Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 38 минути, andiay написа:

Умираш да доказваш, че си тотално функционално неграмотен.....

Няколко пъти вече ти пиша, че е безсмислено и проява на глупост да се сравняват отдалечени във времето периоди от развитието на една държава по детинския начин, който го правиш ти....

Не си цитирал никакви данни от годишника, биренке....

Посочената от теб цифра я няма в годишника....

Аз ти цитирах точните цифри от него...

Субективно би било, ако само аз твърдя подобно нещо....

Питах те, какво ниво на образование трябва, за да се запишеш за нещо толкова елементарно като шофьорски курс....

Мълчиш....

Както обикновено....

Може би най-голямата заслуга на соца бе, че направи образованието достъпно и направи от едни напълно неграмотни или полуграмотни хора, над 80% от населението, грамотни и достатъчно образовани хора, за да може и такъв кът теб дето баба му е завършила само четвърто отделение да се има за грамотен....

И забележи, че изрично е казано, че най-ниското ниво грамотност е "основна", а не начална....

Човек с трети клас не е грамотен, защото нито може да чете с разбиране, нито може да пише по-сложен текст....

Аз ли сравнявам приетите от ЕС критерии за грамотност с тези от '34.

В годишника си е записан процент грамотност на населението, има процент без да се включват децата до 7 години

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 36 минути, АСПЕКТ написа:

Месото от бозайници, не е препоръчително да се яде често.

'Heavy red meat eaters could be CO2-taxed in the future' - ESMH (sciencemediahub.eu)

преди 1 минута, BANKATA написа:

Аз ли сравнявам приетите от ЕС критерии за грамотност с тези от '34.

Сравняваш постоянно раздалечени периоди, единствено и само на база конкретни цифри.....

И всяко твое упорство да продължиш да го правиш е доказателство, че ваобще не си в състояние да боравиш със статистика извън елементарен прочит на цифри....

Т.е. това показва, че си функционално неграмотен....

преди 7 минути, BANKATA написа:

В годишника си е записан процент грамотност на населението, има процент без да се включват децата до 7 години

И както казах, този процент не отговаря на посочената от теб цифра....

По-голяма е....

Цитат

Обиjo — Еnsemble

Грамотни — Lettré 68’4

Неграмотни — Illettrés 31’6 

А защо са изключени само деца до 7 години, едва ли може да обясниш....

А всъщност по-важен е следния показател за грамотен / неграмотен, защото показва нивото на грамотност сред активната част на населението....

Цитат

възрастова група / незавършено начално / завършено начално / незавършено прогимназиално / завършено прогимназиално/ незавършено средно / завършено средно / незавършено висше / завършено висше / непоказани / самоуки / неграмотни

Общо за мъже и жени в проценти

20 — 44 / 15,6/  31,7 / 9,8 / 6,8 / 3,8 / 3,8 / 0,9 / 1,0 / 0,1 / 0,2 /  26,3

45 и повече / 13,4 / 15,8 / 4,2 / 2,7 /  1,7 / 1,6 / 0,1 / 0,8 / 0,1 / 0,7 / 58,9

Има и други интересни цифри....

А ти определено не си поглеждал дори годишника, който иначв твърдиш, че цитираш....

преди 5 минути, nikssi написа:

Ами въпрос на време е....като не могат да си отглеждат и направиха градините соларни паркове...хем ще си плащат,хем ще ядът дедовия...

преди 31 минути, andiay написа:

Сравняваш постоянно раздалечени периоди, единствено и само на база конкретни цифри.....

И всяко твое упорство да продължиш да го правиш е доказателство, че ваобще не си в състояние да боравиш със статистика извън елементарен прочит на цифри....

Т.е. това показва, че си функционално неграмотен....

И както казах, този процент не отговаря на посочената от теб цифра....

По-голяма е....

А защо са изключени само деца до 7 години, едва ли може да обясниш....

А всъщност по-важен е следния показател за грамотен / неграмотен, защото показва нивото на грамотност сред активната част на населението....

Има и други интересни цифри....

А ти определено не си поглеждал дори годишника, който иначв твърдиш, че цитираш....

Аз нищо не сравнявам. На теб критерия по които са определени грамотните '34 не ти харесва, не на мен. 

Аз цитирах цифрата която се намира под общ процент грамотни.

