Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко въпроси за зъби и упойки.

Featured Replies

Така. Днес бяхме в София, ще ме приемат през юни в "Пирогов", в "Лицево - челюстна хирургия". Трябва да ми се вадят зъбите.  Някой, ако е бил там, ще се радвам да сподели мнение. Също така имам и няколко въпроса:

- за колко време под пълна упойка се махат зъби?

- стои ли се в интензивно отделение или след операцията те карат в стаята ти?

- наскоро си изследвах кръвта, още ми е ниско желязото, това представлява ли опасност да се подложа на операция под пълна упойка?

Желязото ми е ниско, 6 и нещо е.

Анке,такива въпроси по фейсбук групите и бг мама. В “Пирогов” са добри.

преди 10 минути, Anneliese написа:

наскоро си изследвах кръвта, още ми е ниско желязото, това представлява ли опасност да се подложа на операция под пълна упойка?

Нали си била в Пирогов, защо не ги попита тях? Или си пишеш само за развлечение. Май е второто.

преди 48 минути, Anneliese написа:

Така. Днес бяхме в София, ще ме приемат през юни в "Пирогов", в "Лицево - челюстна хирургия". Трябва да ми се вадят зъбите.  Някой, ако е бил там, ще се радвам да сподели мнение. Също така имам и няколко въпроса:

- наскоро си изследвах кръвта, още ми е ниско желязото, това представлява ли опасност да се подложа на операция под пълна упойка?

Ти всичките ли ще махаш? Май-няма да се вадят само зъби щом ще те приемат там и то с пълна упойка.

Значи на мен един корен го вадиха половин час. Ако го вземем за средна стойност, може да го умножиш по броя зъби или в рамките на денонощие ща нагодят. Бъди спокойна, поне си в добри ръце , каквото такова. Вземи си слушакли, зарядно с по-дълъг кабел за зареждане на телефона за да не скучаеш.

• Автор
преди 51 минути, plmen88 написа:

Нали си била в Пирогов, защо не ги попита тях? Или си пишеш само за развлечение. Май е второто.

Глуха съм. Нашите говориха к тях, но май точно за тези неща не са питали.

преди 8 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ти всичките ли ще махаш? Май-няма да се вадят само зъби щом ще те приемат там и то с пълна упойка.

Значи на мен един корен го вадиха половин час. Ако го вземем за средна стойност, може да го умножиш по броя зъби или в рамките на денонощие ща нагодят. Бъди спокойна, поне си в добри ръце , каквото такова. Вземи си слушакли, зарядно с по-дълъг кабел за зареждане на телефона за да не скучаеш.

Не знам колко ще ми вадят. Висяхме часове пред кабинета по лицево - челюстна хирургия, после влязохме в кабинета (аз, мама и тати), мама извади снимката на зъбите ми и малко медицински документи, говориха нещо, но на мен ни преглед, ни нищо. Дано ни назначат изследвания преди операцията, защото съм с ниско кръвно, май и със сърцето имам проблем покрай анемията, а и зъбът понякога още ме боли, както и ухото и главата.

Дано да съм в добри ръце, щом казвате.

Докато чакахме, видях страшно много хора със превързани ръце, никога не съм виждала толкова много хора със счупени ръце на едно място. Стана ми странно и се зачудих софиянци толкова ли са невнимателни, че едва не остават без пръсти на ръцете.

преди 1 час, Anneliese написа:

Олеле толкова ли е сериозно положението?

Иначе :

1. Зависи колко зъби ще ти се вадят. Но със сигурност няма да отнеме кой знае колко време.
2. Не съм чувал да се стои в интензивно след вадене на зъби...
...е може би ако не дай си Боже нещо се случат усложнения.
3. За това не съм компетентен и мисля че най добре е да се обърнеш към личния си лекар с този и останалите въпроси.

Също трябва да си направиш изследване за алергии към упойките които ще се използват.

• Автор

Д, в "Пирогов", като ме приемат ще помоля за изследване за алергии към упойки. Но ме притеснява, че съм с критично ниско желязо, както и че имам болки в гърдите, вероятно от сърцето. Не знам и дали абцеса още стои, външно  нищо ми няма, но вътре не знаем как е, имам предвид в устата. Освен това имам и стомашни киселини, не знам дали не са опасни............

