Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за скоба

Featured Replies

Здравейте вчера си монтирах новия охладител но при поставянето на скобата на гърба на платка и затягането на винтовете видях че задния десен ъгъл на скобата не е влезнал до край. Свалих охладителя и се опитах да наместя скобата но неуспявам, да я помръдна все едно, е заклещена а не ми се иска да я напъвам за да не се пропука или чупи платка. То даже 2-3мм само не е прибрал задния десен ъгъл. Та въпроса ми е на някой дали му се е случвало да сложи скоба и да неможе да я помръдне щото нали ако ми се наложи да сменя охладителя след време трябва да сменя и скобата. 

S0RuEAf.jpg

VUTOFMu.jpg

EUuuRon.jpg

Не е ясно за коя 'скоба' точно става въпрос, предполагам имаш в предвид нещо такова:

скоба – Google Търсене

А това черното, което си снимал, се нарича 'планка'.

Задна планка за дънна платка EK-AIO LGA1700 upgrade kit (pcbuild.bg)

Доколкото виждам, не е монтирана правилно или не е за този сокет.

• Автор
току-що, Raze написа:

Не е ясно за коя 'скоба' точно става въпрос, предполагам имаш в предвид нещо такова:

скоба – Google Търсене

А това черното, което си снимал, се нарича 'планка'.

Задна планка за дънна платка EK-AIO LGA1700 upgrade kit (pcbuild.bg)

Доколкото виждам, не е монтирана правилно или не е за този сокет.

Добро утро извинявам се вместо планка съм написал скоба. Ами тя планката си става за 1200-1151-1155-1150

https://www.deepcool.com/products/Cooling/cpuaircoolers/2021/14444.shtml

Тези планки понякога имат двойно лепещо с което се държат за дъното, което пък е за улесняване при монтажа на охладителя при евентуална подмяна или смяна на термоспаста в бъдеще!

• Автор

Ами аз невидях да има двойно лепещо планката. А тя можеби заседна защото когато стягах винтовете още преди да ги стегна до край като натисна леко единия винт и се получаваше луфт на гърба на платката където е планката и след като стегнах винтовете планката неще и неще да мръдне.

Най-добре занеси компонентите в някой сервиз, да ги монтират както трябва, докато не си повредил нещо (ако вече не си).

• Автор

То въпроса не е да ги занеса където и дае и сега ако искам ще сваля планката малко повече напън но да помисля с какво да я побутна за да излезне. А охладителя си е закрепен много добре и няма мърдане и ако бях повредил нещо по платката едва ли сега щях да пиша от нея

За втора и трета генерация, изобщо не ти трябва планка.

---------------

Премери разстоянието между дупките - 75 мм ли е. Да не си я объркал.

• Автор
преди 3 минути, Teemo написа:

За втора и трета генерация, изобщо не ти трябва планка.

---------------

Премери разстоянието между дупките - 75 мм ли е. Да не си я объркал.

Ами тя планката си беше в кутийката с охладителя хваната за него. И на тези вътрешните дупки неможе да влезне даже и на снимката се вижда че е хваната за външните и предполагам че разстоянието което си написал да премеря е точното.

преди 57 минути, vlado1985 написа:

Ами тя планката си беше в кутийката с охладителя хваната за него. И на тези вътрешните дупки неможе да влезне даже и на снимката се вижда че е хваната за външните и предполагам че разстоянието което си написал да премеря е точното.

Трябва да е квадрат 75х75

Че нещо не ми прилича...

• Автор
преди 1 минута, Teemo написа:

Трябва да е квадрат 75х75

Че нещо не ми прилича...

Да това ми е пределно ясно 75х75 са външните дупки и се получава захващането на тях на малките и да иска няма как да влезне планката.

Опитай с пластмасова шпатула (за отваряне на електроника) или непотребна пластмасова карта, да премахнеш планката/бракета.

Упътване има ли CK-11508, да погледнеш за твоя скокет, дали е необходима планката...

