Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[AI] Искри на Изкуствен Общ Интелект-ИОИ (AGI) в GPT-4

MZ/X

Препоръчан отговор

"Преди по-малко от 24 часа беше издаден документ (22.03.2023, https://arxiv.org/abs/2303.12712 ), който ще отекне по целия свят. Прочетох всичките му 154 страници наведнъж. 
Документът предполага, че GPT 4 има 'искри на изкуствен общ интелект' - AGI. Това не е просто истерия, минавам през 15 примера, в които подробно описвам на какво точно е способен неограниченият GPT 4.
Този документ може да промени мислите ви за състоянието на AGI."

"Изследователите признават, че не знаят какво се случва.
Те знаят на какво ИИ е способен(към момента), но не знаят ЗАЩО ..."

Припомня ми един sci-fi разказ:
Учени натрупали всякакви предмети и играчки в една стая и затворили маймуна да изследват какво ще прави с тях.
По някое време надникнали през ключалката на вратата да видят какво прави маймуната.
И видели едно око, което гледало тях какво правят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Видял си, направих ти колаж в другата тема зa твоята резервираност и отричане.

Развитието на AI ще е с експоненциална скорост.
Да не говорим, че като ANI и сега това, което на човек му отнема 50 години, за GPT-4 e 5 секунди.
Вече най-важният въпрос е не дали има AGI, a кога ще се появи ASI.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, MZ/X написа:

Видял си, направих ти колаж в другата тема зa твоята резервираност и отричане.

Да не говорим, че като ANI и сега това, което на човек му отнема 50 години, за GPT-4 e 5 секунди.
Вече най-важният въпрос е не дали има AGI, a кога ще се появи ASI.

Можеш да ми правиш каквито си поискаш колажи. Аз никога няма да се съглася с такива статии. Когато се разбере как мисли и се обучава човешкият мозък, тогава ще има и вероятност да се опита някой да създаде ИИ. В момента всичко е една имитация и нищо повече. Колкото Илон Мъск колонизира Марс, толкоз и ИИ ще ни управлява. 

Само да спра интернет за 1 седмица или да спра тока за няколко дена и всичко ще изтрезнее на секундата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Само да спра интернет за 1 седмица или да спра тока за няколко дена и всичко ще изтрезнее на секундата.

И що си мислиш, че това няма да се мултиплицира на клиентски машини и винаги, когато се появи ток/нет няма да продължи колонизирането. Както GPT-4 е предложило преди седмица на един от събеседниците си. Вчера пита, а утре дали ще пита за клонирането си?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, цър-вул написа:

И що си мислиш, че това няма да се мултиплицира на клиентски машини и винаги, когато се появи ток/нет няма да продължи колонизирането. Както GPT-4 е предложило преди седмица на един от събеседниците си. Вчера пита, а утре дали ще пита за клонирането си?

Не знам какво колонизиране ще продължи, но поне ме забавлявате от сърце! И ако лампата ти в къщи почне да ти прави циркове убивай я докато още не е решила да се колонизира.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Все повече се убеждавам (и това ме депресира), че ИИ е на път да завладее България в близките 5-10 години. Държа да почертая, че под ИИ не разбирам ChatGPT и производните му, а по-скоро силиконовите кифлуенсърки, които едно не приличат на хора (от доста време това сякаш е тренда -  да се обезобразяват до безобразие с различни пластични Манпулаций (поредния неизвестен римски император)), едно и че от тях блика мозък и гениални изказвания. А са навсякъде и сякаш все повече се увеличават. Мисля да ходя да питам ChatGPT дали има някакъв препарат против такива, да взема да напръскам...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, lebel написа:

Изкуствен интелект минус естествен такъв = древното китайско проклятие "Дано живееш в интересни времена".

Той набира теми за раздела който иска! :)

Само аз не мога да правя теми за раздела който аз искам. :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Звяра!!! написа:

Той набира теми за раздела който иска! :)

Само аз не мога да правя теми за раздела който аз искам. :(

Докато набере 10, мое го омаат за флууд. А мен за спам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 24.03.2023 г. в 18:21, Петър Ангелов написа:

Все повече се убеждавам (и това ме депресира), че ИИ е на път да завладее България в близките 5-10 години. Държа да почертая, че под ИИ не разбирам ChatGPT и производните му, а по-скоро силиконовите кифлуенсърки, които едно не приличат на хора (от доста време това сякаш е тренда -  да се обезобразяват до безобразие с различни пластични Манпулаций (поредния неизвестен римски император)), едно и че от тях блика мозък и гениални изказвания. А са навсякъде и сякаш все повече се увеличават. Мисля да ходя да питам ChatGPT дали има някакъв препарат против такива, да взема да напръскам...

