Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Щурци на прах в храните !


_Aumi_

Препоръчан отговор

Щурци на прах в храните – Това ли е храната на бъдещето?

Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прах от щурци, като заместител на месото, продължава да расте. Ядливите насекоми са плътен източник на хранителни вещества и лесно смилаем протеин, сравним с обикновените източници на месо.

Яденето на насекоми (Ентомофагия) обаче не се харесва на всеки. Въпреки, че насекомите са били консумирани от праисторически времена и дори днес се ядат в много страни.

Проучванията относно обогатяването на храната с насекоми, като брашно от щурци, са все още в начален стадий.

Яденето на насекоми може да представлява известен риск за здравето. Експертите препоръчват да се ядат само насекоми, отгледани за консумация от човека, от надеждни ферми.

Тази статия разглежда ползите и потенциалните рискове от използването на щурци като източник на храна.

Защо хората ядат щурци и други насекоми?

Хората са яли щурци в много части на света от хиляди години. Всъщност библейските писания, датиращи от трети до първи век пр.н.е., споменават консумацията на щурци. ( 1 )

В Азия, Африка и Латинска Америка яденето на насекоми е част от традициите и културата на населението. ( 2 )

Хората използват около 2100 вида насекоми за храна, като щурците са най-често срещаният източник на храна в света. 

Насекомите са евтин, устойчив и лесен за производство източник на хранителни вещества и са особено богати на протеини.

Хората най-често ядат щурци в страни с недостатъчни ресурси, където много хора изпитват недостиг на храна, като животински източници на протеини от говеда, птици и риба.

Проучванията показват, че хората в западните страни не се чувстват напълно комфортно да ядат насекоми, защото са склонни да гледат на насекомите като на нечисти или потенциално опасни.

Все повече хора обаче започнаха да приемат консумацията на щурци в Европа, Съединените щати и Канада, тъй като хранителните компании създадоха лесни за употреба продукти на базата на протеин на прах от щурци, който лесно се добавя в храни, протеинови прахове и протеинови блокчета. ( 3 )

Какво представляват ядливите насекоми?

Ядливите насекоми са тези, които хората могат да консумират – с минимален риск от отравяне или влошаване на здравето в сравнение с неядливите насекоми.

Те осигуряват алтернативен и висококачествен източник на протеин в сравнение с месото. Ядливите насекоми, които вече се консумират в 113 страни, включват щурци, ларви на мухи, скакалци и термити.

Насекомите се считат от мнозина за по-устойчив източник на протеин, тъй като изискват по-малко ресурси за производство. Те също така съдържат големи количества протеини и осигуряват витамини, минерали и ненаситени мазнини.

Ядливите насекоми могат да се изправят пред много предизвикателства, преди да бъдат напълно приети като протеинова алтернатива в индустриализираните страни, но интересът нараства.

Въпреки това, базираните на насекоми опции представляват екологично чисти и ресурсно ефективни източници на протеини за глобалното население.

Щурците са богати на протеини

Основната причина за да използват щурците като храна или да се добавят към храни е, че те са богати на много хранителни вещества, особено протеини.

Преглед от 2020 година установи, че голяма част от годните за консумация щурци имат по-високо съдържание на протеин от източниците на животински протеини, като свинско и пилешко. ( 1 )

Човешкото тялото обаче може да усвои по-малко протеин от щурците, отколкото от говеждо месо, яйца или мляко. Но когато екзоскелетът, който е трудно смилаем, се отстрани, смилаемостта на протеина от щурците се увеличава драстично. ( 4 )

Протеинът от щурци на прах съдържа около 65,5% протеин, а възрастните щурци осигуряват 13,2–20,3 грама протеин на 100 грама порция. ( 5 ) ( 6 )

Някои видове щурци съдържат всичките девет основни аминокиселини в идеални пропорции.

Какъв е вкусът на брашното от щурци?

