Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 9 минути, M.Николов написа:

Аа, това го пишело в апокрифни книги.

Разбрах.

Пише го в годишника от 1940 г. на царство България.

Ако някой го е цитирал в книга която съм чел и съм пропуснал/забравил тази подробност извинявай за което.

ПШ: отне ми точно 2 мин. да го намеря.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 33 минути, BANKATA написа:

'39 г. грамотността на населението надхвърля 75-80%.

Къде заби в края на 19 век изобщо?

Ма верно ли бре биренке?

преди 4 минути, BANKATA написа:

'34 са били 55.6%.

Ма верно ли?

А бре, ваобще имате ли представа, че по онуй време за грамотни са смятали и онези с незавършено начално образование, а те заедно с тези, които имат само начално са половината от "грамотните" в градовете и две трети от грамотните по селата....

Туй грамотност ли е според вас?

Със завършено средно образование са били 5,4% от хората над 20 години...

С висше са били 0.2% от същата възрастова група....

Напълно неграмотни, без никакво образование са били 85,2% от тази група, като дори и в най-активния отрязък от 20 до 45 годишни напълно неграмотни са 26,3%....

Нъл знайш де да търсиш тези данни?

Бех ти дал линк некогиш....

Статистически годишник на Царство България....

А данните са от последното преброяване в Царство България от 1934-а.....

преди 18 минути, M.Николов написа:

Първия е платен, във втория няма посочени източници.

За първия линк съм ти дал начин да четеш без плащане, втория е учебник по история, одобрен от министерството. Ти кога стана соросоид, че вярваш на статии в медия спонсорирана от Хамерика за България повече отколко на български учебник? :giggle1:

преди 17 минути, BANKATA написа:

Пише го в годишника от 1940 г. на царство България.

Ако някой го е цитирал в книга която съм чел и съм пропуснал/забравил тази подробност извинявай за което.

ПШ: отне ми точно 2 мин. да го намеря.

Я посочи къде точно в годишника от 1940 го пише?

Щот за таквиз кът теб статистиката е мноо объркваща дисциплина....

преди 2 минути, N1K17Y написа:

За първия линк съм ти дал начин да четеш без плащане, втория е учебник по история, одобрен от министерството. Ти кога стана соросоид, че вярваш на статии в медия спонсорирана от Хамерика за България повече отколко на български учебник? :giggle1:

Тъпио, учебниците се пишат винаги според конюнктурата....

А историята се пише от победителите....

Но... статистическите годишници и данните от преброяванията не се променят...

Ей ви го от 1940-а, данните за грамотността са оот преброяването през 1934-а, на стр. 48

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/God1940.pdf

преди 12 минути, andiay написа:

Ма верно ли бре биренке?

Ма верно ли?

А бре, ваобще имате ли представа, че по онуй време за грамотни са смятали и онези с незавършено начално образование, а те заедно с тези, които имат само начално са половината от "грамотните" в градовете и две трети от грамотните по селата....

Туй грамотност ли е според вас?

Със завършено средно образование са били 5,4% от хората над 20 години...

С висше са били 0.2% от същата възрастова група....

Напълно неграмотни, без никакво образование са били 85,2% от тази група, като дори и в най-активния отрязък от 20 до 45 годишни напълно неграмотни са 26,3%....

Нъл знайш де да търсиш тези данни?

Бех ти дал линк некогиш....

Статистически годишник на Царство България....

А данните са от последното преброяване в Царство България от 1934-а.....

Цитирам данни, останалото е въпрос на лична интерпретация.

преди 2 минути, BANKATA написа:

Цитирам данни, останалото е въпрос на лична интерпретация.

Тцъ, цитираш собствената си неграмотна интерпретация на данни...

Цитирам ти годишника и посочените в него данни от преброяването през 1934-а....

Там ясно е посочено по възраст и по вид образование....

Пак да попитам, незавършено начално и само начално (до четвърто отделение тогава) според твоята интерпретация признак за грамотност ли е?

преди 10 минути, andiay написа:

Тцъ, цитираш собствената си неграмотна интерпретация на данни...

Цитирам ти годишника и посочените в него данни от преброяването през 1934-а....

Там ясно е посочено по възраст и по вид образование....

Пак да попитам, незавършено начално и само начално (до четвърто отделение тогава) според твоята интерпретация признак за грамотност ли е?

Да. Едната ми баба беше с 4 отделение.

Данните кото цитирах са си напълно подходящи да се сравнават с онези които Николов цитира.

Маймунке, много интересни неща има в този годишник.

Тъкмо го разглеждам.

Ти прегледа ли надниците и цените на стоките?

А погледна ли общо колко работници са били заети в индустрията?

И какви предприятия е включвала в себе си тази индустрия?

преди 8 минути, M.Николов написа:

Маймунке, много интересни неща има в този годишник.

Тъкмо го разглеждам.

Ти прегледа ли надниците и цените на стоките?

А погледна ли общо колко работници са били заети в индустрията?

И какви предприятия е включвала в себе си тази индустрия?

Индустрията догава е тръгвала да се развива.

