Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярно ли е, че има скрити настройки в BIOS-а? Ако да, как да получа достъп до тях?

Препоръчан отговор

Извинявам се, ако темата не е в правилния раздел, но Софтуер -> Програми -> Проблеми и Дискусии ми се струва най-близкото до моя проблем, който е свързан с въпрос относно софтуера във Firmware чипа.

Чух, че имало скрити настройки в BIOS-а, и е нужна определена комбинация от клавиши, за да получа достъп до тези настройки (advanced settings). Вярно ли е това? Ако да, как да получа достъп до тези настройки? Ето това са двата BIOS-а, при които искам да получа достъп до тези настройки:

Phoenix Technologies Ltd. V1.09, UEFI Pheonix SecureCore Technology Setup (модел на лаптопа: Acer Aspire)

Това е за втория BIOS:

InsydeH20 Setup Utility (модел на лаптопа: HP G250).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, нушо написа:

Трябва да имаш помощни програми за целта.

https://kato.koshachek.com/articles/plen-kontrol-na-bios-ili-kak-da-otkljuchite-skriti.html

Никакви програми не му трябват при различните производители е различно

преди 39 минути, dimy написа:

Прасе - къде ги намираш тея теми, бе? Или некой ти ги пише...?

Айде виж тука - https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=hidden+setting+bios

По скоро чете разни щуротии и не знае за ко служи Гугъл

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, petie1 написа:

Никакви програми не му трябват при различните производители е различно

Как става при мен? Дал съм информация относно модела - виж първия пост.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, FatMan9 написа:

Как става при мен? Дал съм информация относно модела - виж първия пост.

Ми имаш Гугъл що аз трябва да гугля вместо теб за неща дет грам не ми пука

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се мъчи, особено за твоя орязан бюджетен лаптоп, няма да намериш нищо, а и да има, с нищо няма да ти помогне това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Raze написа:

Не се мъчи, особено за твоя орязан бюджетен лаптоп, няма да намериш нищо, а и да има, с нищо няма да ти помогне това.

Откъде знаеш, че няма да намеря нищо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, PigMan9 написа:

Извинявам се, ако темата не е в правилния раздел, но Софтуер -> Програми -> Проблеми и Дискусии ми се струва най-близкото до моя проблем, който е свързан с въпрос относно софтуера във Firmware чипа.

Чух, че имало скрити настройки в BIOS-а, и е нужна определена комбинация от клавиши, за да получа достъп до тези настройки (advanced settings). Вярно ли е това? Ако да, как да получа достъп до тези настройки? Ето това са двата BIOS-а, при които искам да получа достъп до тези настройки:

Phoenix Technologies Ltd. V1.09, UEFI Pheonix SecureCore Technology Setup (модел на лаптопа: Acer Aspire)

Това е за втория BIOS:

InsydeH20 Setup Utility (модел на лаптопа: HP G250).

Лаптопа нали ти бачка какво те бърка че в биос има скрити настройки нека си има. По добре си го ползвай така а не да се мъчиш зорлен да умориш машината и да я пратиш в кофата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, vlado1985 написа:

Лаптопа нали ти бачка какво те бърка че в биос има скрити настройки нека си има. По добре си го ползвай така а не да се мъчиш зорлен да умориш машината и да я пратиш в кофата.

Той и да намери нещо, което е невъзможно без модифициране на BIOS, нищо няма да постигне на този слаб лаптоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Raze написа:

Той и да намери нещо, което е невъзможно без модифициране на BIOS, нищо няма да постигне на този слаб лаптоп.

Какво имаш предвид под "модифициране на BIOS" - промяна на самия код на BIOS-а или промяна на настройките на BIOS-a?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, PigMan9 написа:

Какво имаш предвид под "модифициране на BIOS" - промяна на самия код на BIOS-а или промяна на настройките на BIOS-a?

Има биоси моднати било то от прозводителя или ентусиасти. Най добре не се занимавай с глупости и си ползвай машината както е в момента.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, vlado1985 написа:

Има биоси моднати било то от прозводителя или ентусиасти. Най добре не се занимавай с глупости и си ползвай машината както е в момента.

Абе той сега го пере за warnigs на Мента 21 та затва гледа си уморри лаптито

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 часа, vlado1985 написа:

Ако им готови модове, мога да сваля някой и да го приложа.

Има ли такива? Ако да, откъде мога да намеря някой, че да си избера по-хубав БИОС?

А, ако нещо се объркал, ще използвам Windows PE за да оправя проблема и да инсталирам стария, фабричния БИОС, за който имам инсталатор.

