Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на читав М2 диск

Featured Replies

Здравейте,

както се разбра от другата ми тема - ще се сменя М2 диска с размер 2280.

Искам Вашето мнение коя от посочените серии е най-читава. Искам

дълготрайност, без значение от скоростта. Последните 2 модела са

с по 5г гаранция, а останалите са с по 3 години.

Patriot P310 240GB M.2 2280 PCIE

Transcend 250GB, M.2 2280 SSD, SATA3 B+M Key, TLC

Transcend 240GB, M.2 2280 SSD 820S, SATA3, TLC

Apacer AS2280P4 M.2 PCIe 256GB , Standard (Single)

HikVision 256GB PCIe Gen 3 x 4 HS-SSD-E1000(STD)/256G/2280

Western Digital Green SN350 240GB M.2 PCIe SSD WDS240G2G0C

Transcend 256GB, M.2 2280,PCIe Gen3x4, 3D TLC, DRAM-less

Adata 250GB , SWORDFISH, PCIe Gen3 X4, ASWORDFISH-250G-C

Кой е лидера и евентуално кой на второ място?

преди 1 час, Stoqn Petkov написа:

Здравейте,

Гледай гаранцията и TBW показателя.

https://www.chillblast.com/learn/why-tbw-matters-in-ssds/

• Автор
преди 24 минути, MZ/X написа:

Аз лично не бих си взел никой от изброените, та даже и без пари не бих ги ползвал.

а какво да взема? При размер 256гб долу-горе това са вариантите. Има

още 2-3 и след това започват по 480 и 512гб.

Коя марка и коя серия/модел е достатъчно читав?

преди 22 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Гледай гаранцията и TBW показателя.

https://www.chillblast.com/learn/why-tbw-matters-in-ssds/

За гаранция последните 2 са с по 5г. WD е с 40TBW, a Hikvision e 200 TB (така са

ги дали).

преди 13 минути, Mr. ?? написа:

Nvme или SATA e M.2-ката?

Разгледай дисковете на Samsung Evo/Pro или Crucial MX.

NVME - има го на снимката.
Т.е да взема примерно  MZ-V7S250BW - Samsung SSD 970 EVO Plus 250 GB M.2, PCIe Gen 3.0 x4 NVMe 1.3, V-NAND 3-bit MLC, Phoenix Controller, 256-bit Encryption, 512 MB DDR4 SDRAM,

преди 5 минути, Stoqn Petkov написа:

Коя марка и коя серия/модел е достатъчно читав?

За гаранция последните 2 са с по 5г. WD е с 40TBW, a Hikvision e 200 TB (така са

ги дали).

NVME - има го на снимката.
Т.е да взема примерно  MZ-V7S250BW - Samsung SSD 970 EVO Plus 250 GB M.2, PCIe Gen 3.0 x4 NVMe 1.3, V-NAND 3-bit MLC, Phoenix Controller, 256-bit Encryption, 512 MB DDR4 SDRAM,

При SSD-та. Заложи на пo-голям капацитет, Получаваш повече DDR4 RAM cache (когато имат) и  по голям TBW. Минимума  за 2023-а е е 500 GB.

преди 7 минути, Stoqn Petkov написа:

ги дали).

Аз тази марка дори не съм я чувал. Гледам има я в AliExpress... И не е 200, а за 256GB, TBW стойността е 160TB. И на този гаранцията е 36 месеца, а не 60. Лично аз не бих го взел.

Но пак зависи какъв е бюджета. Аз също бих заложил на 970 Evo Plus при възможност.

H64ebd793de3c4c1893a6340d5e083bfbT.gif

преди 22 минути, Stoqn Petkov написа:

За да ти отговоря, първо ти трябва да отговориш на следните въпроси:

1. Защо искаш 250 ГБ обем? Най-неизгодно в съотношение ГБ/лв и са най-бавните в собствената си серия.
2. Къде ще го слагаш - десктоп или лаптоп? Има значение колко се загрява температурно и може ли да се коригира това, ако е в лаптоп.
3. Какъв ти е интерфейсът - Pcie - 2х2, 3х2, 3х4, 4х4? Да слагаш по-висок клас NVMe в по-нисък клас слот на дъното води до орязване на производителността му и е въпрос на преценка дали си заслужава да се изхвърляш и охарчваш с последни модели NVMe в дългосрочен аспект специално за това твое дъно.

• Автор
преди 3 часа, Mr. ?? написа:

При SSD-та. Заложи на пo-голям капацитет, Получаваш повече DDR4 RAM cache (когато имат) и  по голям TBW. Минимума  за 2023-а е е 500 GB.

По принцип като информация нямам нужда от толкова. От предната ми тема за смарт статуса се вижда, че

при 256гб имам около 90гб свободни.

Другото, което се чудя - дали да купя както предлаха на самсунг онази серия за 160лв или да купя един

за 60лв и след 2-3 години да го сменя с нов.

