Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Да. Занимава се с провокации и заяждане в раздел "политика". Пак казвам: каквото повикало-такова се обадило.

Че ти не го ли правиш във всяка тема в "Политика"? Нищо против сарказъм и ирония, но ти сипеш лъжи и полуистини.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 9 минути, parmobil написа:

Аз така и не разбрах кой ти пречи да произвеждаш качествена и екологична продукция. Каквато е била и през соц-а, нали?

Ама разбра ли как е било - или още не си? Щото ако не си разбрал, кви са фактите, айде нема нужда да ти обяснявам, кой ти пречи и на тебе, да произвеждаш качествена продукция (конкретно хрна) като през соца. 

Щото фактите са такива - явно е, че през соца, никой не е пречил и качествената храна я е имало повсеместно и в изобилие. 

И явно, сега, не съм разбира се казал, че има глад - ама храната се състои от фалшификати. 

Това са фактите. Нема как да ги прескочиш тях. Първо почваме от тях. После вече идва и въпроса за причините. 

Т.е. не само кой пречи. А и как пречи. Има си схема, дето тебе те нема, та не само не можеш да произвеждаш качествена продукция, а не можеш и да разбереш, че продукцията е некачествена. Вкл. тая на образованието. 

преди 17 минути, ох боже! написа:

Ама разбра ли как е било - или още не си? Щото ако не си разбрал, кви са фактите, айде нема нужда да ти обяснявам, кой ти пречи и на тебе, да произвеждаш качествена продукция (конкретно хрна) като през соца. 

Щото фактите са такива - явно е, че през соца, никой не е пречил и качествената храна я е имало повсеместно и в изобилие. 

И явно, сега, не съм разбира се казал, че има глад - ама храната се състои от фалшификати. 

Това са фактите. Нема как да ги прескочиш тях. Първо почваме от тях. После вече идва и въпроса за причините. 

Т.е. не само кой пречи. А и как пречи. Има си схема, дето тебе те нема, та не само не можеш да произвеждаш качествена продукция, а не можеш и да разбереш, че продукцията е некачествена. Вкл. тая на образованието. 

Ъъъ, пак не разбрах. Кой ти пречи да произведеш дасиебемайката еко-продукция? Държавата? Мутрите, които произведе БКП? Имаме ли олигарх, който да не е свързан с БКП/ДС?

Зарежи олигарх! Някой много богат можеш ли да посочиш без такъв гръб и връзки с БКП/ДС?

Но да се върнем на питането - кой ти пречи да произвеждаш еко-продукция?

преди 25 минути, Търсещ истини написа:

Това е Конституцията от 1947

Земята принадлежи на тези, които я обработват.
Законът определя размера на земята, която частни лица могат да притежават, както и случаите, когато неземеделци могат да притежават обработваема земя. Не се допущат крупни земевладения в частни ръце.
Трудовите кооперативни земеделски стопанства се насърчават и подпомагат от държавата и се ползуват с особената й закрила.
Държавата може да организира държавни земеделски стопанства.

А това е Конституцията от 1971 г.

Член 30
 (1) Земята като основно природно богатство и средство за производство се пази и използува по най-полезен за обществото начин.

Ще приема с интерес, ако намериш закон за национализация на земята. Ако не го намериш, ще се потвърди, че повече се слуша пропаганда, което не е съдбовно, но е тъпо. Много тъпо.

Чудесно е, че сте намерили цитати от конституцията. Сега фактите, че земята е национализирана/колективизирана са общоизвестни и не виждам смисъл да се смята нещо случило се за пропаганда. Прави се колективизация на няколко вълни на земята и се вкарва в ТКЗС (съответно тя след това вече не е частна собственост).. В по-ново време (след 1989) при съответните закони се връщаше тази същата земя на наследниците. Как би се случила тази реституция, ако едно време не е била национализирана не знам. Може би юридически не съм точен в термините, не съм специалист но нещата си звучат логично и вероятно не противоречат на конституцията. Ето и малко повече конкретика по случая (колективизация, масовизация и т.н. на земята) - което успях набързо да намеря :

До края на 1951 г. тя обхваща 52% от селските домакинства и малко над 60% от обработваемата земя. Насилствената колективизация е временно спряна по изричен съвет на Сталин през 1952 г.

