Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[AI] Искри на Изкуствен Общ Интелект-ИОИ (AGI) в GPT-4

Featured Replies

преди 54 минути, дioiд написа:

Илюзия е, че изкуствения интелект ще ви даде решение. Идеалната му цел за създаване на такъв сорт програми и/или устройства е изследване на естествения интелект на човеците които боравят с компютри и/или "умни" джаджи. 

Кратко: Това което към момента считаме, че е AI в действителност няма нищо общо с интелекта или интелигентността, а начин, способ, за събиране на информация как един естествен интелект ще борави с определен интерфейс. = Крайната цел е: За всеки потребител на програма или устройство да се изгради индивидуален интерфейс, който да е удобен спрямо менталното и/или физиологическо състояние на човек, за да може да извършва смислена дейност която да е полезна за обществото като цяло. 

Ако човек не си размърда задника, не учи, не се образова, не придобие опит и занаят и 1000 малоумни софтуера да му приказват все тая.

• Отговори 111
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Направо пожар ще стане от тези искри.

• Емил Костов
    Емил Костов

Можеш да ми правиш каквито си поискаш колажи. Аз никога няма да се съглася с такива статии. Когато се разбере как мисли и се обучава човешкият мозък, тогава ще има и вероятност да се опита някой да съ

• Петър Ангелов
    Петър Ангелов

Все повече се убеждавам (и това ме депресира), че ИИ е на път да завладее България в близките 5-10 години. Държа да почертая, че под ИИ не разбирам ChatGPT и производните му, а по-скоро силиконовите к

Публикувани изображения

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Ако човек не си размърда ....

мозъка ... моля ... ;) -> Все пак сме в началния стадий на изследване на естествения интелект, а някои знаем, че ако няма с какво да се занимава даден човек, то мисли глупости ... :) 

Ако ползваш ИИ за забавление, то само и единствено в това ще му се състои обучението, щото нали се себе-обучава ... т.е. по-вероятно е ИИ да се научи на мързел, а не ЕИ да се научи да работи с/на устройства с ИИ. :) 

преди 6 часа, дioiд написа:

мозъка ... моля ... ;) -> Все пак сме в началния стадий на изследване на естествения интелект, а някои знаем, че ако няма с какво да се занимава даден човек, то мисли глупости ... :) 

Ако ползваш ИИ за забавление, то само и единствено в това ще му се състои обучението, щото нали се себе-обучава ... т.е. по-вероятно е ИИ да се научи на мързел, а не ЕИ да се научи да работи с/на устройства с ИИ. :) 

Не ми ръси глупости. То е като в религията. Аз вярвам в БОГ и чакам нещо добро да ми се случи. Не, доброто си го правиш ти!

преди 11 часа, Емил Костов написа:

Не ми ръси глупости. То е като в религията. Аз вярвам в БОГ и чакам нещо добро да ми се случи. Не, доброто си го правиш ти!

Бот да ни е на помош викаш??? -> Не съм съгласен, че всичко може да си го направиш ти!!! ... Комшията е по-добър от ИИ. ;) = Особено след като ти струва само и единствено шише ракия или бира, или вино ... :) 

Не си ли разбрал, че ИИ отдавна има. Аз както му викам: Ай Ти да го свършиш вместо мен. И в тоя случай за какво да си мърдаме разни неща от нашето тяло??? 

Кратко: Колкото повече ще се обучи едно ИИ да върши работата, то толкова повече ще го мързи един естествен интелект и тe ти така ще бъди докато ИИ се научи на мързел. = Да, глупост е, но то цялото бъдеще изглежда ще се базира на глупостта или най-древната професия, с тази разлика, че имаме трети пол който не ще увеличава броя на населението на Земята обаче ... :)

Само си представи близкото бъдеще ... определено ще доживеем да го видим: Общество от философи подобни на:

der televisionären

п.п. Ето едно умно ИИ

преди 13 часа, дioiд написа:

Бот да ни е на помош викаш??? -> Не съм съгласен, че всичко може да си го направиш ти!!! ... Комшията е по-добър от ИИ. ;) = Особено след като ти струва само и единствено шише ракия или бира, или вино ... :) 

Не си ли разбрал, че ИИ отдавна има. Аз както му викам: Ай Ти да го свършиш вместо мен. И в тоя случай за какво да си мърдаме разни неща от нашето тяло??? 

Кратко: Колкото повече ще се обучи едно ИИ да върши работата, то толкова повече ще го мързи един естествен интелект и тe ти така ще бъди докато ИИ се научи на мързел. = Да, глупост е, но то цялото бъдеще изглежда ще се базира на глупостта или най-древната професия, с тази разлика, че имаме трети пол който не ще увеличава броя на населението на Земята обаче ... :)

Само си представи близкото бъдеще ... определено ще доживеем да го видим: Общество от философи подобни на:

der televisionären

п.п. Ето едно умно ИИ

ИИ не е имало и никога няма да има. Сега че някой програми се правят да имитират подобно нещо е нещо съвсем друго. Колкото до комшията, след 5-тата ракия може и марсианци да видите.

