Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бойлер дилема?

Препоръчан отговор

Здравейте пред страшна дилема съм.
Взех Stibel Eltron Universal EL 80L като замисълът беше да се монтира хоризонтално в баня дълга 2.05 - ширина 1.17 см, като сами разбирате че с тези габарити на квадратен бойлер - стибела ще дойде най-ниска точка на 2.20 метра от пода и ще издава от стената на 48см.... не знам дали е хава това и още днес се разрових да го връщам, понеже хич не бях наясно за тънкопрофилните бойлери и съответно обмислям да сменя Стибела с Аристон Ariston VELIS EVO 80 EU Добро решение ли е това?
В ЕМАГ гледам, че пишат че не са качествени, не държи вода много много топла, бързо изстивал, бавно загрявал, протичал на втората година... Вашите мнения?Гледах и друг Electrolux, EWH 80 SI но той пък правен в Китай?
Заслужава ли си действително да "Жертвам" Стибела за друг тънкопрофилен?
Алтернатива е да виси над вратата на късата страна, но така забравям за смяна на сухия нагревател.
Стибел е правен в Словакия.. а го купих главно защото е НЕМСКИ, но ако имах мястно нямаше да се чудя дали да го монтирам или не.
Технически пак имам, но не знам дали е практично за тази баня да слагам Стибела.

Ще помоля за мнения.
Благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е като при лекарите - иска второ мнение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, [email protected] написа:

E, ТУК затвори темата, а отваряш същата пак :no-no:

И к'во не мога да пускам мнение каквито си поискам ли?

К'ъв ти е проблема? Рядко пиша тук и когато и да го направя съжалявам, защото пишат рядки  комплексари!

А вие двамата като сте толкова компетентни да бяхте казали нещо свястно и адекватно по темата...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Задължително ли е да е хоризонтален ? Ако имаш възможност за вертикален https://bauhaus.bg/boyler-tesy-modeco-ceramic-gcv-80-47-24d-c21-ts2r/p/100275 Аз съм с този от 4 години не е мръднал препоръчан ми е от човек които се занимава с това, бойлера е един път няма шумове няма нищо 7 години  пълна гаранция 2.4 kW  час и половина и е загрял. Ако решиш да го взимаш случайно виж точно модела защото има един същият на вид, само че той е 3кw и е с 5 години  гаранция да не го объркаш. Този е по - къс и малко по - тумбест

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително. И аз съм с малка баня, по-малка е от неговата 1,8 м на 1,4 м, но е по-висока 2,80. Бойлера при мен е кръгъл 100 литра и съм го сложил в ъгъла над тоалетната чиния - получава се добре за малка баня.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Ant1Lamer написа:

Задължително ли е да е хоризонтален ? Ако имаш възможност за вертикален https://bauhaus.bg/boyler-tesy-modeco-ceramic-gcv-80-47-24d-c21-ts2r/p/100275 Аз съм с този от 4 години не е мръднал препоръчан ми е от човек които се занимава с това, бойлера е един път няма шумове няма нищо 7 години  пълна гаранция 2.4 kW  час и половина и е загрял. Ако решиш да го взимаш случайно виж точно модела защото има един същият на вид, само че той е 3кw и е с 5 години  гаранция да не го объркаш. Този е по - къс и малко по - тумбест

Няма друга опция - няма място за вертикален, или ще твърде близо до душа непосредствено на 60см от него.

преди 5 минути, plmen88 написа:

Не е задължително. И аз съм с малка баня, по-малка е от неговата 1,8 м на 1,4 м, но е по-висока 2,80. Бойлера при мен е кръгъл 100 литра и съм го сложил в ъгъла над тоалетната чиния - получава се добре за малка баня.

Колега имам още една баня в помещението, разбира се че ако беше с размери на твоите щях да предприема хоризонтален монтаж пак.

Много зависи какво имаш в банята и как си го разпределил.

Аз имам прозорец, който не позволява да се монтира бойлер по-дебел от 40 см диаметър кръгъл  - сегашната конфигурация е такава, само че при ремонта няма да остане така, предвид че всичко се преправя и се вкарва нова функционалност на банята, затова само хоризонтален върши работа, въпроса е дали да е над вратата по ширината на късата стена 1,17 см и да остане тумбестия Стибел 47,5 см или да се жертвам с така наречените плоски решения, като вече изключвам Electrolux понеже е китайче, Аристон също и то май не остана вариант Теси плосък в който и да е от вариантите над вратата или по дължина на помещението.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как ти изглежда банята, но в моята другият ми вариант беше над душа или над вратата, ако бях избрал хоризонтален.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, Viiipeer написа:

Не можеш, защото първо не си чел една седмица в сетком форума!

