Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пълна мистерия

Featured Replies

Имам проблем с настолен компютър, за който в сервиза не можаха да намерят отговор. 

При гасене/рестарт на компютъра чрез Уиндоус менюто, самата ОС се гаси, но компютъра не. Вентилаторите продължават да се въртят и лампичката да си свети.

Гася го чрез продължително натискане на  power  бутона.

След това обаче при пускане компютъра завърта и светва, но няма сигнал, че ОС тръгва. 

Отнема многобройни опити, след което стартира и дава сигнал.

Понякога от 3ят път, понякога след цял ден опити.

Първият път в сервиза го "поправиха" и уж бил се, цитирам: "омазал биоса".

След ден-два проблема пак се появи. Пак го занесох. Според майстора захранването си работило и показвало 12 волта. Видеокартата си била супер, процесора също, с една забележка, че перката на вентилатора се е поизносила ( не я е сменил). Обади се, че е готов и че пак му пипал биоса. Поисках да го рестартира от Уиндоус менюто и този път се изгаси правилно, но...

Когато го стартира - изненада! Пак не тръгна от първия път. Няколко опита - не и не. Когато си реши тогава.

Каза ми се следното:

"Ако искаш си го вземи така да си го палиш на магия. Ако не, си за нов компютър"

Супер некомпетентно.... 

И все пак се реши като последен вариант да го оставя за да му сменил изцяло някакъв си чип, отново свързан с биоса.

Каква според вас е тази мистерия?

Не се надявам този майстор да го оправи, но по важното - нов компютър? Дъното ми е AsRock ddr3 и според него заради това,  трябва да купя и всички останали компоненти -нови. Тоест ново дъно да кажем DDR4 е несъвместимо с процесора ми Intel i7? Видеокарта  Nvidia GeForce 3060... В момента не съм запознат с точните параметри, но ще ги видя утре като си го взема.

Препоръки? Честно казано не ми се дават луди пари за нова видеокарта. И какъв изобщо е проблема? Дъно? Според майстора е нещо супер мистериозно... "Няма му нищо ама не знам защо не ще" 😀

Тоя ако съм на тебе досега да съм го ударил с дъното по тиквата.

Биоси барал, работи, ся вече може и да е омазал нещо безвъзвратно кой знае.

Кажи му да прегледа дъното да няма надути кондензатори защото това с паленето мирише точно на такъв проблем.
Колкото до гасенето тук колегите с повечко познания от мен ще се произнесат, но на мен лично ми звучи така сякаш ОС е настроен при команда Shut Down да влиза в режим на готовност, при което всичко изгасва а перките продължават да се въртят още малко докато заспи.

преди 46 минути, Alexander Peev написа:

След това обаче при пускане компютъра завърта и светва, но няма сигнал, че ОС тръгва. 

Ако изключим видими проблеми с дъното (кондензатори и т.н, тоест дъното няма проблеми и забележки, не бих изключил проблемна рам и диск също) , както и настройки на OS, бих се усъмнил в захранващия блок и бих тествал с алтернативен такъв за същия проблем.

Иска си диференцирана диагностика, за да се знае със сигурност, проблема може да е в група от компоненти, проблеми от биоса са малко вероятни!

Проблема с омазахана OS се провярява много лесно - зарежда се от Live OS - и при команда за гасене се вижда какво става. Също така - това вънщно видео - първо при нова система не трябва задължително да се сменя и второ - без него пробвано ли е? Тази i7 би трябвало да си има вградено видео ядро!

Също така винаги може да търсиш само дъно за твоя процесор - ако се знае поколението можеше да се предложи - разбира се дъното ще е употребявано, но все пак ще е по-млако от вмяна на всичко.

Захранването също може да е причина за такова държане на системата, макар че 99& ще излезе проблем с дъното - дали е биос или не - там вече никой не може да предвиди така по описание.

• Автор

Благодаря за отговорите. 

Компютъра го пробва с друго захранване-същото си е положението. Пробва го и с друга видеокарта. Според него дъното видимо му няма нищо. Единствено отбеляза, че пищялката не издава никакъв звук при махане на даден компонент, било то рам или нещо друго. 

