Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[AI] Искри на Изкуствен Общ Интелект-ИОИ (AGI) в GPT-4

MZ/X

Препоръчан отговор

преди 1 час, Емил Костов написа:

И това не могат да го обучат! Да, може да следва дадени стъпки, но никога не може да реагира като човек и да действа в постоянно променяща се ситуация. А когато пък се случи логически конфликт = Game Over Man.

Поне 5 самолетни катастрофи са станали заради ИИ. Който иска може да прегледа поредицата - Мигове преди катастрофата.

Достатъчно е, някой тип - Грухи, който чете само по форумите и няма никакви познания...

- Ще ми направиш ли, файъруол?

- Ще ти направя.

Да не продължавам. И ще го прави с кеф - че има задача. Като кучетата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Алгоритъм не може да решава проблем. Ако си се занимавал с програмиране щеше да знаеш това.

Добре знам, че си хардуерист, т.е. не си се занимавал с автоматизиране на даден процес. Именно тогава чрез алгоритми (навремето нямаше компютри) в определени контролери въпросните (под формата на символични превключватели и контактори) решаваха конкретен проблем за това дали даден двигател и прочие да се включва и прочие и т.н., за да може поточната линия да не "спира" произволно. 

Сети се сам, че ИИ може да помогне при производството, а не при обработката на информация, която в повече случаи може да е истинска, но може и да е лъжовна. ;) 

Принципно ИИ са заплаха за хората занимаващи се с политика. -> В един момент болшинството които се занимават с политика ще отидат на трудовата борса или по-точно ще останат без работа ... :) 

До колкото следя развитието на ИИ, то определено по-добре се справя с политически неща отколкото човеците. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Добре знам, че си хардуерист, т.е. не си се занимавал с автоматизиране на даден процес. Именно тогава чрез алгоритми (навремето нямаше компютри) в определени контролери въпросните (под формата на символични превключватели и контактори) решаваха конкретен проблем за това дали даден двигател и прочие да се включва и прочие и т.н., за да може поточната линия да не "спира" произволно. 

Сети се сам, че ИИ може да помогне при производството, а не при обработката на информация, която в повече случаи може да е истинска, но може и да е лъжовна. ;) 

Принципно ИИ са заплаха за хората занимаващи се с политика. -> В един момент болшинството които се занимават с политика ще отидат на трудовата борса или по-точно ще останат без работа ... :) 

До колкото следя развитието на ИИ, то определено по-добре се справя с политически неща отколкото човеците. :) 

Не може и няма да може. И не съм хардуерист. Пак си в грешка както винаги.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ключовата важната дума е "автоматизиране".

Интелекта не е автомат, даже у животните.

Автомат не е интелект.

Емил май за това говори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Емил Костов написа:

То и аз не съм софтуерист. :) По-ме-бива в направата на алгоритми. :) Някои на това му вика технолог. ;) Въпреки, че съм конструктор по образование. 

Иначе, не че няма да може, а няма да му позволят. ;) 

п.п. Основният проблем към момента е кой да въвежда БД. 

преди 9 минути, rado_svet написа:

Интелекта не е автомат, даже у животните.

По-горе съм споменал, че дори философите спорят какво е това интелект, пък психолозите са го разделили вече даже, т.е. алгоритъма кой да е био-робот, а кой да дава идеята е вечен проблем на дадена личност дали да е аристократ или слуга??? = Изберете сами!!! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тя и автоматичната пералня ние сме я измислели, за да не ни тормозят жените ... :) 

п.п. Момчета, оставете мисленето на жените, а ние да си правим каквото си искаме ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dioib написа:

Тя и автоматичната пералня ние сме я измислели, за да не ни тормозят жените ... :) 

Още в трийсетте години на двайсети век е имало механични перални в САЩ.

И прахосмукачки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, rado_svet написа:

Още в трийсетте години на двайсети век е имало перални в САЩ.

Още преди въпросните години е имало тьотя Маша ... и простира и глади ... :) В СССР ... :) и е чистила де ... :) 

= По-опасно от недоволна жена няма!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Естествен интелект има ли? Та нямало изкуствен интелект.

Интелект (на латински: intellectus – познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, shishmanovp861 написа:

Естествен интелект има ли?

Преди това си задай въпроса дали има човеци или всички са хора, т.е. какво според теб има -> човеци или хора?

И кои са изкуствените човеци???  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, shishmanovp861 написа:

Естествен интелект има ли? Та нямало изкуствен интелект.

Интелект (на латински: intellectus – познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея

Идеите са най-важни стари или нови. Новите идеи идват най-често на по-млади интелекти а по-старите ги критикуват с голям опит.

