Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се пише: Бог или бог?

Featured Replies

преди 1 час, bioid написа:

Откъде знаеш?!

отнякъде съм го разбрал това нещо и съм се  убедил че е така или по-точно установил съм че е така, но и да ти го обясня ти ще кажеш че това са измишльотини, защото тук положението на Земята е такова, едините са религиозни тъпаци и сляпо вярват внякакъв измислен бог, а пък другите били атеисти и те викат че така от нищото от някаква еволюция то имало такъв природен закон всичко само да се стремяло да се усъвршенства и така се появил живота и така тези два лагера са в цикъл и си викат едни на други че другите са кретени .........

• Отговори 74
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Петър Ангелов
    Петър Ангелов

Пише се боКо!

• Ако си вярващ в Бога, ще изписваш думата с главна буква. Изписването с главна буква е уважителна форма. Но ако за теб някои от множеството богове в които са вярвали или вярват хората от разл

• Не се пише.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Иначе представата ни за Бог е като представата на мравката за човека.

всеки невеж неграмотник не може да си мери "представите" с някой като Дейвид Блейн, примерно. Щото са като "мравки" пред същия, заради това ги разиграва в разни "илюзионни трикове" или реализира рекорди далеч отвъд човешките представни граници за издръжливост, концентрация и още много друго.

Всеки малък човек си представя че света е" отвъд него" и че той има ясното "усещане" че някъде някой друг определя "волята му" и някак си нещата друг ги определя, докато той е само "малка мравка". Че някъде някой голям ум, интелект определя всичко, което малкия човек не може да умозри, да обхване... значи че някой/нещо "много по-велик, силен, мъдър... дето вижда, разбира и обхваща" неговото "всичко"... и той е дизайнера, или "големия бог', или великия всевишен, всевластен... и си разговаря с него, иска да направи "контакт", да му се моли, изисква, настоява, възхвалява...

Тази обикновена човешка игра тече хилядолетия и е част от човешките "болести на растежа". Тя тече и в момента и поредните "близки до техния бог" му се молят, възхваляват, обясняват на другите колко е велик, колко е възхитително какъв чудесен свят бил направил, или си фантазират за "духовните имена и фан(т)астичните си светове" и специалните вселенски същества, дето са "висши", дето са на "духовни йерархии" и някои избират специални "пратеници" измежду "малките хора" за да ги напътстват, да ги защитават или закрилят... в битката с човешките екзистенциални страхове.

Повторяемостта и моделната схема са достатъчно показателни - вече хилядолетия.

преди 50 минути, some_spirit написа:

отнякъде съм го разбрал това нещо и съм се  убедил че е така или по-точно установил съм че е така,

Сериозно?! И как точно го установи? А после се подигравате на вярващите...

преди 1 час, bioid написа:

Сериозно?! И как точно го установи?

нали ти казах и да ти кажа ще кажеш че това са глупости, аз не съм учен и така нататък, нямал съм капацитет на професор, не съм тежал сред обществото и така нататък, трябвало да има официално съобщение че нашите велики учени (и го съобщава по телевизиятанякой учен и така си присвива двете ръце във вид на цвичкии тогава става) нещо са открили и тогава всички повярват веднага че е така

преди 8 часа, dioib написа:

Принципно се счита, че първоизточника за съществуването му е библията.

Библията е само една от версиите за съществуванието. Никой не може да докаже, че описаното там сътворение е самата истина. 

преди 8 часа, dioib написа:

Тя от своя страна дефинирай кой кога и по какъв начин, и какво е направил в началото Бог.

Не мога да дефинирам, защото всичко което дефинирам като начало на сътворението, ще е моя измислица и интерпретация, по същият начин както са го направили религиите. Всичко описано в техните писания е религиозна измислица. 

преди 53 минути, _Aumi_ написа:

Не мога да дефинирам,

И?

Като "не можеш да дефинираш" се фукаш че "го познаваш"... :) щото "желанията и исканията" били част от "познаването"...

И защото всички тия измишьотини "не са твоя измислица" ли? Или че подражаваш на "обществените измислици"...? Ако се беше родила сред самотен остров и не беше чула от племето си за "интелигентния дизайнер" и какво друго щеше да си изфантазираш?

преди 2 часа, bioid написа:

А после се подигравате на вярващите...

Те сами се подиграват на себе си и ето го примера. А става по-смешно защото не се усещат че го правят, вживени сред фантазии и измислици и "мнения" чрез които да се изиграят на убедително-уверени. И как - чрез неугледен микс от заготовки и повторилки насметени от виртуала чрез "харесване".

Тъжното е, че точно тази психична типология минава през "живота" дотолкова повърхностно, вяло и изфантазирано, че вече всеки елементарен форумен бот, е повече "интелигентен" от тях. Колко да е ИКюто, примерно... колко да е житейския опит, с какво минават през живота, какво оставят след себе си, докъде въобще могат да се разпрострат, след като живуркат в някаква емоционална-чувствена утроба и тя им служи и за житейска призма и защитна черупка едновременно. 

