукти. Споменах пилешките кренвирши как се правеха, защото съм го виждал с очите си. 

Сега и халва и боза можеш да намериш качествена. Има и много хубава турска халва, но има и по-обикновена и много евитна българска, само за 3,17 евро кг в един магазин в плевен, където месото за готвене без кокал е 4,5 евро. Вратните пържоли без кокал някъде към шест и нещо евро. Боза има ръжена или от лимец  био много хубав. Единствената ми забележка, че е в пластмасова бутилка. Навремето ги продаваха в стъклени.

Не можеш да сравняваш техниката на Запад и тук през време на соца. Като толкова е бил мощен този строй, защо не разрешаваха на хората да си купуват по 97 стотинки долара и да си купуват от КОРЕКОМ стоки на воля? Само че тогава трябваше да открият десет пъти повече корекоми. Ама твърда валута на обикновения човк не даваха. Не можеше и да си купиш апартамент свободно. Ей така харесваш си някой, теглиш кредит и го купуваш, дори да имаш още два. Сега има много хора с по три или четири апартамента. Тогава семействата с по два бяха голяма рядкост. Да не говорим за колите. Сега и последният келеш кара някаква кола...

Сега и леви, и десни рахищават...

на 15.03.2026 г. в 22:04, ох боже! написа:

ДА ама преди 44та в България ги имаше много. Също и Верасй беше построен в България, а не във Франция. Българите масово бяха маркизи.

...Но дойдеха лошите комунисти, взеха на хората мерцедесите, мобилните телефони, касетофоните и видеото. И ги върнаха в каменната ера. 

... Питам майка ми, която има спомени от преди 50та година. Баща й е направил три етажна къща, която по това време е била топ. Имали са и некои ликсове - радио и шевна машина Сингер. Питам я имало ли е ток тогава (аз знам че е имало, ама питам). Тя: "Имаше". Аз: "Какво работеше на ток?" Тя: "Крушките" (имало е крушки в стаите). Аз: "Друго?" Тя: "Радиото.: Аз; "Друого?" Тя: "Ютията. Не - ютията работеше на въглища." Аз: "А шевните машини?" Тя: "Шевните са едната е ръчна, другата е крачна." 

Или с други думи, не е имало ток. Имало е нещо. 

През соца, България прави АЕЦ Козлодуй, петшестнайсет години след първата АЕЦ в света. 

В края на соца, потребелението на ток на глава от населението, при девет милионно население е било пет пъти по-голямо от сегашното. А може и десет. Цялата колосална промишленост е работила на ток. 

По-голямата част от ЖП транспорта, който по онова време беше сериозно натоварен и като пътници и като товари за промишлеността. 

Потреблението на глава от населението за домакински нужди средно на семейство е било около три пъти по-голямо от сегашното. 

Сега остава и въпросът, имали ли са българите електроуреди в края на 89та и в края на 44та? 

Е сега имат повече  -така е бе. Ама ако комунизмът не беше паднал, пак щяха да ги имат. Плюс качествена храна, качествено здравеопазване, качествено образование, качествен спорт (т.е. на световно ниво, както си и беше - и това е доказуемо не само от свидетелства, а и от аналите на световния спрорт). 

И курортите нямаше да бъдат непропорционално презастроени и щяха да си се ползват най-вече за българи, които нямаше да ходят за по една седмица или няколко дена, само колкото да се снимат във фейса, а щяха да ходят за по двайсет дена - като през соца. 

Гората нямаше да бъде изсечена, защото сурова дървесина не се изнасяше баш - изнасяше се преработен продукт с по-голяма принадена стойност. 

Освен това, ако българите се греят предимно на ток, щяха да горят по-малко дърва - елементарно, Уотсън. 

Е да, ама като дигнеш цената на тока, защо си унищожил реакторите и не си направил ни един, цената на тока се подиха, а па гората се изсича. 

През 1944 г. комунистите избиват десетки хиляди души без съд и присъда, като част от убийствата са узаконени от Народния съд. През 1947 г. същите тези комунисти сменят парите, като до опрделен брой в съотношение едно към едно, после две към едно. три към едно....Демек конфискуват част от парите в България. После извършват национализация експоприация на заводите, фабриките, дюкяните, магазините и т.н. Конфискуват и много жилища...В края на 1944 г. изпращат български войски да воюват на чужда територия за чужди интереси. Близо 11 000 умират, а около 20 000 са ранени. Има и неизвестен брой разстреляни дезертьори... Вярно построи се много в този период, не отричам. Само че това е в резултат на евтините суровини от СССР, пазарът им, кражбите на западни технологии, далаверите с наркотици и с оръжие и най-вече заради зверската експлоатация на трудещите се. Имаше и две години казарма, която си беше вид лишаване от свобода, все едно си в затвора, но не се водиш осъждан...