Хората описват вкуса на брашното от щурци като леко ядков и по-приятен от очакваното. Брашното от щурци също придава фин земен вкус, който лесно се прикрива с други съставки и аромати, когато се обработв

Защо се натиска за въвеждане на храни, базирани на насекоми?

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) цитира „огромния потенциал“, който насекомите имат за положително въздействие върху проблемите на продоволствената сигурност.

Ето няколко примера:

 • Някои насекоми са много ефективни при обработката на това, което ядат. Например, щурците могат да изядат 2 килограма храна и да я превърнат в 1 кг от телесното си тегло. В сравнение с крави и други животни, това е страхотен процент на текучество.
 • Насекомите произвеждат по-малко парникови газове и изискват значително по-малко земя и вода от говедата.
 • Насекомите естествено обитават голямо разнообразие от местообитания по света, за разлика от много видове добитък, които имат специфични географски изисквания.

Тези екологични тенденции са сериозни опасения, които могат да бъдат решени отчасти чрез преминаване на диета към по-устойчиви източници на протеини.

Насекомите като храна могат

 • смекчаване на растящата цена на животинския протеин
 • намаляване на хранителната несигурност
 • облагодетелстват околната среда
 • помощ при нарастване на населението
 • осигуряват нарастващо търсене на протеин сред световната средна класа

Здравословно ли е яденето на насекоми?

Въпреки че окончателното определение за здравословна храна може да е различни за всеки индивид, повечето хора биха се съгласили, че храната може да бъде класифицирана като здравословна, ако:

 • подпомага растежа на тяло
 • осигурява хранителна плътност без излишни калории
 • помага за намаляване на риска от хронични заболявания
 • се обработва минимално

Ядливите насекоми естествено отговарят на всички тези критерии чрез изобилието си от протеини, фибри, витамини, минерали, ниско съдържание на наситени мазнини – високо съдържание на полиненаситени мазнини и способността да подобряват полезните чревни бактерии.

Рандомизирано, двойно-сляпо кръстосано проучване от 2018 година установи, че само 25 грама щурци на прах на ден в продължение на две седмици е довело до 5,7-кратно увеличение на здравословната пробиотична бактерия – Bifidobacterium. ( 7 )

Ако здравословното означава растеж и поддържане на мускулна маса, подобряване на състава на тялото и минимизиране на риска от саркопения (ускорена загуба на мускули с възрастта), тогава консумацията на адекватни количества протеин е от решаващо значение.

Проучванията показват, че няколко ядливи насекоми осигуряват сходни пълноценни протеини – всички незаменими аминокиселини за мускулното развитие и растеж – в сравнение с популярните източници на протеин от добитък.

Ядливите насекоми с високо съдържание на протеини включват жълт брашнен червей, скакалец, молци и ларви на гъсеници, скакалци и щурци. Не само, че тези насекоми са богати на протеини, едно проучване съобщава, че тяхната усвояемост на протеини – количеството протеин, което тялото може да усвои и използва за биологични цели – е по-добро от повечето растителни протеини.

Безопасни ли са за ядене ядливите насекоми?

Здравните опасения, докладвани от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), включват съдържание на тежки метали, практики за хранене и преработка, консумация на диви спрямо отглеждани за консумация от човека насекоми и употреба на антимикробни средства и антибиотици в земеделието.

Също така е важно да се отбележи, че тези с алергия към миди са изложени на по-висок риск от алергия към насекоми.

За да се избегнат опасности от задавяне и запушване на червата, се препоръчва премахването на краката/крилата на скакалците и щурците (ако ги ядете цели).

В обобщение, за минимизиране на рисковете, EFSA препоръчва да се консумират само насекоми, отглеждани за консумация от човека, от реномирани производители, които контролират условията на хранене, отглеждане и обработка.

Наистина ли щурците на прах е храната на бъдещето?

Както при всяка нововъзникваща индустрия, пълната картина на брашното от щурци все още не е добре дефинирана.

