Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за захранване

Featured Replies

На сегашното захранване вентилаторът му вече не е толкова тих, колкото беше през последните 8 години на използване и ми надува главата, та явно е време за смяна. Сегашното захранване е това: https://www.emag.bg/zahranvasht-blok-corsair-cx-seriestm-cx750-750w-80-plus-bronze-active-pfc-atx12v-v2-4-cp-9020123-eu/pd/D17B67BBM/

Аз намерих едно 750-ватово, което изглежда, че покрива част от изискванията ми: https://www.emag.bg/zahranvasht-blok-corsair-cv-seriestm-cv750-80-plusr-bronze-750w-cp-9020237-eu/pd/DWN6NHMBM/?

Обаче не знам дали ще стигнат кабелите за моята конфигурация, защото освен дъно и процесор, имам 5 сториджа и 1 оптично устройство. Всичките са САТА (6 Gb/s), а видеокартата е с 8-пинов конектор. Като гледам описанието на CV750, за дъното 100% ще стане, както и това 6х САТА също ще стане, но за видеокартата - не знам. На видеокартата мога ли да ѝ закача два 4-пинови конектора или трябва задължително да е един с 8 пина, за да работи? В момента видеокартата е свързана с "8-pin-to-molex", а предишната си вземаше ток от дъното и затова тези неща с пиновете не са ми никак ясни.

Относно конектора към видеокартата, трябва да е "моноблок" от 8 пина. Ако се вгледаш, ще видиш, че сечението на всеки 1 от цоклите е квадрат или квадрат с "отсечен" ъгъл, в определена последователност. Така са и двата 4-пинови куплунга за процесора. Прави се нарочно, за да не объркваш кой куплунг къде влиза и накъде да е завъртян. Но преходници има от всичко към всичко. Щом вече ползваш такъв, вече го знаеш по-добре от мен. :)

Ако само вентилаторът се е разбил, не искаш ли да се опиташ да го подмениш? beQuiet! са добър избор за такива цели. Иначе оставаш с едно разбито захранване, което поне се е доказало във времето, и с едно ново, което не знаеш колко време ще изкара и дали е по-качествено от сегашното ти. Аз карам с Corsair HX800 от 2010-та, и моят вентилатор се заобажда. 140-милиметров beQuiet! и вече няма проблем. Само гледай да подбереш вентилатор със сходен дебит като на оригиналния, де.

За над 200 лв, направо търси Gold захранване.

Има и ATX 3.0 за новите куплунги на видеокартите на nVidia. Дали, обаче има и кабели за стария стандарт (8 пин), трябва да провериш:

Захранващ блок Corsair RM750e V2, ATX 3.0, 80 PLUS GOLD, 750W, 140 мм вентилатор, 12VHPWR, Изцяло модулен

или направо това:

PSU SEASONIC SSR-750PX PLATINU

Seasonic Focus PX 750W FOCUS-PX-750

Отваряш захранването, почистваш го основно, отваряш ревизията на перката и слагаш подходяща смазка.

Внимателно затваряш по обратния ред.

преди 27 минути, plamen_petrov_80 написа:

Отваряш захранването, почистваш го основно, отваряш ревизията на перката и слагаш подходяща смазка.

НЕ отваряш ревизията и НЕ слагаш никаква смазка.

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Относно конектора към видеокартата, трябва да е "моноблок" от 8 пина. Ако се вгледаш, ще видиш, че сечението на всеки 1 от цоклите е квадрат или квадрат с "отсечен" ъгъл, в определена последователност. Така са и двата 4-пинови куплунга за процесора. Прави се нарочно, за да не объркваш кой куплунг къде влиза и накъде да е завъртян. Но преходници има от всичко към всичко. Щом вече ползваш такъв, вече го знаеш по-добре от мен. :)

Ако само вентилаторът се е разбил, не искаш ли да се опиташ да го подмениш? beQuiet! са добър избор за такива цели. Иначе оставаш с едно разбито захранване, което поне се е доказало във времето, и с едно ново, което не знаеш колко време ще изкара и дали е по-качествено от сегашното ти. Аз карам с Corsair HX800 от 2010-та, и моят вентилатор се заобажда. 140-милиметров beQuiet! и вече няма проблем. Само гледай да подбереш вентилатор със сходен дебит като на оригиналния, де.

И аз си мислех да го сменя, ама изобщо не знам дали захранванията могат да се отварят, камо ли да им се сменят вентилаторите. Защото ако е запоен за платката вътре, а не е с пинове - "Хюстън, имаме проблем". Повечето захранвания, които съм виждал някога, са били капсуловани, тоест, не с винтчета, а с нещо, което дори не знам как се нарича, но е направено, за да не може да се отваря захранването.

А щом процесорът има 2 по 4 пина, значи и за видеокартата би трябвало да може по същия начин. То всъщност не помня каква конфигурация бяха пиновете за процесора. Тази част не съм я гледал откакто билднах компа преди 8 години. Отварям го само за почистване и го затварям.