За курортите съм съгласен, че бяха незастроени. Няма гаранция, че ако беше останал соца, нямаше да ги презастроят. Само че тога 14 дена на година и то ако се уредиш, мен не ме устройва.  Сега имам няколко апартамента във Варна и един в Бургас. Мога да почивам където си искам и когато си искам, включително в чужбина. Имам и жилища в София и Плевен. Дали щях да ги имам, ако беше останал соца?

На соца съм благодарен само на едно. Ако не беше той, историята щеше да е друга, майка ми и баща ми нямаше да се запознаят и аз нямаше да се родя. Така че съм благодарен на социализъма. Благодарен съм и на фашизма и на националсоциализма, и на османците по същата причина. 

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сега и халва и боза можеш да намериш качествена. Има и много хубава турска халва

За турска не знам. Българска няма. Всъщност, да - някъде може и да има. Хипотетично има вероятност - примерно 0,3% да намериш. Ама преди имаше навсякъде. Освен това беше по джоба на всеки. Ма сега дали нема  да бъде деликатес? 

Относно турската халва - не знам. Турска може и да има. Във всеки случай, турските домати не струват. Лимоните май са добри. А и ме гложди подозрението, че и турската халва е прецакана от световните практики на производството. 

Мисля че и бананите са добри. Тука обаче, трябва да поясня, че от български плодове и зеленчуци рабирам, щото цял живот съм покрай тях, вкл. ги отглеждам. В бананите нямам такъв опит. 

Относно световните практики на производството, се сещам за един случай, в началото на деветдесетте. Веднага след 89та а може да е било и малко преди това. В местния хлебозавод дошъл някакъв германец, специалист в хлебопроизводството. Извадил някаква субстанция, сложил я в тестото. То така бухнало, че ония хлебарите се смаяли. Хлябът станал много голям и мек. Тия наште почнали да се радват. А германецът обаче им рекъл "Много си ви е хубав хлябът" 

Сега вече такъв хляб, като тоя дето се правеше през соца също няма. И това въобще не е никаква носталгия, а е точен спомен. Всъщност, наистина си е за съжаление, че оная качествена боза и халва я няма вече. 

преди 42 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не можеш да сравняваш техниката на Запад и тук през време на соца. Като толкова е бил мощен тои строй, защо не разрешаваха на хората да си куруват по 97 стотинки долара и да си купуват от КОРЕКОМ стоки на воля? Само че тогава трябваше да открият десет пъти повече корекоми. Ама твърда валута на обикновения човк не даваха.

Ако имаш предвид, че западната техника беше по-добра от българската съм съгласен. Ама ти що мислиш, че соца е виновен за това нашата техника да е по-лоша от западната? Не много по-лоша все пак - а българската техника се развиваше с бързи темпове. 

Изобщо, кой и кога е казал, че ако не са били комунистите, България е щяла да бъде по-добре и да е равна на запада? 

Западът е имперският център на света. Версай, както ти обърнах внимание е построен във Франция - комунисти тука не е имало. Преди 44та в България е била огромна мизерия. След падането на соца, ние да, все още живеем добре, техниката е в апогея си днес, при това в света - утре, това чудо вече няма да го има. Ако си мислиш, че развитието на техниката ще продължи се лъжеш. Но това вече е дълго за обясняване. 

Сега, отновно долара. Твърдата валута и т.н. Те хората искат най-хубавата техника, искат западен стандарт на живота. Там заплатите бяха и по-големи. В имперският център обаче. Целият трети свят, който беше част от доларовата валутна зона беше експлоатиран от тоя запад с който си мислиш, че е било могло да се сравняваме, именно и чрез монопола на печатницата на парите. Да ти обяснявам ли, как е била наложена хегемонията на долара? Това ама ич не е свободен пазар и демокрация. 

И айде сега, сравнявай България през соца с цяла АФрика (с изключение само на Либия, от която идваха доларите и в българските корекоми)!

Сравнявай и с Латинска Америка! 

Доларите баха нужни на държавата за да купува машини и т.н. и да доразвива производството. В извадения от мене завод Ком Берковица, две три години преди да падне соца, бе открит австрийски цех за пластмасова дограма за прозорци. Качеството й беше по-голямо от днешните. Аз по една случайност изкарах УПК в тоя цех точно кога австрийците бяха там и тамън бяха монтирали машините и производството почваше. 

Също така по същия начин в същия завод по същото време бе направен и един японски цех. 

Да ти обяснявам ли кво се случи малко само след като тия нови и перфектни цехове заработиха? Защото дойде междукрацията. Унищожиха всичко. Картинката с руините на завода можеш да си я видиш на снимката. 

Та за това им служеха корекомите на комунистите - да събират валута и да модернизират да доразвиват производството. 