преди 17 часа, petie1 написа:

Абе той сега го пере за warnigs на Мента 21 та затва гледа си уморри лаптито

Просто искам да разгърна пълния потенциал на машината.

Ако чрез модификация на БИОС може да се оправи проблема, тогава защо да не го променя.

Отделно, може да намеря настройки, които са важни и полезни, но не съм знаел, ме ги има.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А, ако нещо се объркал, ще използвам Windows PE за да оправя проблема и да инсталирам стария, фабричния БИОС, за който имам инсталатор.

Къде ги четеш тия глупости?

преди 2 минути, PigMan9 написа:

ако нещо се объркал

най-вероятният изход е в сервиза на програматор или закупуване на нов BIOS EEPROM с флашнат необходимия за лаптопа имидж.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, нушо написа:

За коша ли гласиш машината?

Не.

Но какъв е проблема да използвам скритите настройки? Нали тези настройки затова са настройки - да се използват и прилагат.

Тъй като все още не ги знам и не съм ги виждал, изпитвам интерес да видя какви функции могат да отключат.

Вчера видях тайната комбинация от клавиши, която трябва да приложа. По-късно ще я пробвам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, PigMan9 написа:

Ти прецакай БИОС-а пък чакай да заредиш нещо.... Олигофрен Хапсолютен

преди 8 минути, цър-вул написа:

Къде ги четеш тия глупости?

Той не чете а се мъчи да пренапише КИ (Компютърна информатика) :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, цър-вул написа:

най-вероятният изход е в сервиза на програматор или закупуване на нов BIOS EEPROM с флашнат необходимия за лаптопа имидж.

Тоест, така мога да имам custom BIOS, а не просто някакъв си обикновен, повърхностен БИОС, който е син на цвят и наподобява БИОС на Windows XP?

Мога ли с BIOS EEPROM да подменя сегашния си БИОС с БИОС, който се вижда при напредналите, най-модерни и най-последни, high-end геймърски компютри?

преди 4 минути, petie1 написа:

Ти прецакай БИОС-а пък чакай да заредиш заредиш нещо.... Олигофрен Хапсолютен

Windows PE не се ли зарежда от флашка и използва за оправяне на проблеми по БИОС, анализи на хардуера и други подобни? Нали Windows PE всъщност е repair tool.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да имаш какъвто искаш BIOS, ако сам си го направиш и го направиш да работи със съответния хардуер. Може би ще ти е по-лесно да си направиш сам хардуер, за който да напишеш BIOS. Каквото е зададено от производителя, това ползваш! Това не е ОС да си инсталираш каквото и както искаш. Също така, чипа за съхранение обикновено е с доста ограничено пространство и не може да се правят кой знае какви шарении.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тоест, така мога да имам custom BIOS, а не просто някакъв си обикновен, повърхностен БИОС, който е син на цвят и наподобява БИОС на Windows XP?

Мога ли с BIOS EEPROM да подменя сегашния си БИОС с БИОС, който се вижда при напредналите, най-модерни и най-последни, high-end геймърски компютри?

Windows PE не се ли зарежда от флашка и използва за оправяне на проблеми по БИОС, анализи на хардуера и други подобни? Нали Windows PE всъщност е repair tool.

Ей това,вече е излязло,от трансцедентален ум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

Можеш да имаш какъвто искаш BIOS, ако сам си го направиш и го направиш да работи със съответния хардуер. Може би ще ти е по-лесно да си направиш сам хардуер, за който да напишеш BIOS. Каквото е зададено от производителя, това ползваш! Това не е ОС да си инсталираш каквото и както искаш. Също така, чипа за съхранение обикновено е с доста ограничено пространство и не може да се правят кой знае какви шарении.

Нямам технологиите за създаване на хардуер.

Доколкото разбирам от на исканото от @цър-вул БИОС-ите могат да се подменят, както и да се правят промени по тях.

Ако това е така, как мога да си подменя БИОС-а? И как мога да видя колко пространство има Firmware чипа, че да знам какво да инсталирам?

има ли готови модове в интернет, от които мога да си харесам някой и да си избера?

ти видя ли грешките, които съм описал в темата ми относно инсталацията на Линукс? По-късно ще пробвам да променя настройките на вече съществуващия ми БИОС. Ако не стане, дали ще е възможно да инсталирам по-напреднал БИОС, който е съвместим с ядро 5 (и нагоре) на Линукс Мента?

Попитай @petie1 да ти обясни аниме за ситуацията, в която се намирам.

можеш да намериш темата в раздел "Операционни системи -> Линукс".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...