Вече и бебетата знаят, че хоризонталните бойлери се "източват" по-бързо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, plmen88 написа:

Не знам как ти изглежда банята, но в моята другият ми вариант беше над душа или над вратата, ако бях избрал хоризонтален.

И на мен ми изглежда като най-адекватно над вратата, иначе ако е срещу душа, ще трябва да е тънкопрофилен, защото душ питата излиза на 55см, и срещу него бойлера долния край и той на 48см.... и сами разбирате какво остава - горе-долу на едно и също ниво ще бъдат разположени бойлера и душ питата, защото съм 1,90 см висок... а не е хава питата да ти е на 5  санта от главата.

Поредния комплексар @JKirilov! Верно ли ве? Как така сега ми го казваш, като от 2002-ра съм с хоризонтален Матев и няма грешка в другата ми баня ???

преди 2 минути, JKirilov написа:

Не можеш, защото първо не си чел една седмица в сетком форума!

Вече и бебетатазнаят, че хоризонталните бойлери се "източват" по-бързо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Viiipeer написа:

Здравейте пред страшна дилема съм.
Взех Stibel Eltron Universal EL 80L като замисълът беше да се монтира хоризонтално в баня дълга 2.05 - ширина 1.17 см, като сами разбирате че с тези габарити на квадратен бойлер - стибела ще дойде най-ниска точка на 2.20 метра от пода и ще издава от стената на 48см.... не знам дали е хава това и още днес се разрових да го връщам, понеже хич не бях наясно за тънкопрофилните бойлери и съответно обмислям да сменя Стибела с Аристон Ariston VELIS EVO 80 EU Добро решение ли е това?
В ЕМАГ гледам, че пишат че не са качествени, не държи вода много много топла, бързо изстивал, бавно загрявал, протичал на втората година... Вашите мнения?Гледах и друг Electrolux, EWH 80 SI но той пък правен в Китай?
Алтернатива е да виси над вратата на късата страна, но така забравям за смяна на сухия нагревател.
Стибел е правен в Словакия.. а го купих главно защото е НЕМСКИ, но ако имах мястно нямаше да се чудя дали да го монтирам или не.
Технически пак имам, но не знам дали е практично за тази баня да слагам Стибела.

Ще помоля за мнения.
Благодаря!

Интересно е, че питаш точно това и точно сега. :D От 2 часа съм с хоризонтален VELIS 100 и ако ми дадеш ден-два да поживея с него, ще ти дам съвсем пресни отзиви. Мигрирам от ЕЛДОМ хоризонтален 80L, който в зимни условия едва ти оставя вода за 5-минутен душ. VELIS е с двоен казан от титаний и едва киловат и половина мощност, докато ЕЛДОМ-ският беше на 3kW. Силно се надявам да държи вода по-дълго време. Комфортът с тънкопрофилния бойлер е безспорен - банята направо светна! Няма я онази цилиндрична бомба над главата ми, да ми хвърля сянка вече. :D С електронно управление е, светодиодни индикации - свети в тъмното (няма нужда да търся ключа за лампата, че да светна, че да видя дали е загрял - само мятам един поглед). Само подразбрах от приятел, че имали някакъв фабричен дефект тези Ariston-и, поне миналогодишните партиди. Надявам се тазгодишната реколта да е поправена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Viiipeer написа:

Верно ли ве? Как така сега ми го казваш, като от 2002-ра съм с хоризонтален

Ти си рядък случай на дървен философ. А причината е, че ти изобщо не се къпеш...

Разбери се сега с

преди 19 минути, Rammkopf написа:

ЕЛДОМ хоризонтален 80L, който в зимни условия едва ти оставя вода за 5-минутен душ

а също и попрочети:

https://www.dnes.bg/pr/2021/01/26/kakvo-e-reshenieto-za-poveche-topla-voda-ako-sme-se-spreli-na-horizontalen-boiler.477483

