Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Щурци на прах в храните !

_Aumi_

Препоръчан отговор

преди 9 минути, JKirilov написа:

Скоро ще има и брашно от свободни щурци! Естествено по-скъпо... :)

Био брашно от щурци!😄

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, JKirilov написа:

Всички био щурци на брашно! А какво ще каже Хелзинският комитет? :)

На мен ми е по-интересно какво ще стане, ако развъждането на тези насекоми в огромни количества, тази неестествена свръх популация, изиграе лоша шега на човечеството. 😏

Нещо такова например:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JKirilov написа:

Ще изиграе, но поне няма да сме живи!

:nono:  :hush:

https://fakti.bg/life/316362-testvaha-varhu-hora-lekarstvo-koeto-shte-udaljava-jivota-do-150-godini

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, ДзВяРа! написа:

Ааааа тва много години бре не ми се иска чак до 150 да карам представям си от сега още ако стана на толкоз как ще съм се изкривил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, vlado1985 написа:

Ааааа тва много години бре не ми се иска чак до 150 да карам представям си от сега още ако стана на толкоз как ще съм се изкривил.

Поне дълги години ще подстригваш кучето. Опс, той май вече не е живо хайванчето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, ДзВяРа! написа:

Поне дълги години ще подстригваш кучето. Опс, той май вече не е живо хайванчето.

Ами аз преди 3 години когато се прибрах в родния ми град щото нали бившата ме изгони и се видя с тоя мой шантав приятел. И ми разправя че кучето яло нещо и се натровило но поне докато си беше живо голям смях падаше с хайванчето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

Ти колко вегана познаваш лично, та си сигурен в това което казваш?

много

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Използвах множествено число с дипломатическа цел. Но в прав текст е така - вие 150 години, а аз 200. И ко ши прая 50 години сам??? Аааа де!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, JKirilov написа:

И ко ши прая 50 години сам???

Ще ядеш свободно безплатно щурци. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ined написа:

Ще бъде ли обозначено на етикетите, които са по опаковките, дали продукта съдържа насекоми? Питам, че да знам дали ще има начин да знам дали даден продукт съдържа насекоми, да го избегна и да не го купувам.

преди 1 минута, Banesc написа:

а  кога ще слагат свинско в  храната на мюсулманите ?

Няма да го направят; на пободно деяние би се гледало като на обида и "ислямофобия", което е против "политическата коректност".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Няма да го направят; на пободно деяние би се гледало като на обида и "ислямофобия", което е против "политическата коректност".

червейте са равносилни на свинското  

мюсулманите трябва да се вдигнат на бунт 

няма как да не ядът свинско а да ядът червеи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

И евреите не ядат свинско.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Banesc написа:

Правилно!

преди 10 часа, АСПЕКТ написа:

И евреите не ядат свинско.

Не само свинското е забранено в Стария завет.

....................

1 И говори Господ Моисею и Аарону и рече им:

2 Говорете на Израилевите синове и речете: Тези са животните които ще ядете от всичките скотове които са по земята.

3 От скотовете всяко що има раздвоение в копитото, и е с разцепени копита, и прегризва, него да ядете.

4 Но от тези които прегризват, или от онези които имат раздвоени копита, да не ядете тези: камилата, защото прегризва, но няма раздвоени копита: тя е нечиста за вас;

5 и кролика, защото прегризва, но няма раздвоени копита: нечист е за вас;

6 И заяка, защото прегризва, но няма раздвоени копита: той е нечист за вас;

7 и свинята, защото има раздвоение в копитото, и е с разцепено копито, но не прегризва: тя е нечиста за вас.

8 От месото им да не ядете, и до мършата им да се не прикоснувате; те са нечисти за вас.

9 От всичките които са в водите да ядете тези: всички които имат крила и люспи в водите, в моретата и в реките, тях да ядете.

10 А от всичко което се движи в водите, и от всяко одушевено животно което е в водите, всички които нямат крила и люспи в моретата и в реките гнусни са за вас.

11 Те непременно да бъдат гнусни за вас: от месото им да не ядете, и от мършата им да се гнусите.

12 Всичко в водите което няма крила нито люспи да бъде гнусно за вас.