Скоро ми вадиха мъдреци. Лекарите ще те посъветват според твоя случай, но доколкото ми казаха на мен пълната упойка се налага рядко и е общо взето изхвърляне за нещо такова. При мен действаха с местна упойка - хваща за около 10-15 минути, самата процедура по ваденето може да е дори по-кратка от това. В единия случай ми зашиха венеца и стоях с конците около седмица. Самото вадене при мен не боля, но имаше известен дискомфорт няколко дни след това.

преди 4 часа, Anneliese написа:

Лекарите ще преценят за желязото,обикновено няма проблем при по-малки интервенции.

В Пирогов доскоро работеше най-добрият лицево-челюстен хирург доц.Николай Янев,така че няма страшно.

Преди упойка анестезиолога дава антиалергични лекарства,така че и това не го мисли.

преди 2 часа, Anneliese написа:

Д, в "Пирогов", като ме приемат ще помоля за изследване за алергии към упойки. Но ме притеснява, че съм с критично ниско желязо, както и че имам болки в гърдите, вероятно от сърцето. Не знам и дали абцеса още стои, външно  нищо ми няма, но вътре не знаем как е, имам предвид в устата. Освен това имам и стомашни киселини, не знам дали не са опасни............

Няма какво да ги молиш, понеже така или иначе без изследвания няма как да минеш "под ножа" - хората си знаят какво е нужо!

преди 2 часа, killchain написа:

Скоро ми вадиха мъдреци. Лекарите ще те посъветват според твоя случай, но доколкото ми казаха на мен пълната упойка се налага рядко и е общо взето изхвърляне за нещо такова. При мен действаха с местна упойка - хваща за около 10-15 минути, самата процедура по ваденето може да е дори по-кратка от това. В единия случай ми зашиха венеца и стоях с конците около седмица. Самото вадене при мен не боля, но имаше известен дискомфорт няколко дни след това.

Абе има разлика лицево - челюстна и орална хирургия ... вероятно ще има и други интервенции!

• Автор

При мен се налага с пълна упойка, защото местните изобщо не ме хващат, а пък имам нисък праг на болка. През 1998 година ми правиха мускулна биопсия на десния крак и си болеше, въпреки местната упойка. Не знам, мен такъв тип упойки не ме хващат. На зъболекар не съм ходила никога, защото от единственото такова ходене, като бях на 12 години, така ме боля и останах без сили, че имах чувството, че умирам. Бях като парцал дни наред, не знаех жива ли съм............

Ние предния път се размотахме из София, мама търсеше лицево - челюстна хирургия във ВМА, но се оказа, че там няма такава вече, а сайтът им е стар и явно информацията в него не е обновявана. Добре, че аз видях, че има такава хирургия в "Пирогов".

Освен ваденето на зъби, може да се наложи и инцизия, ако абцесът е малък и още си стои. Ама не разбирам защо не ме погледнаха.

преди 13 часа, Anneliese написа:

...

Дано да съм в добри ръце, щом казвате.

Докато чакахме, видях страшно много хора със превързани ръце, никога не съм виждала толкова много хора със счупени ръце на едно място. Стана ми странно и се зачудих софиянци толкова ли са невнимателни, че едва не остават без пръсти на ръцете.

В добри ръце ше е "истинският народ", в добри...

Само... гледай ръцете да не разберат коя си... или какво си, както струва ми се е по-правилно да се каже в твоя случай...

на 3.11.2022 г. в 21:13, Anneliese написа:

Тия са много тъпи и арогантни, оставете ги.  Когато най - малко очакват, ще има нападение. Мен ме е яд за красивите ни архитектурни съкровища, за архивния и книжния ни фонд в столицата и се притеснявам за близките си, но останалите софиянци няма какво да ги мисля и жаля, хак да им е. Ние в провинцията все ще се оправим. Поне над нас ракети няма да падат. Ние, хората от провинцията, сме истинския народ.

Искам да ги видя софиянци без електричество и водоснабдяване, мръсна течаща канализация, липса на храна, вода, лекарства и медицински грижи, какво ще правят.  Едва ли ще им дойде акъла. От разглезени и прости хора акъл няма как да очакваш.

Даже са нагли, ще очакват да им помагаме. Ами, няма да стане. Ще си мизерстват в столицата.