Между другото, този охладител има значително по малка площ, и охлажда по зле (i5 4Gen) и шумно от стоковия на Intel, според това видео:

Тesting and comparing 3 CPU Coolers (Deep Cool, Intel, Arctic).

преди 1 час, vlado1985 написа:

Да това ми е пределно ясно 75х75 са външните дупки и се получава захващането на тях на малките и да иска няма как да влезне планката.

EUuuRon (1).jpg

Владко!

Погледни си снимка 2. Къде ти е отвора за болта с пружината и къде по надолу ляга шлица на планката върху дъното. Както ти е написал колегата, разтоянията трябва да са 75х75. Планката не е тази, която ти трябва. Казваш че си я купил със всички принадлежности, но може да е сложена по погрешка друга от опаковчика

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Има ли упътване към този охладител?

Така монтирана задната планка - каква роля играе?

Ролята на  планката е точно за притягането (в нейните 4 отвора има гайки) на радиатора с вентилатора върху корпуса на процесора!

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

И да я счупиш планката - това няма да ти попречи на монтажа. Принципно планкаъа трябва да предотвратява огъването на дънната платка, но тази като гледам как се монтира - много много не помага за това.

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

И да я счупиш планката - това няма да ти попречи на монтажа. Принципно планкаъа трябва да предотвратява огъването на дънната платка, но тази като гледам как се монтира - много много не помага за това.

Това е второто нещо за нейното предназначение. (да не се огъва дънната платка.) А тя няма да се огъне, когато липсва закрепен радиатор.

преди 40 минути, plamen_petrov_80 написа:

Толкова ли не се вижда, че планката служи за да се завинтят стяжните болтове в запресованите гайки в планката ?

Трябва да се свали охладителя и да се огледат как влизат болтовете БЕЗ планката. Няма по-елементарен монтаж, но автора не е доогледал нещо. Няма какво да се сбърка.

преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Толкова ли не се вижда, че планката служи за да се завинтят стяжните болтове в запресованите гайки в планката ?

Трябва да се свали охладителя и да се огледат как влизат болтовете БЕЗ планката. Няма по-елементарен монтаж, но автора не е доогледал нещо. Няма какво да се сбърка.

Викаш дърпа планката без да е развил охладитела от другата стана :diving:

преди 22 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Викаш дърпа планката без да е развил охладитела от другата стана :diving:

Нямам никаква представа какво прави, но трябва да си с два леви крака за да се обърка нещо при монтажа.

Първо се слага планката и след като гайките са в отворите на дънната платка, тогава се слага охладителя.

image.png.f0686f38c92ef8607f8cf7d178da965f.png

На мен ми се струва, че Владко снощи е прекалил с бирата или нещо подобно на софрата. Като му мине, ще го огледа и ще го оправи. 

Влади!

Да не се обидиш ей, но и от тук те удушвам, че си сношен!

• Автор

Здравейте пак и се извинявам за късния отговор който давам. Значи приемам всякакви упреци и нямам нищо против някой да ме упрекне. Планката господа съм я сложил и след това съм поставил охладителя, като закрепване първо завих винтовете, под кръст с по 1 оборот и после другите винтове. Охладителя е закрепен добре и няма мърдане даже в един от постовете ми бях написал че когато сложих охладителя и стегнах винтовете  като натисна съвсем леко единия винт и се показваше луфт. И след това като стегнах всички винтове нямаше проблеми планаката е прибрала от всички страни само в десния долен ъгъл не е прибрала и мисля че това можеби се е получило когато натегнах всички винтове и не се получаваше отникъде вече луфт да има. Въпроса ми беше съвсем елементарен дали на някой му се е случвало да му запецне планката. А някои си пишат колкото да са писали е нямам нищо против но поне дайте идея като се е заклещила планката как да я накарам да мръдне аз пробвах с едно тънко шило да го прокарам през вътрешните дупки и да побутна планката но резултат няма.

преди 1 час, Колев 74 написа:

На мен ми се струва, че Владко снощи е прекалил с бирата или нещо подобно на софрата. Като му мине, ще го огледа и ще го оправи. 

