Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Когнитивистика - основи и развитие на когнитивните процеси. ( дълга комбинирана статия и само за хора с интереси и подготовка по въпроса)

Featured Replies

• Автор
преди 11 часа, _ramus_ написа:

Правилен режим на сън. Почивайте навреме и пълноценно. Лишаването от сън влияе активно върху концентрацията, паметта и други когнитивни функции.

Това е неточен машинен превод. "Лишаването от сън влияе НЕГАТИВНО и пряко върху концентрацията, паметта и всички когнитивни функции" - това е смисълът

Осъзнато и волево управление и задържане на вниманието, е първото, което пропада при психична и физическа умора. Много вътрешна работа е нужна за да се овладеят висшите психични функции при дефицит на ресурс. Еволюцията обезпечава с ресурс именно несъзнаваната психична система и при недостиг "изключва" висшите когнитивни функции, за да остане "за нея". За да се преодолее и промени този атавистичен механизъм е нужна много систематична и последователна работа, но е възможно и има достатъчно примери за това.

преди 44 минути, Just a Stranger написа:

В случая мисленето ми е рационално. 

ми въобще не е. Рационалното ( мислене ) ... ти е също както и всички останали думички. Пишеш си - щото така си ги "мислиш", но това не точно "мислене", а е зададено и ограничено от повярванките ти (които са ирационални) и цялата му роля е да ги "потвърждава" - затова и си ги играеш непрекъснато тия игри.

преди 1 час, _ramus_ написа:

ми въобще не е. Рационалното ( мислене ) ... ти е също както и всички останали понятия. Пишеш си - щото така си ги "мислиш", но това не точно "мислене", а е зададено и ограничено от повярванките ти (които са ирационални) и цялата му роля е да ги "потвърждава" - затова и си ги играеш непрекъснато тия игри.

Ми е. Пак си праскаш внушенията без никаква обосновка. Но пък целта - да се дискредитира вярата, - е приоритет и всички средства са позволени. "Лошият вярващ", дето не може да мисли, а само си фантазира, че може. Единствено важното е, че "вярата е виновна". Доста плиткоумно, но то и таргетът ти не са умните хора. Цялото ти участие тук е една огромна лъжа и манипулация

преди 51 минути, Just a Stranger написа:

Посочи изключение тогава. Аз не се сещам и затова пиша "винаги". Щом го пиша, значи така мисля. Но пък ти също използваш "няма как", ама не ти направи впечатление.

Нещо отново не разбираш. :) Изключенията винаги се игнорират, за да може да придобиеш обективна представа. Това обаче се изучава във висшата математика в която уви ти не само си невеж, но и имаш изкривено възприятие (както при рамус), че това е свързано с "теорията на играта", т.е. за теб живота е игра!!! :) = Не може да изискваш от мен токова нещо!!! = То изцяло е свързано с определена статистика в социологията, а не в психологията. 

Отделно, че от каквато и информация да получиш от мен, то ще е изопачена през философията на приет от теб "знаещ" гуру. = Не мисля, че именно в раздел психология трябва да ползвам ирационални способи!!! Не ползвам и рационални, а то е поради естеството на вашите познавателни способности. 

Вулгарно: Говори си и считай и прави си изводи на база на знанията си, а не изисквай по-големи знания и точности от мен. Каквото съм счел, съм споделил, а дали другия ще го разбере не ме интересува. Тук съм, за да се информирам, а не да давам точна информация!!! 

преди 46 минути, Holy Diver написа:

Изключенията винаги се игнорират, за да може да придобиеш обективна представа. Това обаче се изучава във висшата математика в която уви ти не само си невеж, но и имаш изкривено възприятие (както при рамус),

Имах четворка при половин випуск скъсани. И пак забележи как ти и рамус винаги обръщате "разговора" в обидни квалификации към опонента, който си е позволил наглостта да оспори позицията ви. Ти си зависим от нея, докато рамус просто цели да си прокара внушенията, но и в двата случая съм неудобен. 

Това за изключенията не е вярно. Но е безсмислено да задълбавам. Да, в някои случаи могат да се пренебрегнат, но зависи от конкретиката. Ще се заям и ще посоча, че отново използваш "винаги". 

• Автор
преди 1 час, Just a Stranger написа:

да се дискредитира вярата

eто - благодаря за примера. Това ти е "рационалното мислене" :)

вярата е виновна

вярата не може да е виновна. Вярващият не може да е виновен... :)

Те това са емоционалщините и това че си имал четворка по математика не променя с нищо основния приоритет на ирационала ти. Маскировката че имаш "рационално мислене" е само плява за твоите собствени очички.

Сам си пишеш света си, теб си,  бебчо. Нещо си ти изглеждало, ама друго си си б ил "мислил" какво е - тоя бил такъв, другото било друго... Като че ли форумът за няколко човечета е да си разказват сънищата да си настояват как си ги тълкуват.