преди 3 часа, MZ/X написа:

За да ти отговоря, първо ти трябва да отговориш на следните въпроси:

1. Защо искаш 250 ГБ обем? Най-неизгодно в съотношение ГБ/лв и са най-бавните в собствената си серия.
2. Къде ще го слагаш - десктоп или лаптоп? Има значение колко се загрява температурно и може ли да се коригира това, ако е в лаптоп.
3. Какъв ти е интерфейсът - Pcie - 2х2, 3х2, 3х4, 4х4? Да слагаш по-висок клас NVMe в по-нисък клас слот на дъното води до орязване на производителността му и е въпрос на преценка дали си заслужава да се изхвърляш и охарчваш с последни модели NVMe в дългосрочен аспект специално за това твое дъно.

1. В момента ползвам около 160гб информация. Хептен с годините да се увеличи едвали ще надмина 200гб. Нямам нужда от повече.

2. В лаптоп.

3. Не мога да кажа. Пълният модел е mtfddav256tbn-1ar1zabda, но в 3-4 сайта не видях този параметър.

Пак казвам - искам евентуално диск с дълъг живот. Не гоня бързодействие. Това е лаптоп за домашни цели.

И както писах по-горе - започвам да се замислям дали да купя м2 диск за 160лв (уж висока серия) или да купя

един за 60лв и след 2г да го сменя с нов за 60лв.

Ок, щом това са ти изискванията, бих ти препоръчал:

https://ardes.bg/product/250gb-ssd-wd-blue-wds250g3b0c-238698

Предимства: хладен като за лаптоп с  едностранно разположени чипове, няма да му трябва даже и охладител,  съвременна BICS5 112L технология на изработка, 150 TBW, 5 години гаранция, скорост на четене 3300 MB/s.

Недостатък : 670 MB/s  sustained write скорост (спрямо средно 1000 МB/s за  горещите NVMe печки в неговия 3х4 клас)

Напиши точния модел на лаптопа.

Трябва да се  провери, потдържаният капацитет на M. 2 на лаптопа и типа на SSD-то.

Според това M.2, не е NVME, а SATA:

https://www.digikey.com/en/products/detail/micron-technology-inc/MTFDDAV256TBN-1AR1ZABDA/7597948

преди 8 часа, Stoqn Petkov написа:

Здравейте,

Patriot P310 240GB M.2 2280 PCIE

Transcend 250GB, M.2 2280 SSD, SATA3 B+M Key, TLC

Transcend 240GB, M.2 2280 SSD 820S, SATA3, TLC

Apacer AS2280P4 M.2 PCIe 256GB , Standard (Single)

HikVision 256GB PCIe Gen 3 x 4 HS-SSD-E1000(STD)/256G/2280

Western Digital Green SN350 240GB M.2 PCIe SSD WDS240G2G0C

Transcend 256GB, M.2 2280,PCIe Gen3x4, 3D TLC, DRAM-less

Adata 250GB , SWORDFISH, PCIe Gen3 X4, ASWORDFISH-250G-C

вземай с най голямото TBW + 5г. гаранция, колкото за а-дата - от тази марка стават само ram паметите, всичко друго е боклуци

• Автор
преди 2 часа, MZ/X написа:

Ок, щом това са ти изискванията, бих ти препоръчал:

https://ardes.bg/product/250gb-ssd-wd-blue-wds250g3b0c-238698

Предимства: хладен като за лаптоп с  едностранно разположени чипове, няма да му трябва даже и охладител,  съвременна BICS5 112L технология на изработка, 150 TBW, 5 години гаранция, скорост на четене 3300 MB/s.

Недостатък : 670 MB/s  sustained write скорост (спрямо средно 1000 МB/s за  горещите NVMe печки в неговия 3х4 клас)

скоростта не е недостатък. Не гоня бързодействие. Цъкам в нета, гледам клипчета, скайп, фейс и разни такива.

Искам просто да кара дълго време, без да се скапе. Вече инфото ми е подсигурено, но все пак.

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

Напиши точния модел на лаптопа.

Трябва да се  провери, потдържаният капацитет на M. 2 на лаптопа и типа на SSD-то.

Според това M.2, не е NVME, а SATA:

https://www.digikey.com/en/products/detail/micron-technology-inc/MTFDDAV256TBN-1AR1ZABDA/7597948

Dell Latitude 7480

5HV88H2

https://www.dell.com/support/home/en-bg/product-support/servicetag/0-d3dTM0dHZnpBRlJvUjFJVTJtdjJJZz090/overview

преди 45 минути, JKirilov написа:

ето

ssdlife.png

hdtune.png

Според упътването на лаптопа тук (страница 16 и 51) лаптопа поддържа:

Цитат

This laptop supports M.2 SATA SSD and M.2 PCIe NVMe SSDs.
The options are:
M.2 SATA SSD
128 GB
256 GB
512 GB
1 TB
M.2 PCIe NVMe SSD
128 GB
256 GB
512 GB
1 TB

Така, че няма проблем да се "закачат" SSD М.2 дискове (SATA, nvme) до 1 TB.