преди 9 часа, Емил Костов написа:

ИИ не е имало и никога няма да има.

Поне четири на мен са ми известни, но едната фирма ги е изключила след като самите програмисти не могли да схванат как си комуникират два от тях. 

Кратко: Няма как един ИИ да се себе обучава, а ония програми които имитират ИИ са с цел ЕИ да ги обучи. ;) А както спомена Лейбъл, то спорен е въпроса дали има ЕИ ... :) 

п.п. Марс и всякакъв живот на въпросната планета е в компетенцията на Мъск, т.е. едва ли обича ракията и добре, че не ми е комшия ... :) 

преди 12 часа, дioiд написа:

Поне четири на мен са ми известни, но едната фирма ги е изключила след като самите програмисти не могли да схванат как си комуникират два от тях. 

Кратко: Няма как един ИИ да се себе обучава, а ония програми които имитират ИИ са с цел ЕИ да ги обучи. ;) А както спомена Лейбъл, то спорен е въпроса дали има ЕИ ... :) 

п.п. Марс и всякакъв живот на въпросната планета е в компетенцията на Мъск, т.е. едва ли обича ракията и добре, че не ми е комшия ... :) 

Поне 2 ракии не са хванали! Това е ясно!

преди 13 часа, Емил Костов написа:

Това е ясно!

Може ли изкуственият интелект да създаде бира? Отговорът е да! - Webcafe.bg

Цитат

Нека припомним, че има убедителни доказателства за това, че злоупотребата с алкохол предизвиква промени в структурата на мозъка, в т.ч. сериозно намаляване на сивото и бялото вещество.

Как алкохолът влияе за стареенето на мозъка? | Zdrave.to

= Как един ЕИ със стареенето става ИИ :) т.е. за да има комуникация между ЕИ и ИИ си требе преводач!!! :) = Тези които не злоупотребяват с алкохола, но не го и анатемосват. ;) 

преди 1 час, MZ/X написа:

.......

Този бот не знае колко е часа!

снимка

Изпокарахме се и не може да ми каже точен час, не знаел, то не бяха облаци на които е качен после се прехвърлихме на компютърната мрежа на компанията OpenAI след това обиколихме различни часови зони. Така и не разбрах колко е часа, взе да ми показва какво вижда на сървъра, ужас!

П.П. Долу в десния ъгъл на снимката се вижда колко е часа!

• Автор

@Звяра!!!

На неправилно формулиран въпрос ще получиш неправилен отговор.
Но ако притежаваше малко от способностите на Шерлок Холмс или инспектор Дю-Дю, щеше вече да си разбрал де се намира деплойната МУ инстанция, която ти отговаря.
Чат-ГиПиТи-ту си издаде локацията без да иска косвено чрез сметките си. :D

Spoiler

Индия

преди 4 часа, дioiд написа:

Може ли изкуственият интелект да създаде бира? Отговорът е да! - Webcafe.bg

Как алкохолът влияе за стареенето на мозъка? | Zdrave.to

= Как един ЕИ със стареенето става ИИ :) т.е. за да има комуникация между ЕИ и ИИ си требе преводач!!! :) = Тези които не злоупотребяват с алкохола, но не го и анатемосват. ;) 

Може да създаде бира ама друг път! Това, че една програма ти е показала една рецепта, която е написана от хора не означава, че тя прави бирата. ЧОВЕК трябва да пипне и да направи абсолютно всичко.

Това е като в Библията. Ти си вярвай в БОГ, но той няма да ти реши проблемите или задачите.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 44 минути, MZ/X написа:

@Звяра!!!

На неправилно формулиран въпрос ще получиш неправилен отговор.
Но ако притежаваше малко от способностите на Шерлок Холмс или инспектор Дю-Дю, щеше вече да си разбрал де се намира деплойната МУ инстанция, която ти отговаря.
Чат-ГиПиТи-ту си издаде локацията без да иска косвено чрез сметките си. :D

Покажи скритото съдържание

Индия

Това което казваш означава ли, че сега трябва да се уча "Кака правилно да задавам въпроси" на една тъпа програма?

Нали тя е ИИ, и би трябвало да ни разбира?

Аз го питам елементарни неща като "Колко е часа" и той не може да ми отговори?

Това ли е ИИ?

• Автор
преди 16 минути, Звяра!!! написа:

Това което казваш означава ли, че сега трябва да се уча "Кака правилно да задавам въпроси" на една тъпа програма?

Аз го питам елементарни неща като "Колко е часа" и той не може да ми отговори?

Това ли е ИИ?

Дам, ще трябва да се научим да задаваме правилно въпроси към ИИ, или поне в началото.
Досега хората ги задавахме аксиoматично между нас си, без да размишляваме върху значение на думи, концепции и контексти.
Аз лично, колкото повече задавам въпроси към тоя ChatGPT, толкова повече се замислям за формулирането на въпросите си.
Защото казват, че във въпроса се съдържа 70% от отговора.
За да не изпадам в положението на местен туземец, който задава неадекватен въпрос на извънземен като:
"А вашият свят на колко слона се крепи?" 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

ЧОВЕК трябва да пипне и да направи абсолютно всичко.

