Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

33години ДЕГРАДАЦИЯ...някои му казват демокрация.Продажниците и предателите на Родината.

Featured Replies

Истината е, че народа просто е тотално отвратен от политическата система, в която нищо не се променя 36 години вече. Вкарвам и себе си в това число, за последно гласувах май на президентските избори само и само да се преизбере Румен Радев. По-рано май бях повече мотивиран, да се изрита с 300 км/ч това политическо недоразумение наречено "Росен Плевнелиев". Мисля, че след това май дадох веднъж гласа си за някаква малка партия, но не съм сигурен. Самият факт, че не мога, да си спомня кога за последно съм гласувал, говори красноречиво за какво става дума.
Доста добър пример за политическата "деградация" (понеже името на темата е такава) е цялата патардия около това влизане в пустата Еврозона. Там за да се продължи кражбата с пълна сила се активириха всички медии, социолози, институти, професори и прочее... само и само да може, да се срути валутният борд и да могат, да се теглят още и още заеми. Аз наистина недоумявам, кой средноинтелигентен човек би повярвал, че България покрива критериите за приемането на еврото, при положение, че страната ни е на последно място по абсолютно всички икономически статистики в целият Европейски съюз!?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 188,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• То социализъма е недоносче ясно, въпроса е тия които се пребоядисаха след 89та и се главиха СДС и т.н. големите демократи и всички техни производни до днес какво направиха? Отговора е Нищо и половина.

• ...ориентиран казваш... ...ти,горкия,си толку ориентиран... ...колкото е мисирка накълвала се с джибри изсипани зад ракиджийницата...

Публикувани изображения

преди 19 минути, communismatic написа:

Истината е, че народа просто е тотално отвратен от политическата система, в която нищо не се променя 36 години вече. Вкарвам и себе си в това число, за последно гласувах май на президентските избори само и само да се преизбере Румен Радев. По-рано май бях повече мотивиран, да се изрита с 300 км/ч това политическо недоразумение наречено "Росен Плевнелиев". Мисля, че след това май дадох веднъж гласа си за някаква малка партия, но не съм сигурен. Самият факт, че не мога, да си спомня кога за последно съм гласувал, говори красноречиво за какво става дума.
Доста добър пример за политическата "деградация" (понеже името на темата е такава) е цялата патардия около това влизане в пустата Еврозона. Там за да се продължи кражбата с пълна сила се активириха всички медии, социолози, институти, професори и прочее... само и само да може, да се срути валутният борд и да могат, да се теглят още и още заеми. Аз наистина недоумявам, кой средноинтелигентен човек би повярвал, че България покрива критериите за приемането на еврото, при положение, че страната ни е на последно място по абсолютно всички икономически статистики в целият Европейски съюз!?

Само не разбрах, ти сега хвалиш ли ни се че си от контингента:

преди 33 минути, ivottoshev написа:

Но най-големият успех на системата не са купените гласове, а апатията на всички останали.

"Всички са еднакви". "Нищо не се променя". "Каквото и да гласувам, пак същото", казват те, и не излизат да гласуват.

Не се хваля, просто обяснявам на теб, защо болшинството от хората не гласуват. Ето ти най-пресният пример - влизането в Еврозоната и тоталната апатия на политиците ни спрямо мнението на българският народ. После ме питат, що не съм ходил до урните...

преди 2 минути, communismatic написа:

Не се хваля, просто обяснявам на теб, защо болшинството от хората не гласуват. Ето ти най-пресният пример - влизането в Еврозоната и тоталната апатия на политиците ни спрямо мнението на българският народ. После ме питат, що не съм ходил до урните...

Ами имаше и партии, които бяха против Еврозоната. Ти обаче не гласува за тях и те не събраха достатъчно гласове, докато за партиите от статуквото привържениците им (дори и по-малко като цяло) гласуват под строй.

Реално ти не си подкрепил противниците на Еврозоната, а сега ревеш че те не са имали шанс да се преборят и ние всички се оказахме набутани там. Що за логика?

Кой е против Еврозоната? Костадинов например? Който е отказал на Сарийски предложението протестите срещу еврото, да не се политизират, защото е излишно? Или малоумниците от "Величие", дето чеп за зеле не става от тях? Или БСП дето са партия - измамница?

преди 3 минути, communismatic написа:

Кой е против Еврозоната? Костадинов например? Който е отказал на Сарийски предложението протестите срещу еврото, да не се политизират, защото е излишно? Или малоумниците от "Величие", дето чеп за зеле не става от тях? Или БСП дето са партия - измамница?

