Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква ще бъде съдбата на паметника на Альоша?

Да последва ли Альоша съдбата на първия паметник? 27 гласували потребители

1. 1. Да последва ли Альоша съдбата на първия паметник?

• Да! Премести!
      7%
    • Не! Остави!
      14%
    • Бутат ни към украински сценарий!
      11%
    • Бутай като мавзолея!
      22%
    • Ще го браня на живата верига!
      3%
    • Не пипайте повече паметниците!
      37%
    • Нямам против да се модифицира, но имам особено мнение за това коя личност трябва да бъде на нея
      3%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 1 минута, Гражданин написа:

Личното ми мнение е, че като сме в нещо, трябва да сме докрай.

Ми у Виена и Берлин паметниците седят. 

Тука рушат. 

Каква ни е далаверата точно сега? При все, че укрите сякаш ще ядат бой. Пак заставаме на грешната страна. 

• Отговори 285
  • Прегледи 17,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Искам вас да ви видя, какво ще вдигнете на мястото, дето събаряте. Точно в момента не е добре да се дървим на рашките, и на мен ми се неще, ама укрите ще ядат бой. И пак ще се окажем от грешната стран

• Тия дето събарят са някакво маргинално малцинство, българяни де им вика Вацев. Отворили си група у Гейбука, пущат само талибани като тях, опити за диалог се трият. Викат кво ще ни направите, ще събаря

• Т.Христов
    Т.Христов

Общество Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия Редактор 10.03.2023 В Европа има стотици паметници, посветени на съветската победа над

Публикувани изображения

преди 13 минути, IvanKirov написа:

Ми у Виена и Берлин паметниците седят. 

Тука рушат. 

Каква ни е далаверата точно сега? При все, че укрите сякаш ще ядат бой. Пак заставаме на грешната страна. 

Далавера естествено че има, не може без такава. Сега е паднал момента на някои политически партии да трупат точки и от една, и от другата страна. Ако искаха да го запазяват този паметник, копейките можеха да направят всичко необходимо. И двете страни играят в театъра. Сега едните ще могат да се пишат репресирани, другите ще могат да си припишат една победа, за която най-различни организации се борят от 30-на години. Но сега като го няма паметника вече няма да го има това постоянно разделение. И ако вдигнат нещо ново, някакъв нов символ както разкараха Ленин и сложиха Света София, тогава винаги ще може да се разказва в историята какво е имало, защо е махнато и каква е новата енигма на новата статуя, която ще се постави там. Историята няма да се загуби, даже ще стане още по-заплетена и пъстра. Това ми е мнението. А за грешна страна, историята ще покаже. Представи си, че заемем срамната страна пък, Русия да почне да плаща репарации на Украйна и ние като вечното циганче на Балканите да берем срам какво сме избрали да пише за нас на съответната страница на историята. България искаше да бъде 16-та република, България не се извини наистина за Чехословакия, България беше през цялото време беше руски троянски кон в НАТО и ЕС и т.н. и т.н.. Мисля, че е по-добре да опитаме с това. Пък ако вземе че стане много напечено, ние така или иначе какво ще правим с 6 милиона души. Предаваме се със сигурност. Нито на Германия сме можели да откажем през ВСВ, нито на Червената армия после... А Виена и Берлин не знам защо си ги държат, може би там не символизират същото. На паметника у нас не пишеше "освободители на Европа от фашизма", а други неща които не кореспондират съвсем по същия начин и символиката, ако я прочетеш ще видиш, че е за възхвала на комунистическия режим, защото има батални сцени от Октомврийската социалистическа революция. Вълко Червенков е искал да се подмаже на Сталин. И Варна е прекрсътил на него точно когато и този паметник се появил и какво ли още не...

преди 3 часа, Гражданин написа:

Стига глупости. Как империята ще си изгаря поданиците? 

Ми не знам. Какво се е случило според теб в Батак? 

преди 48 минути, ivottoshev написа:

Ми не знам. Какво се е случило според теб в Батак? 

Еми ето, на! Чети! Не всички историци са на едно мнение какво точно се е случило в Батак. Не ги измсилям аз тези неща. Ако си широкоскроен трябва да приемеш, че не всичко в историята, върху което си изградил някаква национална идентичност е било абсолютната истина.

https://www.dnes.bg/blogini/2012/07/02/mityt-batashko-klane.162787

преди 34 минути, Гражданин написа:

Не всички историци са на едно мнение какво точно се е случило в Батак

Баси "историците"...

Митът "баташко клане"
Въпросът бе дали е митологизирано или е реалност?
Мустафа Зуахид Блажев @atila.blog.bg2 юли 2012 00:03
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.