Последна вълна на колективизация започва през 1956 и трае до края на 1959 г. 95% от селските домакинства влизат в ТКЗС.

Може би следващия въпрос е дали селските домакинства влизат доброволно в ТКЗС или е насилствено ? Сам казвате, че е имало закони определящо колко земя се допуска да остане за обработване на частно (ако не се лъжа са ми казвали за 5 декара на селско домакинство, но може и по-малко да е). 

https://ekipbg.com/balgarski-socializum-2/

преди 51 минути, parmobil написа:

Че ти не го ли правиш във всяка тема в "Политика"? Нищо против сарказъм и ирония, но ти сипеш лъжи и полуистини.

Не. Не го правя. Това че на някой не му харесва да види как опорките му оттичат в канала, не означа че се заяждам с него! 

Сам знаеш че той го прави от скука и идва да се "забавлява" в "Политика", когато няма никой в лафчето или техническите раздели. Аз също се забавлявам на негов гръб.

Не разбирам защо му адвокатстваш :speak:

преди 53 минути, parmobil написа:

Ъъъ, пак не разбрах. Кой ти пречи да произведеш дасиебемайката еко-продукция? Държавата? Мутрите, които произведе БКП? Имаме ли олигарх, който да не е свързан с БКП/ДС?

Зарежи олигарх! Някой много богат можеш ли да посочиш без такъв гръб и връзки с БКП/ДС?

Но да се върнем на питането - кой ти пречи да произвеждаш еко-продукция?

Простото нещо разбра ли го? На пазара в момента поголовно преобладават фалшификати. Особено в храната. България не произвежда храна. Внася храна. Не само банани. 

Тука имаме железен факт. Тоя факт ти разбра ли го? Ако си го разбрал (ама все още не си казал, че си го разбрал, май не си), тогава дерзай - обясни и кой е бил причината това да бъде така? Щото ако само аз не произвеждам дасиебемайкатаквотобешетам - нали се сещаш, че аз не съм ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ? 

Не сериозно - аз наистина не съм икономиката на България. Ти може да си мислиш, че съм, ама аз не съм

Прочее, дори Сталин е бил един малък човек. Така е казвал за себе си. 

Аз обаче се досещам, поради что ти ми го забиваш тоя особено тъп въпрос. Ти изхождаш от идеологическото клише на днешното време, че всеки си е сам за себе си. Е да, ама нема такова нещо. Аре молим ти се, иди да живееш на един необитаем остров и си произведи всичко квото ти дУща сАка, понеже никой там нема да ти пречи да си произведдш кеф ти мерцедеси, кеф ти компютри, па и екологична храна, и банани - да и банани. 

Само че, да те инфомрирам, Хемигуей ти е казал, че сам човек е загубен. Ти не си сам. Съществува такова нещо, като разделение на труда. И ако цялата икономика на България през соца можеше да произведе всичко, особено най-важното за живота - храната; а сега не може да произведе нищо. България в момента не може да произведе нищо - щом храната не може да си произведе, въпреки че шашавите комунмисти са посторили и шест хиляди язовири, дватрийсет от които огромни, както и много други неща - щом храната не може да си произведе! Е тогава, какво може да произведе - компютри (каквито произвеждаше през соца)? ЖП вагони и мотрици (каквито произвеждаше през соца)? Електрокари (каквито произвеждаше през соца)? Телевизори? Самолетни двигатели? Атомни централи? И т.н. - каквито все неща произвеждаше все през соца? 

Та кой пречи тия неща да се произвеждат? 

Ти така си питаш просто - ама наистина, на днешно време има свобода, всеки може да произвежда космически ракети. Ти например що не ги произведеш? Просто е, лесно е - произвеждай бе, кой ти пречи? 

А фактите показват, че през соца, тия неща и много други ги произвеждахме. Сега - не. И кой пречи? 

Ми явно некой пречи. Иначе как си обясняваш, че не само аз, ами и ти не ги произвеждаш. Но не само аз и ти - цял народ някак си можеше тогава; а сега - не. 

