Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странен проблем с гризача под Windows 10

Featured Replies

До скоро мишката си работеше под USB 2 порта без проблем. Сега лазера свети, но курсора не се движи. Закачам мишката на usb 3 Порта и там тръгва. Закачам и флашка на 2ката и тя се разпознава. От това следва, че мишката и самия usb 2.0 порт работят. А понякога самия лазер спира да свети. Пробвано е с проверка на системните файлове с dism командите и sfc /scannow. Имаш грешки, оправени са, но проблема с мишката си остава.  Явно е, че има някакъв софтуерен проблем. Същата мишка , под същия порт работи без проблем с Linux.

Разрешен от *S197*

Звучи като проблем с или липсващ драйвър. Едно време, когато все още ползвах уиндоус (преди линукса), ми бяха подарили една геймърска (уж) мишка на хама, която имаше скапан драйвър за уиндоус и се държеше точно по същия начин. Единственото, което ми хрумва е да се опиташ да намериш по-нова версия на драйвъра, а ако драйвърът, който имаш е последна версия, да намериш някоя по-стара версия и да пробваш с нея.

• Автор
преди 1 минута, Валсо написа:

Звучи като проблем с или липсващ драйвър. Едно време, когато все още ползвах уиндоус (преди линукса), ми бяха подарили една геймърска (уж) мишка на хама, която имаше скапан драйвър за уиндоус и се държеше точно по същия начин. Единственото, което ми хрумва е да се опиташ да намериш по-нова версия на драйвъра, а ако драйвърът, който имаш е последна версия, да намериш някоя по-стара версия и да пробваш с нея.

Тва е една евтина мишка и до скоро си работеше. Пробвах и да преинсталирам драйвера, като го разкарах първо. Нищо.

На бас, че ако върна 7-цата, няма да имам такъв проблем.

преди 13 минути, *S197* написа:

Тва е една евтина мишка и до скоро си работеше. Пробвах и да преинсталирам драйвера, като го разкарах първо. Нищо.

Еми явно тази мишка няма Device ID и уиндоус не знае каква роля да ѝ назначи. Нормалните устройства имат "Device ID", който го комуникират с ОС, когато ги закачиш към порта. На човешки език е нещо като "Аз се казвам [марка и модел] и съм Мишка" и така ОС ѝ назначава роля, съответно с нея започваш да местиш курсора. Щом курсорът не мърда, а има само ток в мишката, значи мишката не изпраща Device ID. Тук има кратко, макар и не много ясно обяснение какво е "Device ID":

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/install/device-ids

Такава липса на Device ID досега съм виждал само при флашки, никога при мишка.

• Автор
  • Решение
преди 28 минути, Валсо написа:

Еми явно тази мишка няма Device ID и уиндоус не знае каква роля да ѝ назначи. Нормалните устройства имат "Device ID", който го комуникират с ОС, когато ги закачиш към порта. На човешки език е нещо като "Аз се казвам [марка и модел] и съм Мишка" и така ОС ѝ назначава роля, съответно с нея започваш да местиш курсора. Щом курсорът не мърда, а има само ток в мишката, значи мишката не изпраща Device ID. Тук има кратко, макар и не много ясно обяснение какво е "Device ID":

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/install/device-ids

Такава липса на Device ID досега съм виждал само при флашки, никога при мишка.

Не съм писал, че няма Device ID, просто няма драйвер за мишката, тъй като струва по-малко от 10 лв. Неква марка modecom. Тва излезе преди малко. Ще почакам още малко да видя дали случайно се оправил драйвера. Ако пак започне да се е*ава, връщам 7цата.

PS: Знам, какво е Hardware IDs, просто ме потресе това, че до скоро работеше, после изведнъж нещо спря да работи мишката. Драйвера беше деинсталиран от Device Manager-a.

usb.png

Eто ги данните за мишката:

HID\VID_275D&PID_0BA6&REV_0100
HID\VID_275D&PID_0BA6
HID\VID_275D&UP:0001_U:0002
HID_DEVICE_SYSTEM_MOUSE
HID_DEVICE_UP:0001_U:0002
HID_DEVICE

преди 35 минути, *S197* написа:

до скоро работеше

Аа, това съм го пропуснал! Значи поредният "ъпдейт"... :D

• Автор
преди 2 минути, Валсо написа:

Аа, това съм го пропуснал! Значи поредният "ъпдейт"... :D

Като нищо.

Проблема се върна. Мишката спира да свети.

преди 1 час, *S197* написа:

До скоро мишката си работеше под USB 2 порта без проблем.