преди 3 часа, AAUUXX написа:

Тя беше работеща икономиката ,всички работеха ,нямаше безработни тогава.

Имаше и мързеливи както сега, ама ги хващаха и малко тежък труд 45 дена.

преди 3 часа, AAUUXX написа:

Когато съм имал нужда от лекар или зъболекар ,както и в образованието пари не са ми поисквани ,а в училище имахме лекар и зъболекар които ни водеха картони и извикваха на прегледи периодично през годината ,както и през учебния процес се водеше и паралелно зъболечение на когото имаше нужда безплатно.

По големите предприятия имаше лекар, зъболекар и гинеколог! Задължително! Безплатно! Сега не стига, че лекарите вече са некадърни а и печалбари. Преди 2 години когато ми откриха гликоза 14, джипката ме прати на ендокринолог веднага с направление. Да ама не! Намерих един който работи с направление след 36 дена.Други всички така 40, 50 дена и т.н. Свободен прием, колкото искаш. Нямаше как, все пак трябваше да ме види лекар и платих 100 лева. Една кифла на 35-40 години. Даде ми тя рецепта за сваляне на кръвната захар, лекарство, и като почна...Лабораторни изследвания на всичко даже на щитовидната жлеза о т.н. Защото съм бил на възраст, 110 кила и общи приказки колкото искаш! И рискувам това, онова и много работи. За това искала да ми направи един куп изследвания! Сметката отиде към 1000 лева. Казах и че имам направление, обаче най-цинично ми отговори ,че щом съм дошъл на частно, тя не може да приеме направлението!!! Теглих и една и си излязох. Така и така ми беше дала рецепта за хапчета и си изчаках да ми дойде редът! Това са днешните некадърни лекари. Кой каквото ще да си дрънка! Не пожелавам на никой да му потрябва спешно лекар! Всичките са от боклук нагоре!

преди 28 минути, BANKATA написа:

Аз нищо не сравнявам. На теб критерия по които са определени грамотните '34 не ти харесва, не на мен.

Продължаваш да упорстваш.....

То друго и без това не ти е по възможностите....

Критерият за грамотност в онзи годишник е валиден само за онзи времеви отрязък....

Когато ползваш данните в него, то ти трябва да ги приравниш към днешните критерии, за да направиш извод ква е била грамотността....

По същия глупав начин сравняваше и статистически данни от 1981-а и днес....

преди 28 минути, BANKATA написа:

Аз цитирах цифрата която се намира под общ процент грамотни.

И защо цитираш цифра, която включва и деца до 7 години, които определено няма как да бъдат грамотни?

Колко пъти да ти се каже, че обработването и осмислянето на статистически данни е извън твоите възможности?

А тези данни откъде ги взе?

преди 18 часа, BANKATA написа:

'39 г. грамотността на населението надхвърля 75-80%.

Къде заби в края на 19 век изобщо?

Ка разбра, че това е нивото на грамотност през 1939-а, след като следващото преброяване след 1934-а е било било през 1946-а.....

И не съществуват коректни данни между тези две дати за ниво на грамотност....

И това в отговор на твърдението на М.Николов....

преди 19 часа, M.Николов написа:

Не знам дали трябва да сме благодарни на партията, но с такава база:

Шансът да си бяхте останали неграмотни и неуки, особено за по-възрастното поколение си е напълно реален.

Което видно от данните и от 1893-а, и от 1934-а е напълно обосновано.....

Не комунистите са спрели майка ти да учи (каквото и да ти разправя тя), но със сигурност те са ускорили възможността тя да не повтори съдбата на баба ти и да остане "грамотна" с четвърто отделение....

преди 5 минути, andiay написа:

Продължаваш да упорстваш.....

То друго и без това не ти е по възможностите....

Критерият за грамотност в онзи годишник е валиден само за онзи времеви отрязък....

Когато ползваш данните в него, то ти трябва да ги приравниш към днешните критерии, за да направиш извод ква е била грамотността....

По същия глупав начин сравняваше и статистически данни от 1981-а и днес....

И защо цитираш цифра, която включва и деца до 7 години, които определено няма как да бъдат грамотни?

Колко пъти да ти се каже, че обработването и осмислянето на статистически данни е извън твоите възможности?

А тези данни откъде ги взе?

Ка разбра, че това е нивото на грамотност през 1939-а, след като следващото преброяване след 1934-а е било било през 1946-а.....

