Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дават пълни пправа на чужденците!

Featured Replies

преди 3 минути, petie1 написа:

Не открих да пише нищо за български земи.. Е че търсят някакъв легендарен келтски град от времето на К. Иречек съм го чув ал

Цитат

Липсва категорична яснота за произхода на келтите, като най-старите достигнали до нас исторически свидетелства за тях са от средата на първото хил. пр.н.е. Първите исторически източници до елинистическата епоха в Античността наричат келти (на гръцки: κελτοί) племената, живеещи на север от Алпите, а успоредно с него ползват и по-късното название галати (на гръцки: γαλὰτοί). С последното име днес е прието да се обозначават т.нар. източни келти, населили територията на източносредиземноморската цивилизация (Мала Азия, Сирия, Египет, Гърция, Македония, Тракия). В редица антични произведения обаче тези две имена не се разграничават и се употребяват едновременно като синоними (напр. Полибий). Вероятно на гръцкото „галати“ отговаря латинското „гали“ (на латински: galli), което също се появява в античните извори от III в. пр.н.е. като по-ново от обозначаващото жителите на Предалпийска Галия „келти“ (на латински: celti).

Къде са Македония и Тракия?

преди 9 минути, jhoro написа:

Къде са Македония и Тракия?

В Древна Елада......  а не мислиш ли че ако имаше келти тук нямаше да има нещо по учебниците ни по история? Само Славяни и Траки се споменават келти нъц

преди 2 часа, petie1 написа:

Не открих да пише нищо за български земи.. Е че търсят някакъв легендарен келтски град от времето на К. Иречек съм го чув ал

Ами имат общ корен келти и т.н. <траки> . По едно време са навлезли  племена келтски в боен поход в днешните български територии, имало е война. В родопите е имало територия населена с келти по споразумение с местните властници - траки.  В родопите още има или поне преди 100 години е имало келтски имена, особенно женски.

Теб май те е яд на тия гражданки най-много. Пробвай и ти,може и на теб да ти хареса и друга песен да”запееш”. 

Всички хора имат общ корен, само погледнете достатъчно назад в миналото. Преди цивилизациите.

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Всички хора имат общ корен, само погледнете достатъчно назад в миналото. Преди цивилизациите.

Забравен е тоя корен, корени. За това не боли като се избиват един -друг.

преди 9 минути, laplandetza написа:

Ами имат общ корен келти и т.н. <траки> . По едно време са навлезли  племена келтски в боен поход в днешните български територии, имало е война. В родопите е имало територия населена с келти по споразумение с местните властници - траки.  В родопите още има или поне преди 100 години е имало келтски имена, особенно женски.

Ами не съм чел нищо подобно по нашите учебниви по история

преди 1 минута, petie1 написа:

Ах, учебниците................. .Жалка работа, не ми се говори за това, вдигам кръвно!

Оставяме учебниците, .......... България като държава, вече над 30 год. от как се отдели от СССР и уж се дистанцира от руските стратегии и техните панслявянски-православни <доктрини>........................... ние дори нямаме собствен План, Национален План за Сухранение на Наследството, няма Нищо!, дори и православната ни теологическа мисъл, наука и църква още не са разбрали , че сегашната руска политика по отношение на Българското Наследство е разрушителна за нас. Дори не искам да споменавам  <историците> от запада и евроценностите прострени и захлупили нашата история........... положението е неспасяемо!

преди 1 минута, laplandetza написа:

Ах, учебниците................. .Жалка работа, не ми се говори за това, вдигам кръвно!

Оставяме учебниците, .......... България като държава, вече над 30 год. от как се отдели от СССР и уж се дистанцира от руските стратегии и техните панслявянски-православни <доктрини>........................... ние дори нямаме собствен План, Национален План за Сухранение на Наследството, няма Нищо!, дори и православната ни теологическа мисъл, наука и църква още не са разбрали , че сегашната руска политика по отношение на Българското Наследство е разрушителна за нас. Дори не искам да споменавам  <историците> от запада и евроценностите прострени и захлупили нашата история........... положението е неспасяемо!

Само че аз съм учил по така наречените съветски учебици... Както казах пишеше само за славяни и траки келти нъц....

преди 2 часа, petie1 написа:

Само че аз съм учил по така наречените съветски учебици... Както казах пишеше само за славяни и траки келти нъц....

Сериозната наука история не се занимаваше с глупости през соца и днес също. Разните нефелни митове, които се правят опити да се прокарат, не са наука.

преди 3 часа, Sliderum2 написа:

Сериозната наука история не се занимаваше с глупости през соца и днес също. Разните нефелни митове, които се правят опити да се прокарат, не са наука.

Да така е... В Гъзмунда има учебници по история на България който иска да чете и ги намери тия келти тук, аз когато съм ги чел ги нямаше

• Автор
преди 11 часа, АСПЕКТ написа:

Името е руско, но е видоизменя, защото оригинала е на френски език. Но си е руско име. Паулина е френското име. Паула.

Полин, не Паула!!! Френски език учил ли си?:hit:

преди 9 часа, petie1 написа:

Защото науката се развива, ти си останал на знанията от миналото! Келтски племена е имало, и още как, келтите и траките са имали търговски отношения, имало е любов, бракове и деца между келти и славяни, а в наши дни се счита, че самите траки са келти.  Цъкни и се пообразовай:

В района на моя роден край са живяли трибалите, които са си чисто келтски племена:

https://en.wikipedia.org/wiki/Triballi

Котелът от Гундеструп е тракийски:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gundestrup_cauldron

И като цяло, в наши дни се счита, че тракийците са келти.

