Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация - изцяло за работа (до 4000лв)

Featured Replies

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Полезно ти е мнението както винаги

Мерси, мерси!

• Отговори 52
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Бюджет от 4000лв. си е доста голямо изхвърляне за Autocad, особено ако се ползва само 2D. Една АМ4 платформа с вградено видео ще се справя доста добре и бюджета ще падне с повече от половината. 

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Една идея за дисковия масив - Подберете обема за архиви и може да дублирате диска, а може и да добавите един преносим. Например: трябва ви 2TB за архиви - еземат се 2 х 2ТB дискове за монтаж вътр

• Здравей, Понеже поддържам и разни проектантски компании, смея да кажа, че знам за какво иде реч в широк мащаб. Това е машината ти. Поздрави!

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Здравей,

Понеже поддържам и разни проектантски компании, смея да кажа, че знам за какво иде реч в широк мащаб. :) Това е машината ти.

Поздрави!

Здравей, благодаря за предложението. Ще ми е необходим отделен хард диск и то с повече памет. Не съм сигурен дали ми трябва отделна видео карта, както в предложения компютър или да се вложат парите за видео карта в другите компоненти?

преди 1 час, Yosko_ написа:

Здравей, благодаря за предложението. Ще ми е необходим отделен хард диск и то с повече памет. Не съм сигурен дали ми трябва отделна видео карта, както в предложения компютър или да се вложат парите за видео карта в другите компоненти?

Здрасти! Видеокартата в тази машина е компактен Turing, който не е велика сила, но е достатъчен за въртене на 3D-та и е чудесен компромис за целите, за които ти ще ползваш машината. Не си струва да жертваш видеото, няма да спечелиш кой знае колко.

Ако ти трябва отделен диск, тази машинка има още един NVMe слот за втори драйв. Хубаво е да си пазиш проектите на архив, като и да и правиш периодично резервно копие на компютъра си върху магнитен носител. Т.е., някакъв по-читав компактен NAS с поддръжка на iSCSI (от рода на Synology DS720+) с 2 диска по 4 или 6TB е силно препоръчителен.

Имаш нужда единствено от още RAM, евентуално, но DDR5 е още скъпа. Ако видиш другите варианти на същата машина в Ардес, ще видиш, че само за прехода от 16 към 32GB RAM заминава почти хилядарка.

Авторе, не се хвърляй на готова маркова конфигурация.

Винаги е по добре конфигурацията да е асемблирана . Като задачата тук е тя, да е балансирана.

От pugetsystem, препоръчват следната Intel базирана конфигурация * за продуктите на Autodesk.

Колкото до цената на DDR5 сравнена с DDR4, разликата е не повече от 40 процента, при чиста RAM, без допълнителни RGB екстри.

Което, на фона на 4K бюджет си е нищо. Но, ако решиш да вземаш именно със DDR5, скачай на kit 2x32 GB. Защото DDR5 платформата все още е нестабилна с 4 плочки RAM.

Щом бюджета го позволява, не виждам смисъл да се взема стара платформа.

Наскоро в youtube попаднах на интересен факт (дали е верен или не), свързан с лаг (IOH чипа) при софтуера и ОС/Windows (не при игрите) на Intel * базирана конфигурация от последните 2 поколения 12 и 13.

SNAP - The Intel CPU Latency Story (Part 1 of 2)

It doesn't matter how FAST your CPU is, if it feels SLOW - The Intel 12/13/ Possibly 14th Gen ISSUE

Което, ако е вярно, не съжалявам че се насочих към Ryzen плаформа преди две години.

Между другото: youtube поддържа, вече превод/ бг субтитри в реално време. За хората, които не са на ти с езиците.

преди 3 минути, Mr. ?? написа:

Авторе, не се хвърляй на готова маркова конфигурация.

Винаги е по добре конфигурацията да е асемблирана.

Невинаги е по-добре, зарежи ги тез заучени клишета. За неговия случай, съвсем не е добре да е асемблирана.

преди 8 минути, Rammkopf написа:

Невинаги е по-добре, зарежи ги тез заучени клишета. За неговия случай, съвсем не е добре да е асемблирана.

Може и да си прав, от гледна точка на стабилност.

Но, ми се струва че доста повече минуси има една готова маркова машина сравнена със асемблирана:

-труден ъпгрейд: при добавяне на нова видеокарта или процесор в последствие. Поради факта, от изчисленото захранване на машината.