на 3.11.2022 г. в 20:56, Anneliese написа:

Като падне един "Калибър" на територията на американското посолство, да те питам дали ще е призрак. Разликата между мен и теб е, че аз съм в малка град, който не е цел, но ти си в София и няма гаранция, че ще оцелееш при една война. Нямате укрития, нали? Няма къде да се скриете софиянци, при едно неочаквано нападение.

И само да те информирам, че малките градове няма да желаят да приемат вас, софиянците, които ни натресохте войната, а няма и къде. Няма достатъчно хотели и леглови бази. Те са за роднини и приятели, но не и за тези, подкрепящи войната. Ще трябва да си мизерствате в столицата и сами да си търсите храна и вода. От провинцията помощ не очаквайте. Не стига, че дълги години ни обиждахте на селяци, а сега и война ни натресохте.

Оправяйте се сами! От нас имате само един среден пръст!

Аз поне ще си спя в леглото в моята стая, а ти ще се чудиш къде да живееш.

... че не се знае кой къде ще спи и кой какво ще има...

Опитвам се да си го представя, ама нещо ми е бедна фантастиката. Може би ще е нещо от рода: Пристига в Берковица "добре облечен бизнесмен" от София с джипа си и вика - "Аре селтаците, обирайте си крушите, че тука ще правим голф игрище" и глухата кака почва нещо да му се репчи и какво се случва - избиват и зъбите безплатно и без упойка.

• Автор
преди 3 часа, lebel написа:

За съжаление и най-големите светила в лицево-челюстната хирургия са безсилни пред гьонсуратлъка...

В смисъл?

Confused Cardi B GIF by Apple Music

преди 10 часа, Anneliese написа:

.... може да се наложи и инцизия,...

То това се знае, просто по-нагоре да я направят :newspaper:

• Автор

Ще отложим или направо ще откажем ваденето на тия зъби. Снощи едва не умрях.............. Отиваме ние в болницата в Монтана за система, понеже пак ми дойде и пак е обилно.............Станах мега зле - светлината стана ярка и почна да ме боли главата и да ми се вие свят, взе да ми се гади, стягаше ме в гърдите, лошо ми е в стомаха.......... на всичкото отгоре навън вали като из ведро на връщане, нашата улица беше станала кална река,  тъкмо се прибрахме и повърнах, сто пъти ходих до тоалетна по малка нужда и май се обезводних, едвам спах........... днес ходихме до нашата болница да ми махнат абоката............... Главата още ме боли, а мускулите на левия крак са ми стегнати от коляното надолу и ме боли............... Не знам какво ми е, цялото ми здраве е разбишкано. Разбъркано де. Сто здравословни проблема имам. Твърде е опасно да се подложа на операция с пълна упойка.

С мама ни писна от лекарите и от съсипаното здравеопазване.

Това,че здравето ти е рабъркано и майка ти не е взела мерки едно време какво общо им с лекарите и здравеопзването? Ай стига си ги плюла а после тичала при тях! 

преди 7 часа, Anneliese написа:

Давай с баща ти , ако вече не му е писнало! Ти им взе паспортите и гражданството на лекарите, та какво очакваш от тях ... добре се отказа да махаш зъбаците, че знаеш ли какво ще ти направят! Прави гаргара от смрадлика сутрин и вечер , това ти остава.

Всичко при теб идва от негативната ти нагласа за всичко и обърканата ти глава, ама както казаха по-горе , родителите са виновни. Ако бяха си правили изследвания нямаше да са така нещата!

преди 7 часа, Anneliese написа:

Ще отложим или направо ще откажем ваденето на тия зъби. Снощи едва не умрях.............. Отиваме ние в болницата в Монтана за система, понеже пак ми дойде и пак е обилно.............Станах мега зле - светлината стана ярка и почна да ме боли главата и да ми се вие свят, взе да ми се гади, стягаше ме в гърдите, лошо ми е в стомаха.......... на всичкото отгоре навън вали като из ведро на връщане, нашата улица беше станала кална река,  тъкмо се прибрахме и повърнах, сто пъти ходих до тоалетна по малка нужда и май се обезводних, едвам спах........... днес ходихме до нашата болница да ми махнат абоката............... Главата още ме боли, а мускулите на левия крак са ми стегнати от коляното надолу и ме боли............... Не знам какво ми е, цялото ми здраве е разбишкано. Разбъркано де. Сто здравословни проблема имам. Твърде е опасно да се подложа на операция с пълна упойка.