И какво общо има с онези данни където ги пльосна от 1893?

Не си ли чувал какво е "база"?

И има много общо, все още около 70% от населението се е занимавало със земеделие и животновъдство.

Индустрията, колкото я е имало, е била предимно от преработващи предприятия.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Да. Едната ми баба беше с 4 отделение.

Данните кото цитирах са си напълно подходящи да се сравнават с онези които Николов цитира.

И викаш баба ти е била грамотна?

Да можеш да си напишеш името и да сричаш не е достатъчно, за да бъдеш грамотен, затова му казват начално образование.....

Не си цитирал никакви данни, а твоите си неграмотни тълкувания или още по-вероятно некви чужди таквиз тълкувания....

Аз ти посочих данните от годишника, на който уж се базираш....

Отдавна ти казах, че статистиката определено не е по възможностите ти....

Затова и таквиз кат теб, най-лесно биват манипулирани чрез статистиката....

И преди съм го казвал, че статистиката е дисциплина, чрез която можеш да лъжеш сполучливо, казвайки истината....

Не съм проверявал на Николов цифрите, но не бих се учудил и те да са манипулативни, а и няма как да ги проверя....

При преброяването през 1900 година, нема разбивки за степен на образование....

Всеки, който е можел да се подпише с друго, освен с палец, е бил смятан за грамотен....

При това преброяване за "грамотни" са били обявени 23% от населението....

преди 7 минути, BANKATA написа:

Нъл твърдяхте, че сме имали развита индустрия през 40-та бре....

Сиги па тъкмо била тръгнала да са развива....

преди 13 минути, BANKATA написа:

Ти все още не разбираш какъв скок е това, в тази същата държава 40 години след посочената от теб 1934г., да строиш първата АЕЦ в Югоизточна Европа с над 100 000 инженери и строители!!!

преди 7 минути, andiay написа:

И викаш баба ти е била грамотна?

Да можеш да си напишеш името и да сричаш не е достатъчно, за да бъдеш грамотен, затова му казват начално образование.....

Не си цитирал никакви данни, а твоите си неграмотни тълкувания или още по-вероятно некви чужди таквиз тълкувания....

Аз ти посочих данните от годишника, на който уж се базираш....

Отдавна ти казах, че статистиката определено не е по възможностите ти....

Затова и таквиз кат теб, най-лесно биват манипулирани чрез статистиката....

И преди съм го казвал, че статистиката е дисциплина, чрез която можеш да лъжеш сполучливо, казвайки истината....

Не съм проверявал на Николов цифрите, но не бих се учудил и те да са манипулативни, а и няма как да ги проверя....

При преброяването през 1900 година, нема разбивки за степен на образование....

Всеки, който е можел да се подпише с друго, освен с палец, е бил смятан за грамотен....

При това преброяване за "грамотни" са били обявени 23% от населението....

Продължаваш са си тълкуваш както ти е удобно. Видиш ли, да четеш и пишеш не било достатъчно.

ПП: данните за 55.6% съм ги взел от същият годишник.

преди 7 минути, M.Николов написа:

Ти все още не разбираш какъв скок е това, в тази същата държава 40 години след посочената от теб 1934г., да строиш първата АЕЦ в Югоизточна Европа с над 100 000 инженери и строители!!!

Чак пък 100 хил., сигурен ли си?

Понеже преди стана дума за това как се изчислява СРЗ, това как ви се струва?

3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България

преди 4 минути, BANKATA написа:

Продължаваш са си тълкуваш както ти е удобно. Видиш ли, да четеш и пишеш не било достатъчно

А достатъчно ли е бре....

Ми тогава даваш ли си сметка, че само след двайсетина години имаш 100% грамотност?

И че 90% от хората в активна възраст ша минат за "академици" в сравнение с 90% от хората през 34-а....

Дете в трети клас днес грамотно ли е?

Като се е научило да срича може ли и да прочете примерно Умберто Еко и да разбере, кво чете?

Като може да пише, може ли и да напише статия за нещо?

Коги тез мехурчета в биренката" ша уврат, че не може да се сравняват отдалечени периоди в развитието на една държава, сравнявайки само голи цифри по възможно най-детинския начин....

Освен, че доказваш, че въпреки степента на образованието си, си останал неграмотен, друго не постигаш....

преди 21 минути, BANKATA написа:

ПП: данните за 55.6% съм ги взел от същият годишник.

Няма такава цифра там....

Друга е цифрата.... по-висока е.... но както казах, това е без да е приравнено към днешните стандарти....

Какво завършено образование требе да имаш днес, за да бъдеш допуснат до шофьорски курс?

преди 17 минути, M.Николов написа:

Понеже преди стана дума за това как се изчислява СРЗ, това как ви се струва?

3,2 млн. лв. е най-високата заплата, отчитана в България

Ето как пак се манипулира чрез статистика....

Първо....

Цитат

Според данните на НАП 88% от работещите миналата година са взимали заплата до 3000 лв. на месец

А след това се разбира, че....

2a13a56f20db043b6ce27af7023bf238.png

И кво се оказва....

Че близо 2 млн. работещи взимат доста по-малко от тези 3000 лв....