Къде остава обаче истината? И необходима ли е въобще?

Тоя "блогър" се оказа интересна личност...:

Похитителят Атила стана ислямист (bgdnes.bg)

Предлагат ми да почна въоръжена борба срещу властта - 168 Часа (168chasa.bg)

Атила от затвора: "Отвлякох автобус, защото нямам достъп до самолет!" (видео) - Lifestyle.bg

преди 29 минути, Гражданин написа:

Не ги измсилям аз тези неща. 

https://www.dnes.bg/blogini/2012/07/02/mityt-batashko-klane.162787

Не ги измисляш ти, а другите служители на тролската централа. Предполагам че шефовете ти са преценили, че все още не си готов да продадеш и майка си за жълти стотинки, както го е направил авторът на статията, и за това нямаш нужният ранг сам да измисляш подобни повръщни :)

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Не ги измисляш ти, а другите служители на тролската централа. Предполагам че шефовете ти са преценили, че все още не си готов да продадеш и майка си за жълти стотинки, както го е направил авторът на статията, и за това нямаш нужният ранг сам да измисляш подобни повръщни :)

Уви, нямам си тролска централа. С времето осъзнавам колко много лъжи и дупки има в историята, които се запълват от още лъжи. Имаш ли как да обориш статията? Изобщо никога ли не си се съмнявал в нещата, които те учат по история?

току-що, Joss Bomon написа:

Я виж поста ми и пак се "възхищавай" на лудия автор!

Това кой с какъв псевдоним пуска статията не означава, че написаното е невалидно. Ти изобщо чете ли какво е написано?

току-що, Гражданин написа:

Това кой с какъв псевдоним пуска статията не означава, че написаното е невалидно. Ти изобщо чете ли какво е написано?

Ти на побъркани ислямисти искаш да се доверявам, или ей така за спорта, щото не било официалното становище?!

Дай някой нормален, та да се замисля наистина.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Ти на побъркани ислямисти искаш да се доверявам, или ей така за спорта, щото не било официалното становище?!

Дай някой нормален, та да се замисля наистина.

Ами оказва се, че въпросната статия не е писана от ислямиста, когото по-горе цитираш, а той просто я е копи пейстнал от друг човек Иван Сухиванов https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/mitat-batashko-klane.html

Вече по-кредибилна ли е статията, когато се оказва, че я е писал българин? Вече ще можеш ли да ѝ обърнеш внимание, да я прочетеш и да споделиш с кое не си съгласен по нормален начин?

преди 1 час, Гражданин написа:

Историята няма да се загуби, даже ще стане още по-заплетена и пъстра. Това ми е мнението. А за грешна страна, историята ще покаже. Представи си, че заемем срамната страна пък, Русия да почне да плаща репарации на Украйна и ние като вечното циганче на Балканите да берем срам какво сме избрали да пише за нас на съответната страница на историята. България искаше да бъде 16-та република, България не се извини наистина за Чехословакия, България беше през цялото време беше руски троянски кон в НАТО и ЕС и т.н. и т.н.. Мисля, че е по-добре да опитаме с това. Пък ако вземе че стане много напечено, ние така или иначе какво ще правим с 6 милиона души. Предаваме се със сигурност.

Няма нужда да вземаме страна. 

Както нямаме зор да вземаме страна по израелския конфликт. 

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Няма нужда да вземаме страна. 

Както нямаме зор да вземаме страна по израелския конфликт. 

Незаемането на страна не е ли пак един вид заемане на страна? Ако държим да сме "неутрални" блокираме военни помощи например и така всички ще го изтълкуват като услуга към Русия. 

преди 21 минути, Гражданин написа:

Вече ще можеш ли да ѝ обърнеш внимание, да я прочетеш и да споделиш с кое не си съгласен по нормален начин?

Обърнах и внимание.

Сега и ти като човек търсещ истината обърни внимание на следното:

Да, безусловно! Няма документ, който да оспорва действителността на това злощастно събитие. Има разлики в детайлите, в нюансите, в коментарите, но не и в онова, което се е случило в Батак през май 1876. Обикновено то се възсъздава по свидетелствата на хора, които са българофили или българи - Макгахан, Скайлър, Гладстон, Кларк, З. Стоянов, Анг. Горанов. Тук ще цитирам осведомен свидетел, който е от другия лагер. Става дума за Уолтър Беринг, официален анкетьор на британското правителство - тогава оглавявано от Б. Дизраели, който минава за един от най-големите приятели на Османската империя. Но, от друга страна, както изтъква, например руският дипломат княз Церетели, Беринг е джентълмен и неговата добросъвестност при представянето на истината не може да бъде поставяна под съмнение.