От тази интектуална пералня излизат читави идеи от които обикновено не повече от 1% са работещи. Пак добре!

Така наречения изкуствен интелект никога няма да може да даде идея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, rado_svet написа:

така наречения изкуствен интелект никога няма да може да даде идея.

От сегашното ниво на развитие НЕ може да се  приви такъв краен извод.Да се каже, нивата е дълга. Обаче със сигурност ,което може да се каже е ,че ИИ ще се развива и в един момент ще започне да се конкурира с човешкия интелект /ум/ .Това ще доведе развитие на човешкия ум или интеграция с ИИ. Сега има хора с така наречения синдром на савант. Известни са около 30тина такива човека. Показателен е случая с един американец ,който е бил пребит пред кариоки бар ,ритан по главата ,вследствие на което  придобил уникални  математически способности,бил изследван във Финландия с модерен ЯМС като са му давали да смята математически задачи и са наблюдавали ,кои зони от мозъка ползват кислород,оказало се че това са зони ,които при обикновени хора НЕ се задействат ,което доказва че човешкия мозък има НЕ използвани зони. Китайци са направили лаборатория в търсене на гениални гени ,т,е. да се създаде генномодифициран гениален човек . Сега това изглежда ,като забранена зона на Създателя ,но то няма как да НЕ стане .Това ще бъде подтикнато ТОЧНО от конкуренцията на ИИ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, bigiadri написа:

От сегашното ниво на развитие НЕ може да се  приви такъв краен извод.

Имам предвид че раждането на идеи включва и подсъзнанието, емоции и може би даже хормони, а ИИ е строго логически и е затворен в рамките на логиката.

Докато хората надскачат рамките на чистата логика, е разбира се това често води и до грешки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В дзен будизма има едно понятие шошен,така мисля че се казваше.То е представата ,човек да гледа на нещата от света като начинаещ.Това във времето,когато обема на информация е огромен и необходимостта от експерти в дадена област е наложителна ,да се правиш и възприемаш света като начинаещ се иска малко лудост ,но точно такива са хората ,който проправят нови пътища във всички области,може би това се има предвид в горния пост. Със сигурност това състояние ,може би ще е приложимо и вградено  и в ИИ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, bigiadri написа:

Това ще бъде подтикнато ТОЧНО от конкуренцията на ИИ.

Навремето чисто новите телевизори на Сони са пускани от два метра височина, за да се види дали нямат студени спойки, т.е. само и единствено който си е падал на главата (или изкуствено е ритан в нея) е естествен интелект, но е интелект в повече, а не гражданин на държава. ;) 

Кратко: Всичко зависи от коя страна на ботуша си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, dioib написа:

Навремето чисто новите телевизори на Сони са пускани от два метра височина, за да се види дали нямат студени спойки, т.е. само и единствено който си е падал на главата (или изкуствено е ритан в нея) е естествен интелект, но е интелект в повече, а не гражданин на държава. ;) 

Кратко: Всичко зависи от коя страна на ботуша си.

Написал си нещо ,моабет да става.  Прилагаш някаква ирония  предполагам. Уточнявам  че хората със синдрома на савант са по рождение такива. Едни са виртуозни  музиканти  БЕЗ да са учили,други МОМЕНТАЛНО могат да  кажат  какъв е деня/понеделник-неделя/ на каквато и дата да им кажеш в миналото или в бъдещето, изключителни математици , уникални художници , помнят всичко и т.н. Такива примери като горния за ритания по главата е единствен . Човешкият мозък е с неизчерпаеми възможности и те ще се стимулират с помощта на конкуренцията или интеграцията с ИИ.Сегашната форма на естествен интелект е НЕ доразвита .Това съм искал да кажа .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 1.04.2023 г. в 13:01, Емил Костов написа:

Това нещо знае толкова много неща.Ти нямаш такъв капацитет.Така че те превъзхожда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, MZ/X написа:

Започна се, първото училище с преподавател ИИ (чат бот):
AI вече преподава на деца в скъпо частно училище - Money.bg 

Много ми е интересно какво ще е това обучение и то на деца от малки класове. Доколкото се разбира от материала, децата само задавали въпроси на бота и той им отговарял. Да ама, за да зададеш въпрос ти трябва да имаш все пак някакви познания в дадената област на въпроса. В противен случай откъде ще знаеш какво въобще да питаш.

И другия важен въпрос. Доколкото се разбира ботовете наречени изкуствен Интелект просто събират информация от нета или други бази данни. Не виждам къде е интелекта, ама айде да допуднем че има. Кой я попълва и подготвя тая информация? Може да я насочва в посока децата да научават това, което създателите на информацията искат да ги научат.