И не съществуват коректни данни между тези две дати за ниво на грамотност....

И това в отговор на твърдението на М.Николов....

Което видно от данните и от 1893-а, и от 1934-а е напълно обосновано.....

Не комунистите са спрели майка ти да учи (каквото и да ти разправя тя), но със сигурност те са ускорили възможността тя да не повтори съдбата на баба ти и да остане "грамотна" с четвърто отделение....

Ти кажи защо сравняваш критериите от сега с тези от '34 за грамотност, като според теб самият не е правилно?

И заби в бразованието на майка ми и баба ми.

преди 10 минути, чичо Сашо написа:

Имаше и мързеливи както сега, ама ги хващаха и малко тежък труд 45 дена.

По големите предприятия имаше лекар, зъболекар и гинеколог! Задължително! Безплатно! Сега не стига, че лекарите вече са некадърни а и печалбари. Преди 2 години когато ми откриха гликоза 14, джипката ме прати на ендокринолог веднага с направление. Да ама не! Намерих един който работи с направление след 36 дена.Други всички така 40, 50 дена и т.н. Свободен прием, колкото искаш. Нямаше как, все пак трябваше да ме види лекар и платих 100 лева. Една кифла на 35-40 години. Даде ми тя рецепта за сваляне на кръвната захар, лекарство, и като почна...Лабораторни изследвания на всичко даже на щитовидната жлеза о т.н. Защото съм бил на възраст, 110 кила и общи приказки колкото искаш! И рискувам това, онова и много работи. За това искала да ми направи един куп изследвания! Сметката отиде към 1000 лева. Казах и че имам направление, обаче най-цинично ми отговори ,че щом съм дошъл на частно, тя не може да приеме направлението!!! Теглих и една и си излязох. Така и така ми беше дала рецепта за хапчета и си изчаках да ми дойде редът! Това са днешните некадърни лекари. Кой каквото ще да си дрънка! Не пожелавам на никой да му потрябва спешно лекар! Всичките са от боклук нагоре!

Много е тъпо нещо да бъде генерализирано....

Първо - никога лечението не е било безплатно, това че не си го плащал пряко, а косвено не променя този факт....

Второ - на база на какви твои познания твърдиш, че всички днешни лекари са некадърни?

Трето - за неуредиците в здравната ни система, вина нямат болшинството лекари, а начина по който е изградена....

Четвърто - никой освен теб не е длъжен да се грижи за собственото ти здраве или да му пука за него....

преди 2 минути, andiay написа:

Много е тъпо нещо да бъде генерализирано....

Първо - никога лечението не е било безплатно, това че не си го плащал пряко, а косвено не променя този факт....

Второ - на база на какви твои познания твърдиш, че всички днешни лекари са некадърни?

Трето - за неуредиците в здравната ни система, вина нямат болшинството лекари, а начина по който е изградена....

Четвърто - никой освен теб не е длъжен да се грижи за собственото ти здраве или да му пука за него....

Да бе. Много сте майстори на големите приказки тука. Всички знаещи! То от такива сме на това дередже! Всичките знаещи.

току-що, BANKATA написа:

Ти кажи защо сравняваш критериите от сега с тези от '34 за грамотност, като според теб самият не е правилно?

И заби в бразованието на майка ми и баба ми.

Не сравнявам, а приравнявам критериите бре биренке....

Защото разговора го водим днес, а не през 1934-а....

Баба ти не е била грамотна според тези днешни критерии, вероятността майка ти да повтори нейната съдба, ако не е била политиката на комунистите в образованието е почти равна на 100%.....

Съдбата на жените от онуй време е била такваз - след най-много четвърто отделение и марш на полето....

Защото ученето е изисквало средства, които средства за 80% от домакинствата са били непосилни....

Докато на комунистите им трябвало не селскостопански работници, а индустриални такива....

А от такива като баба ти нема ка да се пръкнат....

Затова и правят основното образование задължително, защото това е минимумът грамотност необходим за целите им....

Със все по-сложните задачи в индустрията, след време и този праг вече е недостатъчен и всячески се промотира средното образование, най-вече средното специално, като за целта се използват широк набор от мерки - от репресивни такива до стимулиращи....

Постепенно се появява нуждата от кадри с по-висока степен на образованост / грамотност и така отпадат всички рестрикции и репресии за това кой може да учи висше....