Някъде 12 часабяхтрезвенисеопитвахдаразбекаквосиказал - не можах - трябва ми повече пауар, за калдейта...

Зазслужавате си депрейса  идва тупаника поне - мама ви и ви уроди

Знйшликакщеизлекувамот всичкиболести

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 24.03.2023 г. в 11:54, MZ/X написа:

Изкуственият интелект е много стaра област на изследвания, 
която е имала различни модни течения през 1940-1950-1960-1970-1980 и т.н. десетилетия.
След десетилетие на бурен интерес е идвало десетилетие на застой.
Сега сме в поредния период, когато на мода са невронните мрежи.
Но през 1980-те години минаха модите на логическо програмиране, експертни системи,
а през 1970-те години са развивани например еволюционни алгоритми,
като невронните мрежи са били напълно изоставени.
Едни от първите ефективно обучаващи се невронни мрежи са от типа перцептрон на Розенблат от 1950-те години,
но те са били изоставени поради силно ограничените си възможности.

Сегашните невронни мрежи имат усложнена архитектура на много нива, адаптирана в процеса на дълбоко обучение (Deep Learning).

Използваните езикови  модели  най-често са основани на концепцията "влагане в пространство със семантична метрика" (Vector Semantics and Embeddings).
Най-общо казано това позволява на системата с изкуствен интелект да открива сама
(чрез автоматично обучение) смисъла на думите  когато има на разположение само голям корпус от текстове на произволен език.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

До колко новите програми с изкуствен интелект могат да се справят със следната проблематика:

Какво да правят, ако не им е поставена задача?! Как ще може в тоя случай да се доизучава, ако няма достъп до мрежата?! 

Оставете това, че няма да може да мисли, ако няма ел. захранване и в последствие се рестартира ... 

Принципно интелект ( естествен или изкуствен) е необходим при задание. Няма ли задание, то има само и единствено разход на енергия. 

Отделно това се знае, че всяко ел. устройство като страничен ефект довежда до повишаване на температурата около него, т.е. безсмислено е да има изкуствен интелект който да мисли вместо човек, защото резултата от ИИ дейността ще доведе до нов вид глобално затопляне на Земята. 

Виц: Какво прави изкуствен интелект като няма работа (зададена задача)?! - кибичи в "калдата" ...   :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво да правят, ако не им е поставена задача?! - седи и чака. 

Как ще може в тоя случай да се доизучава, ако няма достъп до мрежата?!  - не може дори и да има достъп до мрежата, защото тя не знае как да се обучава. Човек не може да напише подобен алгоритъм, защото не знае как работи човешкият мозък.

Да може да се направи софтуер, който да наподобява, че мисли но дотам.

ПС: Хайде да си припомним какво стана с "ИИ" сложен в автомобил, който блъсна човек на пътя, защото не го е разпознал ( сканирал ) като такъв.

Коментарът ми не е лично към теб, просто пиша под твоя пост.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, Емил Костов написа:

Човек не може да напише подобен алгоритъм, защото не знае как работи човешкият мозък.

Е, нали в момента се разработва AI за направа на алгоритми??? = Това е основната цел на един ИИ, т.е. да замени човешкия мозък, който е несъвършен ... 

Не ми е известно за какво се убеждават човеците, че ИИ е опасен за човек.  

Отделно, че Бивш служител на Google обвинява компанията, че е обучила изкуствения си интелект Bard с данни от ChatGPT | IT.dir.bg

т.е.  докато не се създадат различни ИИ, то няма как едно ИИ да се себе-обучава!!! 

Самото понятие "интелект" има различни значения сред философите, а от гледна точка на психологията е разделен на три вида. 

В едно си прав: До момента не е определен какво е това нещо "естествен интелект"?! Дали, ако му се зададе като задание на един ИИ какво е интелект ще даде решение (полезно нещо) на човек??? 

