Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

презаписване на хард диск

Featured Replies

Здравейте от три дни hdsentinel ми показва че има лоши сектори на диска и казва че трябва да бъде презаписван със специални модели за инициализация, Какво значи това че трябва да форматирам и презапиша windows или друго. Интересното е че  chkdsk не открива лоши сектори

Зависи от теста в Sentinel-a. То си пише кои тестове за поправка са деструктивни. Обикновено теста Disk Repair не е деструктивен за данните. Както и Read + Write + Read (refresh data area). Но този за reinitialize disk surface е деструктивен.

CHKDSK с какви параметри е пуснат и може ли лог файла от него? (/R или /B са за лошите сектори). Може при текущата проверка да не показва лоши сектори, но да ги има изолирани в лог файла от предишни проверки:

234326015 KB total disk space.
 156413580 KB in 198389 files.
    185808 KB in 38963 indexes.
         40 KB in bad sectors.

И SMART статуса на диска в Sentinel-a какво показва? Там най-добре ще се разбере кой е крив и кой е прав.

преди 32 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Зависи от теста в Sentinel-a. То си пише кои тестове за поправка са деструктивни. Обикновено теста Disk Repair не е деструктивен за данните. Както и Read + Write + Read (refresh data area). Но този за reinitialize disk surface е деструктивен.

CHKDSK с какви параметри е пуснат и може ли лог файла от него? (/R или /B са за лошите сектори). Може при текущата проверка да не показва лоши сектори, но да ги има изолирани в лог файла от предишни проверки:

234326015 KB total disk space.
 156413580 KB in 198389 files.
    185808 KB in 38963 indexes.
         40 KB in bad sectors.

И SMART статуса на диска в Sentinel-a какво показва? Там най-добре ще се разбере кой е крив и кой е прав.

Прилагам снимки на  CHKDSK и smart статуса

Екранна снимка (1).png

Екранна снимка (2).png

Не ги прикачвай, че сайта ги смачква и не се вижда нищо.

Качи ги на външен хостинг като:

https://imgbb.com/

или

https://imgur.com/

и дай линк към тях.

Но от втората снимка се вижда, че има един pending sector.

От първата се вижда, че не си пуснал chkdsk с параметър /B или /R, защото са проверени само 3 фази, а не 5 фази.

Лошите сектори се проверят с включените 5 фази.

преди 6 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Не ги прикачвай, че сайта ги смачква и не се вижда нищо.

Качи ги на външен хостинг като:

https://imgbb.com/

или

https://imgur.com/

и дай линк към тях.

Но от втората снимка се вижда, че има един pending sector.

От първата се вижда, че не си пуснал chkdsk с параметър /B или /R, защото са проверени само 3 фази, а не 5 фази.

Лошите сектори се проверят с включените 5 фази.

ето снимките

https://imgur.com/a/OjqhUAR

https://imgur.com/a/OjqhUAR

как се пуска  chkdsk с параметър /B или /R

А защо не си скролирал за да се види цялата информация от първата снимка? :)

Потърси сега лог файла в Event Viewer с име Wininit (или CHKDSK) с ID номер 1001 или поне кажи за кой дял е била проверката.

Ако е за дял C:\ пусни следната команда:

CHKDSK C: /X /F /R /B

и потвърди с Y и рестартирай за да започне.

Нищо, че реално /X е излишен, защото диска при рестарт е все едно дали ще е unmount-нат (разкачен) и че /F се съдържа в /R и че /B се съдържа в /R

Реално може и само:

CHKDSK C: /B

:)

Общо-взето, най-добре смени диска, като гледам размера, дори най-добре със SSD. Според това, което си дал, диска е на малко над година работа, ако е в гаранция го върни за замяна. И предполагам имаш бекъп на важните данни?

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

след рестарт не започва три пъти пробвах и не става

Потърси сега лог файла в Event Viewer с име Wininit (или CHKDSK) с ID номер 1001 или поне кажи за кой дял е била проверката.

къде в Event Viewer да го търся  

преди 18 минути, novaki написа:

къде в Event Viewer да го търся 

Нещо не си направил като хората. Няма какво да търсиш вече в Event Viewer-a ако проверката не започва. Аз го посочих само за да се види информацията за кой дял ти трябва проверката. Ти пак не каза, но се предполага, че е за дял C:\. Така че в Event Viewer-a ще гледаш после като тръгне проверката.

https://www.tenforums.com/tutorials/40822-read-chkdsk-log-event-viewer-windows-10-a.html

Понякога между другото проверката съм забелязвал, че не "зацепва" от първия път. При мен също се е случвало да се налага да я въвеждам 2-3 пъти (след всеки път разбира се рестарт) докато зацепи. Аз лично обичам на няколко месеца да пускам такава за проверка на файловата система само и 1 път в година и за лоши сектори (нищо, че съм на nMVe) особено преди нов Image на дяла.