https://forum.setcombg.com/бяла-техника/17615-хоризонтален-ел-бойлер-предимства-и-недостатъци.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък съм много доволен от Ariston Pro Eco 80, купуван през лятото на 2015, доколкото си спомням. Вече 8 години служи абсолютно безпроблемно, при това е монтиран в банята, там е влажно, но няма и следа от корозия. Произведен е в Италия, но дадения модел към днешна дата не се предлага. Като изолация в сравнение със стария ЕлДом - аристонът е впечатляващ. Случвало се е за няколко дни да няма никой вкъщи, примирам се, а водата още топла. Точно изолацията му ме впечатли най-много. ЕлДомът изстиваше за няколко часа. В сравнение със стария ЕлДом, който бе с 3000 вата нагревател пак 80 литров, реално италианецът загрява бавно, все пак е, едва 1800 вата. Между 2 и 3 часа му трябват най-често за да загрее до 70 градуса. На ЕлДома му трябваше час и половина най-много, даже водата почваше да ври вътре, шумеше, явно заради непрецизните механически органи на управление. В резултат на това прегряване единият проводник към нагревателя бе прегорял, и идваха да го ремонтират по гаранция. 
ЕлДомът правен за компания "Дипломат" протече буквално няколко месеца след изтичане на гаранцията, а при разглобяването му бях шокиран от видяното. Отпред около една педя изолационна пяна недопълнена, криво стоящ водосъдържател в корпуса, сринат емайл, а там където емайлът още стоеше се виждаше, че е на шупли - заводски брак. Бях ударил кьоравото с него, заводки брак в почти всеки възможен детайл. 

Аз лично бих заложил отново на Ariston, макар че и от gorenje имам отлични впечатления. Със съседът ми през лятото на 2010 се хванахме да си ремонтираме баните, но той за неговата заложи на gorenje, а аз на Елдом с увереността, че българското е качествено. Моят издъхна след гаранцията, а неговия словенски издържа, поне 9 години. На толко бе, когато за последен път сме отваряли приказка на тая тема, ако паметта не ме лъже. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, Viiipeer написа:

К'ъв ти е проблема? Рядко пиша тук и когато и да го направя съжалявам, защото пишат рядки  комплексари!

А вие двамата като сте толкова компетентни да бяхте казали нещо свястно и адекватно по темата...

Аз проблем нямам :)

Stiebel Tron-а който си посочил е за вертикален монтаж!

Ето ти за ХОРИЗОНТАЛЕН монтаж

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, [email protected] написа:

Аз проблем нямам :)

Stiebel Tron-а който си посочил е за вертикален монтаж!

Ето ти за ХОРИЗОНТАЛЕН монтаж

Мултипозиционен е! Прочетете малко преди да пишете!

111 литра смесена вода при хоризонтален монтаж и 136 смесена вода при вертикален!

PIC00001157-00.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първо впечатление от VELIS 100 - доста бавно стопля водата, дори да не е на ECO режим. Първата вероятна причина е в това, че бойлерът е 1500W (и, между другото, идва заводски с кабел на щепсел, да си го включиш директно в контакта :D ), а втората е в субективното ми възприятие - разглезих се от ЕЛДОМ-а, да ми стопля водата за 45 минути от min до max. VELIS-а го чакам 1 час, докато ми светне индикацията, че е готов за 1 душ - има някакъв светодиод с нарисуван течащ душ и под него надпис "READY", който светва, когато бойлерът постопли малко над 40 градуса. Тепърва ще го пробваме днес, дали можем 2-ма човека и половина да се изкъпем с 1 бойлер, стоплил до 70 градуса. Досега не ни се получаваше ... :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Rammkopf написа:

Първо впечатление от VELIS 100 - доста бавно стопля водата, дори да не е на ECO режим. Първата вероятна причина е в това, че бойлерът е 1500W (и, между другото, идва заводски с кабел на щепсел, да си го включиш директно в контакта :D ), а втората е в субективното ми възприятие - разглезих се от ЕЛДОМ-а, да ми стопля водата за 45 минути от min до max. VELIS-а го чакам 1 час, докато ми светне индикацията, че е готов за 1 душ - има някакъв светодиод с нарисуван течащ душ и под него надпис "READY", който светва, когато бойлерът постопли малко над 40 градуса. Тепърва ще го пробваме днес, дали можем 2-ма човека и половина да се изкъпем с 1 бойлер, стоплил до 70 градуса. Досега не ни се получаваше ... :D

Благодаря! Определено чета, че този тип бойлери бавно нагряват до пълен капацитет, гледах Атлантис - 4 часа и 35 минути, Електролукс - 194 минути, докато Теси май са така най-бързи в този параграф - 2 часа 40 минути.

Засега все още очаквам майстора да потвърди евентуално дали е възможно да го закача над вратата предвид че ще е основен ремонт на банята. Насочил съм се към Теси евентуално поради факта че ги правят в България, а не в Китай - Електролукс, Аристон. За Елдом от едно време не съм ги харесвал.

Стибела го дават 1 час и 40 минути..