Определено явно първото нещо което трябва да опознае един ИИ е какво е това нещо "полза"??? Полза за кой и по-важно е да разбере един ИИ какво му е нужно на него самото. 

п.п. Дали един изкуствен интелект ходи до нужника сутрин??? :) За да се провикне от там "Еврика"?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, dioib написа:

Е, нали в момента се разработва AI за направа на алгоритми??? = Това е основната цел на един ИИ, т.е. да замени човешкия мозък, който е несъвършен ... 

Не ми е известно за какво се убеждават човеците, че ИИ е опасен за човек.  

Отделно, че Бивш служител на Google обвинява компанията, че е обучила изкуствения си интелект Bard с данни от ChatGPT | IT.dir.bg

т.е.  докато не се създадат различни ИИ, то няма как едно ИИ да се себе-обучава!!! 

Самото понятие "интелект" има различни значения сред философите, а от гледна точка на психологията е разделен на три вида. 

В едно си прав: До момента не е определен какво е това нещо "естествен интелект"?! Дали, ако му се зададе като задание на един ИИ какво е интелект ще даде решение (полезно нещо) на човек??? 

Определено явно първото нещо което трябва да опознае един ИИ е какво е това нещо "полза"??? Полза за кой и по-важно е да разбере един ИИ какво му е нужно на него самото. 

п.п. Дали един изкуствен интелект ходи до нужника сутрин??? :) За да се провикне от там "Еврика"?! 

Кои алгоритми и алгоритми за какво?! Колкото дали ИИ е опасен опитай се да работиш с техника, която уж е направена да мисли, но си вземи няколко валидола преди това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Организацията "Център за изкуствен интелект и дигитали политики" (CAIDP) е подала жалба в американската Федерална комисия по търговия (FTC) срещу нашумелия умен алгоритъм GPT-4 на компанията OpenAI. CAIDP твърди, че GPT-4 е опасен и трябва да бъде спрян, съобщава Ars technica.

CAIDP смята, че OpenAI е пуснала "продукт за крайни потребители, който има пристрастия, заблуждава и е риск за личното пространство и обществената сигурност". Организацията твърди, че отговорите на GPT-4 не могат да бъдат доказани или повторени, не е правен и независим одит преди пускането му.

Според CAIDP е нужно да се направи независм анализ на комерсиалните AI продукти, които се предлагат в САЩ. Организацията иска от FTC да започне проверка на OpenAI и следващите версии на алгоритъма, както и да изготви правила и защити за потребителите и бизнеса.

https://www.vesti.bg/tehnologii/caidp-gpt-4-e-opasen-i-triabva-da-byde-sprian-6164744

Италия е първата в света блокирала ChatGPT заради изтичане на данни

Италианският орган за защита на данните e първият в света, който поиска от OpenAI да блокира чатбота ChatGPT в Италия до второ нареждане - „докато не отговари на разпоредбите за защита на данните“. Според органа OpenAI и неговият основен продукт нарушават европейския регламент за защита на личните данни, пише WELT.

Мярката е заради изтекли данни от ChatGPT на 20 март. 

Изтекли са потребителски разговори и информация за плащане от абонати на услугата. Проблемът обаче е по-дълбок............

https://www.vesti.bg/tehnologii/italiia-blokira-chatgpt-zaradi-iztekla-informaciia-na-potrebiteli-6164799

Мъск иска спиране на опитите с изкуствен интелект

Милиардерът Илон Мъск и редица експерти призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект, за да се осигури време за проверка на безопасността на новата технология, предаде БГНЕС.

Отвореното писмо, подписано до момента от над 1000 души, сред които Мъск и съоснователят на "Епъл" Стив Возняк, беше предизвикано от пускането на ChatGPT-4 от подкрепяната от "Майкрософт"компания "Оупън Ей Ай"...........

https://www.vesti.bg/tehnologii/mysk-iska-spirane-na-opitite-s-izkustven-intelekt-6164651

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Звяра!!! написа:

Организацията "Център за изкуствен интелект и дигитали политики" (CAIDP) е подала жалба в американската Федерална комисия по търговия (FTC) срещу нашумелия умен алгоритъм GPT-4 на компанията OpenAI. CAIDP твърди, че GPT-4 е опасен и трябва да бъде спрян, съобщава Ars technica.