Някои проучвания оспорват точно колко ефективни са насекомите при превръщането на храната в храна и съществуват проблеми при мащабирането на производствените модели до глобално ниво. ( 8 )

Не всеки би хапвал с охота бръмбари, гъсеници, мравки, скакалци или щурци, но като вкусна бисквитка с двойно повече хранителни вещества и протеини, малко шоколад и надпис „с любов към земята“… Може и да работи.

Заключение

Щурците и другите ядливи насекоми са питателна и достъпна храна, която се консумира от хора в много части на света. Те са добър източник на протеини, мазнини, витамини, минерали и фибри и могат да бъдат полезни за здравето на червата.

Освен това те са по-щадящ околната среда протеинов вариант в сравнение с други животински протеини като пиле или говеждо.

Консумирането на насекоми обаче може да носи потенциални рискове за здравето като алергии и патогенни инфекции. Ето защо, ако смятате да купувате ядливи животни, трябва да го правите само от надеждни източници.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ясно е, че по-голяма част от човечеството консумира животински храни под всякаква форма, и продукти от животински произход са в състава на повечето готови пакетирани храни.

Но за по-голяма част от човечеството, насекомите като храна, са нещо ново и неприемливо. Повечето хора не могат да си представят да ядат щурци, хлебарки, червеи или други хвърчащи и пълзящи твари.

Когато се приема такова глобално решение като включването на такива нетрадиционни вещества в масовите продукти, не е ли нужно да се вземе съгласието на потребителите?

Вие бихте ли си купували храни в които се влагат като съставки смлени насекоми?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"На щандовете по супермаркетите в съседна Румъния, хората вече могат да си закупят брашно от щурци. На опаковката му пише, че то е направено от големи, безкрили щурци и има вкус на ядки. Пише, че брашното може да се използва за приготвянето на смутита, палачинки, бисквити, мъфини и др. Цената за 100 грама брашно от щурци е 96,25 леи (38,34 лева), съответно за килограм от брашното, следва да се дадат рекордните 962,5 леи (383,5 лева)."

Само май богатите ще ядат щурци, а за бедните - брашно от хлебарки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Модното "течение", че в насекомите има "компресирани" протеини е тенденция която прилича на свинка да и се дава "рибни смески". = Разчита се на множество подправки. които да неутрализира вкуса на "пиролизата".

Сетих се думите на един мъж към свой съсед: Иване писнало ми е да ям негърчета ... :) = Вси де е готвила жена му било под формата на прегоряло до въглен месо ... 

Да, това е основен проблем при веганите, че вече в тях се появяват съмнения дали дадени вегански храни няма ментета и в менюто им (без да са информирани) има нещо от животински произход. 

Да, за веганите това е "УЖАСССССССССС", НО, така е като мнозина вегани разчитат на полуфабрикати ... :) 

Когато бях в Атон, то говорих с монаха който бе в магерницата и от него разбрах, че да се приготви вкусна храна от само и единствено растителен произход е трудно. = Необходимо е майсторство. -> Въпросното не е свързано с някакъв професионализъм, а със способността да "готвиш с Любов". 

До колко обаче съвременните млади знаят какво е Любов??? Без значение дали са месоядни или растителноядни ... :)  

п.п. Кратко: Аз съм против такъв вид храна!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, ined написа:

 

Само май богатите ще ядат щурци, а за бедните - брашно от хлебарки.

Когато започне масовото им производство, цената ще падне драстично и ще започнат да ги влагат в почти всички дълготрайни продукти.

преди 14 минути, dioib написа:

, НО, така е като мнозина вегани разчитат на полуфабрикати .

