Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дъно Asus P5KC не разпознава Drives

Препоръчан отговор

Здравейте!

Доста старо дъно Asus P5KC !
На него има два черни и два червени SАТА конектора. Работят или устройствата вързани на червените или на черните слотове, в зависимост от това къде е вързан SSD диска с операционната система. Т.е дискът с Win + още един драйв. BIOSът е ъпдейтван, намира си всички устройства, но впоследствие в Win10 ги няма (няма ги и в Managera na Windows, ако евентуално не са обозначени с буква от ОС). Предполагам, че проблемът е в настройките на  дъното, защото още в BIOSa се появява предупредително съобщение от нещо наречено JMikron, че не намира драйв. JMikron и да го включвам и изключвам, все тая. Сменявах кабели, дискове, операционна система - работи само устройството вързано на същия цвят диск, където е операционната система ... 

0-02-0a-48a3dfd09fa15e6200eec49599bb39fd76c25ac208b30ef87125d7384ce765fc_a962c29934c2a3c9.jpg

0-02-0a-7697c605c5b27c2e49775ba8d21ad3b806b6bf8bda6d741892e00a98662b7e86_c298f23a566cabc6.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А драйвър за SATA контролерите има ли инсталиран? В диспечера на устройства всички ли се виждат като инсталирани? Покажи картинка на диспечера

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама това дъно много старо бе човек. LGA 775 е от времето на първите Core 2 Duo... 

Щом не излиза в биоса, според мен чипсета не поддържа модерните версии на сата, необходими за ССД-то ти да работи.

Вероятно сата версията на дъното е твърде стара за да поддържа новите контролери... затова не тръгват... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, цър-вул написа:

А драйвър за SATA контролерите има ли инсталиран? В диспечера на устройства всички ли се виждат като инсталирани? Покажи картинка на диспечера

Да, всички се виждат

преди 3 часа, gagodrago написа:

Ама това дъно много старо бе човек. LGA 775 е от времето на първите Core 2 Duo... 

Щом не излиза в биоса, според мен чипсета не поддържа модерните версии на сата, необходими за ССД-то ти да работи.

Вероятно сата версията на дъното е твърде стара за да поддържа новите контролери... затова не тръгват... 

Ползвам го на много далечно място като Storage по-скоро. ССД-то си работи. Може би не го разпознава BIOS-a, и дава съобщение но работи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Докато не се флашне BIOS с модната версия на фърмуера, няма да тръгне.

преди 3 часа, цър-вул написа:

Има моднат BIOS 1203 с отключена опция AHCI тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5K-C/e3155_p5kc.pdf

На страница 84 - как е настроено при вас -

Sata Configuration

и

Configure Sata as

?

В началното меню на биос-а колко диска вижда?

Покажете снимки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, plamen_petrov_80 написа:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5K-C/e3155_p5kc.pdf

На страница 84 - как е настроено при вас -

Sata Configuration

и

Configure Sata as

?

В началното меню на биос-а колко диска вижда?

Покажете снимки.

Точно е като на 82-84а страница. Вижда си 4-те закачени устройства на SATA. Има доста за това дъно в нета и изглежда проблема е в нещото/контролера J-micron

преди 14 часа, цър-вул написа:

Докато не се флашне BIOS с модната версия на фърмуера, няма да тръгне.

Ключът изглежда е в това нещо наречено J-Micron. Ще флашна BIOS-a с версията на Цър-вул и ще пробвам различни комбинации RAID/IDE/AHCI Дъното е старо и се налага доработка. Странно е, че не го е направил производителя.

Ако не, някакви драивери изглежда ще се търсят: 

"1-Това е така, защото IDE портът на mb се управлява чрез контролер на трета страна (моят например е jmicron). той контролира IDE порта и 2-та sSATA порта на гърба. ако свържете нещо към IDE порта на MB, ще получите екран за откриване на устройство с името на устройството. това може да се изключи в BIOS под настройките на устройството (където можете да включвате/изключвате firewire, NIC портове и т.н.). Потърсете „контролер за съхранение“. Просто се уверете, че SATA не се управлява от южния мост..
...
4- Някои софтуери, изпълнявани в Windows или от DOS дискета, не са гарантирани, че разпознават SATA устройства, дори в ситуации с един контролер (за разлика от RAID контролера). Често процесът на BIOS на компютъра за картографиране на SATA устройство ще бъде ключът. Ако BIOS третира SATA устройства като IDE или SCSI устройства, те може да са в състояние да взаимодействат с тях. В противен случай драйверите, които вашата нормална операционна среда използва, а не BIOS, може да предоставят достъп, който определен софтуер няма да може да
дублира. "