Ще се радвам да споделиш колега днес мнение след като го пробвате вкъщи как се държи след душ :)

Благодаря!

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хоризонтален бойлер Tesy BiLight GCH 8044 30 B12 TSR (vimax.bg)

Цитат

С PISTON 4 получавате:

• Ново поколение струйник от TESY, който съществено променя ефективността на хоризонталните електрически бойлери. Струйникът е технологичен компонент, управляващ притока на студена вода във водосъдържателя и нейното смесване с топлата.
  • Вече може да разполагате със същия обем топла вода, както при вертикален модел със струйник PISTON 1 (*Получавате еднакъв брой душове: 4бр. от 80л хоризонтален бойлер TESY с PISTON 4 и от вертикален бойлер 80л TESY с PISTON 1, при дебит на водата 10 л/ мин.)
  • Един душ повече, без увеличаване на консумираната електроенергия. (*Валидно за 80л хоризонтален бойлер TESY с PISTON 4 в сравнение с хоризонтален бойлер TESY с PISTON 1, при дебит на водата 10 л/ мин. Един душ се равнява на 40л вода с t40°C.)
  • Топла вода за цялото семейство – постоянна температура и налягане на водата при снабдяване на няколко точки на потребление. (*Сравнението се прави за дебит на вода 6 л/ мин и 10 л/ мин или при снабдяване на повече от една точка на потребление.)
  • Получавате повече литри топла вода: 146л, в сравнение със 125л от хоризонтален бойлер 80л с PISTON 1. (*Топла вода с температура 40°C.)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

забранено да се монтират електрически уреди над врата

намерете си хубава баня  в която да не си удряте лактите в стените 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

Какво значи намерете си хубава баня?

преди 1 час, Banesc написа:

Т'ва беше най-голямата безсмислица която някога съм чел - чувал.... Хоризонталните бойлери в краката ли са монтирани по тази логика?

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Колега, купил съм Stiebel Eltron и ще го връщам точно защото ще ми захлупи банята..... Той е с габарити квадрат 47 на 49 см дълъг 89см

Тоест при еднакви условия ако имах възможност - място нямаше да го мисля и щях да си оставя Стибела

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, Viiipeer написа:

ще ми захлупи банята

То май ти си захлюпен, а? Все някакви непостижими изисквания...

Но ще ти покажа моя:

https://www.jarcomputers.com/Atlantic-Steatite-Square-75-L_prod_BOILATLANTICSTEATITESQUARE75L8.html

Само дето май го няма вече в продажба. Взех го за 300 лева от Електрон. Понеже е много дебел, е все едно хоризонтален. Търси, може да извадиш късмет, или за 700-800 новите модели

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JKirilov написа:

То май ти си захлюпен, а? Все някакви непостижими изисквания...

Но ще ти покажа моя:

https://www.jarcomputers.com/Atlantic-Steatite-Square-75-L_prod_BOILATLANTICSTEATITESQUARE75L8.html

Само дето май го няма вече в продажба. Взех го за 300 лева от Електрон. Понеже е много дебел, е все едно хоризонтален. Търси, може да извадиш късмет, или за 700-800 новите модели

Раздвоението на личността те пере яко! На "остър" ли се правиш.... тази пръчка Египетска, която ми показваш е с размери ТОЧНО като на СТИБЕЛА Не ме е№@@е  колко е дълъг, а колко е издаден - сиреч 49,5 от стената.... Стибел, ти пи даваш твоята пръчка която е с идентични размери!
К'во ми доказваш с този пост?

Размери (Височина х Диаметър): 706 х 490 х 510 мм - Atlantic

Размери Стибел размер 475/475/893 мм, мощност 2+1 kw, че дори е по-компактен - дължината пак повтарям не ме интересува!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, JKirilov написа:

Пак стана ясно, че не знаеш какво искаш, карай...

Кое не знам и ти четеш ли български - я пак се върни в 1-3 клас и прочети първоначалните изисквания....или пишеш гьотери?

Чукча не читател...Чучка писател!

Ето ти какво писах първоначално!

Ще помоля за мнения.
Благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 54 минути, Viiipeer написа:

Какво значи намерете си хубава баня?

преди 2 часа, Banesc написа:

Т'ва беше най-голямата безсмислица която някога съм чел - чувал.... Хоризонталните бойлери в краката ли са монтирани по тази логика?

когато си разгънеш ръцете да не опираш двете стени е  хубава баня

но прави каквото искаш

ако искаш и на земята го монтирай

малко народ измреха от бойлери 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...