CAIDP смята, че OpenAI е пуснала "продукт за крайни потребители, който има пристрастия, заблуждава и е риск за личното пространство и обществената сигурност". Организацията твърди, че отговорите на GPT-4 не могат да бъдат доказани или повторени, не е правен и независим одит преди пускането му.

Според CAIDP е нужно да се направи независм анализ на комерсиалните AI продукти, които се предлагат в САЩ. Организацията иска от FTC да започне проверка на OpenAI и следващите версии на алгоритъма, както и да изготви правила и защити за потребителите и бизнеса.

https://www.vesti.bg/tehnologii/caidp-gpt-4-e-opasen-i-triabva-da-byde-sprian-6164744

Италия е първата в света блокирала ChatGPT заради изтичане на данни

Италианският орган за защита на данните e първият в света, който поиска от OpenAI да блокира чатбота ChatGPT в Италия до второ нареждане - „докато не отговари на разпоредбите за защита на данните“. Според органа OpenAI и неговият основен продукт нарушават европейския регламент за защита на личните данни, пише WELT.

Мярката е заради изтекли данни от ChatGPT на 20 март. 

Изтекли са потребителски разговори и информация за плащане от абонати на услугата. Проблемът обаче е по-дълбок............

https://www.vesti.bg/tehnologii/italiia-blokira-chatgpt-zaradi-iztekla-informaciia-na-potrebiteli-6164799

Мъск иска спиране на опитите с изкуствен интелект

Милиардерът Илон Мъск и редица експерти призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект, за да се осигури време за проверка на безопасността на новата технология, предаде БГНЕС.

Отвореното писмо, подписано до момента от над 1000 души, сред които Мъск и съоснователят на "Епъл" Стив Возняк, беше предизвикано от пускането на ChatGPT-4 от подкрепяната от "Майкрософт"компания "Оупън Ей Ай"...........

https://www.vesti.bg/tehnologii/mysk-iska-spirane-na-opitite-s-izkustven-intelekt-6164651

Моля те спри да четеш или да постваш драсканици на жълти издания. Той Мъск вече трябваше да е построил колония на Марс. Всичко е просто един цирк за хората, които са обсебени от интернет. А те са ужасно много.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Емил Костов написа:

Кои алгоритми и алгоритми за какво?! Колкото дали ИИ е опасен опитай се да работиш с техника, която уж е направена да мисли, но си вземи няколко валидола преди това.

И мен често ме ядасват тъпите "умни устройства".

Най-прост пример е "умния" монитор, не се изключва, като му натисна off ами "мисли" нещо и трябва ощи един два пъти да го изключвам. Какво има да мисли! Рутера до него кажа ли му off веднага се изключва ако ще и от контакта да го изключа, не се оплаква, а е къде по-сложно устройство.

Но това е най-прост пример. В работата работя с нови, "умни" устройства, с малко по-стари полуумни и със стари "глупави". С всичките правя едно и също с еднакво качество, но познай кои от тях ми дават най-голяма свобода да направя каквото искам или каквото и да е? Най-старите тези на ръчно управление. Разбира се, трябва сам да мисля да не направя поразия и да нося пълна отговорност за грешки. И се справям и ми е най-кеф да работя на старите "глупави" устройства, защото ми дават оперативна свобода, а не ме ограничават като някой тъпак.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, Емил Костов написа:

От зад на пред ... взимам си чаша бира, т.е. докато чакам да го измисли, че все му поставям задания които му отнемат повече време ... :) Мислиш ли, че бирата е опасност за моето здраве?! 

Иначе, то за известните алгоритми, то, вече е написан доволно програмен код. Говорим за алгоритми свързани с това: Кои алгоритми да се ползват за разрешаване на дадена проблематика!? = Кога да се ползва механика, кога електричество, а кога естествения процес и прочие.

Добре знаеш, че в повечето случаи за разрешаване на конкретна проблематика трябва да се съберат емпирични данни, на база на които да се направи модел. ;) Това означава, че докато един изкуствен модел не му се зададе да създаде свое подобие, то той ще си остане само и единствено програма на определен човек, който е ангажиран от друг човек или група хора за определена користна цел. 