Прочее, ето какво пише Беринг за случилото се в Батак:

“Сега трябва да опиша най-ужасната трагедия през цялото въстание, за която до неотдавна беше казано малко или нищо.

Меджлисът на Пазарджик, след като научил, че в това село се извършват приготовления за бунт, наредил на Ахмед ага от Доспат да го нападне. Той, след като обединил силите си с тези на Мохамед ага от Дорково, се отправил за да изпълни тази заповед. След като пристигнал в селото, призовал селяните да предадат оръжието си, което те отказали да направят, тъй като не му се доверили. Последвала безцелна битка, която траяла два дни, като едва ли е била нанесена загуба на която и да е от двете страни. На 9[11] май, виждайки, че нещата вървят зле и отвън не идва помощ, жителите водили преговори с Ахмед, който тържествено се заклел, че ако предадат оръжието си, от главите им няма косъм да падне. Известна част от населението, за неин късмет, се възползвала от тези преговори и успяла да избяга. Селяните повярвали на клетвата на Ахмед и предали оръжието си, но това искане било последвано от друго - да дадат всичките пари на селото, което, разбира се, също трябвало да бъде прието.

Едва били предадени парите и башибозуците се спуснали върху хората и ги изклали като овце…”

Следват подробности за самото клане, които аз ще спестя, за да отделя повече внимание на заключенията на Беринг:

“Колкото до броя на убитите, по-горе казах, че ги изчислявам на около 5 000[12]. Зная, че някои други посочват по-голяма цифра, но както и да са нещата - дали изкланите ще наброяват стотици или хиляди, това в ни най-малка степен не намалява престъпността на убийците. Намерението им е било да бъдат изтребени всички…

Смятам, че се каза достатъчно, за да стане ясно, че на Ахмед ага и неговите хора принадлежи отличието да са извършили може би най-от-вратителното престъпление, опетнило историята на настоящето столетие, като единствен Нана Сахиб, струва ми се, им съперничи по деяния.”

Баташкото клане - мит или история? (bas.bg)

преди 20 минути, Гражданин написа:

Незаемането на страна не е ли пак един вид заемане на страна? Ако държим да сме "неутрални" блокираме военни помощи например и така всички ще го изтълкуват като услуга към Русия. 

Еми гледай Унгария - седи по-страни от огъня, не се дърви на Путин, гледа си интереса. 

Ние кво - ще им пр ъднем на оная работа. Ни армия имаме ни икономика. 2 милиона армия на украйна и пак не могат се оправят, наще 35 000 ще ги издухат за 2 дни. 

И не си мислете, че като не сте служили ще ви подмине бурята. Гледай в Русия, седмица две обучение, и те натирват на фронта. С дуло в гърба. 

преди 5 минути, IvanKirov написа:

Еми гледай Унгария - седи по-страни от огъня, не се дърви на Путин, гледа си интереса. 

Ние кво - ще им пр ъднем на оная работа. Ни армия имаме ни икономика. 2 милиона армия на украйна и пак не могат се оправят, наще 35 000 ще ги издухат за 2 дни. 

И не си мислете, че като не сте служили ще ви подмине бурята. Гледай в Русия, седмица две обучение, и те натирват на фронта. С дуло в гърба. 

Унгария е в НАТО, така че няма да остане извън целите. Още повече, ако НАТО поиска от Унгария да я ползва за нещо. А колкото до призоваването, според мен хората масово ще се откажат от бой, няма кой да накара българите да воюват с руснаци. Но ако пък вземе, че стане напечено ще го мисля някак да бягам. Няма да им седя тука да ходя да ставам на кайма, за да пазя на копейката, доганя и пеевски палатите.

преди 1 минута, Гражданин написа:

Но ако пък вземе, че стане напечено ще го мисля някак да бягам. Няма да им седя тука да ходя да ставам на кайма, за да пазя на копейката, доганя и пеевски палатите.

Мисли го отсега, 

простите копейки ми се хилотят тука, ама влезе ли НАТО в директен конфликт, имаш броени часове да се изнесеш като от пожар. 

Именно дъртите Ристувци де ме заплашват как ще ме застрелят, ще са първата плячка на военопрестъпници. Независимо кои са. 

В Сърбия четох страшни зверства. Ей тука до нас е било и не сме предполагали. 

преди 4 минути, Гражданин написа:

според мен хората масово ще се откажат от бой, няма кой да накара българите да воюват с руснаци

Обаче сте големи мъже, да ритате и да взривявате камъни и бронз...

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Мисли го отсега, 

простите копейки ми се хилотят тука, ама влезе ли НАТО в директен конфликт, имаш броени часове да се изнесеш като от пожар. 

