Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптика, рутер, суич

Препоръчан отговор

преди 51 минути, JohnTRIVOLTA написа:

P.S. Я един въпрос с повишена трудност: Може ли устройство само с един етернет порт да бъде рутер ?

И един отговор с повишена краткост - да, може. :) Или трябваше да си трая и да не развалям изненадата? :D

преди 45 минути, Емил Костов написа:

Може! HUAWEI B310s-22 и е рутер, защото можеш да го позлваш навсякъде. Вземи нашите Нокии и ги сложи на друго място, където има оптика да видим дали ще ги ползваш или въобще се опитай да ги ползваш като рутер. Примерно аз съм на Доксис на А1 и съм с модем. След него имам рутер TP-link. А да видим как ще включа комбиниран медия конвертор на мястото на ТП-линка. Това, че дадено устройство има част от опциите на рутер не го прави такова.

Вашите Нокии също са рутер, просто са комбинирани с ONT. Те и домашните рутери са комбинирани устройства - рутер, суич и АП. Ама всеки ги нарича "рутер", никой не влиза в Технополис с думите "Шъ искам едно 3-в-1 за гигабитова таковата".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Rammkopf написа:

И един отговор с повишена краткост - да, може. :) Или трябваше да си трая и да не развалям изненадата? :D

Вашите Нокии също са рутер, просто са комбинирани с ONT. Те и домашните рутери са комбинирани устройства - рутер, суич и АП. Ама всеки ги нарича "рутер", никой не влиза в Технополис с думите "Шъ искам едно 3-в-1 за гигабитова таковата".

Не е рутер, защото WAN портът му е оптически.Да има част от възножнстите на рутер, но не е. Това е комбинирано ОНТ и е за специфична употреба с firmware само за Виваком. Не може да се използва на друго място освен във Виваком. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не е рутер, защото WAN портът му е оптически.Да има част от възножнстите на рутер, но не е. Това е комбинирано ОНТ и е за специфична употреба с firmware само за Виваком. Не може да се използва на друго място освен във Виваком. 

ОК, няма да споря. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, Kolev72 написа:

По горе съм написал какво предлага "моят доставчик",

Но не предлагат симетрични скорости както написа .Написах ти не пиши неистини или явно толкова знаеш каква точна услуга идва при теб .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Rammkopf написа:

ОК, няма да споря. :)

Аз и не желая. И нарочно го казвам, защото в такива теми постващите питат можем ли да сменим техния рутер със собствен.

image.thumb.png.6d67d9e91678335e36b1c3918de8c586.png

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, Raze написа:

Аз с 90 мегабита в момента правя абсолютно всичко, дори и 4К от ютуб и HBO мога да гледам.

то и аз съм така и ми е предостатъчно .Не виждам смисъл  да се набутвам с няколко лева отгоре за 2гбпс да се показвам пред приятели . Гледам от телефона на телевизора филми , мачове , тубата от време на време и грам не сече .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, adersa написа:

то и аз съм така и ми е предостатъчно .Не виждам смисъл  да се набутвам с няколко лева отгоре за 2гбпс да се показвам пред приятели . Гледам от телефона на телевизора филми , мачове , тубата от време на време и грам не сече .

Не става въпрос за набутване. Просто няма за какво да ги използва. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Емил Костов написа:

то и не е само той гледам и в фейса им питат за такива оферти и се чудя тези хора като не са ИТ фирма или друга тех фирма за домашни условия за къв чеп им е .Даже сега Бергона като пуснат новата оптика до дома щели да ми предлагат скорости от 120 130 мбпс да видим ама аз им викам на мене до 100 ми стига както и при тях грам не сече като стриймвам било то мачове , филми онлайн .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Емил Костов написа:

Аз доколкото разбрах, той просто иска да вземе EON Premium плана, заради телевизионните предавания, а 2-та мегабита са просто "колатерална придобивка" към този план. И, така и така ги получава тези скорости (уж), е тръгнал да пита, от жив интерес, какво мрежово устройство да си купи за 2Gbps. То е ясно, че няма да ги ползва. Хората още седят масово на 100Mbps мрежи из къщи и са доволни, някои даже и на 50 са щастливи. Цели предприятия има, дето работят на по 30-35 мегабита и си вършат работата, ние на 2Gbps ше летим ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Емил Костов написа:

Може! HUAWEI B310s-22 и е рутер, защото можеш да го позлваш навсякъде. Вземи нашите Нокии и ги сложи на друго място, където има оптика да видим дали ще ги ползваш или въобще се опитай да ги ползваш като рутер. Примерно аз съм на Доксис на А1 и съм с модем. След него имам рутер TP-link. А да видим как ще включа комбиниран медия конвертор на мястото на ТП-линка. Това, че дадено устройство има част от опциите на рутер не го прави такова.

преди 44 минути, Емил Костов написа:

Вида на устройството не се определя от това как, какво може потребител да конфигурира и от там как и за какво да го ползва, а от това каква функционалност има устройството!

Може пример да кажеш, че даден рутер не може да се ползва, като стандартен етернет рутер , защото фърмуера е фирмен и не позволява пълен достъп до настройки или работи само с фирмента мрежа и подобни кратки и логични обяснения, но не и да се твърдят неистини.