Нищо от това не е кой знае какво, но хъса да презентират всичко това с някакъв си апломб, с някакво измислено самочувствие.. ама учените, ама вижте бръмбарите, ама вижте ме как имам мнение... Ама че е някакъв недоумен микс - че кво значение да има - важна е черупката, опаковката, апломба и цветната презентация, с много шумотевица и красива заря.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Библията е само една от версиите за съществуванието. Никой не може да докаже, че описаното там сътворение е самата истина. 

Не мога да дефинирам, защото всичко което дефинирам като начало на сътворението, ще е моя измислица и интерпретация, по същият начин както са го направили религиите. Всичко описано в техните писания е религиозна интерпретация

Корекцията с червено, която направих е по-удачна, за да има смисъл. Една религиозна интерпретация не е илюзия!!! Тя е фундаментални схващания за това как е създаден този, как съществува и как ще свърши този свят. 

В тоя смисъл, да ти не дефинираш Бог, а считаш, че той е:

на 25.10.2023 г. в 19:25, _Aumi_ написа:

Първоизточника

което е твоя интерпретация. Аз го считам като сътворител. Кой от двамата е с илюзия??? 

преди 15 минути, dioib написа:

Една религиозна интерпретация не е илюзия!!!

Интерпретация е когато има върху какво да се интерпретира. Ако твърдиш, че Библията е интерпретация на по-ранни писания - може.

Но има твърдения, че светът съществува от милиони години. Никой не може нито да предполага, нито да твърди, какво се е случило преди толкова години и как е започнал животът. Всеки който твърди това, лъже и си измисля. Описанията в свещените писания са народни приказки за наивни дечица.

преди 55 минути, _ramus_ написа:

Като "не можеш да дефинираш" се фукаш че "го познаваш"...

Аз познавам това което виждам. Т.е. това което е сътворено от Твореца.

Но ти отричаш, че творенията са сътворени от Творец.

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Но има твърдения, че светът съществува от милиони години.

Има хипотези. Но самото понятие година е човешко. Знаеш ли примерно за колко време нашата галактика прави един оборот спрямо центъра ѝ??? 

Няма как да знаеш 1 ден спрямо Бог на колко човешки години отговаря. ;) Отделно (Понеже ти все напираше едно време да цитирам Библията), то, забеляза ли, че човек и човека и човека от калта са различни неща в свещените книги при православните християни??? 

Та, ти човек ли си, човека или човека от калта или жена??? 

преди 3 часа, dioib написа:

Тя е фундаментални схващания за това как е създаден този, как съществува и как ще свърши този свят

и според теб как ще свърши този свят, тоест цялата вселена и с всичко в нея да престанат да съществуват, как ще се получи, искам конкретен чертеж и спецификации на оръжието което ще унищожи цялата безкрайна вселена и пространството

в тъпия ти наръчник наречен Библия дето го ползваш като основен съветник в живота си щото вечер си слагаш Библията под възглавницата и така спиш понеже Бог ще е по-близо до теб чрез библията, там пише ли нещо за края на света, пише за деня на Страшния съд, но това  е краят май само за хората и някой май щяха да оцелят процеса на страшниясъдасамо виновните ще бъдат убити

преди 2 часа, dioib написа:

Няма как да знаеш 1 ден спрямо Бог на колко човешки години отговаря.

как ще смяташ Бог на колко години е, нали бог е вечен, няма нито начало нито край  на  съществуването му

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 6 минути, some_spirit написа:

и според теб как ще свърши този свят, тоест цялата вселена и с всичко в нея да престанат да съществуват, как ще се получи, искам конкретен чертеж и спецификации на оръжието което ще унищожи цялата безкрайна вселена и пространството

в тъпия ти наръчник наречен Библия дето го ползваш като основен съветник в живота си щото вечер си слагаш Библията под възглавницата и така спиш понеже Бог ще е по-близо до теб чрез библията, там пише ли нещо за края на света, пише за деня на Страшния съд, но това  е краят май само за хората и някой май щяха да оцелят процеса на страшниясъдасамо виновните ще бъдат убити

Първо: Става въпрос за този свят, а не за безкрайната вселена и прочие. ;) 

Второ: Ти след като не изповядваш християнското вероучение, то за какво ти е да знаеш какво ще е след това?

Допитай се до по-висш духовник в твоята си религия!!! = За да може дад дискутираме с теб, то трябва да вярваш в Бог. Това от една страна, а от друга да следваш вероизповеданието си. 

За какво ти трябва мнението на един грешник??? Отиваш до дървото на познанието и от там си набави познания!!! 

Иначе: Прочети това! Или какво в действителност искаш??? Моя интерпретация на въпросното ли??? 

ОК, бегла ще е:

Ще свърши с възкръсването на света. Той обаче не ще е същият като сегашния. Да, от материята на тоя свят ще е, но с добавки от друг. 