Така че "интелекта" просто представлява много бърз достъп до и предоставяне на информация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, vpvelev написа:

Много ми е интересно какво ще е това обучение и то на деца от малки класове. Доколкото се разбира от материала, децата само задавали въпроси на бота и той им отговарял. Да ама, за да зададеш въпрос ти трябва да имаш все пак някакви познания в дадената област на въпроса. В противен случай откъде ще знаеш какво въобще да питаш.

И другия важен въпрос. Доколкото се разбира ботовете наречени изкуствен Интелект просто събират информация от нета или други бази данни. Не виждам къде е интелекта, ама айде да допуднем че има. Кой я попълва и подготвя тая информация? Може да я насочва в посока децата да научават това, което създателите на информацията искат да ги научат.

Така че "интелекта" просто представлява много бърз достъп до и предоставяне на информация.

Съгласен съм ,така изглежда и на мен. Но загадката е, защо през 2021 г различните компании са вложили над 120 милиарда долара  за разработка на ИИ,а през 2022 г около 70 милиарда , тенденцията е влагане на огромни пари. Предполага се , че намалението за 2022 г  е от липса на решение дали да се даде на разработващите пълна свобода или да се поставят някакви ЕТИЧНИ рамки.  На път е създаването на паралелна виртуална система / вселена  със свои закони ,със свои познания,свое,може би самостоятелно, развитие и с особена връзка с реалността. Човечеството се променя и тази промяна трябва да е в синхрон с промяната на планетата Земя ,тя остарява .Човечеството ще трябва да напусне Земята ,а тази виртуална вселена трябва да помогне за това .Примерно след като се натрупа реални данни да кажем за Марс и се заредят  в ИИ ще може да се изследва Марс виртуално, да се създаде модел /форма  за живот генериран от ИИ и т.н.  Така че ИИ няма да е само една говореща енциклопедия, а нещо много по-голямо .Според мен сега е само НАЧАЛОТО!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, bigiadri написа:

Съгласен съм ,така изглежда и на мен. Но загадката е, защо през 2021 г различните компании са вложили над 120 милиарда долара  за разработка на ИИ,а през 2022 г около 70 милиарда , тенденцията е влагане на огромни пари. Предполага се , че намалението за 2022 г  е от липса на решение дали да се даде на разработващите пълна свобода или да се поставят някакви ЕТИЧНИ рамки.  На път е създаването на паралелна виртуална система / вселена  със свои закони ,със свои познания,свое,може би самостоятелно, развитие и с особена връзка с реалността. Човечеството се променя и тази промяна трябва да е в синхрон с промяната на планетата Земя ,тя остарява .Човечеството ще трябва да напусне Земята ,а тази виртуална вселена трябва да помогне за това .Примерно след като се натрупа реални данни да кажем за Марс и се заредят  в ИИ ще може да се изследва Марс виртуално, да се създаде модел /форма  за живот генериран от ИИ и т.н.  Така че ИИ няма да е само една говореща енциклопедия, а нещо много по-голямо .Според мен сега е само НАЧАЛОТО!

Така е, но ето че и ти казваш че след като се натрупат реални (разбирам и много) данни за Марс и тогава ИИ на базата на тия данни ще създаде модел и т.н. Т.е. пак се свежда до обработка на данни. Т.е. хардуера и от там софтуера в бъдеще ще може да обработва много повече данни от сега.

Но мисля че за няма значение какъв ИНТЕЛЕКТ не е най-важното само бързо да обработва данни. То и сегашните процесори ни изпреварват нас хората по изчисления например. Като чуя ИНТЕЛЕКТ си представям логическо мислене, а не обработка на данни. 

Темата е много интересна, ама не ми се пише. Мързи ме. Трябва на разговор с чашка и салатка :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, vpvelev написа:

Не вярно, виж другата тема, където съм показал че 'мисли' и възприема модели на мислене: https://www.kaldata.com/forums/topic/315138-ai-може-ли-ии-да-разсъждава-нестандартно-като-човек/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Илюзия е, че изкуствения интелект ще ви даде решение. Идеалната му цел за създаване на такъв сорт програми и/или устройства е изследване на естествения интелект на човеците които боравят с компютри и/или "умни" джаджи. 

Кратко: Това което към момента считаме, че е AI в действителност няма нищо общо с интелекта или интелигентността, а начин, способ, за събиране на информация как един естествен интелект ще борави с определен интерфейс. = Крайната цел е: За всеки потребител на програма или устройство да се изгради индивидуален интерфейс, който да е удобен спрямо менталното и/или физиологическо състояние на човек, за да може да извършва смислена дейност която да е полезна за обществото като цяло. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...