-както и за ъпгрейд и на PSU.

-малки размера на кутията, което ограничава бъдещ ъпгрейд

-по високата цена на марковата машина.

преди 10 минути, Mr. ?? написа:

Може и да си прав, от гледна точка на стабилност.

Но, ми се струва че доста повече минуси има една готова маркова машина сравнена със асемблирана:

-труден ъпгрейд: при добавяне на нова видеокарта или процесор в последствие. Поради факта, от изчисленото захранване на машината.

-както и за ъпгрейд и на PSU.

-малки размера на кутията, което ограничава бъдещ ъпгрейд

-по високата цена на марковата машина.

Това е така, защото гледаш от камбаната на обикновен домашен потребител. Сега ще обясня защо съм прав в случая. :)

Човекът ще използва компютъра за работа, като инструмент. За работа, особено когато работиш по проекти и гониш срокове, е важно техниката да е надеждна и да е покрита от солидна гаранция. Марковите машини са проектирани именно с тази цел, като цялостно изделие - получаваш едно готово изделие, което може да се ъпгрейдва в някакви минимални граници (обикновено RAM и SSD) и като използваш една и съща версия на даден софтуерен продукт, ъпгрейдите по "силовата част" (процесор ии видео) често не са належащи. Дори да актуализираш приложението, с което работиш, разликата в изискванията между новата и старата версия е често нищожна, ако въобще я има. Ако нещо се скапе с асемблирания ти компютър (а това се случва на всеки, яли сме ги тия вафли), трябва наистина да му разбираш, за да можеш правилно да си го диагностицираш, да откриеш дефекта, да се обадиш на търговеца, да занесеш дефектния компонент, да чакаш да го тестват в техния сервиз, да ти върнат становище, да ти го подменят гаранционно, ама то няма в момента на склад и ще трябва да чакаш ... то отиде месец. Ти ще работиш за пари ли, или ще губиш часове и нерви в диагностики на компютъра?!

Купуваш си един DELL, машината отказва да boot-не. Купил си компютъра с next business-day гаранция. Тръшваш го в сервиза на DELL и ги оставяш да се оправят. Ако не могат да ти го отремонтират веднага, на следващия ден си получаваш чисто новата машина. Свързваш кабелите и продължаваш да работиш. Проектантите си имат достатъчно други проблеми в процеса на работа, че да се обременяват и с подбор на компоненти, инсталация и поддръжка на драйвери, туй ти, онуй ти ... Ако е фирма с персонал 10-50 души - да си наеме системен администратор за тая работа. Ама като работи вкъщи сам, марковата машина свежда проблемите му до абсолютен минимум.

Освен това, когато компютърът наистина остарее и AutoCAD (или пък Revit) 2030 вече много се влачи на този хардуер, просто продаваш цялата машина в OLX на някой като тебе, дето ще го ползва със стара версия на софтуера и ще му свърши идеална работа, а ти просто си купуваш актуалния му наследник и си караш работата. Ъпгрейди-мъпгрейди ... в бизнеса, когато става въпрос за време и пари, никой не си прави експерименти с ъпгрейди. Трябва да си пълен глупендер. Купуваш си машина-чук и я ползваш до откат, докато не се амортизира счетоводно (4-5 години), тя за толкоз време остарява и морално. Разкарваш я нацяло и направо нова.

За домашна машина, да си играеш игрички - асемблирай си, каквото си поискаш. Като не си храниш семейството и не си плащаш сметките с нея, да се чупи, колкото си ще. Работната машина, обаче, трябва да е желязна и застрахована.

Системните изисквания на софтуера са едно, но реалността за работа е съвсем друго -> Autodesk 3ds Max Системни изисквания и препоръки за компютър

Относно автора на статията -> https://www.kaldata.com/forums/topic/316685-нова-машина-за-autocad-и-3d-max/?do=findComment&comment=5601562

Прекалено много глупости четете и прекалено малко пипате, за да знаете каква е реалността. Извинявам, не искам никой да се обижда, просто констатирам. Тежки изказвания, базирани на нечий блог ... не е сериозно. Представи си как лягаш на операционната маса и слушаш хирурга, секунди преди да те хване упойката, как чел в един блог за такъв тип операция и сега щял да пробва.

Като пишете нещо, дето ще остане тук с години след вас, поне да е подплатено с нещо солидно.