Не бе, не че не мога да ти обясня и това - мога. Ама проблемът е, че ти не можеш да разбереш простите неща. Ако не можеш да разбереш простите неща, ако не даваш никакви признаци на живот, аз кво да те занимавам сега с атомна физика? 

Почна да ти обяснявам, че наистина има един дето пречи, ама ти по презумпция си убеден, че живееш в свободния свят и никой не ти пречи. Понеже не ти пречи най-вече да вървиш на майната си и да освобождаваш територията и даже те гони от твоя дом (т.нар. "родина", която е некакъв езиков рудимент) - и ти си мислиш, че не ти пречат да излетиш и в космоса. 

преди 1 час, parmobil написа:

Кой ти пречи да произведеш дасиебемайката еко-продукция? Държавата? Мутрите, които произведе БКП? Имаме ли олигарх, който да не е свързан с БКП/ДС?

БКП имаш до 89та. Гърбът й е СССР. При това, при Сталин, Хрушчов, Брежнев - евентуално Черненко и Андропов. 

После имаш нещо друго. Дори да продължи да се казва БКП. Но вече се казва БСП, СДС, ГЕРБ, НДСВ и т.н. Гърбът на тия са евроатлантиците пазарни икономисти. САЩ, ЕС, НАТО„ МВФ. Те създадоха и мутрите, и олигарсите и "някой много богат" - изобщо не е имало такива преди 89та. 

Смени се шефът, геополитическият шеф. Системата принципно си е същата - принципно. Но като се окаже, че шефът ти е на майната си, тогава и ти си на майната си. Друго си е да е на ени хиляда километра максимум. 

Така че има огромна разлика между България под властта на САЩ и България под властта на Москва. Гърбовете са много различни. 

Тия дето ни поеха след 89та много лъжат. Те казаха, че ще има демокрация, че народът вече ще избира държавна власт - кво ти е виновна БКП/ДС, ако това наистина е било така. Те ти го казаха. Те ти го обещаха. В знак на уверение, че това е така, техните знамена висят на всеки Об Съвет в България. Ти сигурно не си забелязал. 

Кога на Об. Съветите висяха други знамена, тогава я нямаше и фалшифицираната храна. 

Сега вече са фалшифицирани и половете. Очаквам да ми кажеш, че БКП/ДС, олигарсите и мутрите са въпросните фалшификатори. 

Прочее неомарксистите са виновни. Вкл. Путин. 

преди 7 часа, Gencho 123 написа:

Точно така - намериха се наистина големи експерти, които даже си вярват като този @Димитър 59 и като няма какво да каже вземи и се изцепи (а можеше един блог да си направи където значително повече хора ще го оценят) :) Цитирам класика с брилянтното му обективно писание :

от началото до края на живота ви сте си двукраки свине, вкл. седем поколения назад и максимум едно напред.

п.с. ако наистина сте модератор, погрижете се за тези с експертните мнения като този господин. 

Нали не твърдиш,че трябва безрезервно да се възприемат писаници в разни блогове? 

И като модератор отговарям само в този раздел. Явно много Ви е смешно и ви е трудно да докладвате на администрацията пост, който не ви харесва.

преди 13 часа, Gencho 123 написа:

По същество - според социализма като идеология допуска ли се да има частна собственост. Това ми е въпроса - опитвам да разберем такива фундаментални неща за една идеология. Включваме абсолютно всякакъв вид бизнес - производство, търговия, ресторанти, банки, селско стопанство. Това е базата на която стъпиха комунистите след 44-та година.

Едно от най-лошите неща които останаха като наследство след 89-та година е променения манталитет на хората. Точно защото нямаше значение колко си кадърен, това уби трудолюбието, предприемчивостта - и да се пънеш да работиш, и да не го правиш, заплатата накрая една и съща.

@communismatic Понеже виждам форума се разводни с важните неща за бирата, опитвам да се фокусираме върху нещо по-конкретно върху социализма. Както и самият казвате, трябвало е да се измисли начин да се стимулира човека. Но съществения въпрос за начало е - трябва ли да е частно производството, услугите, търговията, банките, селското стопанство ит.н.  или да се управлява от държавата, какво мислите ?