Все едно да кажеш , че автомобила не е автомобил, ако нямаш за него ключове и не може да го подкараш. Да, нямаш възможност да го подкараш, но си остава автомобил !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Вида на устройството не се определя от това как, какво може потребител да конфигурира и от там как и за какво да го ползва, а от това каква функционалност има устройството!

Може пример да кажеш, че даден рутер не може да се ползва, като стандартен етернет рутер , защото фърмуера е фирмен и не позволява пълен достъп до настройки или работи само с фирмента мрежа и подобни кратки и логични обяснения, но не и да се твърдят неистини.

Все едно да кажеш , че автомобила не е автомобил, ако нямаш за него ключове и не може да го подкараш. Да, нямаш възможност да го подкараш, но си остава автомобил !

По твоята логика можем да казваме на рутера и суич. Нали има и таква част в себе си. Нямам намерение да спора. Рутерът си е рутер, а това са комбинирани устройства. И винаги ще го казвам, за да могат постващите темите да правят разлика.

Ще дам един пример, който ми се случи преди няколко години. Идва си един познат от Испания и ми казва. От интернет доставчика си в Испания съм донесъл няколко рутера, да ги прегледаш и да кажеш дали работят. Донася ми ги той и какво да видя. 10 АДСЛ модема различни марки половината чисто нови, неразпечатвани. Всичко отиде в кошчето за боклук.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тук вече темата започна да се мести къмто оня виц:

Ако жените винаги са прави, а пък мъжете все грешат, то щом мъж каже на жена си, че е права ... ся, той прав ли е, или греши?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Емил Костов написа:

По твоята логика можем да казваме на рутера и суич. Нали има и таква част в себе си. Нямам намерение да спора. Рутерът си е рутер, а това са комбинирани устройства. И винаги ще го казвам, за да могат постващите темите да правят разлика.

Ще дам един пример, който ми се случи преди няколко години. Идва си един познат от Испания и ми казва. От интернет доставчика си в Испания съм донесъл няколко рутера, да ги прегледаш и да кажеш дали работят. Донася ми ги той и какво да видя. 10 АДСЛ модема различни марки половината чисто нови, неразпечатвани. Всичко отиде в кошчето за боклук.

Може, както искаш да го наричаш, но не и да отричаш това което е! Всички комбинирани устройства са вид рутер понеже свързват/рутират/ две или повече ip мрежи /L3/, било DoCSIS router, xDSL router, GPON router, GPON VoIP router и т.н. Модеми са всички, които не са рутери и само преобразуват от един вид L1 в друг вид L1 и осигуряват прозрачна L2 свързаност /802.3 етернет фрейминг или 802.11 , 802.1Q/, DoCSIS modem, xDSL modem, optical modem /ONU, media coverter и т.н./,

Ако в бъдеще се вкара терминология, че "ако @Емил Костов не може да ползва дадено нещо по предназначение, то не е това което е по същество", вече тогава клякам, снишавам се и се съгласявам , "Совите не са това което са" :rap:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Rammkopf написа:

Аз доколкото разбрах, той просто иска да вземе EON Premium плана, заради телевизионните предавания, а 2-та мегабита са просто "колатерална придобивка" към този план. И, така и така ги получава тези скорости (уж), е тръгнал да пита, от жив интерес, какво мрежово устройство да си купи за 2Gbps. То е ясно, че няма да ги ползва.

Да, правилно сте ме разбрали. И действително се убедих, че най-добре да си ползвам 3 в 1 устройството на Виваком, а след него ще си поставя суич. Но колебанието ми е между тези два:

https://www.altech.bg/bg/product/106934/switch-cisco-cbs110-unmanaged-5-port-ge-desktop-ext-ps-cbs110-5t-d-eu

https://www.altech.bg/bg/product/49830

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И двата са с чип на Realtek. Който и да вземете, ще работи. Аз ползвам подобно Cisco в основното си оборудване, а Linksys LGS105 (само че първата генерация) е в периферията на апартамента - работят безупречно, вече години наред.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
на 8.11.2022 г. в 22:39, Raze написа:

Виж по-назад в темата! Дали сме му оферти, чети!

Сега го виждам отговора. Виваком ли са му дали или ти? След устройството но виваком, каква скорост е достъпна? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jkfskjfsj написа:

Сега го виждам отговора. Виваком ли са му дали или ти? След устройството но виваком, каква скорост е достъпна? 

След устройството на Виваком е достъпна скоростта, която му е дадена по договор! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Емил Костов написа:

След устройството на Виваком е достъпна скоростта, която му е дадена по договор! 

И на договор за 2 гигабита, какво устройство предлага виваком?

PS: Предполагам и аз мога да си отговоря сам: 1 гигабит " комбинирано" устройство. Нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, jkfskjfsj написа:

И на договор за 2 гигабита, какво устройство предлага виваком?

PS: Предполагам и аз мога да си отговоря сам: 1 гигабит " комбинирано" устройство. Нали?

Осигурява се само чисто ОНТ и ти си слагаш свой рутер. Говорим за скорости над 1 гигабит.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...