преди 36 минути, Just a Stranger написа:

И пак забележи как ти и рамус винаги обръщате "разговора" в обидни квалификации към опонента

В случая не си опонент, а субект!!! 

Обидата е в твоя мозък!!! Не е в нашия мозък, че сме желали да те обидим. 

На Ауми (която сподели, че рамус не е лош човек) споделих, че съм го разбрал. Да, той все пак има някакъв рационален начин на мислене. Това няма как да го разбереш, ако имаш изграден познавателен "алгоритъм", т.е. да може да правиш анализ. 

НО, от анализа до синтеза и на теб и на рамус .... не ви си удава!!! Това не е поради факта, че нямате математически способности, а че и двамата работите спрямо някакви ваши предразсъдъци, т.е. при двамата нямате изградена вяра по отношение на своите деяния!!! Друг е въпроса на база на какви повярвания се изгражда вашата субективност. 

Те това са емоционалщините и това че си имал четворка по математика не променя с нищо основния приоритет на ирационала ти. Маскировката че имаш "рационално мислене" е само плява за твоите собствени очички.

В случая отново се опитваш да внушиш емоционалност, а аз в момента съм си напълно спокоен. Лъжите при теб стават все повече и по-отчетливи. Неизбежно е всъщност, а необходимостта от тях за в бъдеще ще нараства. 

Сам си пишеш света си, теб си,  бебчо. Нещо си ти изглеждало, ама друго си си б ил "мислил" какво е - тоя бил такъв, другото било друго... Като че ли форумът за няколко човечета е да си разказват сънищата да си настояват как си ги тълкуват.

Нищо не написа, но пък какво от това. Важното е да е насочено срещу мен. Простаците използват обръщения като "бебчо" с цел да създадат представа за превъзходство, разбиране и зрялост. Също така и да изкарат човека отсреща от равновесие. Това е много важно за тях, защото те реално не разполагат с нищо друго в подкрепа на думите си - само лъжи, лъжи, лъжи...

Простаците използват обръщения като "бебчо" с цел да създадат представа за превъзходство, разбиране и зрялост.

няма спор по това, когато наречеш някого "бебчо" значи че му се подиграваш

преди 1 час, Holy Diver написа:

В случая не си опонент, а субект!!! 

Обидата е в твоя мозък!!! Не е в нашия мозък, че сме желали да те обидим. 

На Ауми (която сподели, че рамус не е лош човек) споделих, че съм го разбрал. Да, той все пак има някакъв рационален начин на мислене. Това няма как да го разбереш, ако имаш изграден познавателен "алгоритъм", т.е. да може да правиш анализ. 

НО, от анализа до синтеза и на теб и на рамус .... не ви си удава!!! Това не е поради факта, че нямате математически способности, а че и двамата работите спрямо някакви ваши предразсъдъци, т.е. при двамата нямате изградена вяра по отношение на своите деяния!!! Друг е въпроса на база на какви повярвания се изгражда вашата субективност. 

Пак увърташ. А квалификациите са факт. Ако имаше малко чест, нямаше да се оправдаваш. Ето отново започваш личностни анализи. Нямаш капацитет за такива. Пристрастен си, а това пречи. Прекалено си зависим от самооценката си. 

Какъв човек е рамус се вижда. Но пък се вижда как в един момент мнението му съвпадна с твоето и веднага смени отношението си. Ето това е емоционалност и пристрастност.

преди 5 минути, Just a Stranger написа:

Пак увърташ.

Ти да не си жена??? :) 

Някои неща ги приемаш лично, а не обективно .... :) 

п.п. Принципно на жените им трябва време, за да осъзнаят действителността. Понякога е до смъртта им!!! :) 

п.п.1 И всико това е след като не проумяват половата си идентичност!!!

преди 46 минути, Holy Diver написа:

Ти да не си жена??? :) 

Някои неща ги приемаш лично, а не обективно .... :) 

Хм, логика. Не съм жена, но това горното сигурно не е обидно за жените, а е обективно?

• Автор

а аз в момента съм си напълно спокоен

да, да.. :) Напълно си спокоен... Ама... съвсем спокоен. Вече две седмици няма такова спокойствие сред вселената, като твоето... Разумното поведение... :lol6:

Неизбежно е всъщност, а необходимостта от тях за в бъдеще ще нараства. 

ааа - тук се намеси и владиката... и "знаенето на законите" ( за причината, следствието и за алабаланиците) :) Духът... мислите за висшето тяло и висшите вибрации... малииии!!! 

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

Хм, логика. Не съм жена, но това горното сигурно не е обидно за жените, а е обективно?

Няма как да знаеш каква ми е моята логита. :) Самата тема е популизъм!!! :) = Разчитам, че ти нямаш логика, а ще е спонтанно, т.е. спрямо твоята "когнистистика" ... :) ба .... познаваема способност ... = потвърждава, че "Когнитивистика" :) не е водещо при назначение на работа или реализация в живота. :) (Не ме карай да ползвам "езикът" на рамус .... :) 

Аз казах!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.