В тоя случай един изкуствен интелект ще представлява заплака до колкото въпросния човек или група хора са опасни, т.е. единствената опасност за човек си остава друг човек или други хора, а не изкуствения интелект. 

Има и друго: Ако нещо е направено да се ползва и от глупак, то само и единствено глупак ще го ползва!!! = Нормално е глупаците да се страхуват от ИИ, защото иначе не ще могат да правят глупостите си ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 54 минути, rado_svet написа:

В работата работя с нови, "умни" устройства, с малко по-стари полуумни и със стари "глупави". С всичките правя едно и също с еднакво качество, но познай кои от тях ми дават най-голяма свобода да направя каквото искам или каквото и да е? Най-старите тези на ръчно управление. Разбира се, трябва сам да мисля да не направя поразия и да нося пълна отговорност за грешки. И се справям и ми е най-кеф да работя на старите "глупави" устройства, защото ми дават оперативна свобода, а не ме ограничават като някой тъпак.

Пресен и елементарен пример.

Тези машини използват вода за охлаждане и съответно имат защита и се изключват при липса или ниско налягане на водата. Тези дни налягането в работата играе и машините изключват. На моята стара "глупава" машина просто бръкнах вътре и дадох на късо релето, на по-новата полуумна шунтирах с паралелно съпротивление един терморезистивен датчик за температура и си бачкам като реално защитата съм вече аз и постоянно попипвам тук и там да следя за прегряване.

А тези на най-умните машини седят и блеят, защото нямало вода и работата им изостава. Всичко при тях е капсуловано може да пипа само оторизиран сервиз.

Е кой излиза глупак накрая? "Умните устройства" и техните оператори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, dioib написа:

От зад на пред ... взимам си чаша бира, т.е. докато чакам да го измисли, че все му поставям задания които му отнемат повече време ... :) Мислиш ли, че бирата е опасност за моето здраве?! 

Иначе, то за известните алгоритми, то, вече е написан доволно програмен код. Говорим за алгоритми свързани с това: Кои алгоритми да се ползват за разрешаване на дадена проблематика!? = Кога да се ползва механика, кога електричество, а кога естествения процес и прочие.

Добре знаеш, че в повечето случаи за разрешаване на конкретна проблематика трябва да се съберат емпирични данни, на база на които да се направи модел. ;) Това означава, че докато един изкуствен модел не му се зададе да създаде свое подобие, то той ще си остане само и единствено програма на определен човек, който е ангажиран от друг човек или група хора за определена користна цел. 

В тоя случай един изкуствен интелект ще представлява заплака до колкото въпросния човек или група хора са опасни, т.е. единствената опасност за човек си остава друг човек или други хора, а не изкуствения интелект. 

Има и друго: Ако нещо е направено да се ползва и от глупак, то само и единствено глупак ще го ползва!!! = Нормално е глупаците да се страхуват от ИИ, защото иначе не ще могат да правят глупостите си ... :) 

Алгоритъм не може да решава проблем. Ако си се занимавал с програмиране щеше да знаеш това. Просто се пишат едни фантастики и това е.

Аз не съм глупак и не се страхувам от ИИ, защото такова нещо няма и няма да има докато не се разбере как работи човешкият мозък.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То и не му трябва, да работи като човешки мозък. Достатъчно е, да е обучен да прави зулуми. И не защото има нужда, а защото може : да обере банка, да хакне сървър, телефон... Според мен - това му е предназначението. Утре от някоя агенция, да се похвалят че хванали еди кой си, с помощта на еди какво си. И пак две - три години, страх... От поредното, застрашаващо цивилизацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Brand написа:

То и не му трябва, да работи като човешки мозък. Достатъчно е, да е обучен да прави зулуми. И не защото има нужда, а защото може : да обере банка, да хакне сървър, телефон... Според мен - това му е предназначението. Утре от някоя агенция, да се похвалят че хванали еди кой си, с помощта на еди какво си. И пак две - три години, страх... От поредното, застрашаващо цивилизацията.

И това не могат да го обучат! Да, може да следва дадени стъпки, но никога не може да реагира като човек и да действа в постоянно променяща се ситуация. А когато пък се случи логически конфликт = Game Over Man.

Поне 5 самолетни катастрофи са станали заради ИИ. Който иска може да прегледа поредицата - Мигове преди катастрофата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...