Именно дъртите Ристувци де ме заплашват как ще ме застрелят, ще са първата плячка на военопрестъпници. Независимо кои са. 

В Сърбия четох страшни зверства. Ей тука до нас е било и не сме предполагали. 

Нали затова ни е Украйна, за да не влизаме в директен конфликт. Както е започнало, много е важно Украйна да не загуби. Но и дори и да загуби, трябва да се случат една камара събития, за да стане така както го предвиждаш. Първо Тръмп да изкара САЩ от НАТО и Европа да остане съвсем сама и Путин да се възползва от този момент и да захапе една не малка част от Европа, включително и нас. Второ, ако натам тръгват нещата, защо просто не се предадем без бой и това е? Не вярвам Ристьо да затвори бълхарника, за да го ходи да се бие защото се е клел. Тук няма армия, на какво по-точно ще пратят хората и на къде? Стъпят ли руснаците с 200 хилядна армия във Варна и Бургас и край. Което е по-добре може би от всички съседки да ни разпарчетосат. Руснаците обаче няма да има за какво да ни правят услуги, може само Варна и Бургас да искат, за да си оградят езерото. Кой знае какво ни мислят, но ако НАТО изисква войници да отиват зад граница, нямат право да взимат с призовки случайни хора, които не са се записали. Поне аз си мисля, че най-малкото НАТО би следвало да те мобилизира, ако на твоя територия стане напечено, не да те мобилизира, за да те прати на източния фронт. Надявам се хората да не бъдат излъгани така лесно. Въпросителните са много.

преди 16 минути, Joss Bomon написа:

Обаче сте големи мъже, да ритате и да взривявате камъни и бронз...

Абе все ми е тая за тия бетони и железа. Не ми се ходи да се бия с руснаци, за да пазя на копейката имотите, а той като се върне да го уредят за диктатор.

преди 27 минути, Гражданин написа:

Абе все ми е тая за тия бетони и железа. Не ми се ходи да се бия с руснаци, за да пазя на копейката имотите, а той като се върне да го уредят за диктатор.

Точно казано!

"Абе все ми е тая за тия бетони и железа. Не ми се ходи да се бия с руснаци, за да пазя на копейката имотите, а той като се върне да го уредят за диктатор."

Не ти се ходи, но ще ти се наложи - щеш, нещеш.  Виж Ванката най накрая как се досеща какво се случва на такива, дето не им се ходело.

Във военновременен режим, най малкото е важно твоето мнение какво ти се прави. Иначе тръгват батките от контраразузнаването и те намират ако ще и на г*ъза на географията да си.
Цитат от Ванката:
"И не си мислете, че като не сте служили ще ви подмине бурята. Гледай в Русия, седмица две обучение, и те натирват на фронта. С дуло в гърба. "

преди 16 минути, Колев 74 написа:

"Абе все ми е тая за тия бетони и железа. Не ми се ходи да се бия с руснаци, за да пазя на копейката имотите, а той като се върне да го уредят за диктатор."

Не ти се ходи, но ще ти се наложи - щеш, нещеш.  Виж Ванката най накрая как се досеща какво се случва на такива, дето не им се ходело.

Във военновременен режим, най малкото е важно твоето мнение какво ти се прави. Иначе тръгват батките от контраразузнаването и те намират ако ще и на г*ъза на географията да си.
Цитат от Ванката:
"И не си мислете, че като не сте служили ще ви подмине бурята. Гледай в Русия, седмица две обучение, и те натирват на фронта. С дуло в гърба. "

Тия работи винаги ги знам бе дядки...

И вас ще натирят. Въпросът е да изпревариш могилизацията. Малко да замирише на барут и ви оставяме на диваците. Съвет - тренирайте си халките, както учат децата в детската градина още. 

Няма къде да бягаш бре малкия. При такова положение границите на страната предварително се затварят. Винаги ще си в ръцете на Ристу, както и в моите!

А с твоята "халка" дето са ти я натренирали в казармата, нали виждаш какво се получава? Малоумието те гони отвред. Слава Богу, че не си служил 2 години. Директно след уволнението ти , ще си при ненормалните.     

Сакскобургготски: Историята не бива да се заличава, рушенето на паметници не е добър признак

"Историята не бива да се заличава. Тя изгражда самочувствие и свързва обществото. Рушенето на паметници не е добър признак" - това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония за отбелязването на 130 години от рождението на цар Борис Трети във Военната академия в София. 

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/simeon-sakskoburggotski-istoriyata-ne-mozhe-i-ne-biva-da-se-zalichava

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.