Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с мрежовия принтер заради смяната на рутера

Featured Replies

Разрешен от Илия Попов

преди 6 минути, Пунта мара написа:

Защото само той има достъп до рутера в момента.

Рутерът( Маршрутизаторът) ти е вкъщи. В частна собственост. Това е твоята мрежа. Ти си отговорен за нея. Стопанисваш я.

Извън къщата, апартамент, двор, мазе, барака, катакомба... извън някаква частна земя е работа на провайдера. Той я стопанисва. 

• Отговори 54
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, "каката" не пращи от компетенция, сигурно всеки от нас си има някаква история в подкрепа на това. Обаче баткото, към когото те прехвърля каката, когато е ударила на камък, е друга работа вече.

• цър-вул
    цър-вул

Преди време ходих в централния офис на Viva в Русе и попаднах на една "кака", от чиято компетентност останах възхитен! Тъй де - изключенията са, за да потвърдят правилото. Но тая мома ме грабна...

• NewRedDragon
    NewRedDragon

Е, да - аз затова по горе казах, че явно автора бърка малко понятията.... Иначе решенията са три, като само това, с промяна на адреса на самия принт сървър, може да мине, без съдействие на ISP - това

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

И аз не знам защо е нужно провайдъра да се меси в LAN мрежа? Ако е WAN може да се намесва. Гледам, че адресите са части, тоест non Route. Без маршрут.

От доста време, тук е практика, крайния потребител да няма достъп до повечето (в 95% от случаите - изобщо) настройки на рутера. Така оператора си "вързва гащите" и сульо и пульо не могат да правят бели. Да не говорим, че масово вече клиентските "рутери" са комбо устройства и става мазало за поддръжката. Решения има, разбира се - дали "bridge" с някой LAN порт и втори (вече иситински) рутер, дали чрез молби до поддръжката....въпрос на личен избор и здрави нерви

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Рутерът ти е вкъщи. В частна собственост.

С малката подробност, че самия "рутер" е собственост на оператора, а не е твой

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Рутерът( Маршрутизаторът) ти е вкъщи. В частна собственост. Това е твоята мрежа. Ти си отговорен за нея. Стопанисваш я.

Извън къщата, апартамент, двор, мазе, барака, катакомба... извън някаква частна земя е работа на провайдера. Той я стопанисва. 

Но устройството не е твое. Ако прекратиш договора, те си го взимат. Никога не бих си пуснал интернет от мобилен оператор.

преди 11 минути, АСПЕКТ написа:

тоест Non-routable. Без маршрут.

Абе и това не е 100% - я си предсатви една "частна" LAN (стана малко.....) с няколко VLAN и два (или повече доставчика) и някакъв load balancer - как ще стане, без вътрешно прерутиране

преди 5 минути, Пунта мара написа:

Никога не бих си пуснал интернет от мобилен оператор.

Е сега - както @Rammkopf каза - ако подходиш правилно и любезно към "каката", тя ще даде слушалката на някой "батко" и ще се разберете по мъжки :) 

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

Абе и това не е 100% - я си предсатви една "частна" LAN (стана малко.....) с няколко VLAN и два (или повече доставчика) и някакъв load balancer - как ще стане, без вътрешно прерутиране

Аз го разбирам така, че тези адреси не отиват в интернет. Те са за лична употреба. 

VLAN е на ниво суич или 2. LAN е на ниво рутер или 3. Ethernet.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Аз го разбирам така, че тези адреси не отиват в интернет. Те са за лична употреба.

Мнннееее - как не отиват? Как хост с адрес 192.168.1.5 и хост с адрес 192.168.1.6 ще ползват достъп до глобалната мрежа? Нали затова е NAT

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

VLAN е на ниво суич или 2. LAN е на ниво рутер или 3.

Ммммм - пак не е точно така. Суича си е на L2 - него IP не го интересува, интерсеват го MAC адресите. И LAN и VLAN са си на L2.

Но има и комбинирани L2/L3 устройства, които по натив са си "суич" 

• Автор
  • Решение

Снощи си помислих, че тези, които са направили принт сървъра не може да не се сещат за проблема с друга мрежа. Очаквах да има уеб сървър в нега по подобие на тези в рутерите и пробвах да влеза в сайта му. Заради страха от всякакви заплахи вероятно 4 браузера Опера,Яндекс, Едж и Хром почти ме отчаяха, че е опасно и не допуснаха достъп, накрая "Лисицата" показа това , което търсех - меню за настройка подобно на рутера със сетъп на адреса, админско име и парола. Зададох му адрес от мрежата на офиса и в понеделник ще пробвам и ще докладвам тук. За сега благодаря на всички отзовали се.

преди 33 минути, NewRedDragon написа:

Мнннееее - как не отиват? Как хост с адрес 192.168.1.5 и хост с адрес 192.168.1.6 ще ползват достъп до глобалната мрежа? Нали затова е NAT

Ммммм - пак не е точно така. Суича си е на L2 - него IP не го интересува, интерсеват го MAC адресите. И LAN и VLAN са си на L2.

Но има и комбинирани L2/L3 устройства, които по натив са си "суич" 

Ако няма NAT или PAT какво ще ползва? Ммнннн да,  не отива в интернет нали го прави публичен.  

Добре, както и да е.  Да не разводняваме темата. Има си CCNA(P). 😁

преди 1 час, цър-вул написа:

Преди време ходих в централния офис на Viva в Русе и попаднах на една "кака", от чиято компетентност останах възхитен! Тъй де - изключенията са, за да потвърдят правилото. Но тая мома ме грабна...