Напротив, на такива продукти могат да разчитат само току-що прохождащи вегани. Всички останали са наясно с произхода и съдържанието на готовите храни, както и на факта, че най-чистата и здравословна храна, са целите непреработени зърнени, ядки, семена, плодове и зеленчуци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, _Aumi_ написа:

... непреработени зърнени, ядки, семена, плодове и зеленчуци

Които обаче трябва да се съхраняват при определени условия. ;) Щото идва един момент в който въпросните вместо да се изхвърлят, то се ползват за направата на алкохол ... :) = Най-големите вегани са алкохолиците ... :) На тях им е необходимо само: водка и комат чут, чут хлеб, а за нормалните пияници и чут чут риба ... :)

Внимавай да не консумираш "зелени" продукти на границата (т.е. да не са в начален стадий на ферментация...) ;) Щото без да си информирана може да се напиеш и те ... да сториш некоя глупост, т.е. някой да ти прибута да хапнеш и от "салюткътъ" (а не от салатата) ... :) = По вашеМууууууууу да съгрешиш ... :) 

п.п. Между другото ти от кой тип вегани си?! Мляко консумираш ли?! Щото то е с животински произход ... = Дано не си 'фанатик' ... :) (т.е. ползваш млеко от соя..) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако не искам да ям насекоми, никой не е в състояние да ме накара да ям насекоми. Не знам откъде идат тези културно асимилационни идеи, но аз няма да им стана последовател. Не искам да бъда насилствено "приспособяван" към някакви "нови" културни особености, които на напълно безсмислени.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Ако не искам да ям насекоми, никой не е в състояние да ме накара да ям насекоми. Не знам откъде идат тези културно асимилационни идеи, но аз няма да им стана последовател. Не искам да бъда насилствено "приспособяван" към някакви "нови" културни особености, които на напълно безсмислени.

Когато ти ги сложат в храната, много ще разбереш какво ядеш...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, нушо написа:

Когато ти ги сложат в храната, много ще разбереш какво ядеш...

Нали има бележки на опаковките, където е описано съдържанието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм бил чревоугодник и харесвам доста изчанчени храни. Бих ги пробвал, ако ми харесат насекомите не бих се спрял да ги консумирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Нали има бележки на опаковките, където е описано съдържанието.

А уж се бараш за много умен. То и сега на етикета пише месо ма вътре овкусители рога копита и хартия пише мляко вътре вода и разни химии

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

 

п.п. Между другото ти от кой тип вегани си?! Мляко консумираш ли?! Щото то е с животински произход ... = Дано не си 'фанатик' ... :) (т.е. ползваш млеко от соя..) 

Веганите не консумират никакви животински продукти.

Вегетарианците консумират мляко и яйца, без месо.

Аз съм веган. И съм добре запозната с храните и техните хранителни съставки. 😉

Да, правя си мляко и от соя и от бадеми. Както и кюфтенца от соеви гранули и разни други растителни съставки. И гледам да си купувам био соя, да не е много генномодифицирана, въпреки че не е чак толкова фатално като се има предвид, че днес почти всички храни са ако не генномодифицирани, то са преработени с други химикали, за да траят по-дълго.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Ако не искам да ям насекоми, никой не е в състояние да ме накара да ям насекоми. Не знам откъде идат тези културно асимилационни идеи, но аз няма да им стана последовател. Не искам да бъда насилствено "приспособяван" към някакви "нови" културни особености, които на напълно безсмислени.

Демек не щеш при любимите си китайци както и при руснаците хихи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, quarz написа:

Няма ли кой да защити правата на щурците, които ще бъдат жестоко избивани и смилани на брашно? :speak:

Засега изглежда, че все още няма!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Щурци на прах в храните – Това ли е храната на бъдещето?

Популярността на продуктите, съдържащи протеин на прах от щурци, като заместител на месото, продължава да расте. Ядливите насекоми са плътен източник на хранителни вещества и лесно смилаем протеин, сравним с обикновените източници на месо.

Яденето на насекоми (Ентомофагия) обаче не се харесва на всеки. Въпреки, че насекомите са били консумирани от праисторически времена и дори днес се ядат в много страни.

Проучванията относно обогатяването на храната с насекоми, като брашно от щурци, са все още в начален стадий.

Яденето на насекоми може да представлява известен риск за здравето. Експертите препоръчват да се ядат само насекоми, отгледани за консумация от човека, от надеждни ферми.