Само че по тоя начин, именно като приемаха купоните които ги печаташе Фед, те изпаднаха под васална зависимост на запада. Който беше доминиращата имперска система на планетата. 

Причините са фундаментални. А комунистите, може би и поради това, че е създаден също посредством запада, направиха много. Те направиха -не направиха тия сегашните. Ти изобщо можеш ли да си представиш, как ще изглежда всичко, ако изчезне това което е направено през соца (една част вече изчезна, вкл. въпросните австрийски и японски цехове на завод Ком). 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Не можеше и да си купиш апартамент свободно. Ей така харесваш си някой, теглиш кредит и го купуваш, дори да имаш още два. Сега има много хора с по три или четири апартамента. Тогава семействата с по два бяха голяма рядкост.

90% от жилищата, в които българите живеят днес са построени през соца. 

Теглиш кредит купуваш - лесна работа. А после ще го връщаш ли тоя кредит, че не става ясно от твойто експозе? 

Нещо ни скриваш от пезажа обратната страна на луната. Щото и през соца, е ставало с кредит, ама тоя кредит се връща после за няколко години, без да го усещаш. А сега ще го връщаш трийсет години. И освен това, въобще не е сигурно, че като те удари поредната криза, инфлация, съкращение, фалит на фирмата и т.н. дали няма да ти вземат апартамента. 

... А па ти даже говориш за два апартамента. Аз ти разкавам кво става ако си взел кредит за един. 

Та да се върнем на реалността - 90% от българите днес живеят в жилища построени през соца. Населението намалява - почват хората вече да имат и по два. Купуват си и по два, щото жилищата са евтини. Т.е. построените тогава са евтини. Ама не могат да ги боядисат - особено ако са два. 

Значи, имам някакъв спомен, че на година държавата само е строила по над сто хиляди жилища. Щото къщите в провинцията примерно, хората си ги строяха самостоястелно. И тогава имаше бум и на строителството на къщи. 

И за това сега има и семейства и с по по два апартамента. Я тука кой казваше за благинките които ако ги нямало. Ако го нямаше построеното през соца? Сега къде щяхме да събираме китайската техника? 

преди 13 часа, ostavime написа:

Не не, бъркаш. Нямало е тук, в България, не че по принцип е нямало. Хората са ползвали всички екстри на модерния за тогава живот, докато ние сме си били в мизерията. Това се отнася за всякакви ел. уреди. Сушилни примерно (да не би някой да имаше такава), за нормални перални (говорим да имаш избор), за нормални фурни и котлони, за климатици, за телевизори и всякаква друга черна и бяла техника, да не изброявам. Искаш да ми кажеш, че си имал някакъв избор ли? Избора ти се свеждаше до това да имаш връзки, за да си купиш цветен телевизор В. Търново или София. Всичко с чакане, всичко със записване, всичко под рафта..., ако имаш човек. Когато започнаха у нас да се вкарват първите видея, спомняш ли си какъв лукс беше това? И кой имаше? Само този, който го е донесъл някъде отвън, почти нелегално, все едно е пренасял наркотици. Какво остава пък за някаква по-фина техника като лаптоп, нормален компютър и т.н. и т.н. Ще кажеш, че тези удобства, които ние видяхме след 1990 г. преди това ги е нямало?! Не се излагайте. Нима можеше да отидеш в магазина и да си купиш дори едно от изброените горе неща? Трудно, много трудно. Маратонки, обувки, конфекция, храни, пособия, техника, домашни принадлежности... всичко. Леш! 

Извинявай, но би ли споделил според теб колко от тези неща са били достъпни преди 50години в Турция примерно, като държава в която не е имало социализъм, да не те питам за страни от Африка, Латинска Америка и т.н.?Всъщност тези неща, които си изброил бяха налични масово единствено в по-богатите страни от Западна Европа, САЩ, Канада, Япония и "азиатските тигри"-Южна Корея, Сингапур, Хонконг и Тайван.

преди 12 часа, ostavime написа:

Пожелах на всички успешна седмица...  :)

Успешна и на теб, но въпросът си остава.:)

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

През 1944 г. комунистите избиват десетки хиляди души без съд и присъда, като част от убийствата са узаконени от Народния съд.

Да - е така без нищо, предполагам? Преди това е имало набучени глави, на колове - ама тва също липсва в твоя пейзаж. Не знам сега, да ти обяснявам ли, че е имало преврат? ЧЕ България е била на страната на Германия. Че в резултат на това, центъра на София е бил сринат? Ти предполагам за първи път чуваш. А сега като ти го повторих пак, ще се постараеш да го забравиш. 

преди 7 часа, kaldata1 написа:

Например щото оня режим не си е тръгвал?!?

Кирчо е комунист, така ли да разбирам? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.