А ти що не я грабна, а? ;)

преди 1 минута, Rammkopf написа:

А ти що не я грабна, а? ;)

ОФФ/

Да, бе жена, дето разбира от мрежи...в къщи......не, мерси :) Ще ми нареже всичкия кабеляк и ще каже, че WiFi 12 е най-доброто :) 

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Ако няма NAT, какво ще ползва? Добре, както и да е.  Да не разводняваме темата. Има си CCNA. 😁

Има хора, които вече са го извървели този път и с това си вадят хляба. Просто си плащаш на един такъв да ти реши проблема и не се занимаваш с работа, дето хич не ти е работа.

Любимата ми еврейска поговорка гласи, че когато един проблем може да се реши с пари, значи не е проблем, а просто разход.

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

ОФФ/

Да, бе жена, дето разбира от мрежи...в къщи......не, мерси :) Ще ми нареже всичкия кабеляк и ще каже, че WiFi 12 е най-доброто :) 

Тя да не ти резне най-важния "кабеляк", на UTP-тата майната им. :D

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Има хора, които вече са го извървели този път и с това си вадят хляба. Просто си плащаш на един такъв да ти реши проблема и не се занимаваш с работа, дето хич не ти е работа.

Любимата ми еврейска поговорка гласи, че когато един проблем може да се реши с пари, значи не е проблем, а просто разход.

Така ли? И как реши, че аз че не съм го извървял този път?  Познаваме ли се?

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Тя да не ти резне най-важния "кабеляк", на UTP-тата майната им. :D

Е, стига ве :) 

ПС: По този повод - щели да правят курсове за мургавите събратя - да им обяснят, че в оптичните кабели, макр и да им казват кабели, няма бакър и да не ги крадват :) 

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

ПС: По този повод - щели да правят курсове за мургавите събратя - да им обяснят, че в оптичните кабели, макр и да им казват кабели, няма бакър и да не ги крадват :) 

Ми, в България като държите кабелите вън, а не в земята, ще ги крадат. Отвсякъде висят кабели.

electricity_tarif.jpg?w=1200&h=675&auto=

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

Така ли? И как реши, че аз че не съм го извървял този път?  Познаваме ли се?

Първо, не говорех за теб.

Второ, и да имаш CCNA:

a) не е някакво велико постижение да си положил първата тухла, постижението е да си изградил стената права до върха ѝ

б) на теб, конкретно, не ти личи да си минавал CCNA, поне по мое мнение

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Айде, бе! Верно ли? Това покрай някоя поредна безумна кампания за интеграцията им ли?

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Има такива табели над шахтите по трасето на оптиката

преди 2 минути, Rammkopf написа:

Първо, не говорех за теб.

Второ, и да имаш CCNA:

a) не е някакво велико постижение да си положил първата тухла, постижението е да си изградил стената права до върха ѝ

б) на теб, конкретно, не ти личи да си минавал CCNA, поне по мое мнение

Айде, бе! Верно ли? Това покрай някоя поредна безумна кампания за интеграцията им ли?

Защо ме цитираш тогава, щом не си говорил на мен?  

Добре. Щом казваш господин никой, че Сиско Сертификат не е нищо.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Защо ме цитираш тогава, щом не си говорил на мен? 

Защото добавях мисъл в посоката на твоята, чук! Ама гузен негонен бягал!

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, в България като държите кабелите вън, а не в земята, ще ги крадат. Отвсякъде висят кабели.

Градски, ти май отдавна не си се прибирал в Бг? Не казвам, че тук там няма въздушни трасета, но няма нищо общо с това, което помниш

преди 4 минути, Rammkopf написа:

Не,ве - майтапя се :) 

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Защото добавях мисъл в посоката на твоята, чук! Ама гузен негонен бягал!

Когато няма какво да кажат, почват обидите. Сега ясно ти личи, че ги разбираш тия неща. Още обиди, за да се проличи още повече мисловната ти дейност.

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

Когато няма какво да кажат, почват обидите. Сега ясно ти личи, че ги разбираш тия неща. Още обиди, за да се проличи още повече мисловната ти дейност.

По твоя случай, наистина нямаше какво повече да се каже. Стига си се обаждал като черна станция "отвисоко". Имало CCNA ... the pinnacle of certification. :D

Поредният *** в зарубежието, хванал Бога за шлифера.

@АСПЕКТ, @Rammkopf, стига сте се драчили - комуникирал съм достъчно и двама ви - знам, кой какво и колко може и знае!

@АСПЕКТ, не знам, какво точно се дипломира, знам, че не е никак лесно на чужд език, но когато става дума за мрежи, най общо казано - имаш пропуски.

И м/другото, аз имам CCNA сертификат, (макар и изтекъл април 2019), но когато нещо ти е само хоби, а не пряк доход....нещата се забравят, технологиите и протоколите се променят и т.н. Нека не првръщаме темата на човека в говорилня....или поне да си коментираме по същество

на 14.07.2023 г. в 19:43, NewRedDragon написа:

Eмо, кое МОЖЕ? То е ясно, че всичко може - въпроса е как? Не виждаш ли, че автора бърка IP адрес със subnet mask? A и промяната на LAN в 0.1 ....да може би ще реши проблема, но с това 10 .....някак си не е ОК цялата LAN.

И това ли може? Безплатно?

Кое не може?! Да се смени ЛАН частта да раздава нулева мрежа?! Точно 2 секунди и всичко е готово.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.