Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, NewRedDragon написа:
преди 2 часа, Димитър 59 написа:

Сиренето беше 100% от мляко и вкусът му беше незаменим

Не си спомням да имало в магазина италиански или швейцарски сирена. Все ми е тая какъв е бил вкуса на помията, която се продаваше. Добре, че бяха приятелите от Солун, че носиха през месец итински сирена

Помията се продава сега. Ти бъркаш нещо  - сънуваш. Халиюцинираш, че си живял тогава, а си ги виждал тия неща днес. Освен това не си научил глагорните времена - минало несвършено време се използва за събития, на които си бил свидетел, а не на такива на които не си. 

И дано да успяваш, да те ранят приятелите ти, като ти носят храна днес от Солун. Ако и храна не можем да си произведем тогава какво можем? И до кога ли ше те рантутят приятелите ти? За мене това ич не е удобно. А и да не говорим, че съм съвсем сигурен, че българските храни са по-добри от тия на запад. По пазарите и в Германия и в Англия продават плодове и заленчуци, които обикновено  имат външен вид. На вкус не струват. 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Добре, че се намери експерт да определи кой кога е живял :) Опираме до приказките от типа един човек ми каза. 

Толкова палмово масло си изял,че ако ти дадат истинско сирене,може да го помислиш за тебешир...разсъжденията ти са като на..палма...

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Тогава щом е имало религия. 

Първата стъпка е добра. Напредвай!

Виж сега, бабите и преди и сега са гледали и гледат да са в добри отношения със смъртта. Тази възрастова категория е традиционна посетителка на църквите. За това, че всички свещеници са сътрудничели на ДС не съм компетентен. От бабичките не зная каква ценна информация биха извлекли, но ти го каза.

Не споменаваш и монасите, и те ли са от ДС? Донасяли са ценна информация кой кого пипа по дупето? :) 

преди 2 часа, NewRedDragon написа:
преди 2 часа, Димитър 59 написа:

Колбасите също ги правеха само от прясно месо,

Май не си влизал в родопа цех?

В началото на деветдесетте един приятел отиде да работи в Гърция. Работи няколко месеца или година, изкара пари, върна се и сме седнали в едно заведение с него. Аз си поръчвам натурален сок от портокал (след 89та тия соци изведнъж станаха много популярни). Той си поръча друго. И освен това ме информира, че не пие такъв сок, защото е работил в Гърция и знае как ги правят. 

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Масово хората бяха с черно-бели телевизори до към 1987 година. Касетофоните бяха скъпи, а видеото лукс...

Не спомена и че никой не е имал мобилен телефон. :) 

Това, че догонваме Европа е така, но не сме били много назад. Например в Стара Загора се правят дискове, а не кебапчета. Но тури му едно перде и пляскай неистини

преди 7 минути, ох боже! написа:

Помията се продава сега. Ти бъркаш нещо  - сънуваш. Халиюцинираш, че си живял тогава, а си ги виждал тия неща днес. Освен това не си научил глагорните времена - минало несвършено време се използва за събития, на които си бил свидетел, а не на такива на които не си. 

И дано да успяваш, да те ранят приятелите ти, като ти носят храна днес от Солун. Ако и храна не можем да си произведем тогава какво можем? И до кога ли ше те рантутят приятелите ти? За мене това ич не е удобно. А и да не говорим, че съм съвсем сигурен, че българските храни са по-добри от тия на запад. По пазарите и в Германия и в Англия продават плодове и заленчуци, които обикновено  имат външен вид. На вкус не струват. 

Нищо не сънувам. Аз и по тошово време имах всичко. Не съм виновен, че сте родени бедни.

За разлика от тебе, на 15 г. карах западна кола. Нямах книжка, но не ми трябваше.

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Нищо не сънувам. Аз и по тошово време имах всичко. Не съм виновен, че сте родени бедни.

За разлика от тебе, на 15 г. карах западна кола. Нямах книжка, но не ми трябваше.

Toя е страшен играчор. Беше писал и че бил сред основателите на партия "ГЕРБ"... 😆

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Големи и възвишени мечти имаш.

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Два вида видене, два вида кашкавал и по-малко от десет вида колбаси се намираха в магазините. Пилешките кренвирши със сигурност бяха с лошо качество - кокали, кожа и какво ли още не.

Да, имаше хубави пасти, тригуни и тулумбички, но и сега могат да се намерят със същото качество, че и по-добро. Само че в скъпи сладкарници...

Масово хората бяха с черно-бели телевизори до към 1987 година. Касетофоните бяха скъпи, а видеото лукс...

