Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

въпрос за Hz при покупка на нов Тв

Featured Replies

предстои ми покупка на нов тв на който ще се гледа само спорт - футбол и формула 1 като цяло

въпросът ми е за бързината на картината - да не размазва при нещо бързо движещо се на екрана ...

предполагам че е като херците при гейм мониторите

тв ще е 43-50 инча , самсунг или сони

как стои въпросът при тях , пример Motionflow XR 200Hz как да го разбирам или PQI 3100 ???

може и други марки стига да си заслужава...

покупката ще е до месец два , и най вероятно ще излязат нови модели ... таза това и не давам окончателен бюджет - 1500 -1800 лв

просто искам да разбера това за херците и какво да гледам при изборът си

благодаря предварително !

Разрешен от mr. 5r0ff

• Отговори 51
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Tака, самият екран или матрица му викат някои на български, може да е 50 херца или 100 херца. А как се познава, ами производителите си мълчат като насрано бебе. Имаше едни сайтове на английски ( х

• Общо взето разгледайте характеристиките ,на телевизорите.

• Motionflow XR 200Hz и PQI са функции за подобряване на картината ,но няма как от 50Hz дисплей да получиш 100Hz картина.

Цитат

За да изберете подходящ телевизор за спорт, е важно да обърнете внимание на честотата на опресняване на картината, която се измерва в херци (Hz). Тя показва колко пъти в секунда се променя картината на екрана. По-висока честота означава по-гладка и реалистична картината при бързи движения, като например футбол или Формула 1. Различните марки телевизори използват различни технологии и термини за честотата на опресняване. Например, Motionflow XR е технологията на Sony, която комбинира честотата на панела (например 50 Hz или 100 Hz) с други методи за подобряване на картината, като вмъкване на черни кадри или подсветка1PQI (Picture Quality Index) е индексът на Samsung, който измерва качеството на картината по няколко параметъра, включително честотата на опресняване2. Тези индекси не са директно сравними помежду си и не показват реалната честота на опресняване. Затова е добре да проверите спецификациите на конкретния модел телевизор, който ви интересува. Като правило, по-високите стойности на Motionflow XR или PQI означават по-добра картината при спорт. 

Общо взето разгледайте характеристиките ,на телевизорите.

Телевизията е на 50 Hz, тези неща, които гледаш, са допълнителна обработка на картината и общо-взето изглаждат замазванията при бързи движения, честотата на дисплея няма значение. Най-добре отиди на място в някоя верига да те консултират кое ще е най-подходящо за теб, хем ще ти го и демонстрират на живо.

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

покупката ще е до месец два , и най вероятно ще излязат нови модели ... таза това и не давам окончателен бюджет - 1500 -1800 лв

просто искам да разбера това за херците и какво да гледам при изборът си

Tака, самият екран или матрица му викат някои на български, може да е 50 херца или 100 херца.
А как се познава, ами производителите си мълчат като насрано бебе.
Имаше едни сайтове на английски ( хамерикански демек) които показваха за тествани от тях модели дали е 60 или 120 хамерикански херцове, ха ха ха ...
Та ако ги намериш и видиш че е 120 значи тука за в ЕС ще го броиш за 100 херца екран.
После, при самсунляците купуваш серия 8 и за тия пари дето ги пишеш ще ти се падне такъв дето ще ти показва гладка картинка, ако си го настроиш сам правилно де.
То е вярно че футболът няма много общо с акълен мозък, ама ти нали това искаш.
Има едно 3 минутно видео казва се Хонконг конекшъш правено е от Филипс в ХД 1080.
Като си го намериш и го сложиш на флашка УСБ и в магазина пускаш да пробваш модела който си си намерил по-евтино от амазон например. Ако не трептят вертикалните линии при хоризонтално местене на камерата, значи и ритнитопковците ще ти излизат добре.

А последният ми 43 инчов самсунляк го поръчах от Берлин с безплатна доставка до Белгия , от серията 8 е и го платих само 400€ за 4К резолюция..
Да бе, за 400 евро и картинката не трепери, щото е за германския пазар, за българския пазар не знам как ви се подиграват вносителите, може да ти пробутат с 50 херцов екран.

В голяма степен е показателно бързодействието на пикселите на екрана. Това дава пределната възможна честота на обновяване на изображението.

