Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с интернет план на Vivacom Fibernet L - достига максимална скорост на upload, но не и на download

Featured Replies

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Има RJ-45 с доста "желязо" по тях, предполагам визира тях.

Да, контактите им са от някаква тенекия, допълнително метализирана с някакъв повърхностен слой, само наподобяващ цвят на злато. Като са нови изглеждат перфектно. Като поработят 1 година и стават направо кафеви. Когато са с покритие от истинско злато, само потъмняват леко.

• Отговори 79
  • Прегледи 12k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Така! Свързаността е следната. На адреса са ти дали чистно ОНТ ( медия конвертор) Алкател Лусент. След него трябва да има суич TP-link. В 1 порт на суича идва UTP кабела от ОНТ-то. На втори порт ти е

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Прочети ги пак нещата, нещо ти убягва!

• При 200/100 по договор и 100Mbps свързаност на машината е нормално да се вдигне само ъплоудът до 100Mbps

Публикувани изображения

• Автор
на 8.12.2023 г. в 14:32, цър-вул написа:

Значи търсиш проблема между рутъра и GPON. Провери си кабела да не е CAT5 - по него може и да пише все още. Ако gpon и рутърът са един до друг скочи до най-близкия компютърен магазин и си купи готов CAT6 (в краен случай CAT5E) кабел с конектори.

преди 20 часа, Rammkopf написа:

Защото няма практика по фирмите да се купуват някакви лъскави неща. А и не е ясно колко разбират от такива техники. Пък и в общия случай, кабелите от комплекта вършат работа. Но се е случвало да попадна на лоши кабели в комплекта, в на рутер, я на DSL модем. Та, добре е да вземеш някакъв читав, за да си спокоен за себе си. Такъв кабел, с дължина около 2 метра, е около 5-6 лева. Просто гледай да е меден (изрично да пише "CU" на него), по възможност да е по-дебел (24AWG, а не модерните 26 или 27) и да е UTP, поне категория 5e (Cat.5e). Ако отидеш във фирма, където продават компютърна техника (а-ла Ардес, просто за пример) и помолиш някой от сервиза да ти направи хубав меден UTP кабел, ще ти направят. Иначе, да намериш качествен заводски кабел, ако не знаеш какво да гледаш, ще е трудно.

на 8.12.2023 г. в 13:57, plamen_petrov_80 написа:

Дъното ти има един PCI слот - това бялото и един PCI-E 1x - това черното - и за двете има карти за 1Gbps.

Тези USB карти ... не съм с добро впечатление, но това не прави проблема да сочи към нея.

Предполагам друга машина нямаш - дори да мине приятел с лаптоп и да пробвате?

тези - 100mbps - са проблема!

Или настройка или кабела между двете. Визирам - устройството от където е снимката и това преди него!

На LAN1 - твоя компютър ли е?

на 8.12.2023 г. в 15:36, Емил Костов написа:

Така! Свързаността е следната. На адреса са ти дали чистно ОНТ ( медия конвертор) Алкател Лусент. След него трябва да има суич TP-link. В 1 порт на суича идва UTP кабела от ОНТ-то. На втори порт ти е закачен рутера. От 3 порт нагоре са ти закачени приемниците.

Ако искаш да тестваш услугата без суич и без приемници трябва да закачиш UTP кабела от 1 порт на суича директно в твоя компютър и да премериш скоростта. 

Ако не можеш се обади на 123 и ги накарай да дойдат и да ти направят демонстрация на услугата.

@Емил Костов Това да разбирам че значи евентуална подмяна на суич, защото е твърде слаб? Или се бъркам?

току-що, Berethor написа:

@Емил Костов Това да разбирам че значи евентуална подмяна на суич, защото е твърде слаб? Или се бъркам?

Нищо такова не твърдя. Казах какво да направиш за да се види дали нещо ти реже скоростта от страна на Виваком или проблемът е при теб.

преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

От оптичния кабел колко и какви различни устройства и кабели има до входа на твоята USB LAN карта?

Ти шегуваш ли се с този пост? По-горе съм написал как е цялото окабеляване! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Ти шегуваш ли се с този пост? По-горе съм написал как е цялото окабеляване! 

Важното е той да си изясни къде какво има - видя до какъв извод стигна преди малко, а и от самото начало говорим за модем-а.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Важното е той да си изясни къде какво има - видя до какъв извод стигна преди малко, а и от самото начало говорим за модем-а.

Аз съм обяснил какво има, а и постващият се коригира преди няколко поста за модема.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

а и от самото начало говорим за модем-а.

