Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с мрежовия принтер заради смяната на рутера

Featured Replies

В офиса на мой приятел се повреди рутерът и Виваком го смениха с нов. Дотук всичко е добре, но той е с друга маска 192.168.1.1 , а в мрежата има плотер , който се управлява от хардуерен сървър Lan към Centroniks, който пък е с твърд IP адрес 192.168.0.10. Така, че се чудя дали да се моля на Виваком да преконфигурират плотера и да стане с  маска 192.168.0.1 или да сложа втори рутер със същата маска. Както е известно Виваком не дават права на потебителите да "ровят" в техните рутери.

Разрешен от Илия Попов

• Отговори 54
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, "каката" не пращи от компетенция, сигурно всеки от нас си има някаква история в подкрепа на това. Обаче баткото, към когото те прехвърля каката, когато е ударила на камък, е друга работа вече.

• цър-вул
    цър-вул

Преди време ходих в централния офис на Viva в Русе и попаднах на една "кака", от чиято компетентност останах възхитен! Тъй де - изключенията са, за да потвърдят правилото. Но тая мома ме грабна...

• NewRedDragon
    NewRedDragon

Е, да - аз затова по горе казах, че явно автора бърка малко понятията.... Иначе решенията са три, като само това, с промяна на адреса на самия принт сървър, може да мине, без съдействие на ISP - това

преди 44 минути, Илия Попов написа:

В офиса на мой приятел се повреди рутерът и Виваком го смениха с нов. Дотук всичко е добре, но той е с друга маска 192.168.1.1 , а в мрежата има плотер , който се управлява от хардуерен сървър Lan към Centroniks, който пък е с твърд IP адрес 192.168.0.10. Така, че се чудя дали да се моля на Виваком да преконфигурират плотера и да стане с  маска 192.168.0.1 или да сложа втори рутер със същата маска. Както е известно Виваком не дават права на потебителите да "ровят" в техните рутери.

192.168.0.10 e по принцип адреса по подразбиране на продуктите на StarTech. Те си имат софтуерен инструмент за настройка на принт сървъра. Временно,  на компа от който ще правиш корекциите му задаваш адрес на Ethernet NIC  адрес 192.168.0 20 (примерно).  Маската си е /24. Сменяш адреса на принт сървъра с някакъв от новия subnet - 192.168.1.x. Tук, x е силно препоръчително, да бъде извън обхвата на DHCP на рутера.

ПС: Другия вариант е да пуснеш DHCP на принт сървъра (по същия начин) и да помолиш съпорта на вива да резервира адреса, който ще си вземе принт сървъра в рутера. Ще трябва да си запишеш точно MAC адреса на принт сървъра - може и да е написан на някоя лепенка по него

преди 1 час, цър-вул написа:

Модел на принт сървъра?

M/у другото..... ako @Илия Попов, даде и точен модел на плотера, може друго да се измисли - някои китайци имат реално норамлни USB/IP интерфейси, но не са изведени физически и не са "активирани" на ниво firmware.....

• Автор

Сървърът е TP-Link TL-PS110P, на него има лепенка с МАК адреса и IP по подразбиране. Намерих и setup програма, която може би ще го открива в мрежата, но ще я пробвам в понеделник. Модела на плотера не запомних, но в понеделник ще го видя ( HP  със сигурност мисля, че 42 инча).

преди 7 минути, Илия Попов написа:

Сървърът е TP-Link TL-PS110P, на него има лепенка с МАК адреса и IP по подразбиране. Намерих и setup програма

Да - същия чипсет е. Последните версии на setup софтуера са 2017 г. 

преди 12 минути, Илия Попов написа:

която може би ще го открива в мрежата, но ще я пробвам в понеделник.

Не забравяй, че лаптопа с който ще преконфигурираш принт сървъра трябва да в същия subnet - т.е 192.168.0.х - тук "x" е каквото и да е, различно от 1, 255 или 10. Трябва да го сетнеш ръчно на LAN картата на компа.