Ако пикселът може да промени излъчването си за 5 милисекунди, максимално възможната честота на обновяване е 1/0.005 = 200 цикъла (или Херца).

Това е максимално възможното, иначе сигналът може да се забавя и в електрониката, и от алгоритъма на препредаване на управлението на екрана

И за какво ти е, когато съдържанието което ти пускат е 50/60 кадъра ? Ще размазва картината, защото вкарват някаква софтуерна хуйня, която уж увеличава кадрите. Спираш я и няма мазане. 

преди 7 минути, N1K17Y написа:

И за какво ти е, когато съдържанието което ти пускат е 50/60 кадъра ? Ще размазва картината, защото вкарват някаква софтуерна хуйня, която уж увеличава кадрите. Спираш я и няма мазане. 

24 кадъра в секунда са това, което окото може да приеме като непрекъснат зрителен поток. По-точно са 16-18 кадъра в секунда
Останалото е само реклама.

По-добре е да се работи по богатството на изображението на всеки кадър и на неговата ЧКХ.

Ако не гледаш телевизия, а само филми и сериали от торентите - 24 кадровия режим е най-важния, докато ако гледаш футбол изобщо не е от значение. Автора да види на живо телевизорите и да прецени кой му допада повече.

• Автор
преди 17 часа, rado_svet написа:

По-добре е да се работи по богатството на изображението на всеки кадър и на неговата ЧКХ.

обясни моля !

Ето тук можеш да видиш кой телевизор колко херца е:

https://www.displayspecifications.com/bg

Тази година Сони нямат 43-50инчов модел, който да е 120херца, защото върховите им серии не се правят на толкова малки размери. Политиката им е доста странна. Аз например исках да си взема флагманът сред LCD телевизорите им и да подаря сегашният ми телевизор (топ моделът им за 2018) на баща ми, и се оказа че X95L не се произвежда дори и на 55инча(камо ли пък на 43 или 50), а аз за по-голям нямам място. И догодина ако ми извъртят такъв номер ще сменям марката, и евентуално заради Андроида ще се взима и бокс

Дебнеш ako има някъде останали някое от тези миналогодишни Сонита 43X85K, 50X85K (43 инча го има и сега за 1600лв) Това са ти единствените телевизори на Сони със 120херца  в малките размери за последните две години.

За Самсунг - имат малки модели от високите серии, ама там за 120 херца трябва да отидеш на QLED моделите им и цените сигурно са безбожни. Все пак щом можеш да изчакаш, огледай се на Черният петък през ноември за 43QN90C или 50QN90C

преди 4 минути, ivottoshev написа:

120херца

Това ще можеш да го видиш само през компютър с подходяща видеокарта. Както писах по-горе, телевизията е 50 Hz, така че няма никакво значение дали матрицата е 60 или повече, ако гледаш телевизия.

Телевизор 40 инча честота на опресняване 200 Hz. Как да изберете правилния телевизор за вашия дом без чужда помощ. TV разделителна способност и сканиране (iia-rf.ru)

Прави се интерполация - добавят се допълнителни кадри и по този начин се лъже мозъка/окото и движението става по-плавно.

Цитат

Допълнителните снимки, висококачественото увеличение и панелът с бърза реакция са теоретично способни да осигурят плавно движение дори при телевизионни предавания в ефир. По този начин сигнал от 25 кадъра в секунда естествено се „вписва“ в 100 Hz телевизор (взима 50 Hz сигнал и създава втори кадър, за да допълни оригинала) и 200 Hz (създава три кадъра за един източник). Blu-ray сигналът се възпроизвежда най-добре при честоти, кратни на 24; по-старите телевизори могат да работят на 72Hz, докато 240Hz стават все по-популярни в САЩ. За Обединеното кралство 600Hz е теоретично идеален (числото се дели на 24, 25 и 30) - поради което производителите на плазмени телевизори гордо твърдят, че поддържат 600Hz (дори и да не работят по този начин).

преди 4 часа, mr. 5r0ff написа:

обясни моля !

Това са мои дървени философии, няма общо в конкретния случай.

Над 24 кадъра в секунда е безсмислено да се предава, нека се постараят да подобрят качеството на всеки отделен кадър.

Например на телевизор 4К изображението, предавано с 4К, е по-добро, по-сочно, по-цветно и по-"подробно" от UHD.