преди 12 минути, Rammkopf написа:

Прекалено много глупости четете и прекалено малко пипате, за да знаете каква е реалността. Извинявам, не искам никой да се обижда, просто констатирам. Тежки изказвания, базирани на нечий блог ... не е сериозно. Представи си как лягаш на операционната маса и слушаш хирурга, секунди преди да те хване упойката, как чел в един блог за такъв тип операция и сега щял да пробва.

Като пишете нещо, дето ще остане тук с години след вас, поне да е подплатено с нещо солидно.

Слушал ли си за pugetsystem (по горе съм цитирал линк)?  Хората, там са най големия играч за работни станции в САЩ.

Не случайно имат собствени тестове бенчмарк на хардуера за отделните програми: видео фото, 3D моделиране и т.н.

Там няма да видиш RGB,  и водни охлаждания . А, само надеждни компоненти събрани в "матови кутии."

Точно от там гледах тестове за хардуера, докато събирам компонентите за конфигурацията за видео обработка от подписа.

Автора да си прецени,  "помисли" и тогава да  решава.

Tech Notice канал за PC билдване за работа, който има интерес.

П.П.. Стига толкова, че много офтопик стана.

преди 43 минути, Rammkopf написа:

Тежки изказвания, базирани на нечий блог ... не е сериозно.

Ако автора на статията е нещо "несериозно", то нека пишещите "сериозни" неща тук да се инициализират с постиженията си в тази сфера. Явно някои не са стигнали до втория линк:

Alex Glawion е професионален 3D-художник, дизайнер на движения и композитор, който също е достъпен за наемане чрез неговия уебсайт . След като получи диплома по 3D анимация и техническа режисура, той събра 15 години опит в индустрията, работейки в няколко анимационни студиа и основавайки собствен бизнес за 3D анимация през 2017 г.

В допълнение към  2 „Избора на Vimeo Staff Picks “,  неговите 3D анимирани късометражни филми са показани и наградени на няколко фестивала, включително:

• Годишен филмов фестивал в Копенхаген 2022 г. – финалист
  • Barcelona El Meu Primer Festival 2022 – Официална селекция
  • Микрофилмов филмов фестивал Cardora 2022 г. – официална селекция
  • Salto Independent Film Festival 2022 – Носител на награда
  • Детски филмов фестивал Сиатъл 2022 г. – официална селекция
  • 24-ти годишен филмов фестивал BAMkids 2021 г. – официална селекция
  • Хамбургски фестивал Kurzfilm 2021 – официална селекция
  • Berlin Flash Film Festival 2020 – Победител
  • IFA Istanbul Film Awards 2020 – Победител
  • Парижки филмов фестивал 2020 г. – официална номинация
  • Филмов фестивал Across the Globe 2020 – финалист
  • Месечният филмов фестивал 2020 г. – официална селекция
  • Значка DailyShortPicks 2020
  • Директен месечен онлайн филмов фестивал 2020 г
  • Down the Rabbit Hole 2016 Холандия
  • Сигграф CAF 2012 Лос Анджелис
  • Motion Festival Кипър 2012
  • Suzanne Animation Festival Amsterdam 2011
  • Анибар Косово 2012 г
  • Филмов фестивал Лебен Илменау 2012
  • CINANIMA Португалия 2012

За да създава ефективно много сложни CGI, той стана хардуерен експерт по всички неща, свързани с изобразяването и оптимизирането на работния процес и конвейера в творчески проекти . Той е помогнал на компании и творчески студия да разработят свои собствени Renderfarms и е създал плъгини за Render-Management, за да повишат ефективността на техните Render-Nodes.

Днес той представя своя опит в CGDirector, за да позволи на създателите на съдържание да се възползват максимално от техния компютърен хардуер.

преди 17 минути, Joss Bomon написа:

Ако автора на статията е нещо "несериозно", то нека пишещите "сериозни" неща тук да се инициализират с постиженията си в тази сфера.

Просто исках да кажа, че докато ти се прекланяш пред някакъв дизайнер и черпиш 2-ра ръка информация от блога му,

преди 7 часа, Rammkopf написа:

поддържам и разни проектантски компании

аз разполагам с такъв от 1-ва ръка, със 100-ина графични станции и букет от 7-8 софтуерни продукта, в продължение на над 5 години в тази сфера (в която работи авторът), конкретно. И пиша от гледната точка на човек, който ежедневно се е сблъсквал с казуси покрай CAD-овете на мaшини от времето на 6-то поколение Core процесори и всевъзможни изпъления - де маркови, де сглобяйки.