Тази статия разглежда ползите и потенциалните рискове от използването на щурци като източник на храна.

Защо хората ядат щурци и други насекоми?

Хората са яли щурци в много части на света от хиляди години. Всъщност библейските писания, датиращи от трети до първи век пр.н.е., споменават консумацията на щурци. ( 1 )

В Азия, Африка и Латинска Америка яденето на насекоми е част от традициите и културата на населението. ( 2 )

Хората използват около 2100 вида насекоми за храна, като щурците са най-често срещаният източник на храна в света. 

Насекомите са евтин, устойчив и лесен за производство източник на хранителни вещества и са особено богати на протеини.

Хората най-често ядат щурци в страни с недостатъчни ресурси, където много хора изпитват недостиг на храна, като животински източници на протеини от говеда, птици и риба.

Проучванията показват, че хората в западните страни не се чувстват напълно комфортно да ядат насекоми, защото са склонни да гледат на насекомите като на нечисти или потенциално опасни.

Все повече хора обаче започнаха да приемат консумацията на щурци в Европа, Съединените щати и Канада, тъй като хранителните компании създадоха лесни за употреба продукти на базата на протеин на прах от щурци, който лесно се добавя в храни, протеинови прахове и протеинови блокчета. ( 3 )

Какво представляват ядливите насекоми?

Ядливите насекоми са тези, които хората могат да консумират – с минимален риск от отравяне или влошаване на здравето в сравнение с неядливите насекоми.

Те осигуряват алтернативен и висококачествен източник на протеин в сравнение с месото. Ядливите насекоми, които вече се консумират в 113 страни, включват щурци, ларви на мухи, скакалци и термити.

Насекомите се считат от мнозина за по-устойчив източник на протеин, тъй като изискват по-малко ресурси за производство. Те също така съдържат големи количества протеини и осигуряват витамини, минерали и ненаситени мазнини.

Ядливите насекоми могат да се изправят пред много предизвикателства, преди да бъдат напълно приети като протеинова алтернатива в индустриализираните страни, но интересът нараства.

Въпреки това, базираните на насекоми опции представляват екологично чисти и ресурсно ефективни източници на протеини за глобалното население.

Щурците са богати на протеини

Основната причина за да използват щурците като храна или да се добавят към храни е, че те са богати на много хранителни вещества, особено протеини.

Преглед от 2020 година установи, че голяма част от годните за консумация щурци имат по-високо съдържание на протеин от източниците на животински протеини, като свинско и пилешко. ( 1 )

Човешкото тялото обаче може да усвои по-малко протеин от щурците, отколкото от говеждо месо, яйца или мляко. Но когато екзоскелетът, който е трудно смилаем, се отстрани, смилаемостта на протеина от щурците се увеличава драстично. ( 4 )

Протеинът от щурци на прах съдържа около 65,5% протеин, а възрастните щурци осигуряват 13,2–20,3 грама протеин на 100 грама порция. ( 5 ) ( 6 )

Някои видове щурци съдържат всичките девет основни аминокиселини в идеални пропорции.

Какъв е вкусът на брашното от щурци?

Хората описват вкуса на брашното от щурци като леко ядков и по-приятен от очакваното. Брашното от щурци също придава фин земен вкус, който лесно се прикрива с други съставки и аромати, когато се обработв

Защо се натиска за въвеждане на храни, базирани на насекоми?

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO) цитира „огромния потенциал“, който насекомите имат за положително въздействие върху проблемите на продоволствената сигурност.

Ето няколко примера:

 • Някои насекоми са много ефективни при обработката на това, което ядат. Например, щурците могат да изядат 2 килограма храна и да я превърнат в 1 кг от телесното си тегло. В сравнение с крави и други животни, това е страхотен процент на текучество.
 • Насекомите произвеждат по-малко парникови газове и изискват значително по-малко земя и вода от говедата.
 • Насекомите естествено обитават голямо разнообразие от местообитания по света, за разлика от много видове добитък, които имат специфични географски изисквания.