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, aztam написа:

Точно е като на 82-84а страница. Вижда си 4-те закачени устройства на SATA. Има доста за това дъно в нета и изглежда проблема е в нещото/контролера J-micron

То от това дето си го написал в пръвия пост въобще нищо не ти се разбира.

Не знам дали някой изобщо е успял да разбере какъв точно ти е проблема.

Какво е това Drives - хард-дискове, ссд-та?!

Нито си обяснил колко общо включваш, нито какъв капацитет са...

Последно искаш да кажеш, че въпросните (каквото и да са) ти излизат в биоса като устройства, но не ги вижда Уиндоуса?

Да не би да са ти форматирани в mbr-формат - такъв win10 май не поддържа, а и mbr има лимит до 2 терабайта общо...

Това ми хрумва от гадаенето на кристалното кълбо...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, gagodrago написа:

То от това дето си го написал в пръвия пост въобще нищо не ти се разбира.

Не знам дали някой изобщо е успял да разбере какъв точно ти е проблема.

Какво е това Drives - хард-дискове, ссд-та?!

Нито си обяснил колко общо включваш, нито какъв капацитет са...

Последно искаш да кажеш, че въпросните (каквото и да са) ти излизат в биоса като устройства, но не ги вижда Уиндоуса?

Да не би да са ти форматирани в mbr-формат - такъв win10 май не поддържа, а и mbr има лимит до 2 терабайта общо...

Това ми хрумва от гадаенето на кристалното кълбо...

Да, въпросните (каквото и да са) устройства, не ги вижда Уиндоуса. Едно от тях е CD/DVD и няма как да е MBR формат. Няма и чинчове отзад, за да иска да е винаги Primary и от това да е проблема.

Мисля, че се разбира. Съветите, бяха добри, а този за смяната на BIOSa със самоделка мисля, че ще реши нещата. Поназнаивам това-онова и не съм описал всичко което за мен е познато и елиминирано, но си давам сметка, че в общия форум трябва да се обсъди. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, aztam написа:

Поиграй си малко с настройките за

Sata Configuration

и

Configure Sata as

J-micron -не трябва да играе роля за тези 4 sata порта - те са към южния мост. J-micron управлява E-sata порта на I/O и 5 тия sata port които е близо до задната планка, естествено и IDE каналите.

Също така пробвай без устройства на IDE-то.

При промяна на опциите горе - OS-а може да спре да зарежда!

Пробвано ли е с друга OS на друг зареждащ диск? Или Linux от USB памет - колкото да се види дали проблема е биос-а или ОS-а.

Ако в биос виждаш всички устройства - какво се случва в управление на хардуера - там къде са дисковете и конторлерите - За ускорение на системата имаше опция да изключиш детекването на хард диск на определен порт - да не е нещо такова?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, JKirilov написа:

А как е работило това дънце от момента на закупуването, та до днес?

Нещо?

Не пипай BIOS, съвсем ще останеш без комп!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, plamen_petrov_80 написа:

Поиграй си малко с настройките за

Sata Configuration

и

Configure Sata as

J-micron -не трябва да играе роля за тези 4 sata порта - те са към южния мост. J-micron управлява E-sata порта на I/O и 5 тия sata port които е близо до задната планка, естествено и IDE каналите.

Също така пробвай без устройства на IDE-то.

При промяна на опциите горе - OS-а може да спре да зарежда!

Пробвано ли е с друга OS на друг зареждащ диск? Или Linux от USB памет - колкото да се види дали проблема е биос-а или ОS-а.

Ако в биос виждаш всички устройства - какво се случва в управление на хардуера - там къде са дисковете и конторлерите - За ускорение на системата имаше опция да изключиш детекването на хард диск на определен порт - да не е нещо такова?

Играх го многократно това с незареждането. Подготвил съм един чист Linux (опитах с Hyren`s boot, но и той не ги намира) . Макар да си мисля, че в дефолт настройките не трябва да има такива странности, ще проиграя всяка една възможност за един от невидимите от ОС драйва.     