преди 17 минути, Илия Попов написа:

Модела на плотера не запомних, но в понеделник ще го видя ( HP  със сигурност мисля, че 42 инча).

За обикновен полтер за рязане на PVC фолио ли говорим или за някаква рутер фреза? Предполагам първото, зашото (аз поне) не знам модел на HP с LPT, освен за фолио.....

преди 11 минути, Cocatron написа:

Дават.

Би ли споделил процедурата? Граничното устройство (рутер/стена) е собственост на виваком, така че е нормално да не позволяват на всеки да ровичка из настройките. В противен случай става мазало.

преди 18 минути, NewRedDragon написа:

Би ли споделил процедурата? Граничното устройство (рутер/стена) е собственост на виваком, така че е нормално да не позволяват на всеки да ровичка из настройките. В противен случай става мазало.

Обади им се - 087123

22.jpg.39de86cdbeb34983203b2799a1dc63c1.jpg

преди 2 минути, Cocatron написа:

Обади им се - 087123

Заявка за конфигурация към съпорта и реален достъп до устройството са различни неща! Аз не им се обаждам - издействах си обикновено ONT и рутера/стената са под мой контрол.

ПС: Няма смисъл да се пънеш с глупости - материята не ти е ясна изобщо!

преди 12 минути, NewRedDragon написа:

Заявка за конфигурация към съпорта и реален достъп до устройството са различни неща! Аз не им се обаждам - издействах си обикновено ONT и рутера/стената са под мой контрол.

ПС: Няма смисъл да се пънеш с глупости - материята не ти е ясна изобщо!

На кого не е ясна материята ????????????????????????????????????????

преди 4 часа, Илия Попов написа:

МОЖЕ!

преди 8 минути, Емил Костов написа:

МОЖЕ!

Eмо, кое МОЖЕ? То е ясно, че всичко може - въпроса е как? Не виждаш ли, че автора бърка IP адрес със subnet mask? A и промяната на LAN в 0.1 ....да може би ще реши проблема, но с това 10 .....някак си не е ОК цялата LAN.

преди 4 часа, Илия Попов написа:

дали да се моля на Виваком да преконфигурират плотера и да стане с  маска 192.168.0.1

И това ли може? Безплатно?

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Eмо, кое МОЖЕ?

Да си ровиш във вивакомския рутер може. Както каза @Cocatron, звъниш на 087 123 (или просто 123, ако телефонът ти е към Виваком) и казваш, че искаш достъп до рутера, ако може. Обикновено им казвам, че съм колега, обяснявам кратко с какъв казус съм се сблъскал и че затова искам достъп до тяхното оборудване. Директно ми дават паролата за root-а, никога не са се правили на интересни.

преди 13 минути, Rammkopf написа:

Да си ровиш във вивакомския рутер може. Както каза @Cocatron, звъниш на 087 123 (или просто 123, ако телефонът ти е към Виваком) и казваш, че искаш достъп до рутера, ако може. Обикновено им казвам, че съм колега, обяснявам кратко с какъв казус съм се сблъскал и че затова искам достъп до тяхното оборудване. Директно ми дават паролата за root-а, никога не са се правили на интересни.

Остави го нещастния @NewRedDragon , той е гений , а аз още изучавам азбуката в първи клас. Макар, че имам в работата 60-70 комппютъра, а и съм му показал на снимката че бърникам в моя вивакомски рутер. Но професора е той, а аз цяла вечер ще стоя в ъгъла и ще се срамувам.

Глупак!

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Може и да е така - не съм пробвал, защото не съм имал ядове стях и не ми се е налагало д ползвам техен рутер. Като цяло са ми за Failover. Съмнявам се в сериозно, в компетеността на каката на 123

преди 2 часа, Cocatron написа:

Остави го нещастния @NewRedDragon , той е гений , а аз още изучавам азбуката в първи клас. Макар, че имам в работата 60-70 комппютъра, а и съм му показал на снимката че бърникам в моя вивакомски рутер. Но професора е той, а аз цяла вечер ще стоя в ъгъла и ще се срамувам.