Асортиментът беше малък. А опаковките грозни. Да ама всичко беше качествено. Миналата година един ми носи някаква маркова боза, да му кажа дали е хубава. Е аз не мога да твърдя, че съм фен на бозата. Ама тва си беше боклук. Даже не съдържаше захар - някакъв подсладител. Никаква ферментация съответно. Редка боза лоша на вкус. Помня разбира се, каква беше бозата преди 89та. И като разбрах че и боза няма, ми стана мъка. 

То не стига че халва качествена няма. Да, наистина има много голям асортимент от халва. С хубави опаковки. Само боклуци. Голям асротимент от боклуци - някой по-скъпи, други много скъпи. Има и евтини. Но все боклуци. 

Та казваш, че през соца било имало еклери и пасти в скъпи сладкарници? Къде са били тия скъпи сладкарници през соца, да не си ходил в Шератон? 

Аз това дето го помня, беше че ако няма салам в магазина, отиваш в ресторанта, там цените бяха горе доле същите. 

Относно техниката, имам един въпрос, дето ме гложде: Ако соца не беше паднал и продължавахме да се развиваме със същото темпо, дали нямаше ти пак да я имаш днешната техника. Ама си мисля че храната е важна да е качествена. То местото и пастите винаги са били вредни. Ама по-добре да са поне и качествени. 

И друго да питам: Дали преди 44та, хората са имали даже и чернобели телевизори? 

Техниката просто се развива. В света. В началото е скъпа. Колкото повече се развива толкова по-евтина става. 

Кога сме направили къщата, която е доста голяма 67 година, нашият етаж е струвал шест хиляди лева. След две години, баща ми взел та купил един телевизор София за пестин лева. Една двайнаста от стойността на къщата, която е 120 квадрата етажа, има и мазе в което също може да се живее, а така също и таван. Тоя телевизор ще да е бил златен. Като почне да премента, се оправяше с удар отгоре. Ама скоро гледах некакъв западен филм, където един американец гледаше подобен телевизор, който почна да премята. Оня отиде и го оправи с удар отгоре. Така че не бъркай соца който за времето си ни даде и това благодарение на което живеем и днес. А защо тия капиталистите го трошат бе - нали уж десните правят, а левите разхищават? 

Излгежда соцът ще да е бил десен, а днеска сме у лево. 

преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Става съвсем очевидно, че сънуваш. Гледаш какво е сега, и мислиш, че същото е било и тогава. 

И освен това... тоя отвратителен снобарски манталитет и мислене - ти си днешна рожба, такива като тебе дето парадират че били богати са днес. 

Защото толко ти е акъла, защото друго не можеш

Даже не можеш да сФанеш, че в момента са нужни аргументи, а не да ми се правиш на паралия. 

преди 1 час, Gencho 123 написа:

реалността беше такава - всичко държавно.

Че не е само държавно, не е, но определено преобладава. Има обущари и модистки. Има и кооперации- селски и трудови. Това обаче са да речем- маргинали. 

Това, че е държавно, в условията на индустриализация е положително. Никой частник няма шанс да построи индустрия, която да излезе на пазара на СИВ и Европа. Дори винопроизводителите нямат шанс- това е маркетинг, данъци, искания за големи поръчки. Ще опита да пробие в Русия, те ще му кажат "Прати сто цистерни" и той какво? 

Сега е и по- лошо. Гледам в Лидл стоките с етикет Родна стряха са от всички краища на страната, но те са от малки производители по условията на немците. Цакат ги и от време на време в НС искат държавна подкрепа и твърди минимуми.

преди 7 минути, В. Велев написа:

Големи и възвишени мечти имаш.

Жокер: Балкантурист. Висока позиция.

ПС Мечтите ми отдавна са реалност. Водя с 2,5:1 на твойта държава.

преди 1 час, ох боже! написа:

А да си чул, че некои такива като тебе говорят, че комунистите били национализирали земята, принудили хората да влизат по текеесета? Прочее, даже един от тях е бил дядо ми, на когото е била конфискувана земя над 300 декара, един етаж от триетажна къща (при пет деца), а накрая са му взели и кОлата с воловете. 

Та ако се абстрахираме от глупостите, да си дойдем на думата.  

Нито ме познавате, нито сте ме виждали, но такива като мене - браво умен, че и начетен излезе :) Та не разбрах от цялото ви писание - искате да кажете, че земята не е била национализирана ли, че предприятията също не са национализирани след 44-та година ? Хем защитавате комунистите и възхвалявате онези времена, хем казвате, че на дядо ви са му конфискували земята, не мога да ви разбера какво искате да кажете с това. Много глупости изписахте, та е трудно да се абстрахираме и да ви разбере човек какво точно искате да кажете :) 

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Дори да си в Дубай, да знаеш, че никой не го интересува това. И освен това съм много против за сметка на данъкоплатеца да ви возят на самолети. 