преди 1 час, novaki написа:
преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

А при изпълнението на командата връща ли съобщение, че дискът е заключен и ще направи проверка при следващия рестарт?
Покажи снимка с въведена и изпълнена команда

преди 11 минути, цър-вул написа:

А при изпълнението на командата връща ли съобщение, че дискът е заключен и ще направи проверка при следващия рестарт?
Покажи снимка с въведена и изпълнена команда

Интересното е, че при мен връща съобщението и дори при рестарт започва да отброява (аз съм направил времето от 30 на 10 секунди) и като стигне 0, а да почне и понякога не почва. Предполагам, че тогава се рестартират и контролера на клавиатурата или мишката и явно командата отчита клик и прекъсва процедурата (поне така си го обяснявам) и се налага да повтарям командата понякога два или три пъти докато започне. Не винаги се случва де, но като се случи почва от 2-рия или от 3-тия път. Нямам логично обяснение защо е така. При SSD-то май не беше така, но при nVme-то е. Може би е нарочно или бъг. Но го има при мен от известно време. Не е болка де, щом все пак проверката се извърша след малко упоритост, но е досадно. Та може и при него да се случва нещо подобно. Или той да не е направил нещо като хората. Ще разберем като отговори. :)

преди 20 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Интересното е, че при мен връща съобщението и дори при рестарт започва да отброява (аз съм направил времето от 30 на 10 секунди) и като стигне 0, а да почне и понякога не почва. Предполагам, че тогава се рестартират и контролера на клавиатурата или мишката и явно командата отчита клик и прекъсва процедурата (поне така си го обяснявам) и се налага да повтарям командата понякога два или три пъти докато започне. Не винаги се случва де, но като се случи почва от 2-рия или от 3-тия път. Нямам логично обяснение защо е така. При SSD-то май не беше така, но при nVme-то е. Може би е нарочно или бъг. Но го има при мен от известно време. Не е болка де, щом все пак проверката се извърша след малко упоритост, но е досадно. Та може и при него да се случва нещо подобно. Или той да не е направил нещо като хората. Ще разберем като отговори. :)

При мен след рестарт при стартиране се включва програмата за  поправка на диска явно затова не иска да тръгне утре пак ще го мъча

преди 10 минути, novaki написа:

При мен след рестарт при стартиране се включва програмата за  поправка на диска явно затова не иска да тръгне утре пак ще го мъча

Ама нали точно това пускаме??? CHKDSK е програмата за поправка на диска!!!

Извинявай, но това си е за facepalm!

200w.gif?cid=6c09b952qehoeff1msly1ugv0sa

преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ама нали точно това пускаме??? CHKDSK е програмата за поправка на диска!!!

Извинявай, но това си е за facepalm!

200w.gif?cid=6c09b952qehoeff1msly1ugv0sa

Явно аз не съм разбрал мислех че трябва да се стартира CMD и там да бъде направена проверката .И сега Event Viewer ли да търся лог

преди 4 часа, novaki написа:

Здравейте от три дни hdsentinel ми показва че има лоши сектори на диска и казва че трябва да бъде презаписван със специални модели за инициализация, Какво значи това

Значи да си запазиш ценните неща и да почнеш да събираш пари!

И спри да пускаш тестове, защото ще го досъсипеш!!!

Е то CMD-то не прави самата проверка. CMD е среда като PowerShell която извиква други инструменти за целта. В случая CMD пуска CHKDSK с командата. Ако не бе за системен дял проверката можеше да се извърши и в CMD, защото нямаше да се изисква рестарт. Но в случая проверката с параметри за поправка не може да се извърши за активно ползващ се дял и затова се изисква рестарт. Без рестарт може да бъде пусната само проверка за грешки без поправка на системния дял.

А защо пускаме проверка, защото тази, която сте пуснали вие преди е само за файловата система (до фаза 3). За лоши сектори се пуска с параметър /R или /B за да провери до фаза 5. Това е. По ясно няма как да го обясня.

преди 6 минути, JKirilov написа:

Значи да си запазиш ценните неща и да почнеш да събираш пари!

И спри да пускаш тестове, защото ще го досъсипеш!!!

За първото съм съгласен, за второто отново не на място. Нищо няма да съсипе с една проверка с CHKDSK. Той затова е там. За да се ползва.