Влади!

Да не се обидиш ей, но и от тук те удушвам, че си сношен!

Ами аз на пиене си нося а и когато монтирах охладителя не бях и помирисвал алкохол. Също и когато се занимавам с нещо необичам да пия много рядко ако съм си отворил някоя бира и то ако се занимавам да си прехвърлям или възстановявам информация.:D

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Упътване нямаше в кутията само охладителя с закрепена за него планката.

преди 3 часа, Колев 74 написа:

Владко!

Погледни си снимка 2. Къде ти е отвора за болта с пружината и къде по надолу ляга шлица на планката върху дъното. Както ти е написал колегата, разтоянията трябва да са 75х75. Планката не е тази, която ти трябва. Казваш че си я купил със всички принадлежности, но може да е сложена по погрешка друга от опаковчика

Ами аз снимка 2 съм я погледнал много добре още и преди да я постна чичо Стефчо и съм написал че планката влиза в външните дупки и съответно на тях ляга и охладителя.

преди 6 часа, vlado1985 написа:

И след това като стегнах всички винтове нямаше проблеми планаката е прибрала от всички страни само в десния долен ъгъл не е прибрала и мисля че това можеби се е получило когато натегнах всички винтове и не се получаваше отникъде вече луфт да има

За да се възползваш от луфта, трябва да имаш една основа. Ти вече, имаш две. Като си минал през едната, няма как да се получи луфт и при втората. Че не ми се рисува сега.

-------------------

Може да има/най - вероятно има лепило. С малко "жега" от сешоар...

• Автор
преди 1 час, Teemo написа:

За да се възползваш от луфта, трябва да имаш една основа. Ти вече, имаш две. Като си минал през едната, няма как да се получи луфт и при втората. Че не ми се рисува сега.

-------------------

Може да има/най - вероятно има лепило. С малко "жега" от сешоар...

И според теб как не е имало луфт и то като натиснах с пръст единия винт само и си потъна спокойно. Та даже и скобата поддаде това при не стегнати до край всички винтове, и вече като ги стегнах ,няма луфт и скобата не помръдва. Даже и до преди малко си играх час и половина да нагрявам с сешоар и ефект никакъв нямаше напъхах даже дебитна карта по средата между планката която е хваната с винтове за заключващия механизам щото ми беше под ръка и пак никакъв ефект а за лепило едва ли има такова.

• Автор

Добър вечер. Понеже през седмицата все не намирам време да се занимавам тази вечер ми се падна да скучая, и се захапах пак със скобата, и този път успях да я разкарам и малко се поозорих но все пак имаше ефект. Какво направих аз номера с придърпване с ръце не върши работа и само ме заболяха пръстите обърнах, дъното с лице към пода, с поставен охладителя и съвсем малко развити, винтовете и със побутване на долу и настрани пробвах да махна скобата но не помръдна. И тогава ми дойде шантавата идея да сваля процесора и да откача заклюващия механизъм и да размърдам малко заводско поставената планка. Предвижих планката съвсем леко на пред и с помоща на една отвертка която промуших в предния отвор прекарах отвертката отдолу и сложих плоската част да легне на планката и надигнах съвсем леко скобата но малко я очупих в единия край но си е здрава де и пак става за ползване. И така единия край излезна без проблеми другите три края на скобата с придърпване с ръка неможах да ги извадя и си помогнах пак с отвертката и ги извадих и тях. Махнах планката и си мислех на нейно място да хвана заключващия механизъм с гайки но като реших пак да сложа скобата ъъъъ неискаше да влезне и като я поогледах на пръв поглед главите на гайките са си здрави но може и да са леко разшлякани и затова да не влизат. Върнах си пак планката на място и вместо скобата сложих гайки и така хванах винтовете на охладителя малко си е смешно и грозно но за сметка на това охладителя пак си ляга добре и плътно и си върши добре работа. Ето и снимка как изглежда сега захващането надявам се да се посмеете добре.:D

395692921-2766430883499934-7524044200545026275-n.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.