Нещо си объркал мястото, където да избиваш комплекси. Бегай в дискотеката да фъргаш салфетки. Евентуално и да те бият, ако си много отворен. 

преди 1 час, parmobil написа:

Ами навил си си на пръста, че е таксиметров шофьор и все го питаш за "студентски град". А той е от Варна и се занимава със съвсем други неща.

Да. Занимава се с провокации и заяждане в раздел "политика". Пак казвам: каквото повикало-такова се обадило.

преди 9 минути, Gencho 123 написа:
преди 1 час, ох боже! написа:

А да си чул, че некои такива като тебе говорят, че комунистите били национализирали земята, принудили хората да влизат по текеесета? Прочее, даже един от тях е бил дядо ми, на когото е била конфискувана земя над 300 декара, един етаж от триетажна къща (при пет деца), а накрая са му взели и кОлата с воловете. 

Та ако се абстрахираме от глупостите, да си дойдем на думата.  

Нито ме познавате, нито сте ме виждали, но такива като мене - браво умен, че и начетен излезе :) Та не разбрах от цялото ви писание - искате да кажете, че земята не е била национализирана ли, че предприятията също не са национализирани след 44-та година ? Хем защитавате комунистите и възхвалявате онези времена, хем казвате, че на дядо ви са му конфискували земята, не мога да ви разбера какво искате да кажете с това. Много глупости изписахте, та е трудно да се абстрахираме и да ви разбере човек какво точно искате да кажете :) 

Казвам ти, че няма начин през соца, народът да не се е хранил основно от произведеното от ТКЗС и АПК. Т.е. купувал си е и плодовете и зеленчуците и всичко. Вкл. хлябът с който се хранеха животните, защото беше по-евтин от житото. Разкиснат хляб с който се хранят кокошките виждал ли си? 

Имаше И произвдено от частни малки дворове, по градове и села. Да и. Но не всеки и не навсякъде - в София, кореняците софианци не са се лишавали от нищо - купуват си го от магазина. И който не е имал село и двор, не е имал никакви проблеми с храната. 

Та за кви бабички на пазара ми говориш, и за дедо и баба на село, дето са изхранвали хората, които са щели изглежда да мрат от глад ако ги е нямало? 

Фаталните бабички, нали така? 

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

Жокер: Балкантурист. Висока позиция.

Какво тогава ни прави мишени? За кого?

преди 20 минути, Gencho 123 написа:

искате да кажете, че земята не е била национализирана ли, че предприятията също не са национализирани след 44-та година ?

Искам да кажа, че земята е била национализирана, а предприятията, които са били национализирани - то па едни предприятия! 

Предприятията и АЕЦове и ВЕЦове, и изобщо цяла България беше построена между 44та и 89та. Вкл. центъра на София и др. градове, които бяха разрушени от англо-американските бомбардировки. Та има и за бутане след 89та. И пак остана много. 

преди 2 часа, kaldata1 написа:

Не съм привърженик на Маркс, защото той е утопист, 

Ама си го прочел, нали - браво браво! 

Ма що имам чуството, че и ти си сънувал нещо? И що имам чувството, че такива като тебе требва да са от джндър зи? 

преди 2 часа, Gencho 123 написа:
преди 3 часа, Димитър 59 написа:

Според изказването което правиш,едва ли си живял тогава. 

Сиренето беше 100% от мляко и вкусът му беше незаменим.Колбасите също ги правеха само от прясно месо,а вкусът им всеки които е живял онова време,още го помни.

Добре, че се намери експерт да определи кой кога е живял :) Опираме до приказките от типа един човек ми каза. Няма как да докажете, колко вкусни са били колбасите, нито аз обратното да ви доказвам. Затова ако обърнете вниманите писах, че приказката - имаше малко, но качествено винаги изплува в дискусията за социализма. Говорим за спомени,

Точно така - говорим за спомени. Т.е и за спомени. 

Спомени а не сънища. Т.е. говорим за знание. 

Спомените са у тия, дето ги имат. Ти ги нямаш, на къв се правиш? 

През соца имаше малък асортимент, семпли опаковки. Ама количеството на храната хич не е било малко. Сега е по-малко като количество от тогава. 

Кой и кога те е излъгал, че тогава е била храната малко? Че чак даже имаш и чуството, че си го видял лично. Ма той тоя тебе те е хипнотизирал бе. Утре, че ти каже да скочиш от шестия етаж надолу с главата и ти ще скочиш. 