PS: Никой не казва да се правят безразборно тестове, но при нужда не виждам нищо лошо. Не, че ще му оправят проблема, но ще му дадат време докато си вземе нов. Ще забави неизбежното. То ако не трябваше да се ползват нямаше да съществуват и програми като MHDD, Victoria, HDD Regenerator и прочие. Особено Victoria е много ценна.

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Е то CMD-то не прави самата проверка. CMD е среда като PowerShell която извиква други инструменти за целта. В случая CMD пуска CHKDSK с командата. Ако не бе за системен дял проверката можеше да се извърши и в CMD, защото нямаше да се изисква рестарт. Но в случая проверката с параметри за поправка не може да се извърши за активно ползващ се дял и затова се изисква рестарт. Без рестарт може да бъде пусната само проверка за грешки без поправка на системния дял.

А защо пускаме проверка, защото тази, която сте пуснали вие преди е само за файловата система (до фаза 3). За лоши сектори се пуска с параметър /R или /B за да провери до фаза 5. Това е. По ясно няма как да го обясня.

Ясно с cmd се стартира само програмата мерси 

Да разбирам ли че диска е издал багажа

преди 1 час, novaki написа:

Да разбирам ли че диска е издал багажа

Е сигурно е почнал щом има проблеми, но едва ли го е издал напълно. Така или иначе ще трябва да си вземеш нов, а на този тук просто отлагаме неизбежното. Дисковете са си консуматив. Но ти така и не пусна резултатите от проверката така че в момента да си празни приказки и догадки.

Е сигурно е почнал щом има проблеми, но едва ли го е издал напълно. Така или иначе ще трябва да си вземеш нов, а на този тук просто отлагаме неизбежното. Дисковете са си консуматив. Но ти така и не пусна резултатите от проверката така че в момента да си празни приказки и догадки.

Не открих лог файл  в  Event Viewer  има само informacion и error

преди 2 минути, novaki написа:

Не открих лог файл  в  Event Viewer 

А проверката приключи ли успешно въобще?

А горния линк видя ли го?

https://www.tenforums.com/tutorials/40822-read-chkdsk-log-event-viewer-windows-10-a.html

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

А проверката приключи ли успешно въобще?

А горния линк видя ли го?

Да видях го линка но имаше само грешки и информация не знам дали е приключило сканирането пишеше сканиране на диска но не започна да поправя диска

Така и не стана ясно за кой дял е проверката човеко. Ако е на системния дял и проверката се е извършила при boot виж дали на дял C:\ в свободната имаш файл с името bootsqm.dat.

Ако имаш значи проверката все пак е минала и не може да нямаш лог файл в Event Viewer-a.

• 2 седмици по-късно...
на 4.06.2023 г. в 12:14, Гост написа:

Здравейте от три дни hdsentinel ми показва че има лоши сектори на диска и казва че трябва да бъде презаписван със специални модели за инициализация, Какво значи това че трябва да форматирам и презапиша windows или друго. Интересното е че  chkdsk не открива лоши сектори

трябва да пуснеш chkdsk /r /f за да ги открие... параметъра /r тества за лиши сектори hdd sentinel e платен боклук, който не струва и не работи (за тестване на диска трябва директен достъп до диска, което изключва всякакво тестване под windows - там може да се получи забавяне, поради това че става през драйвера на о.с, може и  някоя програма или сервиз също да чете и пише по диска в същото време и програмата, която тества ще реши че има бавен или лош сектор). всеки производител на дискове си има на сайта iso за тестване на лоши сектори (единствери происводител, който няма е тошиба (защото е пишман производител, който си мисли че знае как се правят дискове, там се тества с други програми) аз тествам с ddrescue под linux... запълването с нули е временно решение - след няколко записа диска пак ще стане какъвто си е бил - "шарен"... 

https://thestrip.ru/bg/dlya-golubyh-glaz/programma-proverki-hdd-viktoriya-programma-victoria-hdd-diagnostika-zhestkogo-diska/ тази програма е безплатна, но под windows и на нея не може да се вярва, а под dos контролера трябва да е в  ide mode

преди 39 минути, the professor написа:

chkdsk /r /f за да ги открие... параметъра /r тества за лиши сектори

А какво ще кажеш вместо /r

Цитат

/R                  Locates bad sectors and recovers readable information
                      (implies /F, when /scan not specified).

да ползва:

chkdsk /b
Цитат

/B                  NTFS only: Re-evaluates bad clusters on the volume
                      (implies /R)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.