Тези екологични тенденции са сериозни опасения, които могат да бъдат решени отчасти чрез преминаване на диета към по-устойчиви източници на протеини.

Насекомите като храна могат

 • смекчаване на растящата цена на животинския протеин
 • намаляване на хранителната несигурност
 • облагодетелстват околната среда
 • помощ при нарастване на населението
 • осигуряват нарастващо търсене на протеин сред световната средна класа

Здравословно ли е яденето на насекоми?

Въпреки че окончателното определение за здравословна храна може да е различни за всеки индивид, повечето хора биха се съгласили, че храната може да бъде класифицирана като здравословна, ако:

 • подпомага растежа на тяло
 • осигурява хранителна плътност без излишни калории
 • помага за намаляване на риска от хронични заболявания
 • се обработва минимално

Ядливите насекоми естествено отговарят на всички тези критерии чрез изобилието си от протеини, фибри, витамини, минерали, ниско съдържание на наситени мазнини – високо съдържание на полиненаситени мазнини и способността да подобряват полезните чревни бактерии.

Рандомизирано, двойно-сляпо кръстосано проучване от 2018 година установи, че само 25 грама щурци на прах на ден в продължение на две седмици е довело до 5,7-кратно увеличение на здравословната пробиотична бактерия – Bifidobacterium. ( 7 )

Ако здравословното означава растеж и поддържане на мускулна маса, подобряване на състава на тялото и минимизиране на риска от саркопения (ускорена загуба на мускули с възрастта), тогава консумацията на адекватни количества протеин е от решаващо значение.

Проучванията показват, че няколко ядливи насекоми осигуряват сходни пълноценни протеини – всички незаменими аминокиселини за мускулното развитие и растеж – в сравнение с популярните източници на протеин от добитък.

Ядливите насекоми с високо съдържание на протеини включват жълт брашнен червей, скакалец, молци и ларви на гъсеници, скакалци и щурци. Не само, че тези насекоми са богати на протеини, едно проучване съобщава, че тяхната усвояемост на протеини – количеството протеин, което тялото може да усвои и използва за биологични цели – е по-добро от повечето растителни протеини.

Безопасни ли са за ядене ядливите насекоми?

Здравните опасения, докладвани от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), включват съдържание на тежки метали, практики за хранене и преработка, консумация на диви спрямо отглеждани за консумация от човека насекоми и употреба на антимикробни средства и антибиотици в земеделието.

Също така е важно да се отбележи, че тези с алергия към миди са изложени на по-висок риск от алергия към насекоми.

За да се избегнат опасности от задавяне и запушване на червата, се препоръчва премахването на краката/крилата на скакалците и щурците (ако ги ядете цели).

В обобщение, за минимизиране на рисковете, EFSA препоръчва да се консумират само насекоми, отглеждани за консумация от човека, от реномирани производители, които контролират условията на хранене, отглеждане и обработка.

Наистина ли щурците на прах е храната на бъдещето?

Както при всяка нововъзникваща индустрия, пълната картина на брашното от щурци все още не е добре дефинирана.

Някои проучвания оспорват точно колко ефективни са насекомите при превръщането на храната в храна и съществуват проблеми при мащабирането на производствените модели до глобално ниво. ( 8 )

Не всеки би хапвал с охота бръмбари, гъсеници, мравки, скакалци или щурци, но като вкусна бисквитка с двойно повече хранителни вещества и протеини, малко шоколад и надпис „с любов към земята“… Може и да работи.

Заключение

Щурците и другите ядливи насекоми са питателна и достъпна храна, която се консумира от хора в много части на света. Те са добър източник на протеини, мазнини, витамини, минерали и фибри и могат да бъдат полезни за здравето на червата.

Освен това те са по-щадящ околната среда протеинов вариант в сравнение с други животински протеини като пиле или говеждо.