преди 13 часа, communismatic написа:

Социализма обаче през годините е редно да търпи и някакви промени, понеже особено след идването на Йосиф Висарионович Сталин начело на СССР започва ударна индустриализация, която просмуква селското население и го пренасочва към градското. Още тогава Сталин и хората около него са били наясно, че е редно, да има някакъв стимул за пресметливият човек, за по-кадърният и т.н. а именно да започне да печели някакви пари от търговска дейност.  

преди 9 часа, parmobil написа:

Нищо против сарказъм и ирония, но ти сипеш лъжи и полуистини.

Жив да не бях? Костовиста се възмущава от писането на "лъжи и полуистини"? Истина ли е? 😆😆😆

преди 57 минути, Gencho 123 написа:

Но съществения въпрос за начало е - трябва ли да е частно производството, услугите, търговията, банките, селското стопанство ит.н.  или да се управлява от държавата, какво мислите ?

Защо реши, да питаш точно мен? Аз нито съм марксист, нито съм социалист, нито комунист и прочее... Никнейма ми е чисто провокативен, а и както се вижда... бая хора са налапали въдичката.

Между другото, откакто започнах, да влизам в "Туитър", все повече се убеждавам, че гласоподавателите на ПП-ДБ са най-простата част от населението... 

Путин инструктирал ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП да си прехвърлят гласовете към Радев, а ПП-ДБ били пък най-ударени от държавната машина. Това все едно е писано от @kaldata1 или @Gaming_Solutions, заклевам се... 😆

Всички данни и филми показват мизерията, в която живеехме. Това за тези, които не са го изпитали и все още живеят в миналото и тъжат за него, защото не са могли да се напаснат на промените и сега им е трудно. Не са могли, защото са неспособни, изостанали, без никаква квалификация, език... Народа беше еднакво беден и хората се примиряваха с това. Абсолютно еднообразие във всяка една сфера. А и не че нещо, но не са имали база за сравнение. Не са имали избор. Не им е било дадено право да имат избор, за да преценят дали искат да живеят по различен начин от този, който им е бил наложен. Били са затворени в собствената си черупка. Това е била целта на управлението. Недай си Боже да вземат да разберат, че има и по-хубаво или ако не друго, то поне нещо различно от хляб, сирене и салам, естетвено, само по един вид и неизбежно - супер качествено. :) Всички знаем (или поне тези, които са обективни), че когато някой донесеше нещо "от вън", "нещо шаренко", наставеше голяма еуфория. Много бързо се забравят тези неща. Много бързо се свиква с всички удобства и предимства в днешно време и се приемат за даденост. Хората са късопаметни. Някои от тук пишещите затвърждават това мое мнение. Живеете и ползвате всички блага и удобства на днешното време, а тъжите за миналото, когато всичко това отсъстваше. Лишете се от тези "екстри" и вижте, дали ще се чувствате така добре. Какъв е този парадокс, не мога да си обясня?! Днес поне имате избор да пътувате, ако не друго. Срещу 50-100 Евро можете да заминете на другия край на Европа. 

Аз само да задам най-елементарният въпрос - Кво общо имат "благинките" на сегашното време с факта, че НРБ постигна огромни успехи за своето време? И специално аз не тъжа изобщо за нищо, живота ми е адски хубав (просто съм роден с късмет), но това не пречи, да бъда ОБЕКТИВЕН (нали тая думичка използва) и да напиша, че цялата икономика в момента стъпва върху построеното от оня режим. Трябва да съм соцносталгик ли за да го напиша? За какви "благинки" ми говориш, те в днешно време дори язовирите не могат, да поддържат, че всяко лято сума ти хора са без вода... Една магистрала я строят вече половин век, а основно се крадат пари от там. Мога и да продължа, ама предполагам, че схвана... Не съм сигурен, де.

Между другото, абсолютен факт е, че най-УМНИТЕ тук са най-върлите плювачи по комунизма. Като вземем пример с @kaldata1, минем през Пламен Умния, Иван Умния, Мирко Умния... Мога и да продължа.

преди 24 минути, ostavime написа:

Лишете се от тези "екстри" и вижте, дали ще се чувствате така добре. Какъв е този парадокс, не мога да си обясня?! 