А артефакти има малко, защото е имало романизация по нашите земи след нахлуването на римляните. Всичко варварско според тях е било унищожавано - келтски храмове, къщи, вещи, хората са били поробвани, отношението към тях си е било ужасно, а към галите - откровен геноцид!!! Цезар се е похвалил, че е избил един милион гали! 1 милион!

преди 13 минути, Anneliese написа:

https://kakoy-smysl.ru/name-history/istoriya-proisxozhdeniya-imeni-polina/

Поли́нами давно называют русскоговорящих детей. Это имя чаще всего дают католическим или православным девочкам. Издавна на Руси крестили Полин под полными именами: Аполлинария или Павла. Часто их называли Пелагеями.

Источник: https://kakoy-smysl.ru/name-history/istoriya-proisxozhdeniya-imeni-polina

Ето ти българско име

Албена

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Албена_(име)

преди 6 часа, Anneliese написа:

Защото науката се развива, ти си останал на знанията от миналото! Келтски племена е имало, и още как, келтите и траките са имали търговски отношения, имало е любов, бракове и деца между келти и славяни, а в наши дни се счита, че самите траки са келти.  Цъкни и се пообразовай:

В района на моя роден край са живяли трибалите, които са си чисто келтски племена:

https://en.wikipedia.org/wiki/Triballi

Котелът от Гундеструп е тракийски:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gundestrup_cauldron

А артефакти има малко, защото е имало романизация по нашите земи след нахлуването на римляните. Всичко варварско според тях е било унищожавано - келтски храмове, къщи, вещи, хората са били поробвани, отношението към тях си е било ужасно, а към галите - откровен геноцид!!! Цезар се е похвалил, че е избил един милион гали! 1 милион!

Яки смешки пишеш траките станали келти добре..... :D Разбери всеки си криви историята както му уйдисва на конкретния момент

Казах ти в Гъзмунда има учебници по история на България та...

А за това че е имало търговия между келти и траки не ме учудва :)

преди 6 часа, superiority написа:

А ние сме Българи, не сме славяни, има и славяни между нас но наскоро направиха проучване и се установи, че на повечето Български народ корените са Български а не славянски!

И това сигурно не го знаехте?

„Всяка тема за история е обрасли в митове. В книгата обаче сме стъпили изцяло в академични начала, археология, геномика. Доказали сме, че прабългарите не са били капка в славянското море. Те са били многоброен народ, който е оставил генетичен и културен отпечатък в средновековните българи. Средновековните българи сме ние“, каза Чобанов.

Средновековните българи са се родили от три компонента. Най-доминиращ е прабългарският. Имаме и славянски компонент. Имаме и компонент от смесването с местното население. Днешните българи до голяма степен приличат на средновековните българи от преди 1000 години, подчерта доц. Чобанов.

https://blitz.bg/obshtestvo/nash-uchen-preobrshcha-istoriyata-s-novi-danni-za-proizkhoda-na-blgarite_news976618.html

Е това е ясно де......

Аа и науката се развива според фройлан Димитлер когат й казва тва което иска а иначе не....

преди 1 час, petie1 написа:

Аа и науката се развива според фройлан Димитлер когат й казва тва което иска а иначе не....

Тя вярва само на Большая советская енциклопедия. 

на 4.10.2023 г. в 3:12, Anneliese написа:

Може дори накрая да ни отнемат правото да гласуваме или да ни депортират от страната, само защото сме на страната на Русия и традиционните семейни ценности!

ми... нали така бяхме през соца :) :)  Само дето не са ни депортирали /а завориха без право да доближаваш без бележка дори пригранични райони/  , може би защото за разлика от другите депортирани народи из СССР из концлагерите, нямахме пряка граница.

Има един мн добър пример как са асимилирали в СССР българите. Поинтересувай се за Татарстан.

преди 2 часа, Гражданин написа:

Тя вярва само на Большая советская енциклопедия. 

Не знам на какво вярва ама такива глупости за траките дет ги пише не открих

преди 20 часа, Sliderum2 написа:

Купи си един учебник по история за 7ми-11ти клас пък ще си говорим колко общо имат изобщо с историята.

преди 15 часа, Anneliese написа:

Аз се чудя от къде идва - Celtic Berkovitsa F.C.

• Автор

Съветска енциклопедия, а?:popcorn2:

преди 1 час, Anneliese написа:

Съветска енциклопедия, а?:popcorn2:

Тук казва че са открити артефакти на Балканите без уточнява къде и поселища в Мала Азия. Демек това което даваш р пример за кривенето на историята по идеите на силните на деня англичаните и американците утре кат дойдат китайците траките ще ги обявяват за някое китайско племе :)

Абе викай си там за ФК Селтик Берковица и тва е

• Автор

Тази карта да ти говори нещо?:popcorn2:

1024px-Geographical_distribution_of_hapl

преди 22 минути, Anneliese написа:

Тази карта да ти говори нещо?:popcorn2:

1024px-Geographical_distribution_of_hapl

И затва Балканите са почти бели тоест 0-10% докато франките са са в ярко червено кат маймунски гъз

Кат ми отпуснат лимит ще накарам ИИ да ти избаца едно знаме на ФК Селтик Берковица :)

Селтик Берковицааааааааааааааа

DreamShaper_v7_merge_fc_celtic_flag_and_berkovitza_gerb_0.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.