Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дизелов, бензинов или автомобил на газ предпочитате?

Дизелов, бензинов или автомобил на газ предпочитате? 17 гласували потребители

1. 1. Дизелов, бензинов или автомобил на газ предпочитате?

• Дизел
      29%
      5
    • Бензин
      41%
      7
    • Газ
      29%
      5

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Имал съм и трите. Имал съм най-много бензинови. Бензиновите са ме били най-много по джоба от цената на бензина, която при мен е с 0,30 цента по-скъпа от литър дизел и разхода. Ремонти не. Дизела най-много ме е бил по-джоба от към ремонти и скъпи консумативи като акумулатор, два пъти ревизия на турбото, дебитомер, термостат. Газовите спадат към бензиновите. Преди конфликта в Украйна авто газта при мен беше 0,45 цента литъра и си беше най-далавера. Сега стана 1 евро литъра и разхода за гориво ти е толкова колкото и, ако караш само на бензин. Като поведение по ми харесват дизеловите. По-спокойни са и по-леко се карат. По-малко се умарям на дълъг път. Бензиновите са по-игриви, трябва им повече внимание и контрол. Обаче човек, като си купува дизел трябва да си направи добре сметката. Клас на автомобила, кубици на двигател и въобще кой двигател. За мен най-успешните са джърмън инжинеринг 1.9 тедеи. На дълъг път нафтата само я мирише. Между 4 и 5,5 литра извънградско. Градско 6,5. Доказан здрав мотор, носи и на тунинг. Един път взех от едни познати тяхното Пежо 206 1,4 HDI да си свърша малко работа. Егати френската кочина. Уж малка икономична кола на дълъг път 6,5 литра нафта на 100км. И таблото и светеше като кея на Свети Влас вечерта вечерта преди Джулай Морнинг. Един познат уж ми се похвали, че си взел нова фиеста на 3 години с всички есктри 1.4 тедеи 80 коня. След месец почна да се жали, че 8 на 100 извънградско харчела като я карал с над 100км/ч. Викам му от тоя миксер, какво очакваш. Това е малка градска кола дето да пазарува женати и да взима лапетата от училище. А не да я юркаш по-магистралите.

• Отговори 61
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ама друг път ... и мозъка да го компресираш ще стане и той на течност!

• дизел автоматик

• Да вмъкна, че пак не сте наясно с терминологията - газът е два вида! Даже това, дето му викате газ всъщност е течност! Та най-добре е с другио газ - CNG...

Публикувани изображения

За малка до средна кола, бензин с LPG. За по-голяма и тежка кола, като някое комби, сув, сав, ван и т.н. дизел!

преди 1 час, Коркодила написа:

Имал съм и трите. Имал съм най-много бензинови. Бензиновите са ме били най-много по джоба от цената на бензина, която при мен е с 0,30 цента по-скъпа от литър дизел и разхода. Ремонти не. Дизела най-много ме е бил по-джоба от към ремонти и скъпи консумативи като акумулатор, два пъти ревизия на турбото, дебитомер, термостат. Газовите спадат към бензиновите. Преди конфликта в Украйна авто газта при мен беше 0,45 цента литъра и си беше най-далавера. Сега стана 1 евро литъра и разхода за гориво ти е толкова колкото и, ако караш само на бензин. Като поведение по ми харесват дизеловите. По-спокойни са и по-леко се карат. По-малко се умарям на дълъг път. Бензиновите са по-игриви, трябва им повече внимание и контрол. Обаче човек, като си купува дизел трябва да си направи добре сметката. Клас на автомобила, кубици на двигател и въобще кой двигател. За мен най-успешните са джърмън инжинеринг 1.9 тедеи. На дълъг път нафтата само я мирише. Между 4 и 5,5 литра извънградско. Градско 6,5. Доказан здрав мотор, носи и на тунинг. Един път взех от едни познати тяхното Пежо 206 1,4 HDI да си свърша малко работа. Егати френската кочина. Уж малка икономична кола на дълъг път 6,5 литра нафта на 100км. И таблото и светеше като кея на Свети Влас вечерта вечерта преди Джулай Морнинг. Един познат уж ми се похвали, че си взел нова фиеста на 3 години с всички есктри 1.4 тедеи 80 коня. След месец почна да се жали, че 8 на 100 извънградско харчела като я карал с над 100км/ч. Викам му от тоя миксер, какво очакваш. Това е малка градска кола дето да пазарува женати и да взима лапетата от училище. А не да я юркаш по-магистралите.

Добре бе, от малка кубатура, къв разход очакваш? МНОГО ясно, че с 1,4 като я настъпиш с над 120 ще яде много. Това е градска кола!!! Нафтата в БГ е говно. Освен това масово карат нафтови печки(немски предимно) в градски условия. Само тъпак и малоумник не знае, че дизела е правен за извънградско каране. Идеята му е да изхвърля боклука от дпф-а извън града, но както казах, повечето тъпаци карат само в града и колата започва да пуши. Много често срещани са вагаджийките с почернели брони. Турбото е консуматив, да си го сменяват със здраве. Съединителя също скъп, честито. Аз карам кола на газ. Гори средно 18/100 градско. Не ме вълнува, когато цената е 1,10. Дори и нагоре да е, пак ще е по-ниска от дизела и бензина. Отделно, газта и метана са най-екологични, но тук в смотаната ни държава, това не се отчита нито при прегледите, нито при данъците. Тъпа държавава.