Затова казах - много четеш, малко пипаш, сляпо вярваш. Това не е сериозен подход. Най-малко пък е професионален. "Ма той казал". А ти, лично да си видял, преди да си писал? :)

преди 2 минути, Cocatron написа:

Къде ги намирате тия пари бе? 4000лв. за АутоКад.

Сложи му едно NVME и един процесор i9 общо за 2 бона и това ще лети следващите 2 петилетки.

Специално за AutoCAD, дето е еднонишково приложение, даже в 2023-та, изобщо не му трябва тая печка "Кор-ай-девет". За Revit, който е базиран на гейм-енджин, нещата са по-иначе, но пак не е за i9-ка. Такива процесори са полезни при якостни изчисления и симулации на конструкции - висящи, конзолни, ветроупорни и т.н. Ако няма да се пипа нищо с МКЕ, 4-ядрен с HyperThreading стига за OS, AutoCAD, Outlook, Viber, Windows да си разпакетира незабелязано ъпдейтите във вторник и някакъв YouTube да върви на заден фон, че как се работи без музика?

преди 27 минути, plamen_petrov_80 написа:

Той има точно такъв сега.

С 10-годишна архитектура. Това е като 20-годишен автомобил. Не е равностоен като производителност на модерен 4-ядрен / 8-нишков. :) Точно тука ли да обяснявам сега АБВ-то на хардуера?! Айде, не ме занасяй! :D

На "Хаспел"-ите почнаха да им се усещат годинките, особено след ъпдейтите на Windows 10 откъм края на '21-ва година. Аз защо, мислиш, разкарах моя, колкото и да имам особен сантимент към тази архитектура? Софтуерът върви напред, хората използват все по-усилено новите пакети от инструкции в актуалните поколения процесори. Архитектура от края на 2013-та, къде я търсиш през '23-та? За офисна работа в Project, Word и Excel - да. Ама за CAD и мултимедия - вече не.

Все пак, човекът иска да си купи нещо, което да не го използва от днеска до утре, а да му върши работа още 7-8 години. Трудно е да се предвиди какво ще стане след толкова много време. Неслучайно, прогнози в индустрията се правят за 5 години напред, не за 8. От такава гледна точка е идейно да се вземе нещо по-"хай" за сегашното време, но пък да не е чак изхвъргация. Core i9 има от ... 6 години насам (мисля?). Нямам ни един, дето да работи в CAD и да е усетил зверската нужда от i9-ка за толкова години. :) Включително и аз - въртя 3D-та за принтер на i5-12400F.

Както казах по-горе, готов съм да пипна два файла едновременно да видя как ми лагва .. ей така до го изпитам и аз това "удоволствие". Както каза  - трябва да се пипа.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Както казах по-горе, готов съм да пипна два файла едновременно да видя как ми лагва .. ей така до го изпитам и аз това "удоволствие". Както каза  - трябва да се пипа.

Съгласен съм. Ако се разберете да подпишеш някакво споразумение за конфиденциалност, та да ти предостави проектите си ... :D

Знам накъде биеш, защото и аз имах подобен инцидент миналата година:

- Новите компютри, дето ни ги поръча, са някакъв боклук! Гледай, зареджам тук ей т'ва 3D и после едвам се завърта!!!

Гледам, чудя се ... машините са с 12-то поколение i7 и RTX3050. Казвам:

- Файлът ви е счупен. Проверете си референциите.

- Не, XREF-овете са наред!

... след 2 дена:

- XREF-овете бяха счупени, оправихме ги и сега въртим 3D-то нормално.

Та, някой път, като се правят проекти от 100 човека, всеки с различна компетенция в продукта, стават и такива неща. Но човекът си казва, че страда от посиняващ Windows, което сочи към проблеми със самата машина. Да инвестираш в тоя дядо - E3-1231 v3 - е безумие. Конфигурацията му звучи като да е някаква прахосмукачка на HP, например Z440, вече ъпгрейдвана леко откъм видео и диск.