току-що, JKirilov написа:

Нещо?

Не пипай BIOS, съвсем ще останеш без комп!

Работил си е повече от десетилетие безпроблемно някъде, но само с едно HDD i CD (което ме подсеща да опитам без SSD а с операционната система на HDD, какво ще стане). То проблема дойде като реших да го ползвам за дребна работа и му наблъсках SSD и още един HDD.  

:) A за BIOSa, Asus са сменили 8 BIOS-a само в годината на производство на дъното и пак не са се справили както се вижда. Та смените са наложителни. C EZ системата за бекъп и инсталиране, смяната е безпроблемна. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, цър-вул написа:

Не стана ясно в BIOS виждат ли се всички дискове? IDE/SATA/USB{флашка)? 

Виждат се и включените през SATA и Removable устройствата. Но зареди ли ОС, винаги остава SSD диска, защото вероятно там вече е намерил OS и едно от другите устройства, без значение какво, включено на същия цвят SATA както SSD. Другите две SATA изчезват и не ги намира ни Manager, ни нищо :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както казах - тест с друга OS.

И все пак може проба без IDE устройства като оптика. Съответно може да си сложиш SATA > AHCI режим и с трите различни опции на по-горната настройка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, aztam написа:

Другите две SATA изчезват и не ги намира ни Manager

В диспечера на устройства:
View> Show hidden devices; View > Devices by connection
Сега разгърни 
>ACPIx64-based PC
>Microsoft ACPI-Compliant System
>PCI Express Root Complex
> ???? SATA AHCI Controller
Отдолу трябва да се виждат SATA дисковете в системата
Покажи снимка на ситуацията така, че да се вижда цялото дърво. Може да се наложи да е на две чсти, поради голяма височина на списъка
Пример

Spoiler

image.thumb.png.05577d79184034b298f7acde56453242.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, цър-вул написа:

В диспечера на устройства:
View> Show hidden devices; View > Devices by connection
Сега разгърни 
>ACPIx64-based PC
>Microsoft ACPI-Compliant System
>PCI Express Root Complex
> ???? SATA AHCI Controller
Отдолу трябва да се виждат SATA дисковете в системата
Покажи снимка на ситуацията така, че да се вижда цялото дърво. Може да се наложи да е на две чсти, поради голяма височина на списъка
Пример

Затвори скритото съдържание

image.thumb.png.05577d79184034b298f7acde56453242.png

Непременно ще пиша, но ще е след няколко  дни! Далевч е компа. Благодаря ти!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, JKirilov написа:

Я изплюй камъчето - това неккъв марков комп ли е? Примерно НР?

Чукчааа

на 13.03.2023 г. в 16:22, aztam написа:

Доста старо дъно Asus P5KC

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, aztam написа:

Виждат се и включените през SATA и Removable устройствата. Но зареди ли ОС, винаги остава SSD диска, защото вероятно там вече е намерил OS и едно от другите устройства, без значение какво, включено на същия цвят SATA както SSD. Другите две SATA изчезват и не ги намира ни Manager, ни нищо :) 

Ако не се лъжа, за такива стари системи ми е остананало нещо в акъла, че контролера в биоса май трябва да е сложен на режим IDE, а не Sata после май се задаваше нещо за мастър/слейв?

Нова ОС като Унидоус 10 дали въобще поддържа такива стари режими/контролери... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, gagodrago написа:

Ако не се лъжа, за такива стари системи ми е остананало нещо в акъла, че контролера в биоса май трябва да е сложен на режим IDE, а не Sata после май се задаваше нещо за мастър/слейв?

Ми сърце не ми дава да го метна. Тежък е двойно повече от сходен и вътре всичко е мед. Върши си работата за сторидж, интернет, отдалечен достъп и т.н. Имам и купища по-стари от него, но такова чудо/проблем не бях ни виждал ни чувал. И съм се запънал, ще го правя, защото в търсачките (верно в 2012) май са решили проблема :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, gagodrago написа:

Да не би да са ти форматирани в mbr-формат - такъв win10 май не поддържа

преди 1 час, gagodrago написа:

Най-добре е вместо да ги пишеш тези "неща" да прочетеш и да пробваш това онова.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...