Консумирането на насекоми обаче може да носи потенциални рискове за здравето като алергии и патогенни инфекции. Ето защо, ако смятате да купувате ядливи животни, трябва да го правите само от надеждни източници.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ясно е, че по-голяма част от човечеството консумира животински храни под всякаква форма, и продукти от животински произход са в състава на повечето готови пакетирани храни.

Но за по-голяма част от човечеството, насекомите като храна, са нещо ново и неприемливо. Повечето хора не могат да си представят да ядат щурци, хлебарки, червеи или други хвърчащи и пълзящи твари.

Когато се приема такова глобално решение като включването на такива нетрадиционни вещества в масовите продукти, не е ли нужно да се вземе съгласието на потребителите?

Вие бихте ли си купували храни в които се влагат като съставки смлени насекоми?

Бил Гейтс инвестира в автономна ферма. Какво е необичайното в нея? | Agri.BG

Какво ще прави Бил Гейтс с толкова много земеделска земя? | Agri.BG

Бил Гейтс планира да създаде голяма ферма в Турция (trt.net.tr)

Бил Гейтс е най-големият собственик на земеделски земи в САЩ. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Е и? Едва ли ще отглежда щурци. По-скоро да наблегне на растителните храни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, _Aumi_ написа:

Е и? Едва ли ще отглежда щурци. По-скоро да наблегне на растителните храни.

Богатите не ядат боклуците, които се продават в магазините. Които тъпчат простолюдието. Мишките. Премахната мишките при лабораторни изследвания и ги замениха с хората. Така било по-хуманно.

И разбира се, човекът е разумно същество и ако стане нещо с него, той си е виновен. Сякаш има възможност да си хапва месото от ранчото на Бил Гейтс.

Искам да видя Гейтс как си хапва щурци, синтентично месо, и си бие всичките ваксините, където ги рекламира.

Може и на децата му.

Иначе пазарът е залят от боклуците Мики Маоцендунг.

 

unnamed.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Богатите не ядат боклуците, които се продават в магазините. Които тъпчат простолюдието. Мишките. Искам да видя Гейтс как си хапва щурци, синтентично месо, и си бие всичките ваксините, където ги рекламира.

Може и на децата му.

Иначе пазарът е залят от боклуците Мики Маоцендунг.

 

Не е нужно да си много богат, за да се храниш със здравословна и чиста храна.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

Не е нужно да си много богат, за да се храниш със здравословна и чиста храна.

 

Къде е тая чиста храна? Чиста вода, чист въздух?

Данон, Нестле купуват безплатна вода и я продават. Не дават достъп на водата, ако не си платиш. Безплатен ток купуват много фирми и я продават. Сякаш Земята е тяхна. Всичко, което Земята като ресурси ни дава, ги окупираха и сме длъжни да си плащаме, за нещо, което е напълно безплатно и налично в природата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Къде е тая чиста храна? Чиста вода, чист въздух?

Данон, Нестле купуват безплатна вода и я продават. Не дават достъп на водата, ако не си платиш. Безплатен ток купуват много фирми и я продават. Сякаш Земята е тяхна. Всичко, което Земята като ресурси ни дава, ги окупираха и сме длъжни да си плащаме.

Кой те кара да купуваш Данон, Нестле, Макдоналдс или други пакетирани вредни храни.

Чистата и здравословна храна е проста - ядки, семена, зърнени, плодове, зеленчуци. Колкото се може по-малко  преработени.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, _Aumi_ написа:

Кой те кара да купуваш Данон, Нестле или други пакетирани вредни храни.

Чистата и здравословна храна е проста - ядки, семена, зърнени, плодове, зеленчуци. Малко преработени.

 

Ти знаеш ли водата в тръбите, какви мизерии има. Дори в някои страни не я пият, до такава степен е мръсна и става само за готвене или миене. Примерно в Турция. Ядки, семки, както почти във всички храни има

Mineral oil hydrocarbons | EFSA (europa.eu)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...