Глупак!

Бройката "компютри" с които се "занимаваш", не те прави по-умен! 

Малоумнико!

преди 13 часа, NewRedDragon написа:

Може и да е така - не съм пробвал, защото не съм имал ядове стях и не ми се е налагало д ползвам техен рутер. Като цяло са ми за Failover. Съмнявам се в сериозно, в компетеността на каката на 123

Не, "каката" не пращи от компетенция, сигурно всеки от нас си има някаква история в подкрепа на това. :) Обаче баткото, към когото те прехвърля каката, когато е ударила на камък, е друга работа вече. :)

преди 16 минути, Rammkopf написа:

Не, "каката" не пращи от компетенция, сигурно всеки от нас си има някаква история в подкрепа на това. :) Обаче баткото, към когото те прехвърля каката, когато е ударила на камък, е друга работа вече. :)

Преди време ходих в централния офис на Viva в Русе и попаднах на една "кака", от чиято компетентност останах възхитен! Тъй де - изключенията са, за да потвърдят правилото. Но тая мома ме грабна...

преди 23 часа, Илия Попов написа:

Само да уточним нещо.

IANA IPv4 Special-Purpose Address Registry

192.168.0.10 е частен интернет адрес, предполагам от мрежата 192.168.0.0, ако е със стандартен префикс 16. Някои слагат и 24 префикс.

Ето го документа

rfc-editor.org/rfc/rfc1918.txt

Private Address Space

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the
   following three blocks of the IP address space for private internets:

10.0.0.0        -   10.255.255.255  (10/8 prefix)
     172.16.0.0      -   172.31.255.255  (172.16/12 prefix)
     192.168.0.0     -   192.168.255.255 (192.168/16 prefix)
преди 23 часа, Илия Попов написа:

друга маска 192.168.1.1

Това не е маска, а ip адрес от мрежата на рутъра. Маската е от тип 255.ХХХ.ХХХ.ХХХ(тройките числа са от 0 до 255). Обикновено 255.255.255.0

1. Вземи един лаптоп, направи го с адрес 192.168.0.20, свържи принт сървъра към лаптопа с лан кабел, достъпи принт сървъра и му смени адреса на 192.168.1.10

2. Или се обади на Виваком и им кажи: Моля, направете ми вътрешната мрежа на 192.168.0.1.

DHCP също трябва да започва с адрес след .10.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Само да уточним нещо.

192.168.0.10 е частен интернет адрес, предполагам от мрежата 192.168.0.0, ако е със стандартен префикс от 24 или 3 октета са 1.  Не е маска.

Ето го документа

rfc-editor.org/rfc/rfc1918.txt

Private Address Space

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the
   following three blocks of the IP address space for private internets:

10.0.0.0        -   10.255.255.255  (10/8 prefix)
     172.16.0.0      -   172.31.255.255  (172.16/12 prefix)
     192.168.0.0     -   192.168.255.255 (192.168/16 prefix)

Е, да - аз затова по горе казах, че явно автора бърка малко понятията.... Иначе решенията са три, като само това, с промяна на адреса на самия принт сървър, може да мине, без съдействие на ISP - това разбира се, ако наистина няма никакъв контрол върху граничния рутер

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Е, да - аз затова по горе казах, че явно автора бърка малко понятията.... Иначе решенията са три, като само това, с промяна на адреса на самия принт сървър, може да мине, без съдействие на ISP - това разбира се, ако наистина няма никакъв контрол върху граничния рутер

И аз не знам защо е нужно провайдъра да се меси в LAN мрежа? Ако е WAN може да се намесва. Гледам, че адресите са частни, домашни тоест Non-routable. Без маршрут.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

И аз не знам защо е нужно провайдъра да се меси в LAN мрежа? Ако е WAN може да се намесва.

Защото само той има достъп до рутера в момента.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.