Баба ти и майка ти са просто емблематичен пример....

Същото се отнася и до моите баби, както и за майка ми....

преди 23 минути, чичо Сашо написа:

Да бе. Много сте майстори на големите приказки тука. Всички знаещи! То от такива сме на това дередже! Всичките знаещи.

Доколкото четох ти претендираш за всичкознаещ....

И сега пак....

Кое от написаното от мен към теб е невярно бре всичкознаещия?

На 07.09.1911 г. в с. Правец се ражда Тодор Живков.
Няма да коментирам биографията му, защото всеки, който иска, може да се запознае с нея. Източници много. Единственото, което ще кажа е, че когато той управляваше България, живеехме спокойно и сигурно, нямаше ровещи по кофите за боклуци хора, здравеопазването и образованието ни бяха на много високо ниво, индустрията и селското стопанство процъфтяваха, имахме армия за пример и въпреки че бяхме част от Варшавския договор, тук НИКОГА не е имало и една военна база на СССР.
Поклон пред паметта на този човек, за когото националните интереси и благоденствието на народа бяха приоритет.
May be an image of 1 person

All reactio
преди 1 час, чичо Сашо написа:

Това са днешните некадърни лекари. Кой каквото ще да си дрънка! Не пожелавам на никой да му потрябва спешно лекар! Всичките са от боклук нагоре!

Не всички лекари са некадърни ,има и такива за които лекарската професия е призвание, но системата е такава че няма как лекар да те прегледа без направление или безплатно тъй като няма как да обезпечи след това този преглед и ще бъде за негова сметка ,може да се сърдиш на създалите тази система ,лекарите които ни лекуват нямат вина за това.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Не всички лекари са некадърни ,има и такива за които лекарската професия е призвание, но системата е такава че няма как лекар да те прегледа без направление или безплатно тъй като няма как да обезпечи след това този преглед и ще бъде за негова сметка ,може да се сърдиш на създалите тази система ,лекарите които ни лекуват нямат вина за това.

Нищо не знаеш. Всички са некадърни не само лекарите! Само комунистите са ехейй... велики хора... 😂

преди 1 минута, Nikita' написа:

Нищо не знаеш. Всички са некадърни не само лекарите! Само комунистите са ехейй... велики хора... 😂

Трябва да им благодарим всеки ден на лекарите останали в тази държава за да ни лекуват въпреки всичко.

току-що, AAUUXX написа:

Трябва да им благодарим всеки ден на лекарите останали в тази държава за да ни лекуват въпреки всичко.

Не само на лекарите! 🙂

Благодаря на всички добри хора, които въпреки трудния живот правят всичко възможно за да ни помагат с каквото могат. 

преди 3 минути, Nikita' написа:

Не само на лекарите! 🙂

Благодаря на всички добри хора, които въпреки трудния живот правят всичко възможно за да ни помагат с каквото могат. 

И най-вече да сме благодарни на Бога, Царя и Правителството...

преди 9 минути, Nikita' написа:

Ето един от най-некадърните! Познай, защо не работи с направления

преди 1 минута, В. Велев написа:

И най-вече да сме благодарни на Бога, Царя и Правителството...

Първо на г-н Борисов и г-н Пеевски, после на бога, царя и т.н

преди 5 минути, teo-glavata написа:

Първо на г-н Борисов и г-н Пеевски, после на бога, царя и т.н

Казах ти да си търсиш нов началник на който да се подмазваш.

преди 11 минути, В. Велев написа:

Казах ти да си търсиш нов началник на който да се подмазваш.

Tи на мен, не можеш да ми казваш нищо! Потапая се в блатото!

преди 7 минути, teo-glavata написа:

Tи на мен, не можеш да ми казваш нищо! Потапая се в блатото!

После да не ми се сърдиш?

Няма комунизъм, няма капитализъм.

Светът се управлява от банката. От парите. Парица е царица.

The-Basic-Fractional-Reserve-Banking-Cyc

преди 4 часа, N1K17Y написа:

... На Москва плановете, все вървят по план и накрая все мизерия. :wub:

Карма.

"Хотели как лучше, а получилось как всегда"  -  Виктор Черномирдин (6.08.1993)
 (Искахме да стане по-добре/колкото се може по-добре, а се получи както обикновено/винаги.)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.