преди 6 минути, *S197* написа:

Добре бе, от малка кубатура, къв разход очакваш? МНОГО ясно, че с 1,4 като я настъпиш с над 120 ще яде много. Това е градска кола!!! Нафтата в БГ е говно. Освен това масово карат нафтови печки(немски предимно) в градски условия. Само тъпак и малоумник не знае, че дизела е правен за извънградско каране. Идеята му е да изхвърля боклука от дпф-а извън града, но както казах, повечето тъпаци карат само в града и колата започва да пуши. Много често срещани са вагаджийките с почернели брони. Турбото е консуматив, да си го сменяват със здраве. Съединителя също скъп, честито. Аз карам кола на газ. Гори средно 18/100 градско. Не ме вълнува, когато цената е 1,10. Дори и нагоре да е, пак ще е по-ниска от дизела и бензина. Отделно, газта и метана са най-екологични, но тук в смотаната ни държава, това не се отчита нито при прегледите, нито при данъците. Тъпа държавава.

Не си съвсем прав. Газта е за сиромасите. Пообиколил съм Европа. Дори и в Италия, дето е основен производител на газови уредби, колите на газ са пренебрежимо малко.

И някои хора (не визирам теб) грешно свързват въглеродни емисии с дизел. Там проблемите бяха твърди вещества (сажди) и азотни съединения, а не въглеродни емисии. Откъм "цапане" с въглеродни емисии - бензинките са първенец.

• Автор
преди 39 минути, *S197* написа:

Нафтата в България не е говно, а колите нов внос в България са говно. В България хората масово карат около 15 годишни коли, които са внесени от Италия или Германия когато са били на 10+ години, но пребити от всякъде непродаваеми вече в Италия или Германия на местните. Буквално милионници.Аз съм бил на такива пазари в чужбина, където такива коли да до 1000 евро макс с 500-600 000км на таблото. Повечето оптично са доста запазени. Но технически с много неизправности. На тия пазари продавачите са предимно местни, а купувачите от източна Европа. После нафтата виновна Дрън! Аз защо не съм имал проблеми с нафтата в бг? Защото колите са ми били изправни. Карай си ти 18/100 газ, а пък аз ще си карам 5,5 нафта. С един резервоар да отида и да се върна София-Морето, че после ще ми остане да ида и до Пловдифф майна😉

като се почне от руските съм минал през всичките ...

избирам дизел,с няколко условия - ползване на качествено  гориво , задължителна смяна на горивен филтър преди студовете и литър добавка 3х1 на бардал в годината ...

преди 1 час, parmobil написа:

Не си съвсем прав. Газта е за сиромасите. Пообиколил съм Европа. Дори и в Италия, дето е основен производител на газови уредби, колите на газ са пренебрежимо малко.

Аз си вадя хляба и с газови уредби.През 2018г. работих в Германия в сервиз за газови уредби.Вярно, че беше отдавна.Ами швабите си карат/ха на газ масово.Първата кола на която ми довериха да монтирам сам газова уредба беше Голф 3, 1.4л, 1997г.Клиента плати 1600 евра за тази газова.:angry:

Малко по-късно монтирах газова и на Порше Кайен 8 цилиндъра.

Колегата монтира газ на този 10 цилиндров кемпер Форд.Прави го почти месец.

Ford.jpg

преди 3 часа, Коркодила написа:

. Преди конфликта в Украйна авто газта при мен беше 0,45 цента литъра и си беше най-далавера. Сега стана 1 евро литъра и разхода за гориво ти е толкова колкото и, ако караш само на бензин.

В някоя извънземна газстанция ли купуваш газта? Щото гледам масово цената е 55-60 цента...

Да вмъкна, че пак не сте наясно с терминологията - газът е два вида!

Даже това, дето му викате газ

преди 5 часа, JohnTRIVOLTA написа:

LPG

всъщност е течност! ;)

Та най-добре е с другио газ - CNG...

Принципно най си обичам бенз, 5-6+ К кубика, 12 цилиндъра, битурбо, нещо такова.

Инак дизела ме кефи, но съм с много градско и малко не е добре работата така. От друга страна гледам Королата държи, а и 2.0 кубика, градско/ извънградско, зиме/ лете, празна/ натоварена, все един и същи разход +/- литър. Средно 6л/ 100км. фитка си е определено. Карал съм и на газчица, и на пръв поглед пак е фитка, ала много главоболия - газта трябва да е фабрична, другото са надени изпълнения, а дори и фабрична пак си има капризите. В интерес на истината газта беше най- оферта на карбураторните двигатели, на лади, на жигулита, всичко си ставаше перфектно, защото е мега просто и разхода ти идваше идеален.