Ако не ги извадиш със сигурност ще умреш от инфекцията  така че ти решаваш

• Автор
преди 13 часа, petie1 написа:

Ако не ги извадиш със сигурност ще умреш от инфекцията  така че ти решаваш

А как да се подложа на операция, като не знам дали в "Пирогов" ще ми направят пълни изследвания? Те не ме погледнаха в кабинета тогава, лекарят само разгледа снимките и говори с мама. Бяхме донесли цялата ми медицинска документация, а дори не я погледнаха, не че и мама я извади. Но имам доказана вродена миопатия, която сега се проявява с пълна сила. Имам крампи, схващания в мускулите на двата крака от колената надолу, особено на левия крак. Имам доказана сколиоза от 14 - годишна възраст. Не знам как са ми белите дробове. Преди месеци имах кашлица, не бях болна, рентген ми правиха на белите дробове и нищо не откриха! Нищо! От бебе имам проблем с гълтането, езикът ми е по - къс от този на здравите хора, от малка преглъщам храната шумно, просто не мога иначе, никога не съм могла да ям с пълна затворена уста, а само с отворена. Ако се наложи интубация, нещо може да объркат. Ръцете и вените са ми малки, стават само за бебешки абокати. Вените понякога трудно ми ги намират. А и с тази твърде ранна менопауза всичко ми е объркано - ту ми е много топло и се потя, ту ми е студено. Температура нямам, понякога не се и потя, а ми е топло и имам чувството, че съм потна. Нямам богат речник и не умея добре да описвам как се чувствам. Също така от малка не говоря нормално, заради факта, че на пет годишна възраст изгубих половин слух. Не мога да произнасям имена и думи с ударения, просто не мога. Също така след второта операция от сплетени черва, през 2006 година, вече не мога да повръщам. Тогава така обилно повръщах, после какво стана на дробовете и гърлото ми, не знам, но трудно повръщам, задържам храчки. Само когато ми стане твърде лошо и храчките са ми до горната част на гърлото, до устата, чак тогава повръщам. Но е рядко. Заради това, като се разболея от бронхит, почти месец взимам лекарства, кашлям ужасно заради храчките и нашите ми се карат. С годините рядко боледувам, но за сметка на това - по - тежко! Преди години имах и бъбречна криза, зимата ми откриха пясък в бъбреците. Откакто прекарах ковид (миналата есен), имам някакви болки в горната лява част на гърдите, също така през зимата ми откриха тригеминална невралгия, която се оказа, че я имам отдавна............ Кажи ми как да се оперирам, като не знам мозъкът ми дали работи нормално и дали няма да ме предаде по време на операцията. А не знам дали имам болкоуспокояващи за тригеминална невралгия и дали могат да се дават на човек, минал през операция с пълна упойка. Сега съм добре, но знае ли човек кога ще се прояви пак това нещо............ Ако пак ми се догади, няма да мога да повръщам и ме е страх да не се задавя. А аз след операции бавно се раздвижвам, вие ми се свят, объркана съм........... Заради мускулните ми проблеми даже не знам дали не съм склонна към малигнена хипернатриемия,  нещото, от което е починало онова момче в ЕО дент. Имам и някакво друго, по - леко главоболие, както и шум в ухото. Нашите ми мерят кръвното, уж е нормално............ В последните години качих и килограми, доскоро бях 50 кг, сега свалих един............. Имам и хроничев цистит от години, както и едни адски упорити гъбички по ноктите на краката............ Не на последно място, проблемът с обилния цикъл............. Аз даже не сизнам кръвната група, мама никога не се е интересувала  коя ми е кръвната група...........

Много неща са ми мен, не знам дали в "Пирогов" имат специалисти, обучени да се грижат за хора с увреждания и различни заболявания. А майка ми забравя, лекарите пък явно не питат за всичко и си нямат едно наум.......... Как да се оперирам?

• Автор

Подценявате упойките и колко опасни могат да бъдат! Лесно ви е, нали не сте лекари, не сте анестезиолози. Подигравайте се!

преди 1 минута, Anneliese написа:

Подценявате упойките и колко опасни могат да бъдат! Лесно ви е, нали не сте лекари, не сте анестезиолози. Подигравайте се!

Как разбра , че не сме лекари?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.