Добре, чети го така: а и В самото начало говорихме за модем-а.

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

От оптичния кабел колко и какви различни устройства и кабели има до входа на твоята USB LAN карта?

LAN USB adapter 3.0 влиза в USB 2.0 вход (може и оттам да е) В този адаптер е вързан лан кабела, който е дошъл с рутера който аз съм си купил, той заема единия вход LAN на рутера. Там влиза и телевизията телевизията в WAN порта. Оптичното устройство е вързано в суича, сега виждам че не виза в рутера директно. Това може ли да е проблемът?

• Автор
преди 1 час, Berethor написа:

LAN USB adapter 3.0 влиза в USB 2.0 вход (може и оттам да е) В този адаптер е вързан лан кабела, който е дошъл с рутера който аз съм си купил, той заема единия вход LAN на рутера. Там влиза и телевизията телевизията в WAN порта. Оптичното устройство е вързано в суича, сега виждам че не виза в рутера директно. Това може ли да е проблемът?

@Емил КостовПо реакцията ти разбирам, че май трябва да е там, това значи ли че трябва да махна суича нацяло и 3 телевизора да идат в модема и те. На мен тв не ми трябва , но ако го спра останалите ще нададат вой

преди 11 часа, Berethor написа:

@Емил КостовПо реакцията ти разбирам, че май трябва да е там, това значи ли че трябва да махна суича нацяло и 3 телевизора да идат в модема и те. На мен тв не ми трябва , но ако го спра останалите ще нададат вой

Отново говориш за модем.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Отново говориш за модем.

А ти още не си разбрал - кое е МОдулатор-ДЕМодулатор и къде се среща!

Сори!

преди 25 минути, jhoro написа:

А ти още не си разбрал - кое е МОдулатор-ДЕМодулатор и къде се среща!

Сори!

:lol6:

@Berethor, я си извикай техници, най-добре. Разговорът отива в посока да учиш тенекеджия как да прави сърдечна операция. Модеми, входове ... Звъни на 123 и да идват да те оправят.

• Автор

@Емил Костов Рутер, имам предвид(по инерция се бъркам, не е нарочно), в иднте дни ще си разкача суича нацяло и ще свържа всичко директно към рутера), и ще питам поддръжката за VLAN ID

@Rammkopf Оценям подкрепата и съветите, благодаря.

Освен ако не се налага екип да си подменя оборудване, или да преокабелява цялостно, предпочитам да си го свърша със собствени средства и с малко питане тук-там.

Остана един възможен проблем - старите USBта 2.0. Но считайки, че уж по документи има обратна съвместимост между 2.0 и 3.0 не би трябвало да има проблем.

Ако някой може да каже нещо по това - да заповяда

Благодаря още веднъж

преди 3 минути, Berethor написа:

@Емил Костов Рутер, имам предвид(по инерция се бъркам, не е нарочно), в иднте дни ще си разкача суича нацяло и ще свържа всичко директно към рутера), и ще питам поддръжката за VLAN ID

Освен ако не се налага екип да си подменя оборудване, или да преокабелява цялостно, предпочитам да си го свърша със собствени средства и с малко питане тук-там.

Остана един възможен проблем - старите USBта 2.0. Но считайки, че уж по документи има обратна съвместимост между 2.0 и 3.0 не би трябвало да има проблем.

Благодаря още веднъж

Максималната пропускателна способност на USB2.0, на теория, е 480Mbps (т.е., малко под половин гигабит в секунда). Максималната пропускателно способност на USB3.0, на теория, е 5Gbps. За да може USB3.0 LAN адаптер да договори успешно скорост от 1Gbps с насрещното устройство и да я поддържа по време на комуникация, може би му е необходимо да има:

1. всички налични комуникационни канали, които му предлага USB3.0 (USB2.0 Има само 2 пина за данни, докато USB3.0 има тези 2, плюс още 5, които сигурно не си видял, понеже са скрити най-вътре в конектора).

2. захранването, което му предлага USB3.0 (същите 5V напрежение, но вече 1А ток при USB3.0, за разлика 0,5A ток при USB2.0).

Т.е., ти си купил устройство, което иска ток и комуникационни линии и си го вързал на остарял порт, който дори не е чувал за такава спецификация. Какво очакваш да получиш?

После, използваш калпави кабели, с неясно качество, които също са много вероятен фактор за неуспеха ти.

Не знам защо забъркахме и VLAN ID-тата изведнъж, откъде дойдоха тези VLAN-ове?! Искаш да си пуснеш телевизията през рутера ли? Ако си на старата IPTV, нямаш никакъв шанс, Виваком използват VLAN stacking. С тоз утрепан TP-LINK, нищо няма да направиш.