Ми като не щеш Копейкин, Величие, МЕЧ или друга от по-малките партии - стой си под управлението на Бочко и Шиши. Само че недей да ревеш че именно те те управляват.

току-що, ivottoshev написа:

Ми като не щеш Копейкин, Величие, МЕЧ или друга от по-малките партии - стой си под управлението на Бочко и Шиши. Само че недей да ревеш че именно те те управляват.

Както сам виждаш (от изказването на Григор Сарийски), "Копейкин" с нищо не е по-различен от Тиквата и Дебелият.

Възраждане не могат и не искат да управляват, те и не могат да направят коалиция с другите партии, ще се изпокарат. Величие са последно в парламента, едва ли ще прескочат бариерата от 4 процента следващия път. БСП нямат лидер който да събере подкрепа, Нинова изпъди малкото привърженици на партията, махна се прекалено късно. ПП-ДБ залязват без Кирил Петков. Пеевски има подкрепа от Кърджалийска област. ГЕРБ - за тях не знам много, но май само те имат капацитета за правителство.

Турският тираджия естествено ще изкаже политическите си пристрастия... Хем не знаел много за тях, но май само те имали капацитет за правителство... 😆😆😆

преди 1 минута, "Саша" написа:

ГЕРБ - за тях не знам много, но май само те имат капацитета за правителство.

току-що, communismatic написа:

Турският тираджия естествено ще изкаже политическите си пристрастия... 😆

51.png.cc7fd8ec77d177d91f90005068d07b86.png

преди 1 минута, communismatic написа:

Както сам виждаш (от изказването на Григор Сарийски), "Копейкин" с нищо не е по-различен от Тиквата и Дебелият.

Ма подобни изказвания като това на Сарийски има и срещу Радев, а ти казваш че за него би гласувал.

А сега де?

преди 2 минути, communismatic написа:

Какво е казал Сарийски за Румен Радев, даже не съм и разбрал... Я дай да видя?

Казах "като това на Сарийски", а не "на Сарийски". Сигурно има десетки интервюта на хора, които изкарват и Радев "черна овца" на тази тема.

Отклоняваме се от темата обаче. Въпросът беше, че нямаш право да се възмущаваш от Бочко и Шиши, след като не подкрепяш хората, които са против тях. Явно нямаш нищо против бай Мангал да е парламентарно представен (нищо че гласът му е купен за едно кебапче), щом не противопоставяш твоят глас на неговия.

Това е факт! Ти можеш да носиш и от девет дерета вода, но фактът си е факт.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Сигурно има десетки интервюта на хора, които изкарват и Радев "черна овца" на тази тема.

Toчно заради това и съм на мнение, че ще направят всичко възможно, да го смачкат веднага след като влезе по-активно в политиката. То отдавна е почнало... За "Боташ" се пишат какви ли не простотии, откровени лъжи...

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Явно нямаш нищо против бай Мангал да е парламентарно представен (нищо че гласът му е купен за едно кебапче), щом не противопоставяш твоят глас на неговия.

Все още не съм открил достоен човек за когото да дам гласа си, това е положението. Друг е въпроса, че като човек, който се интересува от история... почти всички исторически личности, обвързани с нашата политика са били боклуци... И Стамболов, и Стамболийски, и Фердинанд, и Борис III, и Цанков...

преди 7 минути, communismatic написа:

Все още не съм открил достоен човек за когото да дам гласа си, това е положението.

А по-недостойни от Бочко и Шиши има ли? Щото излиза че нямаш нищо против именно те да те управляват, а с безхаберието си само им позволяваш да се окопават все по-дълбоко.

Спецификата на българския капитализъм е, че олигархата не е буржоазия. Олигархите не са бизнесмени или предприемачи. Те са рентиери. Те са квазифеодални магнати, получили собственост чрез сговор с корумпирани чиновници. Те са мародери. Съюз на олигархата и криминалните чиновници винаги е готов на най-престъпни постъпки за запазване на своята рента. Толкова повече, че в България няма национална буржоазия. Това, което наблюдаваме е компрадорска, наднационална група на глобалния Фининтерн. Тази група няма понятия като „своя страна”, „свой народ”, „своя култура”. Тя се отнася с презрение към българския народ и към българската култура. Тя е абсолютно равнодушна към съдбата на България. Или както алигорично може да се изразим : „Мечтахме за едно, получихме друго и го сравнихме с трето. Оказа се, че не прилича на четвъртото, да не говорим за петото, макар че шестото напомняше за нещо, което се намира до седмото240533784_Untitled.png.png.c9c0422a65ca52b118a5a814b0d872e4.png

Във всяко общество има наложено състояние на свобода, която то може да си позволи. Tова е равнищетo на поносимата свобода. Тази свобода отразява изминалият път,превратностите ,които е претърпяло самото общество!Средната класа се заражда именно от равнището на тази свобода!