13 И от птиците да се гнусите от тези: да не се ядат: гнусни са: орелът, и грифът, и морский орел,

14 и пилакът, и соколът по вида му,

15 всеки вран по вида му,

16 и камилоптицата, и совата, и кукувицата, и ястребът по вида му,

17 и нощний вран, и лиликът, и ивинът,

18 и лебедът, и неяситта, и сипът,

19 и щръкът, и цаплята по вида й, вдодът, и прилепът.

20 Всичките крилати пълзещи които ходят на четири нозе да бъдат за вас гнусни.

21 Но от всичките пълзещи крилати, тези можете да ядете които ходят на четири нозе, които имат голени над нозете си за да скачат с тях по земята.

22 Тези да ядете от тях: скакалеца по вида му, и солама по вида му, и харгола по вида му, и акридата по вида й.

23 А всичките крилати пълзещи които имат четири нозе да бъдат гнусни за вас.

24 И от тях ще бъдете нечисти: всеки които се прикоснува до мършата им ще бъде нечист до вечер.

25 И всеки които вземе от мършата им да изпере дрехите си, и ще бъде нечист до вечер.

26 От скотовете всички що имат раздвоение в копитото, но не са с разцепени копита нито прегризват, мършите им ще бъдат нечисти за вас: всеки които се прикоснува до тях ще бъде нечист.

27 И от всичките четвероноги животни, тези които ходят на дланите си ще ви бъдат нечисти: всеки които се прикоснува до мършата им ще бъде нечист до вечер.

28 И които вземе мършата им да изпере дрехите си, и ще бъде нечист до вечер; те са нечисти за вас.

29 И тези ще бъдат нечисти за вас между пълзещите които пълзят по земята: невестулката, и мишката, и гущерът по вида му,

30 и ящерът, и ящерицата, и саврата, и самиамитът, и хамелеонът.

31 Тези с нечисти за вас между всичките пълзящи: всеки които се прикоснува до мършите им ще бъде нечист до вечер.

32 И всяко нещо върх което би паднали като умрат ще бъде нечисто: всеки съсъд дървен, или дреха, или кожа, или вретище, или какъв да е съсъд който се употребява в работа да се тури в вода, и ще бъде нечист до вечер: тогаз ще бъде чист.

33 И всеки пръстен съсъд в които падне нещо от тези, всичко нещо което е вътре му ще бъде нечисто; а него ще строшите.

34 Всяко ястие което се яде, в което влиза вода, ще бъде нечисто; и всяко питие което се пие в какъв и да е съсъд ще бъде нечисто.

35 И всяко нещо връх което би паднало.от мършата им ще бъде нечисто: пещ или огнище, трябва да се развалят: нечисти са, и нечисти ще бъдат за вас.

36 А извор или кладенец дето има вода събрана ще бъде чист; но каквото се прикосне до мършата им ще бъде нечисто.

37 И ако падне от мършата връх някое семе за сеяне, което ще се посее, чисто ще бъде.

38 Ако ли е семето посеяно с вода, и падне от мършата им на него, нечисто ще бъде за вас.

39 И ако умре някой от скотовете които ви са за ядене, който се прикосне до мършата му ще бъде нечист до вечер.

40 И които яде от мършата му трябва да изпере дрехите си, и ще бъде нечист до вечер; и който вземе мършата му да изпере дрехите си, и ще бъде нечист до вечер.

41 И всеки гад който пълзи по земята ще бъде гнусен за вас: да го не ядете.

42 Всяко което ходи на корема си, и което ходи на четири нозе, или всичко което има много нозе между всичките гадове които пълзят по земята, тях да не ядете, защото са гнусота.

43 Да не омърсите душите си ни с един гад пълзещ, нито да се оскверните с тях за да бъдете нечисти чрез тях.

44 Защото аз съм Иеова Бог ваш: осветете се прочее, и бъдете свети, защото свет съм аз; и да не оскверните душите си с никакъв гад пълзещ по земята.

45 Защото аз съм Господ който ви възведох из Египетската земя за да ви съм Бог: бъдете прочее свети, защото аз съм свет.

46 Този е законът за скотовете, и за птиците, и за всяко одушевено което се движи в водите, и за всяко одушевено което пълзи по земята.

47 за да правите разлика между нечистото и чистото, и между животните които се ядат и животните които не се ядат.

....

Интересно, че пише че скакалецът и други скачащи насекоми на четири крака, са позволени!

