Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Някои игри и програми не работят "правилно" на новия ми компютър

Виж решението Разрешен от Raze,

Препоръчан отговор

Здравейте. Преди около 1 месец си купих нов компютър(лаптоп) - Lenovo Legion 5 със следните параметри:
Процесор: Intel Core i5-12500H, 3.11GHz
RAM: 32GB DDR5
Твърд диск: 1TB SSD
Видео карта: NVIDIA GeForce RTX 3060 (6GB GDDR6)

Операционната система, която използвам в момента е Microsoft Windows 10 Enterprise LTSC x64 версия 1809 (OS Build 17763.4010), на която съм спрял обновленията. 

Проблема ми е, че много игри дори и "не искат" да се стартират. А някои програми работят нормално и изведнъж - изключват се сами без съобщение за грешка.

Имам инсталирани всички дрйвъри. Даже вчера си изтрих драйвърите на видео картата и сложих най-новите драйвъри, и нощо не се промени. Моля, кажете ми какво да направя, за да мога да нямам проблем с подкарването на игрите. Предварително благодаря за отделеното време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Сложи си нормален windows и пробвай пак.

Тази ОС я намирам, че е от 2018, това е 5 годишна ОС, нормално е много от по-нови игри да не ти тръгват.

Защо си усложняваш живота с такива гимнастики? Инсталирай си последната версия на Windows 10/11, обновявай си я редовно и всичко ще работи!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Losh_Chovek написа:

Проблема ми е, че много игри дори и "не искат" да се стартират.

Инсталирани ли са VisualC библиотеките?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Raze написа:

Сложи си нормален windows и пробвай пак.

Тази ОС я намирам, че е от 2018, това е 5 годишна ОС, нормално е много от по-нови игри да не ти тръгват.

И аз така си помислих, че е от ОС, но не бях сигурен. КОгато имам малко повече време ще си инсталирам друг Windows 10.

Намерих инсталационен ISO файл на Windows 10:

Версия: Windows 10

Релийз: 22H2 (Build 19045.2006 - 2022.10)

Издание: Windows 10 Home/Pro/Edu

Архитектура: х64

Въпросите ми са:

1. Ще мога ли с този Windows 10 да подкарам най-новите игри и програми(естествено след като си инсталирам всичко нужно) след като изключа автоматичните обновления?

2. Предполагам, че при инсталацията "дискът" ще ми даде възможност да избера кое издание да инсталирам - Home, Pro или Edu?

Имам намерение да инсталирам Pro. Предполагам, че то ще мие напълно достатъчно за всичките ми нужди.

EDIT:
@нушо - да, лаптопа е мощен, но този Windows 10 го бях инсталирал на няколко мои познати(те не са геймъри) и те нямаха никакви оплаквания. "Ровеха" си спокойно в Интернет.

@Raze - аз сам си инсталирам всичко. Но както казах и по-горе - този Windows 10 ми направи добро впечатление и реших да видя дали и намен ще ми хареса как работи. Като цяло не е зле, но фактът, че не мога да използвам много от игрите и програмите си на него е негов голям минус(за мен).

@цър-вул - да, инсталирах всичко, DirectX, VisualC++ библиотеките и пак малко игри и програми ми работят нормално.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво има да му търсиш, отиваш на сайта на Microsoft, избираш си windows 10/11, теглиш инструмента, с него записваш на USB инсталацията и инсталираш. Аз съм с последната версия на windows 10 x64 и подкарвам абсолютно всяка игра.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Raze написа:

Аз съм с последната версия на windows 10 x64 и подкарвам абсолютно всяка игра.

Без инсталирани допълнително библиотеки?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Raze написа:

Какво има да му търсиш, отиваш на сайта на Microsoft, избираш си windows 10/11, теглиш инструмента, с него записваш на USB инсталацията и инсталираш. Аз съм с последната версия на windows 10 x64 и подкарвам абсолютно всяка игра.

Извинявай ако въпроса ми е тъп, но... Microsoft не спряха ли безплатното изтегляне на Windows 10 ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

инсталирах всичко, DirectX, VisualC++ библиотеките

Сигурен си, че си покрил софтуерните изисквания за съответните игри?

преди 1 минута, Losh_Chovek написа:

Извинявай ако въпроса ми е тъп, но... Microsoft не спряха ли безплатното изтегляне на Windows 10 ?

Никога не са спирали. Спряна е продажбата, но това е друга тема

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, Losh_Chovek написа:

Здравейте. Преди около 1 месец си купих нов компютър(лаптоп) - Lenovo Legion 5 със следните параметри:
Процесор: Intel Core i5-12500H, 3.11GHz
RAM: 32GB DDR5
Твърд диск: 1TB SSD
Видео карта: NVIDIA GeForce RTX 3060 (6GB GDDR6)

Операционната система, която използвам в момента е Microsoft Windows 10 Enterprise LTSC x64 версия 1809 (OS Build 17763.4010), на която съм спрял обновленията. 