Два са начините на въвеждане на демокрация и просперитет-демокрация отгоре и демокрация отдолу! И двата вида при нас са неприложими"отгоре" водачите са бивши неудачници комунисти,а отдолу е смачкано от бившата диктатура мнозинство.... демокрацията не може да съществува без да има за основа гражданското общество...

Известната Магна Харта /1215 година/обявява абсолютна власт на закона над всички, дори над монарха. Това е изрична раздяла с древния римски принцип на Улпиан в Дигеста 1.3.31: Princeps legibus solutus est = Монархът не е обвързан от закони. На негово място идва величественият чл.40 от Хартата:

На никого няма да продаваме, да отказваме или да отлагаме право или правосъдие.

https://www.forumnauka.bg/topic/17673-%D0%B...B8%D1%82%D0%B5/

Мойсей е водил евреите 40 години през пустинята,докато не умре и последния,който е живял в робство/.От Египет/!

А знаем какво е ай-кюто им! Поне още едно поколение трябва да изстрада,но не съм оптимист-просто степен на цивилизованост! Предстои някаква квази демокрация!

Страната няма мощен елит/властови и финансов/ желаещ и можещ да установи демокрация като в бяла държава!

Преводачът glishev

Колко разум, наистина. Докато четях простичкия латински текст, пълен с варварски германизми, си дадох сметка, че трийсетина влиятелни мъже, живеещи сред хаос, се опитват да създадат ред, какъвто не е имало. Не римски, не имперски, не Христов, а обикновен, човешки ред на собственици, бащи и съпрузи. И че се опитват да превъзпитат един жесток мъж, който по стечение на обстоятелствата е техен крал.
Божественото право тук се превръща в човешко. Аристотел би могъл да се гордее с архиепископ Стивън Лангтън и да му стисне ръката като свободен човек на свободен човек. Вижте само за колко много неща е помислено в този текст - та на места дори за правата на краля.

• Автор

Петкова: Слуховете, че българите обедняват, са абсолютно неверни

https://www.flagman.bg/article/362674

175991297319821.jpeg.webp

,,Всякакви слухове, че българските граждани обедняват и доходите намаляват, са абсолютно неверни, заяви министърът на финансите Теменужка Петкова в началото на днешното седмично правителствено заседание. 

"Резултатите са достатъчно красноречиви. Всякакви тези, свързани с това, че българските граждани обедняват, са абсолютно неоснователни", каза също Петкова пред премиера и министрите. 

Министър Петкова предостави данни, свързани с разходите за персонал, за социални и здравно-осигурителни плащания, пенсии, както и капиталовите разходи, предава dnes.bg.

"От началото на 2025 г. до настоящия момент разходите за персонал са изплатени в повече, спрямо 2024 г., в размер на 3 684 900 000 лв. Това е ръст за 2025 г. спрямо 2024 г. от 18,2%. Мога да изброя и по функции как върви този ръст. Във функция „образование" са изплатени в повече през 2025 г., спрямо 2024 г., разходи за заплати и други възнаграждения с 907 200 000 лв. Във функция „здравеопазване" през 2025 г. са изплатени в повече, спрямо 2024 г., 98 300 000 лв. Ръст от 8,3%. Във функция „отбрана" през 2025 г., спрямо 2024 г., са изплатени в повече за заплати и други възнаграждения 633 300 000 лв. Функция „полиция и вътрешен ред и сигурност" са изплатени в повече 1 280 500 000 лв. като разходи за заплати и други възнаграждения", посочи Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Социалните и здравноосигурителните плащания през 2025 г., до този момент на база действащо законодателство, са с 4 161 000 000 лв. повече спрямо 2024 г. Тук ръстът е 12%. По отношение на пенсиите е налице ръст от 11,2%. Изплатени са в повече разходи за пенсии 2 428 000 000 лв., добави Петкова.

По отношение на капиталовите разходи също е налице ръст, приблизително от около 2 млрд. лв. Той се дължи на ускорените темпове, с които изпълняваме Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, похвали се финансовият министър.

,,www

08.10.2025 12:21:00
0
5

За всички на бюджетна хранилка сериозни увеличения, с намигване да се сещат за кого да гласуват на избори. За останалите - по-високи данъци, гарантирана инфлация и заеми, които и внуците им ще връщат."

,,пенсионер
08.10.2025 12:43:08
0
2

Теменушка Петкова заедно с премиера Желязков са за СЪД поради насилствен натиск на хората за приемане на еврото."