Fast startup не съм поглеждал, но ще проверя, защото и други ми предложиха същото.

Един друг, глупав мисля въпрос.

Инсталирах програма - Андроид емулатор, чрез която играя мобилни игри. Възможно ли е да прецаква системата на Уиндоус? В този период взе да ми ги прави тези номера. Знам ли... какви ли не вече глупости ми идват. :]

Да кажем не намеря дъно DDR3, какви параметри трябва да проверя на процесора за да разбера ще бъде ли съвместим с бъдещо ново дъно, примерно DDR4?

Все пак процесора и видеокартата са най-скъпи, разбирате ме...  Ако с тия двете се спася, другото не е болка за умиране. 

Благодаря отново, че отделяте време!

Бих започнал - от RAM.

Модела на процесора е? > Проверяваш дали новата платка го поддържа и те това е - ама надали ...

Емулатора - не, няма как да прецака хардуера освен по-голямо натоварване - повече топлина + замърсяване - реално може да стане от всичко натоварващо.

Като тръгнеш да сменяш - точния модел и години на захранването също е добре да ги отчетеш, това чв сега не работи с чутаво захранване не елиминира проблемно захранване да е убило дъното ти.

преди 37 минути, Alexander Peev написа:

Fast startup не съм поглеждал, но ще проверя, защото и други ми предложиха същото.

Започни с това, най-лесното е. Ако не знаеш как - питай!

На компютъра на жена ми като спира Уиндоус10 , след като изгасне екрана си продължава шума от кутията, върти си се нещо около 1 или 2 минути.
А като си спира Линукса пак на същия компютър, ама инсталиран на друг диск, и всичко замлъква веднага като изгасне екрана.
Извода е, че Уиндоуса си е боклук и половина !!!
А и като го пуска да тръгва се мота яко тоя пропаднал Уиндоус.

Та една проба с PCLinuxOS качен на LiveUSB и зареден изцяло с опцията Copy to RAM, ще си покаже дали компютъра е развален или Уиндоуса е за боклука.
Ако не ми вярва да пробва и да докладва, а не да реве с крокодилски сълзи, че уж майстора това онова.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

На компютъра на жена ми като спира Уиндоус10 , след като изгасне екрана си продължава шума от кутията, върти си се нещо около 1 или 2 минути.
А като си спира Линукса пак на същия компютър, ама инсталиран на друг диск, и всичко замлъква веднага като изгасне екрана.
Извода е, че Уиндоуса си е боклук и половина !!!
А и като го пуска да тръгва се мота яко тоя пропаднал Уиндоус.

Та една проба с PCLinuxOS качен на LiveUSB и зареден изцяло с опцията Copy to RAM, ще си покаже дали компютъра е развален или Уиндоуса е за боклука.
Ако не ми вярва да пробва и да докладва, а не да реве с крокодилски сълзи, че уж майстора това онова.

Ти си неспасяем случай! Завършен идиот!

преди 5 часа, Alexander Peev написа:

Имам проблем с настолен компютър, за който в сервиза не можаха да намерят отговор. 

При гасене/рестарт на компютъра чрез Уиндоус менюто, самата ОС се гаси, но компютъра не. Вентилаторите продължават да се въртят и лампичката да си свети.

Гася го чрез продължително натискане на  power  бутона.

Отнема многобройни опити, след което стартира и дава сигнал.

Понякога от 3ят път, понякога след цял ден опити.

Първият път в сервиза го "поправиха" и уж бил се, цитирам: "омазал биоса".

След ден-два проблема пак се появи. Пак го занесох. Според майстора захранването си работило и показвало 12 волта. Видеокартата си била супер, процесора също, с една забележка, че перката на вентилатора се е поизносила ( не я е сменил). Обади се, че е готов и че пак му пипал биоса. Поисках да го рестартира от Уиндоус менюто и този път се изгаси правилно, но...

Когато го стартира - изненада! Пак не тръгна от първия път. Няколко опита - не и не. Когато си реши тогава.

Каза ми се следното:

"Ако искаш си го вземи така да си го палиш на магия. Ако не, си за нов компютър"

Супер некомпетентно.... 