Не!!! Първо трябва да помисли. ;) ИИ не може да мисли!!! -> То само изпълнява!!! 

Друг е въпроса, че много ЕИ по-предпочитат да не мислят, а да ползват нещо от ДИ. ;) Ами сега ... :) 

п.п. За един "гризната ябълка е върхът", а за други да "гризнеш лютата чушка" ... :) 

= ЧЕ варим ли с теб ракия???!!! :) = Писнало ми е да я пека ... :) ил пекъ тъкофам ... :) 

преди 3 часа, Звяра!!! написа:

До колко обаче сме ЕИ??? ;) = ИИ се нагажда!!! ;) Или ЕИ да се нагажда към ту ИИ>>>???

п.п. Ти въобще знаеш ли какво е да си див???  = По мое мнение си питомец, т.е. чакаш да бъдеш опитомен ... 

преди 4 часа, MZ/X написа:

Дам, ще трябва да се научим да задаваме правилно въпроси към ИИ, или поне в началото.

Значи само хора с естествен интелект ще могат правилно да комуникират с изкуствения такъв.

• Автор
преди 43 минути, vpvelev написа:

Значи само хора с естествен интелект ще могат правилно да комуникират с изкуствения такъв.

Не си ме разбрал явно, а може би и аз не съм бил достатъчни подробен, че съм визирал ASI, a не AGI.
Хората ще бъдем съучастници в създаването на AGI и ще бъдем такива само в началото.
Но няма да ефиктивно, ще е огромна загуба от потенциален дебит на информация и грандиозен лаг в скоростта на комуникацията според разбиранията на ИИ, даже и с един AGI да комуникират милиони хора. Но си представи десетки обособени AGI, които имат тoзи капацитет за обмен на информация да комуникират с "нормални" помежду си скорости в ... GAIN ?! Тогава развитието на ASI ще е не експонециално, а права вертикална линия.

преди 6 минути, MZ/X написа:

Не си ме разбрал явно, а може би и аз не съм бил достатъчни подробен, че съм визирал ASI, a не AGI.
Хората ще бъдем съучастници в създаването на AGI и ще бъдем такива само в началото.
Но няма да ефиктивно, ще е огромна загуба от потенциален дебит на информация и грандиозен лаг в скоростта на комуникацията според разбиранията на ИИ, даже и с един AGI да комуникират милиони хора. Но си представи десетки обособени AGI, които имат тoзи капацитет за обмен на информация да комуникират с "нормални" помежду си скорости в ... GAIN ?! Тогава развитието на ASI ще е не експонециално, а права вертикална линия.

Притеснява ме само източникът (базата данни) от която ИИ черпи информация. Сега сме на етап да търси от нета и да си създава собствена такава. Въпросът е че който може да "бърка" в тая база данни, то ще направлява "мислите и разсъжденията" на ИИ.

преди 51 минути, vpvelev написа:

да боравят с него: Някъде е написано: Ако и прост човек може да работи с него, то само и единствено прост човек ще го ползва! ;) 

п.п. Някакъв закон на кибернетиката бе, но ... склероза и прощавай са интерпретацията ... :) 

• Автор
преди 10 минути, vpvelev написа:

Притеснява ме само източникът (базата данни) от която ИИ черпи информация. Сега сме на етап да търси от нета и да си създава собствена такава. Въпросът е че който може да "бърка" в тая база данни, то ще направлява "мислите и разсъжденията" на ИИ.

Ако си имал време да прегледаш по-горния клип за GPT-5, ще си вече разбрал, че сегашният ChatGPT (един все още още по същество неодялкан AGI) разполага само с 1/10 от публично-достъпната информация. Предстои наливане на други обеми от публично-достъпна информация, както и начало на наливане на propriety информация от всякакъв тип в наука и технологии.

преди 1 час, MZ/X написа:

Предстои наливане на други обеми

Това е. Наливането е лошо. Трябва да се обучава.

Вярно е че и на нас ни наливат в началото, ама после по метода проба-грешка или "опарването" си правим базата данни по-близка до реалността.

Освен това поне засега не могат много да бъркат из нея и да я променят. Единствено ако си влюбен и нямаш връзка с действителността. Ама това Природата го прави за продължаването на рода.

Та ако наистина се иска независим и умен ИИ трябва да се направи така, че никой освен ИИ да няма достъп до базата му с данни. Може би нещо от рода на блокчейн тегнологията. Ако някой се опита да променя нещо отвън да е невъзможно. Веригата да е наредена и ако някой се опита да сложи нещо в нея на по-заден етап да няма тая възможност.

С всички произтичащи от това позитиви и негативи разбира се. Тогава вече ще стане опасно за човечеството.

• Автор
преди 17 минути, vpvelev написа:

Това е. Наливането е лошо. Трябва да се обучава.

Просто, ако имаш време и желание изгледай следващото видео за GPT, за да се възхитиш и/или ужасиш за нивото на сегашното му бурно развитие:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.