Та категорично съм фен на бензина. Единствения му минус е, че разхода на гориво ти бърка повече в джоба, всичко останало му е предимство.

преди 14 часа, JKirilov написа:

всъщност е течност! ;)

Ама друг път ... и мозъка да го компресираш ще стане и той на течност!

преди 21 часа, JKirilov написа:

Да вмъкна, че пак не сте наясно с терминологията - газът е два вида!

Даже това, дето му викате газ

всъщност е течност! ;)

Та най-добре е с другио газ - CNG...

Естествено, че е в течна фаза. Нали за това на талона пише "нефтен втечнен газ". Минава през изпарителя и излиза в газообразно състояние, сиреч газ.

на 23.04.2023 г. в 13:47, Коркодила написа:

Нафтата в България не е говно, а колите нов внос в България са говно. В България хората масово карат около 15 годишни коли, които са внесени от Италия или Германия когато са били на 10+ години, но пребити от всякъде непродаваеми вече в Италия или Германия на местните. Буквално милионници.Аз съм бил на такива пазари в чужбина, където такива коли да до 1000 евро макс с 500-600 000км на таблото. Повечето оптично са доста запазени. Но технически с много неизправности. На тия пазари продавачите са предимно местни, а купувачите от източна Европа. После нафтата виновна Дрън! Аз защо не съм имал проблеми с нафтата в бг? Защото колите са ми били изправни. Карай си ти 18/100 газ, а пък аз ще си карам 5,5 нафта. С един резервоар да отида и да се върна София-Морето, че после ще ми остане да ида и до Пловдифф майна😉

тия 5-6 на 100, ще караш със 110 и ше стигнеш до морето, ама след 5-6 часа. А като скочиха горивата, сигурно си пропищял като френска госпожица. Няколко  факта, е че на газ е:

1. По-изгодно на цена за литър.

2. По-екологично. Ама ти си прост и не ти пука за природата.

3. Удължава живота на двигателя.

Нафта се знае, че е боклук в България и за това като покараш малко в чужбина, колата започва да работи по-добре. Ама явно не излизал навън, иначе нямаше да пишеш тия глупости.

И LPG и CNG са газ. Това , че трябва да се компресират и двте /първото 10-12 бара , а второто с доста по-сериозно налягане 200 + бара/ в течна фаза за съхранение и употреба не го прави течност по природа!

преди 6 часа, *S197* написа:

Естествено, че е в течна фаза

Нищо не разбираш, просто опитах да ви ограмотя, но кауза пердута!

Да не говорим за попа, за него CNG и LNG е едно и също...:angry:

Просто не може да се използва думата газ без да се уточни!!!

преди 29 минути, JKirilov написа:

Нищо не разбираш, просто опитах да ви ограмотя, но кауза пердута!

Да не говорим за попа, за него CNG и LNG е едно и също...:angry:

Просто не може да се използва думата газ без да се уточни!!!

Що е тва LNG? lpg е liquid propane gas. Ама, LNG не става ясно от твоето изказване.

PS: И ето, че пак опираме до думата gas(газ). :D

преди 11 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Liquefied petroleum gas /LPG/, Liquefied natural gas /LNG/

LNG e метан. Той, заедно с нефтения втечнения газ са  екологичен продукт. Разликата е добиването,  но така или иначе не цапат, за разлика от дизела и донякъде бензина. За Дизелгейт знаете нали?

PS: @JKirilov в България, за по-лесно се казва метан и газ. Както писах горе, разликата е в  начина на добиване.

преди 1 час, *S197* написа:

LNG e метан. Той, заедно с нефтения втечнения газ са  екологичен продукт. Разликата е добиването,  но така или иначе не цапат, за разлика от дизела и донякъде бензина. За Дизелгейт знаете нали?

PS: @JKirilov в България, за по-лесно се казва метан и газ. Както писах горе, разликата е в  начина на добиване.

Ще покажеш ли как и колко "цапа" дизел по отношение на въглеродни емисии?

Написах го, но да се повторя - при дизеловите двигатели еко-проблемите са твърдите частици (сажди) и азотни съединения! За въглероден отпечатък има по-големи виновници!

Бензин, примерно.

преди 5 минути, parmobil написа:

Ще покажеш ли как и колко "цапа" дизел по отношение на въглеродни емисии?

Написах го, но да се повторя - при дизеловите двигатели еко-проблемите са твърдите частици (сажди) и азотни съединения! За въглероден отпечатък има по-големи виновници!

Бензин, примерно.

А саждите какво са, умнико-химико? Ти карал ли си след твоя дизеляк, да видиш какъв пушек излиза, все едно кораба Титаник минава....

преди 14 минути, parmobil написа:

За въглеродни емисии говорим, нали?

Хайде провери и пиши с готово домашно!

Зае-и ги тия емисии, там работата е за пари и политика. Гледай к`во излиза отзад. А отзад на дизеляците (повечето) излиза такава голяма гнус, че не можеш да си видиш пътя от пушилка и едва успявам да затворя клапата на вентилацията, иначе може и да се задуша .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.