Като повече от половината от тях взимат 3 пъти по-малко, от тези "до 3000 лв"....

После следва....

Цитат

Масово обаче заплатите в страната са до 2000 лв., а близо до минималната са получавали малко над един милион работници.

Което отново е манипулация.....

Друга манипулация е, че не се посочва общия брой на работещите....

Така се избягва факта, че реално над 70% работят за по-малко от 2000 лв....

Да не говорим за по-малко от СРЗ....

преди 14 минути, BANKATA написа:

Зависи от критерия който поставиш.

Ми кви са днешните критерии бре биренке?

Ако не се лъжа работещите в България са малко над 3 000 000.

От тази снимка става ясно, че реалната средна заплата в страната е около 1700лв.

преди 5 минути, M.Николов написа:

Ако не се лъжа работещите в България са малко над 3 000 000.

От тази снимка става ясно, че реалната средна заплата в страната е около 1700лв.

Ми то сите ни водят 6 000 000....

Махаш деца и старци, махаш официално безработни и може и наистина да се окажат 3 млн.....

Ми според тая снимка, реално би требело да се каже, че реалната СРЗ е около / под 1 500 лв.....

Туй е нашата "средна класа"....

Но... и това нема да е коректно, щото много от тези дет земат 1 000 лв., всъщност взимат повече, а на това ги осигуряват....

Но.... едва ли този факт би покачил реалната СРЗ с повече от 100 - 200 лв., тъй че 1 700 е приблизително точна сума...

преди 4 минути, andiay написа:

Ми то сите ни водят 6 000 000....

Махаш деца и старци, махаш официално безработни и може и наистина да се окажат 3 млн.....

Около тая цифра се движим.

https://www.investor.bg/a/514-ikonomika-i-politika/374910-zaetite-v-balgariya-padat-pod-3-miliona-v-nachaloto-na-2023-g

преди 15 минути, M.Николов написа:

Точната цифра е без значение в случая....

Истинската СРЗ е между 1 500 и 1 700, съответно т.н. "средна класа"  е това, тези между 2 000 и 10 000 са вече т.н. "горна средна класа" за нашите условия....

преди 1 минута, andiay написа:

Точната цифра е без значение в случая....

Истинската СРЗ е между 1 500 и 1 700, съответно т.н. "средна класа"  е това, тези между 2 000 и 10 000 са вече т.н. "горна средна класа" за нашите условия....

1500 лева средна класа?
Анди при тая инфлация това не са пари.

преди 1 минута, Bubbles написа:

1500 лева средна класа?
Анди при тая инфлация това не са пари.

Ми това е положението....

Това е възнаграждението на болшинството работещи....

Иначе требе да кажем, че 2/3 от работещите са бедни....

Реално, "средната класа" не се определя само според доходите, а по така наречената "нетна стойност", която па включва разликата между всички притежавани активи и всички пасиви.....

преди 9 часа, M.Николов написа:

Не знам дали трябва да сме благодарни на партията, но с такава база:

"От преброяването на 1 януари 1893 г. се вижда, че от общо 3 310 713 души население 2 793 272 са били неграмотни. С други думи населението се е състояло от 84.36% неграмотни и 15.64% грамотни хора. Неграмотността сред жените била много по-голяма, отколкото при мъжете – 93.43% при жените и 75.69% при мъжете."

https://offnews.bg/obshtestvo/kak-e-izglezhdala-balgaria-v-tcifri-predi-124-godini-648704.html

Шансът да си бяхте останали неграмотни и неуки, особено за по-възрастното поколение си е напълно реален.

Човеко - навремето децата ги считаха за неграмотни , ако не могат да пишат книги - сега стига да си рестартира смарт устройството на 3 дни и го пишат грамотно детето .

Отделно ,че новото поколение ако поставя препинателни знаци го считат за гении от нивото на Алфред Нобел . Днешните деца ги считат за грамотни ако различава - ,, вилица от лъжица " . Навремето си поправяхме сами мотопедите  Балкан , сега ако различава болт от кръстата отверка го пишат грамотно . 

Просто на днешно време изискванията за грамотност са сведени до образование от четвърти клас , а преди считаха за неграмотни ако нямат средно - специално  . Сега вече са грамотни защото по университетите вече плащат за да учиш при тях , особено в средните училища - нали ги гледам - учителите обикалят по къщите с ученици за да ги канят на училище ,и то въоръжени с пълни торби , защото учениците вече изискват да им се плаща за да ходят на училище . Даже някои учителки предлагат плътска любов на учениците си само и само да идват на училище . 

Отделно масово учениците се оплакват ,че в часовете учителките разговарят повече за личните си проблеми ,отколкото да преподават по програмата - един вид ползват децата за ,, Душевни отдушници " ....

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Моите баби и дядовци, както и братята и сестрите им са завършили средно или основно образование преди или около 1939 г.. Това значи, че са били грамотни. По моята лична статистика 100% са били грамотни...само по моята...

Мани ги - на днешно време ако си помнят домашния адрес и ги считат за велика работа - с много голямо образование ....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.