Захранванията със 140 мм вентилатор не знам дали изобщо ще влязат в кутията. В нейните спецификации пише "максимална дължина на захранване" 20 см, но не става ясно колко е максималният диаметър на вентилатор. Това "дължина" може да означава колко см навътре в кутията може да влезе захранване преди да се "блъсне" в шкафчето за хард дисковете, но не и колко см максимум може да е вентилаторът на захранването. Иначе R-сериите и аз ги разглеждах днес, обаче те имат и по-малък брой кабели за САТА, а както казах на мен ми трябват 6.

преди 46 минути, plamen_petrov_80 написа:

Опитвал съм да смазвам вентилатори, дори и със смазка за вентилатори. Изкарва няколко дни и после пак почва да бръмчи. Затова вече просто сменям вентилатора, ако може да се сменя.

преди 27 минути, Валсо написа:

И аз си мислех да го сменя, ама изобщо не знам дали захранванията могат да се отварят, камо ли да им се сменят вентилаторите. Защото ако е запоен за платката вътре, а не е с пинове - "Хюстън, имаме проблем". Повечето захранвания, които съм виждал някога, са били капсуловани, тоест, не с винтчета, а с нещо, което дори не знам как се нарича, но е направено, за да не може да се отваря захранването.

Отварят се. Ако вентилатора не е на букса към платката, просто режеш кабели и съединяваш с тези на новия. Можеш да ползваш и лустер клема или да усучеш кабелите, да ги капнеш с припой и да им сложиш термошлаух.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

да ги капнеш с припой и да им сложиш термошлаух.

Може и с термошлаух с припой вътре. Грееш, става спойка и се свива по кабелчетата.

термошлаух.jpg

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Просто хвърляш перката?

Да. Защото:

преди 47 минути, Валсо написа:

Изкарва няколко дни и после пак почва да бръмчи.

А после става и по-зле - смазката увлича микрочастиците прах, които втулката на ротора е изпилила от статора и хубаво ги разбърква с маслото, и те стават на макрочастици, след което се превръщат в кал и запъват ротора до пълен стоп, понякога. И да си спестим едни 20 лева, правим беля за 220.

• Автор
преди 6 минути, Rammkopf написа:

Да. Защото:

А после става и по-зле - смазката увлича микрочастиците прах, които втулката на ротора е изпилила от статора, хубаво ги разбърква с маслото и те стават на макрочастици, след което се превръщат в кал и запъват ротора до пълен стоп, понякога. И да си спестим едни 20 лева, правим беля за 220.

Толкова дълго не съм го изтърпявал, за да стигне чак дотам да стане това "чудо на природата". Като почне пак да бръмчи, максимум една седмица и съм купил нов вентилатор. :D

преди 2 часа, Валсо написа:

На сегашното захранване вентилаторът му вече не е толкова тих, колкото беше през последните 8 години на използване и ми надува главата, та явно

слага се масло  на лагера, в центъра на вентилатора има лепенка а под него капачка и там под капачката се смазва и се  лепи нова лепенка

току-що, Валсо написа:

Толкова дълго не съм го изтърпявал, за да стигне чак дотам да стане това "чудо на природата". Като почне пак да бръмчи, максимум една седмица и съм купил нов вентилатор. :D

Абсолютно! Ей това е човек, който си слуша техниката и се отнася с нея така, както би очаквал и тя да се отнася с него. :)

преди 1 час, Валсо написа:

Опитвал съм да смазвам вентилатори, дори и със смазка за вентилатори. Изкарва няколко дни и после пак почва да бръмчи.

Извинявам се, мойте перки явно не са от тази планета и все още си работят.

От стотиците перки минали през ръцете ми само единици не са ставали за ремонт, дори капсолованите съм ги разпробивал и смазвал.

• Автор
преди 11 часа, plamen_petrov_80 написа:

Извинявам се, мойте перки явно не са от тази планета и все още си работят.

От стотиците перки минали през ръцете ми само единици не са ставали за ремонт, дори капсолованите съм ги разпробивал и смазвал.

Това е прекалено голям риск. После я работи както трябва, я не. Повечето вентилатори с 4 пина са по 20-30 лв., не са нещо скъпо, така че предпочитам да си купя нов. В кутията само вентилаторите на захранването и на видеокартата са все още оригинални. Останалите - отзад на кутията, двата отпред, дето вкарват въздух, както и този за процесора отдавна са сменени. Тези за вкарване и изкарване на въздуха от кутията са възможно най-евтините, този за процесора е от по-скъпите, с 2000 оборота макс скорост и 4 пина.

на 4.10.2023 г. в 19:49, purko purkov написа:

слага се масло  на лагера, в центъра на вентилатора има лепенка а под него капачка и там под капачката се смазва и се  лепи нова лепенка

Какви лагери в вентилатор за 20лв, че и 4-пинов?
Максимум месингова втулка и перка без баланс. Колкото изкара, докато не се превърне в яйце от оста на ротора.

За 20лв още платка с датчик на Хол и логически мосфет за шим-а трябва да натъкмят.
Лагери флуидни капсиловани само в маркови върхови машини.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.