Dell Latitude 7480 Upgrade RAM, SSD

Преди да "работиш" по лаптопа, задължително разкачи батерията.

Памет SSD 500GB, Crucial P3, NVMe, M.2 (2280)

Памет SSD 1TB, Crucial P3, NVMe, M.2 (2280)

Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 PCIe

П.П. Наскоро отварях един Dell 5480 за ъпгрейт на RAM. Много достъпно е направено всичко.

Трябва и SSD-то да му сменя. Защото, е само 256 GB.

преди 7 минути, JKirilov написа:

Познах значи...

Какво си познал? Я виж стойността на worst за червения ред. На 0 е, не на 100 нали? :) И Treshold минава сега стойността на Worst...

Явно по-скоро аз съм познал, но както и да е. ;)

преди 19 часа, Stoqn Petkov написа:

скоростта не е недостатък. Не гоня бързодействие. Цъкам в нета, гледам клипчета, скайп, фейс и разни такива.

Искам просто да кара дълго време, без да се скапе. Вече инфото ми е подсигурено, но все пак.

Dell Latitude 7480

5HV88H2

https://www.dell.com/support/home/en-bg/product-support/servicetag/0-d3dTM0dHZnpBRlJvUjFJVTJtdjJJZz090/overview

ето

ssdlife.png

hdtune.png

тая програма можеш да я изхвърлиш всеки производител си прави собствена програма за диагностика на ssd...

преди 1 час, the professor написа:

тая програма можеш да я изхвърлиш всеки производител си прави собствена програма за диагностика на ssd...

Като цяло си прав, но в случая са две програми. Сега SSDLife и аз не я харесвам, не го знам какво Кирилов си я е харесал, но SMART-a е един и същ за всяка програма. Та няма много значение дали ще извади инфото с програма на производителя или например с един CrystalDiskInfo (поне в повечето случаи).

Обикновено програмите на производителя се ползват за други неща - обновяването на firmware-a е най-важното от тях. Останалото са предлагане на някакви tweaks по ОС за увеличаване на живота на дисковете (но при новите поколения дискове тези tweaks бяха премахнати), имаха опция за trim (която също вече е махната и се прави през Операционната Система), имат опция за сканиране за грешки (блок по блок), което го могат и повечето външни тулчета. Честно казано поне при Samsung Magician преди намирах повече смисъл. Например включването на RAPID режима и прочие. Сега вече освен за обновяване на firmware-a не виждам с какво друго би била полезна. Може да задаваш място за Over Provisioning, но то можеш и с други тулчета. Може да правиш бенчмаркове, но можеш и с други тулчета, можеш там да изтриваш сигурно файлове, да криптираш данни и прочие и т.н. Няма лошо. Всичко събрано на едно място. Но при SMART данните е все тая с коя програма ще ги вземеш (стига да е читава въпросната програма разбира се).

Така или иначе диска е пътник.

преди 21 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Като цяло си прав, но в случая са две програми. Сега SSDLife и аз не я харесвам, не го знам какво Кирилов си я е харесал, но SMART-a е един и същ за всяка програма. Та няма много значение дали ще извади инфото с програма на производителя или например с един CrystalDiskInfo (поне в повечето случаи).

Обикновено програмите на производителя се ползват за други неща - обновяването на firmware-a е най-важното от тях. Останалото са предлагане на някакви tweaks по ОС за увеличаване на живота на дисковете (но при новите поколения дискове тези tweaks бяха премахнати), имаха опция за trim (която също вече е махната и се прави през Операционната Система), имат опция за сканиране за грешки (блок по блок), което го могат и повечето външни тулчета. Честно казано поне при Samsung Magician преди намирах повече смисъл. Например включването на RAPID режима и прочие. Сега вече освен за обновяване на firmware-a не виждам с какво друго би била полезна. Може да задаваш място за Over Provisioning, но то можеш и с други тулчета. Може да правиш бенчмаркове, но можеш и с други тулчета, можеш там да изтриваш сигурно файлове, да криптираш данни и прочие и т.н. Няма лошо. Всичко събрано на едно място. Но при SMART данните е все тая с коя програма ще ги вземеш (стига да е читава въпросната програма разбира се).

Така или иначе диска е пътник.

да ама всеки производител си измисля и слага различни id-на на отделните параметри... не е като при харддисковете - да има 3 производителя: WD, segate и  toshiba...

преди 11 минути, the professor написа:

да ама всеки производител си измисля и слага различни id-на на отделните параметри... не е като при харддисковете - да има 3 производителя: WD, segate и  toshiba...

То и при твърдите дискове има разминаване и в параметрите и като стойности и като описание на показателите. Така и не ги уеднаквиха за съжаление тези данни.

на моето ssd ми вади че температурата е 99 градуса, защото при 1 куп дискове тоя параметър показва температура, но при gigabyte са решили друго. смарт стойностите са едно, а това какви имена ще им се присвоят съвсем друго... така така че програмата трябва да има списък за всеки модел дискове на кое ID какво име да сложи, като не е чувала диска, кара по някакъв default...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.