4K e UHD.

П.П. В днешно време ТВ-ите залагат на качеството на картината за сметка на  съдържанието (0<IQ)

Това e една от причините за
налагането на видео стрийминг платформите.

на 8.09.2023 г. в 10:35, ivottoshev написа:

За Самсунг - имат малки модели от високите серии, ама там за 120 херца трябва да отидеш на QLED моделите им и цените сигурно са безбожни. 

А аз като съм дал само 400 € и е с 100 херцов екран самсунляка, а ?

Това не е повод за хвалба. Поне 120Hz e днешния минимум. А гъзарски се смята 600Hz или 800Hz.

Един съвет.
Дръж го на минимална яркост, защото модела ти е окастрен, за да може да се бори е китайския шир-потреб.
Няма радиатори на подсветката и нарочно са претоварени за максимална яркост и контраст.  Слао място е още LDO на 3.3V и щипките около екрана са мам-си-джейс.

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Сигурен съм че и по-евтино е можело да си намериш втора употреба. Ти що си се набутал с толкова пари за ползван телевизор? 

Като не разбираш отиваш в бакалията и сравняваш. Което ти хване окото. Все едно като си изкара гаранцията ще го смениш.Другите неща съм ги написал отдавна и не ми се търси. Направи го сам ако толкова (не) те интересуват технически подробности.

преди 22 часа, Profruit написа:

Това не е повод за хвалба. Поне 120Hz e днешния минимум. А гъзарски се смята 600Hz или 800Hz.

Един съвет.
Дръж го на минимална яркост, защото модела ти е окастрен, за да може да се бори е китайския шир-потреб.
Няма радиатори на подсветката и нарочно са претоварени за максимална яркост и контраст.  Слао място е още LDO на 3.3V и щипките около екрана са мам-си-джейс.

Ще се разбереме като глух и ням.
А контраста е намален задължително при всеки самсунляк.

преди 18 часа, ivottoshev написа:

Сигурен съм че и по-евтино е можело да си намериш втора употреба. Ти що си се набутал с толкова пари за ползван телевизор? 

Чисто нов бе, от Берлин, само малко се мотаха със доставката и след като дойде моя, бяха писали на сайта, че има забавяне за следващите купувачи.

преди 54 минути, Белгиеца написа:

Чисто нов бе, от Берлин, само малко се мотаха със доставката и след като дойде моя, бяха писали на сайта, че има забавяне за следващите купувачи.

Е, кажи модела де. С ченгел ли да ти вадя думите от устата?

Samsung Crystal UHD 4K TV 43 Inch (GU43AU8079UXZG), HDR, AirSlim, Dynamic Crystal Colour [2021]

€579.00 -26% = €429.00

а доставката вече не е от самия амазон и струва 17€
ето ти и линк
купи си го, ама ще ти трябват и колони после, щото е тънък само 3 сантиметра и няма място за добър звук в плоската му кутия.

аз съм го платил само 400€ от самия амазон като доставчик

преди 59 минути, Белгиеца написа:

Е, хубаво де, ама си написал:

на 9.09.2023 г. в 20:44, Белгиеца написа:

а в линка който сега даваш пише:

Refresh rate 60 Hz

То и аз мога да си намеря 60 херцов Самсунг за 400€, хем ще е модел от тази година или QLED от миналата, а не най обикновен модел от '21 - ва като твоя. Знаех си че нещо са те наиграли...

Айде стига бе, отварям си линка с бг ИП и опаааа цената друга 599€

ха ха ха ...
ама тия хамериканци хич тамън не ви обичат нещо, а ...

Ама много си ми бил наивен бе Иво !
Самсунг не казва на кой модел колко херца му е екрана, ама фалшивата търговска страница била знела че бил 60 в Европа, ха ха ха ... е няма 60 в Европа, запомни го това веднъж за винаги.

Аз съм го тествал телевизора добре настроен и картината не трепери при хоризонтално движение на камерата. Което е доказателството че е 100 херца екрана. Ако трепереше картината , щеше да си замине безплатно обратно обратно в белгийските складове на амазона, който после щеше да си го придвижи пак обратно в Германия.

Та така, тестват се телевизорите с подходящи файлове сложени на USB флашка.
Писал съм по-горе име на файл.

п.п.
септември 22 г. съм го купил

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.