Моя съвет е да търсите тук драйвъри ако не се оправи може да ги тормозите хората на онлайн чата. Но явно майкрософт блокира драйвъра. Пойграйте си в дивайс мениджъра като дейнсталирате драйвърите за усб мишката да видим какъв щ ее резултата. https://en.modecom.com/sterowniki

Ако не се оправите в краен случай инсталирайте тези драйвъри http://cdn.wacom.com/U/drivers/TabletPC/ISD_DualTouch_711-12.exe

преди 1 час, *S197* написа:

Баси малоумниците са тия от MS! След 7-цата, качеството падна значително. От тоя циганин нищо не става.:angry22:

Не става, да. Затова и му набих шута. И като се сетя как няма нищо общо със 7-цата, се чудя дали от МС не са сменили и продуктовия мениджър наред с изпълнителния директор.

• Автор

Започва да става интересно - под Линукс също спря да работи мишката. Но пък под usb 3 работи. Дали самия порт не се е*ава? Ще сложа една флашка и ще я пусна да копира голям файл, да видим дали ще прекъсне процеса по някое време.

• Автор
преди 9 часа, Gangosa написа:

Моя съвет е да търсите тук драйвъри ако не се оправи може да ги тормозите хората на онлайн чата. Но явно майкрософт блокира драйвъра. Пойграйте си в дивайс мениджъра като дейнсталирате драйвърите за усб мишката да видим какъв щ ее резултата. https://en.modecom.com/sterowniki

Ако не се оправите в краен случай инсталирайте тези драйвъри http://cdn.wacom.com/U/drivers/TabletPC/ISD_DualTouch_711-12.exe

Пробвано е вече през дивай мениджъра. Windows после автоматично си слага стандартен шофьор. А за втория линк- защо да слагам драйвер от таблет? Нито устройствата са еднакви, нито фирмите производител са същите.

преди 16 часа, *S197* написа:

Баси малоумниците са тия от MS! След 7-цата, качеството падна значително. От тоя циганин нищо не става.:angry22:

Точно така! Лошото е, че продължават да правят глупости в несвяст!

преди 13 часа, *S197* написа:

Започва да става интересно - под Линукс също спря да работи мишката.

Така и не дадохте точния модел на мишката.

преди 22 часа, *S197* написа:

Проблема се върна. Мишката спира да свети.

:lol6:ха-ха-ха, значи пусна тема с молба за помощ за решение на проблем, маркира собственият си пост като "решение"... а се оказа че въпросният пост даже не решава проблема :lol6:

Боже, колко мъка има по тоя свят, боже! :(

току-що, ivottoshev написа:

:lol6:ха-ха-ха, значи пусна тема с молба за помощ за решение на проблем, маркира собственият си пост като "решение"... а се оказа че въпросният пост даже не решава проблема :lol6:

И неговата банда, изтри няколко коментара.

• Автор

Върнах се на 7-цата и от около час мишката не е правила проблем.

преди 21 часа, ivottoshev написа:

Да, имаше период в който мишката работеше, но после спря. За това маркирах решение като проблема. Ама то си требе и акъл за да го схванеш.

на 21.07.2023 г. в 14:16, *S197* написа:

Пуснах да се копира сериал, на флашка на същия usb 2.0 port и нямаше проблем около 30-40 минути .Явно порта си е ок.

Явно мишката просто е скапана! 

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Явно мишката просто е скапана! 

За тия пари толкова. Преди час някъде върнах имидж със 7-цата и проблеми йок.

преди 27 минути, *S197* написа:

За тия пари толкова. Преди час някъде върнах имидж със 7-цата и проблеми йок.

Може и така да е, но изчакай. 

• Автор

И днес мишкара работи без проблем. Отдавам решението с връщане на старата система. 10ката е сложила некъв ъпдейт и си е е*ало мамата(as always).

PS: Айде и под 7цата се предаде. Почна едно мигане на дискотека и накрая джама изплю съобщение за неразпознато usb устройство. Под чертата, мишката е за кофата. Сигурно изкара една година.

преди 15 часа, *S197* написа:

PS: Айде и под 7цата се предаде. Почна едно мигане на дискотека и накрая джама изплю съобщение за неразпознато usb устройство. Под чертата, мишката е за кофата. Сигурно изкара една година.

Така че сега спокойно можеш да слагаш Windows 11.

• Автор
преди 5 минути, г-н Велев написа:

Така че сега спокойно можеш да слагаш Windows 11.

Пробвал съм я, но машината ми е слабичка за тая система.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.