Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Елбрус ОС ще тръгне ли на моят лаптоп?

Featured Replies

Добър ден. Може ли някой да ми обясни дали руската операционна система - Елбрус - може да работи на моя лаптоп. Дали операционната системата е съвместима само с компютри с процесори Елбрус, или може да работи и на компютри с процесори на Intel и AMD?

Това ми е хардуера, на който искам да инсталирам Елбрус:

• AMD A4-9120e RADEON R3, 4 COMPUTE CORES 2C+2G - 1.50 GHz
  • Intel Celeron 4020
  • РАМ: 4GB с възможност за надграждане.
  • И двата процесора са с 64-битова архитектура.
  • И двата лаптопа са с UEFI, като единия е UEFI + BIOS.

Е, какво мислите? Ще тръгне ли тази ОС на този хардуер?

преди 2 часа, FatMan9 написа:

Добър ден. Може ли някой да ми обясни дали руската операционна система - Елбрус - може да работи на моя лаптоп.

За Елбрус нямам мнение - не съм я ползвал. Но преди 3 - 4 години като бях на Уиндоус 7, инсталирах и ROSA FRESH

Хареса ми как работи..Може да го разгледате..

Елбрус  и ОС ли стана? Ако е Линукс не виждам що да не запали на лаптопа на гения на КИ Мазньото :biggrin:

Цитат

Другите версии на ОС Елбрус не се предлагат за изтегляне. Това са версии, които работят само с руските процесори Елбрус (не се продават свободно) и в които е включен софтуер за разработчиците.

https://www.kaldata.com/it-новини/руската-операционна-система-елбрус-е-307139.html

преди 5 часа, цър-вул написа:

Сигурно ще се доставят за армията и админстрацията заедно с лаптопите с процесора Елбрус

• Автор
преди 9 часа, цър-вул написа:

В същата статия пише и ето това:

Цитат

Руската операционна система Елбрус, която е съвместима с компютрите, базирани на процесорите Елбрус, сега е достъпна за свободно изтегляне и може да се инсталира на всеки компютър, удовлетворяващ съвсем ниските системни характеристики.

ИЗТОЧНИК: https://www.kaldata.com/it-новини/руската-операционна-система-елбрус-е-307139.html

Какво се има предвид? Системата може да се изтегли на всеки компютър, или на всеки компютър, който е с процесор Елбрус?

преди 10 часа, petie1 написа:

Елбрус  и ОС ли стана? Ако е Линукс не виждам що да не запали на лаптопа на гения на КИ Мазньото :biggrin:

Какво се подиграваш? Защо мислиш, че всички трябва да са зависими от американския Майкрософт и да стават жертви всеки път, като наложат безпричинни санкции? Windows стана недостъпен за изтегляне в Русия заради санкциите. Подобни проблеми има и в Китай. Няма лошо от Москва и Пекин да работят по софтуерна независимост.

преди 3 часа, petie1 написа:

Сигурно ще се доставят за армията и админстрацията заедно с лаптопите с процесора Елбрус

Доколкото знам тази ОС е специално за руски компании, центрове за данни, и правителствени компютри. Но дочух, че вече е налична и за обикновени компютри - затова пуснах темата; искам да разбера дали може да изтегля тази операционна система и на моя лаптоп.

• Автор
преди 33 минути, цър-вул написа:

Ами, изтегли и пробвай. Не боли...

Не искам да си играя излишно, и да се окаже, че не тръгва. Предпочитам да получа отговор наготово, вместо да пробвам. Така поне ще знам дали си заслужава а тегля и да създавам boot-ващи флашки...

преди 5 часа, FatMan9 написа:

В същата статия пише и ето това:

ИЗТОЧНИК: https://www.kaldata.com/it-новини/руската-операционна-система-елбрус-е-307139.html

Какво се има предвид? Системата може да се изтегли на всеки компютър, или на всеки компютър, който е с процесор Елбрус?