,,mmmm
08.10.2025 12:46:48
0
2

Не бе, хич не обедняват. Всъщност никой не обеднява, нито в ЕС, нито в САЩ, НИ-КЪ-ДЕ! Затова златото е 4 хиляди долара вече, а инфлацията в цял свят е м@мата-си-трака."

,,292
08.10.2025 12:54:45
0
1

Тая оправи енергетиката, сега се е захванала и с финансите. И тях има мерак да оправи, ама щото не може по друг начин, иска да вдигне ДДС-то на 25%, другите данъците с 50% и осигуровките с няколко пункта. Тя затова домъкна "експерти" от МВФ да измъдруват, че така трябва и е тръгнала да обяснява колко много сме забогатели, сиреч ни облагат прекалено благо. Иначе и лаф не обелва да почне сама да си плаща осигуровките, щото да не е балама. Зер ще трябва да забави темпа на собственото си забогатяване."
  • Автор

Климатолог: Опасните валежи нарастват, проблемите ни с наводненията са от алчност

https://www.flagman.bg/article/362640

175985227766435.jpg.webp

,,За една трагедия никога няма само една причина, а са купища. Основната е дъждът. Това каза в „Лице в лице“ по бТВ климатологът Симеон Матев.

„Такива валежи са необичайно много, след като са направили такова бедствия. Ако беше обичайно, щяхме да сме взели адекватни мерки“, добави той.

„Необичайно е, защото само за 1-2 часа падат повече от две-три месечни норми. Това са 100-200 литра на квадратен метър. Тази вода няма къде да се оттече и естествено търси най-лесния начин – минава през дерето – реката и т.н., но когато там има нещо, което пречи, започват проблемите“, коментира климатологът. 

Сечта е съществен проблем за оттичането на водите, предупреди той.

„Такива валежи са опасни. Те винаги водят след себе си някакви проблеми – инфраструктурни, социални и т.н.“, заяви Матев.

„Такива дъждове е имало и преди. През 1951 г. край морето паднаха 352 мм на 1 кв.метър за 24 часа. През 1994 г. в Ахтопол са отчетени над 400 мм. Тези явления обаче зачестяват през последните години. Интензивните валежи със стойности над 100 мм/кв. метър за 24 часа нарастват и то с голям процент“, подчерта той.

„Сега много хора ще се нуждаят от обещетения, но защо държавата да обезщети хора, които са нарушили правилата“, попита климатологът. 

„Управляващите ще ме чуят, но какво ще направят? Ще срутят ли всички незаконни строежи? Няма да го направят. Изсичането на горите също едва ли ще спре. Зад това се крие алчност и много пари“, коментира той. 

Казват, че искали да правят държава с голямо Д, но ние сме с малко, добави Матев."

,,Толупа

07.10.2025 22:32:35
3
34

Аз не съм алчен.
Аз съм ненаситен"

,,До 4
08.10.2025 06:09:57
0
25

Предполагам, че за Влас природата е подготвила нещо специално. Не може да унищожиш това вълшебно място с борови гори лекуващи белодробни заболявания и да мислиш, че ще ти се размине. На мястото на Рио-тата имаше санаториум за лечение на деца с белодробни заболявания. Имах късмета да мина оттам преди да отрежат боровата гора, ведна се усети, ревеше ми се като гледах, как двата мастодонта на златната акция се издигат над разрушеното райско място. Мафията и дявола владеят територията."

,,Evstati
08.10.2025 06:18:56
0
22

Цялата истина с малко думи, ако собствениците на имоти желаят да си живеят в реката и да чакат следващия потоп, да си ги възстановяват. Другия вариант е печалбарите измамници в затвор, както направи Ердоган след земетресението и багерите да свършат останалото."

,,Абориген Балкански
08.10.2025 09:03:07
0
5

По време на този прословут 35/100 год преход всички негативни последици за диаспора идват от алчност . Бог да пази България от самите нас"

,,комунист
08.10.2025 10:28:37
0
3

Нали имате банани ?!

И мнооого по-лошо идва !!!!!"

,,ь
08.10.2025 12:43:52
0
2

Не се учим нито от грешките си/по-точно тежките грехове на властимащите/,нито от бедствия при други европейци..като италианците с изсечени гори и кални свлачища по склоновете в близкото минало. !.""Покрай сухото гори и суровото",в случая виновното си е "ОК",невинното е жертва!.Без вода няма живот,а сега? Калпави и продажни политици-жален народец!"

Истински българки :lol6:

Може да бъде изображение с 4 души и текстово съобщение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.