Та това е по-спомени. Което означава по свидетелски показания. Има много хора, които са живи все още. 

И няма как да докажа, така ли? Ама в съда искат само двама свидетели. Тука все още има минимум два милиона. 

Плюс още два, които се правят на свидетели, въпреки че не са били родени тогава. И тия последните (вторият милион), много искат да са равни по знания за това какво е било, кога не са родени. Рожби на днешното време, вие сте зомбирани. вие сте зомбирани от едни чичковци, които са ви набили в главичките, че трябва да знаете повече от баба и деди. 

А знаеш ли ти, ако се явиш в съда и се правиш на свидетел (със спомени), как бърже ще се докаже, че лъжесвидетелстваш, само като си покажеш личната карта? 

преди 13 часа, communismatic написа:

Качествена бира, дето издържа една календарна година... Ако съдим по акъла на умнокрасивите, това ще е от високата хигиена в днешно време. А не, че просто е бъкана с химикали.

Докога ще чакам да ми посочиш поне един химикал, който слагат в бирата? 

преди 2 часа, Gencho 123 написа:
преди 3 часа, communismatic написа:

И що да не си привърженик на идеологията? Ти изобщо чел ли си Маркс през живота си? Знам, че не си... въпроса беше реторичен.

Да опитам нещо по същество за темата социализъм - вярно ли е, че според тази идеология държавата трябва да е собственик на средствата за производство и земята. т.е. по подразбиране нямам частна собственост - без да броим апартамент или къща на семейство и малко земя за обратботка на село. Говорим за принципни положения при Маркс - така ли е заложено в социализма ?

Може пък да се окаже, че това дето е било у нас и в цяла източна Европа не е баш социализъм :) Защото реалността беше такава - всичко държавно.

Значи сега няма да ти обяснявам марксизмо-ленинизЪма, а ще ти обясня, каква е разликата между комуниста и антикомунмиста. 

Комунистът е прочел Маркс и Ленин и не е разбрал за какво става въпрос. 

Антикомунистът е прочел Маркс и Ленин и е разбрал за какво става въпрос. 

До тука е вярно, че не си прочел Маркс и Ленин. Ако не си  прочел Маркс и Ленин, не можеш да бъдеш антикомунист. А не можеш да бъдеш и комунист. Никакъв не можеш да бъдеш.

Немаш ли си патка, да си играеш с нея? 

току-що, "Саша" написа:

Докога ще чакам да ми посочиш поне един химикал, който слагат в бирата? 

Това въпрос ли беше? Щото поначало на подобни абсурдни "въпроси" дори и не отговарям... Как бирата издържа една година, според теб? На какво ли се дължи?

Иначе, поне да те ограмотя малко... Щото от нон-стоп на четене на "Дойче Веле" и "Свободна Европа" си на един акъл с амебите... Примерно, какво знаеш за Е202?

току-що, communismatic написа:

Това въпрос ли беше? Щото поначало на подобни абсурдни "въпроси" дори и не отговарям... Как бирата издържа една година, според теб? На какво ли се дължи?

Иначе, поне да те ограмотя малко... Щото от нон-стоп на четене на "Дойче Веле" и "Свободна Европа" си на един акъл с амебите... Примерно, какво знаеш за Е202?

Е нали ти казах как?

Забрави ли? Май деменция се нарича твоето заболяване! 

След като бирата днес е "бъкана с химикали", не би трябвало да ти е трудно да назовеш поне един химикал? Чакам!

преди 4 минути, "Саша" написа:

След като бирата днес е "бъкана с химикали", не би трябвало да ти е трудно да назовеш поне един химикал? Чакам!

Извинявай, ти малоумен ли си? Зададох ти конкретен въпрос... Ако не знаеш, какво е Е202 (което е пределно ясно, че е така), поне си признай, че си индианец, на който акъла му стига единствено до карането на тир. Не, че не го знаем... 😆

преди 4 минути, "Саша" написа:

Е нали ти казах как?

Да, даде ми пример с компотите. Беше доста забавно... По-забавното е, че наистина го вярваш. 

преди 8 минути, communismatic написа:

Извинявай, ти малоумен ли си? Зададох ти конкретен въпрос... Ако не знаеш, какво е Е202 (което е пределно ясно, че е така), поне си признай, че си индианец, на който акъла му стига единствено до карането на тир. Не, че не го знаем... 😆

Да, даде ми пример с компотите. Беше доста забавно... По-забавното е, че наистина го вярваш. 

Untitled.png.60f28cab3d64d0fb359bfb74784098fd.png

Тира реши, да пита ИИ, понеже наистина няма хал-хабер, по-забавното е, че дори не се и крие... 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.