Кои екстри? Интернет, мобилни телефони, огромни телевизори и тн., тогава нямаше никъде, не само у нас. Естествено, че ако лишиш човек от съвременните му удобства той няма да е доволен, но това сравнение е некоректно, защото няма нищо общо с комунизъм и социализъм, а се отнася за абсолютно всяка една епоха в развитието на човечеството.

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Кои екстри? Интернет, мобилни телефони, огромни телевизори и тн., тогава нямаше никъде, не само у нас. Естествено, че ако лишиш човек от съвременните му удобства той няма да е доволен, но това сравнение е некоректно, защото няма нищо общо с комунизъм и социализъм.

Аз това също щях да напиша, но интернет все пак е имало (в САЩ се появява през 80-те години още, ако не се лъжа), както и "огромни" (зависи какво се разбира под "огромен") телевизори. Но като цяло това беше някакъв доста елементарен пост. По тая логика соца да не се сравнява с периода на създаването на българската държава, щото пък не е имало язовири и електропреносна мрежа. Някакво подобно сравнение от типа на Баалбек - "българина бил забогатял над 30 пъти за 1300 години"... не помня кога я беше писала тая тъпотия.

Цялата икономика в момента се базира на построеното от онзи период - инфраструктура, индустрия, електрификация, водоснабдяване. Да не говорим и че работната ръка е основно от там, то ако се разчита на младите... направо да си е*е майката. Нашето поколение не може един бойлер да си смени самичък.

преди 50 минути, communismatic написа:

Защо реши, да питаш точно мен? Аз нито съм марксист, нито съм социалист, нито комунист и прочее... Никнейма ми е чисто провокативен, а и както се вижда... бая хора са налапали въдичката. 

Опитваш се да защитаваш тезата, че по времето на социализма било по-добре, затова и питам нещо базово по тази тема - какво смяташ, че е социализма ? И по-конкретно въпроса ми беше, не е ли държавна собствеността при социализма (да не се повтарям - говорим за всички сфери на икономиката). Би трябвало да имаш идея за това, или поне позиция как е при тази система. Това няма връзка с никнейма, а с написаното по различни поводи във форума.

За да стигнем до въпроса колко добре е било, нека уточним основата на социализма, или кой как го разбира поне :) 

Никога не съм защитавал подобна теза, ти изобщо не умееш, да вникваш в нещата, за които пиша. Точно заради това и съм те баннал, както и една дузина други хора, дето постват основно глупости. Та, заради това и на част от постовете ти грам не отговарям, просто не ми се занимава с теб...

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Кои екстри? Интернет, мобилни телефони, огромни телевизори и тн., тогава нямаше никъде, не само у нас. Естествено, че ако лишиш човек от съвременните му удобства той няма да е доволен, но това сравнение е некоректно, защото няма нищо общо с комунизъм и социализъм.

Не не, бъркаш. Нямало е тук, в България, не че по принцип е нямало. Хората са ползвали всички екстри на модерния за тогава живот, докато ние сме си били в мизерията. Това се отнася за всякакви ел. уреди. Сушилни примерно (да не би някой да имаше такава), за нормални перални (говорим да имаш избор), за нормални фурни и котлони, за климатици, за телевизори и всякаква друга черна и бяла техника, да не изброявам. Искаш да ми кажеш, че си имал някакъв избор ли? Избора ти се свеждаше до това да имаш връзки, за да си купиш цветен телевизор В. Търново или София. Всичко с чакане, всичко със записване, всичко под рафта..., ако имаш човек. Когато започнаха у нас да се вкарват първите видея, спомняш ли си какъв лукс беше това? И кой имаше? Само този, който го е донесъл някъде отвън, почти нелегално, все едно е пренасял наркотици. Какво остава пък за някаква по-фина техника като лаптоп, нормален компютър и т.н. и т.н. Ще кажеш, че тези удобства, които ние видяхме след 1990 г. преди това ги е нямало?! Не се излагайте. Нима можеше да отидеш в магазина и да си купиш дори едно от изброените горе неща? Трудно, много трудно. Маратонки, обувки, конфекция, храни, пособия, техника, домашни принадлежности... всичко. Леш! 

Ами микровълнова фурна? И тях ги е нямало преди 1990 г., нали? Навлизат масово в САЩ и Западна Европа 70-те години. У нас имаше само Раховец и Мечта. Не ставайте смешни. 