преди 21 минути, Rammkopf написа:

Съгласен съм. Ако се разберете да подпишеш някакво споразумение за конфиденциалност, та да ти предостави проектите си ... :D

Знам накъде биеш, защото и аз имах подобен инцидент миналата година:

- Новите компютри, дето ни ги поръча, са някакъв боклук! Гледай, зареджам тук ей т'ва 3D и после едвам се завърта!!!

Гледам, чудя се ... машините са с 12-то поколение i7 и RTX3050. Казвам:

- Файлът ви е счупен. Проверете си референциите.

- Не, XREF-овете са наред!

... след 2 дена:

- XREF-овете бяха счупени, оправихме ги и сега въртим 3D-то нормално.

Та, някой път, като се правят проекти от 100 човека, всеки с различна компетенция в продукта, стават и такива неща. Но човекът си казва, че страда от посиняващ Windows, което сочи към проблеми със самата машина. Да инвестираш в тоя дядо - E3-1231 v3 - е безумие. Конфигурацията му звучи като да е някаква прахосмукачка на HP, например Z440, вече ъпгрейдвана леко откъм видео и диск.

Може би неправилно ме разбираш - опитвам се да установя какъв ресурс наистина му трябва, защото AutoCAD дори в 23-та година му трябва едно бързо ядро ... той едноядрен няма как да вземе, божа работа (или по точно на Auto Desk) е кога ще започне да ползва повече ядра - да вземе сега много ядрен процесор просто за да се запаси е излишно, към момента i3 би му вършил работа или AMD версията му.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Може би неправилно ме разбираш - опитвам се да установя какъв ресурс наистина му трябва, защото AutoCAD дори в 23-та година му трябва едно бързо ядро ... той едноядрен няма как да вземе, божа работа (или по точно на Auto Desk) е кога ще започне да ползва повече ядра - да вземе сега много ядрен процесор просто за да се запаси е излишно, към момента i3 би му вършил работа или AMD версията му.

Човекът спомена и Revit, а за там се иска машина. Сега, каза "рядко", ама като ги знам моите юзъри, утре ще спечели някой търг или ще му дойде някой клиент с пари в ръцете, ще му затрябва рязко Revit, по-добре да не рискуваме с машина, разчетена само за AutoCAD. :) Утре ще му се наложи да направи една презентация за някаква инсталация, като тръгне да рендва анимация на 6 километра тръби, кранове, вентили, помпи и прочие, сложи отгоре му и HVAC, да не забравиш и приноса на КИП-аджията ... те стават, майко-майко.

Той спомена, че е ел-инженер и ползва някакви калкулатори. Вероятно ePlan, Lux и какво още имаше там ... Тези вървят и на елка. Тук Revit е летвата, която гоним, ама без да се осираме, щом като ще е рядкост.

И двамата си пипате, само пишлетата...

Уникални простотии. Особено от господин - "интервю за работа" .

Извинявам се предварително на автора на темата, че ще се "вмъкна" и аз с въпрос.

Предстои ни закупуване на настолен компютър за дъщерята.

Приеха я компютърна графика в гимназията и сме обещали. Както и да е.

Та, компютъра ще се ползва, както за "работа"/не знам какво ще изисква тази компютърна графика/, така и за игри.

Ходихме до Ардес и ни направиха тази конфигурация. Нещо много ми се струва. Дали не сме сложили твърде много излишни неща?

Много Ви моля за мнение и съответно, с какво бихте заменили съответния компонент.

Благодаря!

Ардес.pdf

преди 6 минути, gabysik написа:

Извинявам се предварително на автора на темата, че ще се "вмъкна" и аз с въпрос.

Предстои ни закупуване на настолен компютър за дъщерята.

Приеха я компютърна графика в гимназията и сме обещали. Както и да е.

Та, компютъра ще се ползва, както за "работа"/не знам какво ще изисква тази компютърна графика/, така и за игри.

Ходихме до Ардес и ни направиха тази конфигурация. Нещо много ми се струва. Дали не сме сложили твърде много излишни неща?

Много Ви моля за мнение и съответно, с какво бихте заменили съответния компонент.

Благодаря!

Ардес.pdf 303.06 kB · 0 изтегляния

image.thumb.png.8f165076b7db8f7a9b7b40914686fe08.png

С какъв точно софтуер ще се обучават в конкретната гимназия, не е ясно, но 3D видеообработка и рендиране се нуждаят от сериозен хардуер.

В офертата има доста за оптимизиране и ако търсите подобна производителност за по-малък бюджет, то може да се направи нещо. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.