Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

жилище над рентген

Featured Replies

току-що, gagodrago написа:

Не, не ми пораснаха, обаче след облъчването внезапно се появи гадно главоболие за цял ден, както и отпадналост.

Между другото, идеята за оловни листове не е лоша.

Гледам, че и на други места са обсъждали темата.

До колкото разбирам с моя английски от тази дискусия - защитата от 3 милиметра оловни листове се равнява на защитата 15 сантиметрова циментова стена.

https://www.quora.com/Do-X-rays-penetrate-through-concrete-floors

Успех! 

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Дебелашки, да беше изчакал другата седмица да регистрираш новия акаунт. Ся ... петъчни теми в събота вечер ... имай малко стил, макар и свински.

Не знам за какво говориш. Жена съм. Да, до момента не съм имала профил тук. Не виждам нищо лошо в това като имам въпрос да го задам, ако може да помогнеш, ще съм ти благодарна, ако не - здраве да е. 

преди 3 часа, Аралампи написа:

Тези неща (трябва да) ги следи Здравната инспекция.

Струва ми се, че нямат право да монтират радиационно излъчване в жилищна сграда.

Особено при малки деца като твоите. Има от какво да се притесняваш, ако не искаш внуци-изроди.

Цял ден се ровя из нета и намерих НАРЕДБА ЗА РАДИАЦИОННА ЗАЩИТА Приложение № 10 към чл. 142, ал. 2 Специфични изисквания при избор на площадка, проектиране и строителство на ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения

3. Забранява се разполагане на обекти с ИЙЛ в жилищни сгради или детски заведения (детски ясли и градини, училища). Забраната не се прилага при използването на дентални рентгенови уредби.

За денталния добре, но другия, който предстои да бъде сложен в другото помещение не мисля, че е дентален. Успях да разбера, че е Planmeca ProMax 3D + Ceph 3Д дентален скенер с единичен обем на реконструкция 8х8 см+ приставка за телерентгенография   

даже не е рентген, а скенер. Не съм много запозната. Надявах се тук да попадна на някой, който ще може да ми помогне с казуса.

Алфа частицата е просто хелиево ядро без никакви електрони - два протона и два неутрона. Той има много по-голяма маса от бета частиците и съответно много по-кратък обхват. Обикновено тя се движи с около една десета от скоростта на светлината. Когато едно ядро изхвърли алфа частица, атомното му число намалява с 2, а масата му намалява с 4, така че сега е различен елемент. Лист хартиена хартия или повърхностният слой на кожата ви са достатъчни, за да спрете алфа частиците, така че те имат относително малка проникваща сила. Те са по-опасни, ако материалът, излъчващ алфа частици, е бил внесен в човешкото тяло, в този случай те стават изключително опасни.

Бета частица е електрон. Когато едно ядро излъчва бета частица, един от неговите неутрони се променя в протон, така че атомното число се увеличава с 1 и вече е различен елемент. Бета частиците пътуват с около 90 процента от скоростта на светлината и имат сто пъти по-голяма проникваща сила от алфа частиците; лист алуминий обаче ще ги спре и те проникват само около сантиметър в човешката плът.

Гама лъчите са високочестотна форма на електромагнитно излъчване, така че те пътуват със скоростта на светлината. Излъчването на гама лъчи често следва излъчване на алфа или бета частици; когато ядро изхвърля алфа или бета частица, то се оставя във възбудено или с по-високо енергийно състояние и може да изпадне в по-ниско енергийно състояние чрез освобождаване на фотонен гама-лъч. Гама лъчите имат много по-голяма проникваща сила от алфа или бета частиците - всъщност толкова много, че могат да проникнат през сгради или тела. Обикновено са необходими плътни бетонни или оловни екрани, за да се осигури пълна защита. Високочестотните гама лъчи имат достатъчно енергия за йонизиране на молекулите в тялото ви, което може да причини увреждане на важни макромолекули като ДНК във вашите клетки.

преди 12 минути, black12 написа:

Не знам за какво говориш. Жена съм. Да, до момента не съм имала профил тук. Не виждам нищо лошо в това като имам въпрос да го задам, ако може да помогнеш, ще съм ти благодарна, ако не - здраве да е. 

Продавай жилището и се махайте от там!

• Автор
преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Алфа частицата е просто хелиево ядро без никакви електрони - два протона и два неутрона. Той има много по-голяма маса от бета частиците и съответно много по-кратък обхват. Обикновено тя се движи с около една десета от скоростта на светлината. Когато едно ядро изхвърли алфа частица, атомното му число намалява с 2, а масата му намалява с 4, така че сега е различен елемент. Лист хартиена хартия или повърхностният слой на кожата ви са достатъчни, за да спрете алфа частиците, така че те имат относително малка проникваща сила. Те са по-опасни, ако материалът, излъчващ алфа частици, е бил внесен в човешкото тяло, в този случай те стават изключително опасни.

Бета частица е електрон. Когато едно ядро излъчва бета частица, един от неговите неутрони се променя в протон, така че атомното число се увеличава с 1 и вече е различен елемент. Бета частиците пътуват с около 90 процента от скоростта на светлината и имат сто пъти по-голяма проникваща сила от алфа частиците; лист алуминий обаче ще ги спре и те проникват само около сантиметър в човешката плът.

Гама лъчите са високочестотна форма на електромагнитно излъчване, така че те пътуват със скоростта на светлината. Излъчването на гама лъчи често следва излъчване на алфа или бета частици; когато ядро изхвърля алфа или бета частица, то се оставя във възбудено или с по-високо енергийно състояние и може да изпадне в по-ниско енергийно състояние чрез освобождаване на фотонен гама-лъч. Гама лъчите имат много по-голяма проникваща сила от алфа или бета частиците - всъщност толкова много, че могат да проникнат през сгради или тела. Обикновено са необходими плътни бетонни или оловни екрани, за да се осигури пълна защита. Високочестотните гама лъчи имат достатъчно енергия за йонизиране на молекулите в тялото ви, което може да причини увреждане на важни макромолекули като ДНК във вашите клетки.

Продавай жилището и се махайте от там!

И това е вариант, просто сега с тази инфлация не знам дали изобщо ще е възможно. Разбрах, че не е точно рентген, ами скенер. Опитвам се да разбера дали е възможно реално да се помещава в жилищен блок и дали следва да се иска съгласие от всички собственици? 

преди 9 минути, black12 написа:

Опитвам се да разбера дали е възможно реално да се помещава в жилищен блок и дали следва да се иска съгласие от всички собственици? 

Нямам представа, не съм запознат и не мога да ти отговоря на въпроса.

преди 4 часа, NewRedDragon написа:

Ако @Fay разреши, мога да ви дам едно интересно четиво за живота и радиацията! Аман от глупости и злобари, които нямат друга цел в живота, освен да правят мизерии на по предприемчивите от тях!

Когато страхът е голям, не мисля, че някое четиво ще помогне. Подобни случай бол. Иначе предоставяй четивото където и на когото си искаш. :)

на 5.11.2022 г. в 16:18, black12 написа:

има ли от какво да се притеснявам ?

Не.

на 5.11.2022 г. в 16:18, black12 написа:

Ще е необходимо ли съгласието на всички собственици на жилищния блок, за да сложи нов рентген?

Не. Справки ЗУТ.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.