Хладилници с две врати. Да, и тях ги е нямало. Нищо, че и тях ги има от 60-70-те години на миналия век, а тук дори все още за голяма част са екзотика.  Имахме едни боклуци Мраз. 

Ами скапаните прахосмукачки, как бяха... Тайфун и Ракета. Включваш я и все едно излита самолет, а ефективността се свежда почти до нула. 

А климатик за частно лице преди 89 г. Моля? Това пък какво е?! А, да, забравих, и тях ги е нямало преди 89-90 г. 

Пералните - Перла 05 си спомянм, че беше върха на инженерната мисъл у нас. Разхождаше се наляво надясно. хехе

Ммога да ви дам безброй примери за това, че сме били мизерно бедни и тотално ограничени. 

Не говорим за плоски телевизори, мобилни телефони и интернет, които навлизат масово след промените у нас и в чужбина. 

Не виждам смисъл да водим този безсмислен разговор. Живеете с носталгия по миналото, а ползвате всички блага на настоящето. :) 

Успешна седмица на всички...

преди 1 час, communismatic написа:

Аз само да задам най-елементарният въпрос - Кво общо имат "благинките" на сегашното време с факта, че НРБ постигна огромни успехи за своето време?

Според гейпросащесср трололинките произвеждахме само компоти, а то че произвеждахме и компютри не се брои.

преди 1 час, ostavime написа:

Хората са късопаметни. Някои от тук пишещите затвърждават това мое мнение. Живеете и ползвате всички блага и удобства на днешното време, а тъжите за миналото, когато всичко това отсъстваше. Лишете се от тези "екстри" и вижте, дали ще се чувствате така добре. Какъв е този парадокс, не мога да си обясня?! Днес поне имате избор да пътувате, ако не друго. Срещу 50-100 Евро можете да заминете на другия край на Европа. 

Тези късопаметните да кажем, че имат спомен по младостта тогава, но има и по-тежки случаи - хора които дори не са живели тогава, се хвърлят да хвалят социализма. Тъжна картинка млади хора, а пък с носталгия по социализма, и се опитват дори да убеждават за това "хубаво" време :)  Нямат идея колко бяхме изостанали технологично от загниващия запад тогава. Как минаваш покрай кореком и цъкаш гледайки витрините. Чудиш се как са постигнали това а при нас дори тоалетна хартия не можем да намерим. 

Като го питаш нещо конкретно какво му е толкова хубавото на социализма и зацикля без смислен отговор, но задължително с големи претенции по всичко. Когато не му изнася, пък директно почва с простотии и обиди.

Питай нещо конкретно

ама не с лични обиди моля

ПП

В кореком имаше само японски неща на които да цъкаш с език. Съответно взеха се мерки от тях да черпим акъл.

преди 54 минути, ostavime написа:

Всички данни и филми показват мизерията, в която живеехме.

Кои по-точно - те и филмите дето са качествени са също от онова време. Нема нито един от след това, дето да не е боза. 

преди 57 минути, ostavime написа:

А и не че нещо, но не са имали база за сравнение.

А тва кво е, бе свирчо? До 89та, тия които бяха родени и помнеха времената преди 44та бяха живи и бяха много. 

Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., (кой иска да погледне архивът на стенограмите на НС) жизненото равнище в България депутатът (убит по-късно от Народния съд)  Серафим Георгиев:

„Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”.

Били са затворени в собствената си черупка.

Би ли я обяснил малко по-подробно тая глупост дето току-що ти е хрумнала? 

Още от две три годинки, децата отиваха първо на детска ясла - всички, без изключение. След това на детска градина - всички без изключение. След това на училище - всички без изключение. 

Основното образование, т.е. до осми клас беше задължително - за всички без изключение. 

След това средното образование го завършваха почти всички, почти без изключение - т.е. с изключение на циганите, които изкарваха само основно задължително, като някои все пак изкарваха и средно. 

След това, момчетата отиваха за две години най-малко в казармата - всички, с изключение на негодните за военна служба, т.е. болни и те бяха малко. 

След това ако не ходиш на работа (която е държавна и е в колектив), от тебе почва да се интересува милицията. 