Какво се подиграваш? Защо мислиш, че всички трябва да са зависими от американския Майкрософт и да стават жертви всеки път, като наложат безпричинни санкции? Windows стана недостъпен за изтегляне в Русия заради санкциите. Подобни проблеми има и в Китай. Няма лошо от Москва и Пекин да работят по софтуерна независимост.

Доколкото знам тази ОС е специално за руски компании, центрове за данни, и правителствени компютри. Но дочух, че вече е налична и за обикновени компютри - затова пуснах темата; искам да разбера дали може да изтегля тази операционна система и на моя лаптоп.

Аз не ползвам Майкрософт от години. Само, ако ме задължат и да видя, евентуално как ще работи под тази система. Защото има все още хора ползващи тази система.

Има и други системи, ако не знаеш. Mac, Linux GNU, BSD...

преди 5 часа, FatMan9 написа:

Смешник аз отдавна не ползвам продукти на М$ :)  Ха сега да те видя ко ще изтърсиш? Пък на руснаците им е през оная работа че Джама не можел да се изтегли през руски сървъри

преди 21 минути, FatMan9 написа:

Не искам да си играя излишно, и да се окаже, че не тръгва. Предпочитам да получа отговор наготово, вместо да пробвам. Така поне ще знам дали си заслужава а тегля и да създавам boot-ващи флашки...

Гения на КИ не знае че Дебиан базираните дистрота могат да се подкарат и без флашки:yanim:

• Автор
преди 36 минути, petie1 написа:

Гения на КИ не знае че Дебиан базираните дистрота могат да се подкарат и без флашки:yanim:

И как ще стане това? Как да инсталирам ОС, без да използвам boot-ваща флашка?

преди 35 минути, АСПЕКТ написа:

Мерси.

преди 20 минути, FatMan9 написа:

И как ще стане това? Как да инсталирам ОС, без да използвам boot-ваща флашка?

Е, ти като виден гений на КИ кат не знаеш аз ли да те уча?

Пак ти казвам всички Дебиан базирани го могат това даже и статия съм писал затова :)

преди 9 минути, цър-вул написа:

Освен ако русите не са клъцнали от системата съвместимоста с хамериканските процесори

Баш за цивилните ли? И ще я пуснат за сваляне?

Аз я имам и дори я записах на флашка, сега нямам време да я инсталирам, но някой ден ще я инсталирам и разгледам.

Мазньо ей ти статията ама кат те гледам.....

Цитат

Здравейте, днес ще се научим как да стартираме живи образи от хард диска с GRUB
Сваляме образа в случая Дебиан 9 и го монтираме със sudo mount -o loop /path/to/iso /path/to/mount
влизаме в live с cd /path/to/mount/live и запомняме пълните имена на vmlinuz и initrd
после sudo umount /path/to/mount
Сега пишем sudo blkid като запишем uid на дяла в който е образа ,после с sudo текстов редактор
отваряме /etc/grub.d/40_custom и гледаме кода в menuentry Debian 9 Cinnammon Live
и заместваме search --no-floppy --fs-uuid --set=root вашия uid на дяла в който е образа
set iso= /path/to/iso
linux (loop)/live/пълното име на вашия vmlinuz
initrd (loop)/live/пълното име на вашия initrd.img

Обновявате GRUB рестарт и ако всичко е наред имате жива дистрибуция от хард диска

преди 3 минути, petie1 написа:

/path/to/iso /path/to/mount

Само тука ойде,има-нема година.

преди 15 минути, цър-вул написа:

Гонят тотална независимост от запада...

И казваш ще сменят няколко миллиона цивилни компютри за няколко месеца ли? С магнитчета Елбрус?

преди 1 минута, Orgasmatron написа:

Само тука ойде,има-нема година.

Знам знам, аз наистина съм автора на статията  и Мазньо трябва да плюнчи химикала и да си води записки когато пиша :) Сущо когато и @цър-вулпише в темите му

преди 12 минути, adersa написа:

ае още ли пишете в темите на мазния стана ви навик като пусне и като врапчета да се закачвате на клона 

ае влапче и `кво пледладаш

да наплавим тема за плавописа

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.