Проблема ми е, че много игри дори и "не искат" да се стартират. А някои програми работят нормално и изведнъж - изключват се сами без съобщение за грешка.

Имам инсталирани всички дрйвъри. Даже вчера си изтрих драйвърите на видео картата и сложих най-новите драйвъри, и нощо не се промени. Моля, кажете ми какво да направя, за да мога да нямам проблем с подкарването на игрите. Предварително благодаря за отделеното време.

Тази архиктейтура на процесора е оптимизирана за работа с Windows 11 , така че си я инсталирайте нея ОС и всичко ще бъде в ред !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, цър-вул написа:

Сигурен си, че си покрил софтуерните изисквания за съответните игри?

Никога не са спирали. Спряна е продажбата, но това е друга тема

А ще бъде ли проблем ако след инсталацията на ОС спра автоматичните ъпдейти?

@JohnTRIVOLTA - и аз в началото мислех направо да сисложа Windows 11 Pro x64, но мой познат, който се занимава с програмиране ми каза, че Windows 11 все още не е "завършен". За това се отказах от 11-ката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И за какво ги спираш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, нушо написа:

И за какво ги спираш?

Защото ОС се обновява постоянно, което мен ме дразни. Плюс това повечето обновления за мен са си чисто запълване на HDD/SSD с глупости(лично мое мнение).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@JohnTRIVOLTA - и аз в началото мислех направо да сисложа Windows 11 Pro x64, но мой познат, който се занимава с програмиране ми каза, че Windows 11 все още не е "завършен". За това се отказах от 11-ката.

Дори аз не се изразих правилно - Win 11 е оптимизирана за работа с процесори с хибридни ядра т.е. от 12 серия Интел нагоре включително. Няма такава трактовка "завършен" ! ОС постоянно се надгражда, фиксва чрез регулярни ъпдейти. Щом официално е представена за работа от определен рилийз натам, означава, че е достатъчно стабилна за ползване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Losh_Chovek написа:

чисто запълване на HDD/SSD с глупости

Ти като IT специалист ли ги оцени като глупости или като следващ това масово разпространено мнение, че са ненужни?
Ако бяха ненужни Microsoft нямаше да държи на заплата хиляди софтуерни инженери.

преди 12 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Win 11

Гаранция има хора, искащи да "пуснат" седмица на тази платформа...😎

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Losh_Chovek написа:

.., който се занимава с програмиране ми каза, че ...

Да не се занимава с програмиране на металорежещи машини с ЦПУ ?

преди 22 минути, Losh_Chovek написа:

А ще бъде ли проблем ако след инсталацията на ОС спра автоматичните ъпдейти? ...

Може да ги спираш моментно само докато правиш нещо,  инак е задължително да си е ъпната машината!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Ти като IT специалист ли ги оцени като  или като следващ това масово разпространено мнение, че са ненужни?
Ако бяха ненужни Microsoft нямаше да държи на заплата хиляди софтуерни инженери.

Казвам го като потребител, който по едно време(докато използвах Windows XP) теглех всяко налично обновление, и ме беше страх да не изтегля обновление. Тогава си напълних HDD с обновления(повечето, от които бяха ненужни, и компютъра ми си работеш добре и без тях). От няколко години насам след инсталация на Windows веднага изключвам обновленията, и ги включвам само при нужда. И мога съвсем спокойно да кажа, че Windows 7 Ultimate и Windows 8.1 Pro си работеха чудесно, като ги обновявах много рядко(мое наблюдение).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, цър-вул написа:

Без инсталирани допълнително библиотеки?

Всичко нужно е инсталирано, те повечето неща игрите си ги инсталират сами след инсталацията, освен ако не са лекувани. При тях може да се наложи ръчно инсталиране, но нужните библиотеки обикновено са в папка на инсталацията или там, където е инсталирана играта.

преди 22 минути, Losh_Chovek написа:

Защото ОС се обновява постоянно, което мен ме дразни. Плюс това повечето обновления за мен са си чисто запълване на HDD/SSD с глупости(лично мое мнение).

Много от новите игри искат актуална версия на ОС.

За премахване на остатъците след обновленията се ползва почистващия инструмент на windows.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Казвам го като потребител, който по едно време(докато използвах Windows XP) теглех всяко налично обновление, и ме беше страх да не изтегля обновление. Тогава си напълних HDD с обновления(повечето, от които бяха ненужни, и компютъра ми си работеш добре и без тях). От няколко години насам след инсталация на Windows веднага изключвам обновленията, и ги включвам само при нужда. И мога съвсем спокойно да кажа, че Windows 7 Ultimate и Windows 8.1 Pro си работеха чудесно, като ги обновявах много рядко(мое наблюдение).