Липсват ти сериозни познания за това, с което си седнал да се занимаваш. С "питане тук-там", най-много да се обесиш на някой кабел накрая. Уважавам желанието ти да научиш нещо, но си нагазил в казус, който очевидно е много над възможностите ти, без да имаш някаква основа, на която да стъпиш. Мое мнение ...

преди 20 минути, Rammkopf написа:

За да може USB3.0 LAN адаптер да договори успешно скорост от 1Gbps с насрещното устройство и да я поддържа по време на комуникация ...

Няколкэ пъти казваш "1Gbps"  защо?

Авторът търси максимум 200 Mbps. Поне аз гака разбрах.

• Автор
преди 3 часа, jhoro написа:

Няколкэ пъти казваш "1Gbps"  защо?

Авторът търси максимум 200 Mbps. Поне аз гака разбрах.

Така е, но реално с 3 тв ако вдигна  повече от 160 - ще е супер

преди 1 час, Berethor написа:

Така е, но реално с 3 тв ако вдигна  повече от 160 - ще е супер

Скоростите на интерфейсите в една мрежа вървят през точно един порядък - 10Mbps, 100Mbps, 1 000Mbps (т.е. 1Gbps), 10 000Mbps (10Gbps). Изключвам мултигигабитовите, като 2,5Gbps и 5Gbps. Та, за да постигаш скорости на Интернет до 100Mbps, достатъчно е интерфейсът да е свързан на 100Mbps. Обаче, за всичко над 100Mbps трансфер, търсиш скорост на интерфейса от 1Gbps или повече. Т.е., USB LAN адаптерчето, което е предназначено за USB3.0, а сега работи на 2.0, може да не успява да задържи гигабитова интерфейсна скорост поради "недохранване" от по-стария USB-порт. Направил си нещо, което е извън всякаква спецификация. Няма да се учудя, ако на това се дължат и странните ти резултати.

• Автор
преди 14 часа, Rammkopf написа:

Скоростите на интерфейсите в една мрежа вървят през точно един порядък - 10Mbps, 100Mbps, 1 000Mbps (т.е. 1Gbps), 10 000Mbps (10Gbps). Изключвам мултигигабитовите, като 2,5Gbps и 5Gbps. Та, за да постигаш скорости на Интернет до 100Mbps, достатъчно е интерфейсът да е свързан на 100Mbps. Обаче, за всичко над 100Mbps трансфер, търсиш скорост на интерфейса от 1Gbps или повече. Т.е., USB LAN адаптерчето, което е предназначено за USB3.0, а сега работи на 2.0, може да не успява да задържи гигабитова интерфейсна скорост поради "недохранване" от по-стария USB-порт. Направил си нещо, което е извън всякаква спецификация. Няма да се учудя, ако на това се дължат и странните ти резултати.

Компютърът го разпознава като 1000MBps. Ще пробвам с премахването на суича, а пък, ако пак не ще да иска ще се сменят кабели и ще се купува адаптер за адаптера :D

speed.jpg

преди 15 часа, Rammkopf написа:

Скоростите на интерфейсите в една мрежа вървят през точно един порядък - 10Mbps, 100Mbps, 1 000Mbps (т.е. 1Gbps), 10 000Mbps (10Gbps). 

Хайде осъзнай се, че се оля!

Това степенуване е рамково, както на мултицета- до 200 mV, 2000 mV, 20 V, 200 V ...

Реалните числа са най- различни.

А това 1 000Mbps (т.е. 1Gbps) - голЕм смЕх!!!

преди 6 часа, jhoro написа:

Хайде осъзнай се, че се оля!

Това степенуване е рамково, както на мултицета- до 200 mV, 2000 mV, 20 V, 200 V ...

Реалните числа са най- различни.

А това 1 000Mbps (т.е. 1Gbps) - голЕм смЕх!!!

Aбе, гений - ти за протоколи чувал ли си? И какви са реалните числа? Що не ни светнеш, а?

преди 21 минути, teo-glavata написа:

Aбе, гений - ти за протоколи чувал ли си? И какви са реалните числа? Що не ни светнеш, а?

Стига сте го цитирали тоя олигофрен. Аз съм го блокнал, да не го чета ... :D Каквото и да му обясниш, той не вдява. Оставете го да си лае, просто е фоновият шум на форума.

на 10.12.2023 г. в 15:41, Berethor написа:

Благодаря още веднъж

Тествай преди суича като включил директно компютър и премери скористите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.