преди 1 час, dioib написа:

Първо: Става въпрос за този свят, а не за безкрайната вселена и прочие.

и какво значи този свят,а именно планетата Земя и така пространството около нея, там колко около нея и да речем само Слънчевата система ли, дай пояснение какво е за теб израза "този свят" или само нашата галактика или имаш предвид само твоето дворче с къщичката в него коята имаш

как си го представяш дядо Господ така като размаха и пръдне с вълшебната си пръчица кое ще унищожи, само Земята ли и да уточним колко около Земята

преди 20 минути, some_spirit написа:

дай пояснение

В замяна аз какво ще получа??? :) 

Отделно (Понеже ти все напираше едно време да цитирам Библията), то, забеляза ли, че човек и човека и човека от калта са различни неща в свещените книги при православните християни??? 

Когато е нужно, и когато става въпрос за неща писани в Библията, естествено, че цитирам писаното там.

При православни християни, или при католици, или при протестанти, или при каквито и да е от вашите 35 хиляди деноминации, интерпретациите и тълкуванията на Библията са различни. Иначе всички сте от един дол дренки. 😃

Няма как да знаеш 1 ден спрямо Бог на колко човешки години отговаря.

Не знам разбира се, и който твърди че знае - лъже! 

В замяна аз какво ще получа???

не бе питам те за да се разберем за какво става дума

ти казваш "този свят" щял да свърши, марсианския свят ли щял да свърши, дай да бъдем малко по-точни когато се правим надървени философи

когато се употребява думата "свят" се има предвид цялата заобикаляща ни реалност около нас,когато се употребява израза "световно първенство  по футбол" еупотребено пак думата свят но се има предвид най-голямото първенство по футбол но само на планетата Земятака е прието, щото може да каже че ще направим първенство за цялата вселена но там е по друго, така че казвай какво е за теб свят или за теб е просто хората и кухата им религия и това е света и само единствения свят, ако разсъждаваш така значи си просто един кон с капаци и за теб малко след орбитата на Луната вече е нещо друго и теб не те е-бе какво е изобщо

на 27.10.2023 г. в 18:14, _Aumi_ написа:

Аз познавам това което виждам. Т.е. това което е сътворено от Твореца.

там е работата - пишеш си глупости и се изживяваш че са нещо смислено. :)

"Познаваш" и "това, което виждам" са две качествено различни неща.

Всеки може да си ГЛЕДА нещо си,

дали, кое и какво ВИЖДА - е нещо съвсем друго.

А ПОЗНАВАНЕТО - е нещо крайно различно от тия две.

В цялата ти маскара вярването е основното и нямаш никакъв шанс да си измисляш подпиралки, защото отгоре на всичкото си напълно невежа, дори неграмотна  - дори по основни въпроси на познанието. Няма как да се компенсира невежеството с информационни шарении и популизми, така, че дори и няма да се напрегнеш за друго, освен за фукане и дуене по виртуални форуми и клюкарници.

преди 1 час, _ramus_ написа:

...

Твоето мнение изобщо не ме интересува. Пиши си, плюй си, изкарай отровата която имаш. ... не ми пречиш, защото за мен ти не си фактор, нито пък нещо реално съществуващо! :lol6:

В конкретният случай единият е с голяма буква, а другия е с малка. :)

= Правят се на богове в тоя форум. :) 

преди 10 часа, bioid написа:

Това сериозно ли е?!

Виртуалността реална ли е?

преди 17 часа, dioib написа:

В конкретният случай единият е с голяма буква, а другия е с малка. :)

= Правят се на богове в тоя форум. :) 

Но и двамата са с долни тирета отпред и отзад.

преди 5 часа, shishmanovp861 написа:

Цитат

It is also used as a proofreader's mark, to indicate that text should be underscored or italicised when typeset, for instance _thus_ is to be rendered as thus or thus.

Underscore - Wikipedia

Т.е. "подчертават" че са такива, за да не ги бъркаш с простолюдието. ;) 

Не съм много запознат с List of typographical symbols and punctuation marks - Wikipedia този вид култура. 

п.п. Един вид, че са над нещата, т.е. че са горната кора на л@нуту или как те се смятат от лайфъ. ;) Над живота са и мога да се кукушиня .... фръцка  и т.н. ..... 

преди 9 часа, shishmanovp861 написа:

:wub:Рамус ме е копирал.   😅

преди 32 минути, _Aumi_ написа:

:wub:Рамус ме е копирал.   😅

Провери ли си носа тази сутрин - дали не ти е пораснал заради лъжата? :)

Ако не е - виж утре сутринта... Не рискувай щото няма да ти се побира личната карта сред документите, ако носа ти стърчи от нея.

Все пак - твойто нищо не е. Ако така действаше лъжата на "размера" ( на носа, или на други атрибути) тук някои други автори на никове щяха да сигурно да бутат на товарни колички пред тях "това, дето им стърчи( или виси)". :) Интересно е дали тогава ще попитат интелигентния (си) дизайнер с фразата "що така бе, джанъм"?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.