21 Но от всичките пълзещи крилати, тези можете да ядете които ходят на четири нозе, които имат голени над нозете си за да скачат с тях по земята.

22 Тези да ядете от тях: скакалеца по вида му, и солама по вида му, и харгола по вида му, и акридата по вида й.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ужас, ще ядем насекоми! Истината е, че ги ядем отдавна

Вълненията за насекомите в храните са най-малкото закъснели. Защото и сега консумираме обилно такива храни: общо 2100 вида насекоми са част от менюто на над два милиарда души по света, пише Deutsche Welle.

"Истинският кармин" или Е120 (естествен хранителен оцветител) се среща в кетчупа, в мармалада, в желираните мечета. Той се добива от въшки и по-конкретно от полезната кохинеална листна въшка, която обитава кактуса опунция в Южна и Средна Америка. Червенината на хранителния оцветител се получава при изсушаването и смилането на женските въшки, пояснява АРД. Респективно тези, които не биха искали да консумират храни с добавка на животински кармин, би трябвало да потърсят в списъка със съставки синтетичния вариант Е124, който се добива например от червено цвекло. Освен в храните, кармин често се съдържа и в козметичните продукти или като оцветител на медикаменти и платове. АРД посочва още, че истинският кармин от кохинеална въшка е единственият разрешен оцветител от животински произход.

Медът и дъвките също зависят от листните въшки

Екскременти от листни въшки пък се съдържат в горския мед - тъй като за него пчелите не събират цветен прашец, а медена роса - захарни екскременти на насекомите, които се намират по листата на растенията. А и много захарни изделия, както и хапчетата или цигарите не минават без съставки от въшките. Благодарение на шеллака, който се получава от смола, отделяна от женските насекоми, за да защитят снесените си яйца, се постига блясъкът на шоколадовите дражета, дъвките или хапчетата. При цигарите пък той се използва като лепливо вещество. Той се крие под номера е Е904, научаваме още от публикацията на АРД. Че в използването на насекоми в менюто няма нищо ново става ясно и от стари публикации, например от 1844 г. в специализирано издание за лекарствени продукти, където става въпрос за много популярната чак до 1950-те години в Германия супа от майски бръмбари. Захаросаните майски бръмбари пък са били харесван десерт.

Вълненията около насекомите са преувеличени

Въпреки това даденото неотдавна разрешение за консумацията на щурци предизвика големи вълнения. Така например министърът на икономиката на Бавария Айвангер се възмущава от това, че се критикува консумацията на свинско и говеждо месо, но пък "насекоми могат да се ядат". "Дойчландфунк" пък цитира експерта по храните Даниел Кофал от Виенския университет, който свързва тенденцията за използване на насекоми в храната и с това, че хората днес пътуват повече. Трябва да се има предвид също, че около 300 добавки, получени от насекоми, са обозначени с номера с Е отпред. В ЕС те се използват за обозначаването на добавките в хранителните продукти, които могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните. Такова разрешение се дава обаче само, ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.

Източник на белтъци

При това насекомите са един от най-важните източници на белтъци. А и както отбелязва National Geographic общо 2100 вида насекоми са част от менюто на над два милиарда души по света.

Източник:НоваТВ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Четете.............. ужас просто! Хората вече съвсем изперкулясаха, учените също! Нещата не отиват на добре, ще ни изтровят с техните простотии!

https://www.24chasa.bg/biznes/article/13736840

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13738215

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След 10 години ще питаш за допълнително насекоми ама няма да има. Щото е в ход шестото велико измиране на животинските видове и броя малки земноводни и насекоми се е съкратил значително последните 50 години. И като видят, че насекомите няма да са достатъчни за изхранване на все по-растящото население ще разрешат използването на умрели хора и животни за извличане на хранителни вещества - протеини, мазнини и т.н. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Anneliese написа:

Четете.............. ужас просто! Хората вече съвсем изперкулясаха, учените също! Нещата не отиват на добре, ще ни изтровят с техните простотии!

https://www.24chasa.bg/biznes/article/13736840

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13738215

В Китай тези неща са в националната им кухня от памтивека и както виждаш хичч не са се загубили :burger:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ние не сме Китай обаче! Изумена съм обаче, че и наши учени са откачили на тази тема!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...