И все пак се реши като последен вариант да го оставя за да му сменил изцяло някакъв си чип, отново свързан с биоса.

Каква според вас е тази мистерия?

Не се надявам този майстор да го оправи, но по важното - нов компютър? Дъното ми е AsRock ddr3 и според него заради това,  трябва да купя и всички останали компоненти -нови. Тоест ново дъно да кажем DDR4 е несъвместимо с процесора ми Intel i7? Видеокарта  Nvidia GeForce 3060... В момента не съм запознат с точните параметри, но ще ги видя утре като си го взема.

Препоръки? Честно казано не ми се дават луди пари за нова видеокарта. И какъв изобщо е проблема? Дъно? Според майстора е нещо супер мистериозно... "Няма му нищо ама не знам защо не ще" 😀

защо се правиш на интересен ?

толкова монго глупотевина.

а можеш да напишеш

гася го от бутона

но при пускане няма сигал че тръгва ОС 

преди 5 часа, Alexander Peev написа:

Компютъра го пробва с друго захранване-същото си е положението.

Не знам какво захранване се надяваш да е пробвал "елемента" в гаражния сервиз и ти да му се доверяваш, след като 2 пъти ти е представил биос проблем!

Мирише....

• Автор
преди 9 часа, Banesc написа:

защо се правиш на интересен ?

толкова монго глупотевина.

а можеш да напишеш

гася го от бутона

но при пускане няма сигал че тръгва ОС 

Де да знам, може би пък е от значение и това, че не се гаси чрез Уиндоус менюто. Аз ако разбирах, нямаше да питам за акъли тук :)

преди 9 часа, NewRedDragon написа:

Ти си неспасяем случай! Завършен идиот!

Ами ти не си цвете за мирисане, щом обиждаш отиваш на неговото ниво, тук не е място за оценка и обиждане на потребители каквито и да са .

• Автор

Ей това Българина много обича да критикува, особено ако не може да помогне. То се почват едни обиди на лична основа, едно такова его, хранещо се на гърба на някого... 

Абе като нещо не му изнася на някого, просто подминава. Всичко друго е излишно и за двете страни.

Тук се предполага некомпетентни в дадена област хора да получат помощ или съвет от компетентни такива. Но явно съм в грешка, признавам. Благодаря и всичко добро!

преди 44 минути, Alexander Peev написа:

Ей това Българина много обича да критикува, особено ако не може да помогне. То се почват едни обиди на лична основа, едно такова его, хранещо се на гърба на някого... 

Абе като нещо не му изнася на някого, просто подминава. Всичко друго е излишно и за двете страни.

Тук се предполага некомпетентни в дадена област хора да получат помощ или съвет от компетентни такива. Но явно съм в грешка, признавам. Благодаря и всичко добро!

какво става като го стартираш в сейв мод

преди 1 час, Alexander Peev написа:

Де да знам, може би пък е от значение и това, че не се гаси чрез Уиндоус менюто. Аз ако разбирах, нямаше да питам за акъли тук :)

Я пробвай първо с Линукса който ти дадох, няма нужда нищо да му разбира, трябва само да свалиш и запишеш да е bootable Live USB. Като се зареди в RAM паметта долу на прозореца кликаш на иконката на браузъра и се разхождаш малко из Интернет да видиш че операционната система си работи нормално.
После ако този тест е успешен и си работи нормално компютъра, инсталираш на чисто на друг диск един Уиндоус 10 и проверяваш с него дали прави същите магарии като със сегашния ти. Ако ги прави и с новата чиста инсталация, чак тогава мислиш за харчене на пари за ремонти или смяна на компоненти.

А майсторите, ами те по принцип гледат да изкарат едни големи пари от продажба на нов сглобен компютър от тях. Така че имай си едно на ум когато те будалкат, независимо кои са те. На майсторите им е ясно че ако всички будалкат всички клиенти, дори и на форуми в Интернет да ги съветват да си купуват нови части, то тогава ще има повече клиенти за гилдията им. Днес ще намаже случаен майстор, утре ще намаже друг случаен майстор, ама на края на годината разделено на всичките тях доходите ще са по-големи.
Та съвсем нормално е един съвсем друг майстор не познаващ твоя, да те подтиква към харчене на пари тук във форума, такава им е системата. Те така си правят.