Относно последното изречение, мога да приведа следният напълно действителен случай. Събрал шефът на полицията в Берковица местните пияници, забележи - в читалището. И им почнал да им се кара, че не работят. Изкарал един пияница отпреде и му рекъл "Ти бе, защо не работиш?" И оня отговорил твърдо, по мъжки: "Защото, другарю Денев, работата ми пречи на пиенето."

Живеете и ползвате всички блага и удобства на днешното време

90% от жилищата в които живеете днес (тебе не те знам къде си и от къде предаваш клеветите и тъпотиите които си ги измисляш) са построени между 44та и 89та. Всички Електроцентрали (с изключение на веитата дето са щета) са построени пак по същото време (след това е имало и за трошене), електроразпределителната мрежа е построена пак тогава, 6000 язовири, дватрийсет от които огромни (някои от които източени). 

Плюс маса обществени сгради, като почнеш от тия дето са по центъра на София. 

Лишете се от тези "екстри" и вижте, дали ще се чувствате така добре.

Е ти си се лишил - преселлил си се в Амстердам. Стой си там и не се връщай! Ако има екстра, поради която можеш да измисляш клевети, без много много да му мислиш, тая екстра ако се лишим от нея, ще се почувстваме и по-добре, защото такива като тебе, ще си се друсат в Амстердам без да ни тровят дистанционно чак и в България. 

преди 23 минути, ostavime написа:

Ами микровълнова фурна? И тях ги е нямало преди 1990 г., нали? Навлизат масово в САЩ и Западна Европа 70-те години. У нас имаше само Раховец и Мечта. Не ставайте смешни. 

Хладилници с две врати. Да, и тях ги е нямало. Нищо, че и тях ги има от 60-70-те години на миналия век, а тук дори все още за голяма част са екзотика.  Имахме едни боклуци Мраз. 

Ами скапаните прахосмукачки, как бяха... Тайфун и Ракета. Включваш я и все едно излита самолет, а ефективността се свежда почти до нула. 

А климатик за частно лице преди 89 г. Моля? Това пък какво е?! А, да, забравих, и тях ги е нямало преди 89-90 г. 

Пералните - Перла 05 си спомянм, че беше върха на инженерната мисъл у нас. Разхождаше се наляво надясно. хехе

Ммога да ви дам безброй примери за това, че сме били мизерно бедни и тотално ограничени. 

Не говорим за плоски телевизори, мобилни телефони и интернет, които навлизат масово след промените у нас и в чужбина. 

Не виждам смисъл да водим този безсмислен разговор. Живеете с носталгия по миналото, а ползвате всички блага на настоящето. :) 

Успешна седмица на всички...

Ама и ти си в грешка. Ето какво казва Чатчо примерно за Микровълновите:

Например в САЩ:

• около 1971 г. – под 1% от домакинствата имат микровълнова печка

• 1986 г. – вече над 25%

• 90-те години – над 70–80%

Излиза че ги е имало, но и на Запад през 1986-та, не всеки е можел/искал да има такава

За халдилниците с две врати

• Първите концепции се появяват в САЩ през 50-те години.

• 1960-те години – започва по-широко производство от компании като General Electric и Frigidaire.

• 1970-те – 1980-те – стават популярни в американските домакинства.

• 1990-те години – започват масово да навлизат и в Европа.

Демек в Европа заедно с България...

Прахосмукачките - че какво им беше на Ракетите? В пъти по-ефективни от сегашните масови модели, дето нямат силички трохи от пода да изсмучат...

Ти отиде в другата крайност - възхваляваш живота на Западният човек, а се оказва че и там не е било мноооого по-различно от при нас. 

Да 

откакто има чатчо тия трябва да замълчат - ама не го правят

Прибират по 20 еврака на ден - хайде бе - признайте си

Ако не ги взимате - значи сте балъци

преди 15 минути, Gencho 123 написа:

минаваш покрай кореком и цъкаш гледайки витрините. Чудиш се как са постигнали това а при нас дори тоалетна хартия не можем да намерим. 

Не. Истината е, че гледаш някой филм, в който е снимана микровълнова или хладилник с две врати и ахкаш, мислейки си че във всеки дом на Запад е имало такива. Ми не, не е така, виж предният ми пост.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.