Има системно приложение Disk Cleanup - ползвай го, ще изчисти всичко ненужно!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Raze написа:

Всичко нужно е инсталирано, те повечето неща игрите си ги инсталират сами след инсталацията, освен ако не са лекувани. При тях може да се наложи ръчно инсталиране, но нужните библиотеки обикновено са в папка на инсталацията или там, където е инсталирана играта.

Много от новите игри искат актуална версия на ОС.

За премахване на остатъците след обновленията се ползва почистващия инструмент на windows.

"почистващия инструмент на windows" ?! Не съм чувал за него. Може ли малко повече информация за този инструмент?

@JohnTRIVOLTA - как става "номера" с "моментното спиране на обновленията"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Windows+R

пишеш

cleanmgr

Избираш системния диск (C:), който ти дава по подразбиране, след като ти отвори прозореца избираш 'cleanup system files', пак избираш диска, ОК и маркираш какво искаш да почисти, в началото са обновленията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не става ясно кои са игрите, но на 10 нямам игра, която да не работи. Някои по-стари може да искат някои чалъми (я режим на съвместимост), я специфична библиотека (защото освен DX и VC има и OpenAL и Vulkan и прочие). Някои може да искат параметри в шорткътите или да им се дадат elevated права например с команда за nircmd. Но няма такива, които да не работят. Дори ги държа на различен дял от системния и при преинсталация или връщане на Image пак си работят, но като портативки (защото за тях няма да има информацията в регистрите за деинсталация и прочие). Някои може да загубят настройки, сейфове и т.н. но ще си работят като прясно инсталирани. Все пак имало е случаи, когато след преинсталация на Windows някои не са тръгвали и са искали или да се приложат някои трикове в регистрите (особено Red Alert 3 и някои по-ранни версии на Fifa), но с преинсталация на игрите пак си тръгват.

Моя съвет е да не спираш кръпките. Често решават проблеми и със съвместимостта на доста игри. Винаги софтуер, игри и дори драйверите е препоръчително да са обновени (тук ще има несъгласни, но това си е моята гледна точка базирана на моя опит). А ако са купени игрите хептен няма да имат проблеми със стартирането. Особено от платформи като GoG (ако говорим за стари игри), които там биват пачвани за да поддържат и модерни ОС. Има си и модове от ентусиасти, които правят същото. И Disciples 2 си върви при мен и HoMM3 и Chrome (играта на Techland, а не браузъра) и дори DosBox емулурани игри като Dune 2 Legacy, Ur-Quan и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Не става ясно кои са игрите, но на 10 нямам игра, която да не работи. Някои по-стари може да искат някои чалъми (я режим на съвместимост), я специфична библиотека (защото освен DX и VC има и OpenAL и Vulkan и прочие). Някои може да искат параметри в шорткътите или да им се дадат elevated права например с команда за nircmd. Но няма такива, които да не работят. Дори ги държа на различен дял от системния и при преинсталация или връщане на Image пак си работят, но като портативки (защото за тях няма да има информацията в регистрите за деинсталация и прочие). Някои може да загубят настройки, сейфове и т.н. но ще си работят като прясно инсталирани. Все пак имало е случаи, когато след преинсталация на Windows някои не са тръгвали и са искали или да се приложат някои трикове в регистрите (особено Red Alert 3 и някои по-ранни версии на Fifa), но с преинсталация на игрите пак си тръгват.

Моя съвет е да не спираш кръпките. Често решават проблеми и със съвместимостта на доста игри. Винаги софтуер, игри и дори драйверите е препоръчително да са обновени (тук ще има несъгласни, но това си е моята гледна точка базирана на моя опит). А ако са купени игрите хептен няма да имат проблеми със стартирането. Особено от платформи като GoG (ако говорим за стари игри), които там биват пачвани за да поддържат и модерни ОС. Има си и модове от ентусиасти, които правят същото. И Disciples 2 си върви при мен и HoMM3 и Chrome (играта на Techland, а не браузъра) и дори DosBox емулурани игри като Dune 2 Legacy, Ur-Quan и т.н.

От къде и какво точно да изтегля за този "Vulkan" ?

Иначе една от игрите ,ко ито ми прави проблеми е WillRock. След пускането на ЕХЕ-то играта се появява за малко в лентата със задачите на Windows и след около 1 или 2 секунди автоматично се спира. А играта Black Mesa изобщо и не се и опитва да зарежда. Вчера "свалих" Scars Above. Пуснах я и тя зареждаше добре докато не стигна до един бял екран, където можех да "повикам" само конзолат на играта. И в този бял екран нищо др. не можех да правя. До колкото четох в Интернет - стигнал съм до главното меню на играта, но не ми го "показа".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...