Сега ти си решаваш дали да пробваш каквото ти казвам или да си платиш някъде за нов компютър, без да пробвал нищо.

Аз си пазя на флашка Уиндоус 10 - 1909 защото като преинсталирах веднъж със следваща версия, новия не искаше да работи с драйверите на скенера-принтер Канон. Такъв боклук е Уиндоуса, с една версия работи а със следващата не иска, пък той принтера е същият.
Та чалъмът беше да му правя нова втора инсталация ама със по-старата му версия и на нея да ги инсталирам драйверите и като проработи така всичко, тогава върху 1909 да инсталирам следващата 20 , като ѝ укажа да запази всичко от старата. И сега така проработи.
Е, кой пишман майстор ще ти го каже това ?
Всички ще ти предложат да си купиш нов принтер за 400 лв, това е положението с майсторите. Разбират, ама избирателно според техния интерес, парички гледат да изкарват.

• Автор
преди 7 минути, Banesc написа:

какво става като го стартираш в сейв мод

Когато натисна power бутона, всички вентилатори завъртат, но ОС не тръгва. След изключване и наново включване на монитора изписва  no signal. Не мога да вляза в сейф мод

преди 2 минути, Alexander Peev написа:

Когато натисна power бутона, всички вентилатори завъртат, но ОС не тръгва. След изключване и наново включване на монитора изписва  no signal. Не мога да вляза в сейф мод

Аз имах компютър с подобна диагноза ,оказа се дънната платка ,смених я и всичко си дойде на мястото .

преди 30 минути, Alexander Peev написа:

Това е признак на дефектирал процесор, не знам как досега не са ти го казали и @Raze и @plamen_petrov_80 са ти писали и двамата знаят това!

Когато процесора е изгорял или го няма, (БИОС не го намери) прекъсва процедурата за стартиране, когато дефектира процедурата стартира но не може да стартира нищо без да заработи процесора освен да започнат да се въртят само вентилаторите. Не знам дали ще разбереш какво ти говоря, но въпроса ми е този процесор овръклокван ли е, ти пробвал ли си да го клокваш някога, волтажа пипал ли си го?

П.П. Питам за времето преди да започнат проблемите с компютъра?

• Автор
преди 1 час, Звяра!!! написа:

Това е признак на дефектирал процесор, не знам как досега не са ти го казали и @Raze и @plamen_petrov_80 са ти писали и двамата знаят това!

Когато процесора е изгорял или го няма, (БИОС не го намери) прекъсва процедурата за стартиране, когато дефектира процедурата стартира но не може да стартира нищо без да заработи процесора освен да започнат да се въртят само вентилаторите. Не знам дали ще разбереш какво ти говоря, но въпроса ми е този процесор овръклокван ли е, ти пробвал ли си да го клокваш някога, волтажа пипал ли си го?

П.П. Питам за времето преди да започнат проблемите с компютъра?

в това видео на около седмата минута обясняват мисля точно това, което казваш ти. И за пръв път имам надежда, че проблема може да бъде открит. Никога не съм клоквал и признавам не съм запознат. В сервиза нямам спомен да са споменавали изобщо да са обръщали внимание на процесора. Така мисля. Благодаря за мнението, надявам се там да се крие "мистериозния проблем"!

преди 17 часа, FobiaX написа:

Ако изключим видими проблеми с дъното (кондензатори и т.н, тоест дъното няма проблеми и забележки, не бих изключил проблемна рам и диск също) , както и настройки на OS, бих се усъмнил в захранващия блок и бих тествал с алтернативен такъв за същия проблем.

Иска си диференцирана диагностика, за да се знае със сигурност, проблема може да е в група от компоненти, проблеми от биоса са малко вероятни!

Пробвал ли си с друго захранване ?

• Автор
преди 2 минути, AAUUXX написа:

Пробвал ли си с друго захранване ?

Да в сервиза го пробваха с друго

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.