Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква ще бъде съдбата на паметника на Альоша?

Да последва ли Альоша съдбата на първия паметник? 27 гласували потребители

1. 1. Да последва ли Альоша съдбата на първия паметник?

• Да! Премести!
      7%
    • Не! Остави!
      14%
    • Бутат ни към украински сценарий!
      11%
    • Бутай като мавзолея!
      22%
    • Ще го браня на живата верига!
      3%
    • Не пипайте повече паметниците!
      37%
    • Нямам против да се модифицира, но имам особено мнение за това коя личност трябва да бъде на нея
      3%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 5 минути, Гражданин написа:

Нормално е за млада държава...

Държава на повече от 1300г е млада държава за теб :eek:

• Отговори 285
  • Прегледи 17,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Искам вас да ви видя, какво ще вдигнете на мястото, дето събаряте. Точно в момента не е добре да се дървим на рашките, и на мен ми се неще, ама укрите ще ядат бой. И пак ще се окажем от грешната стран

• Тия дето събарят са някакво маргинално малцинство, българяни де им вика Вацев. Отворили си група у Гейбука, пущат само талибани като тях, опити за диалог се трият. Викат кво ще ни направите, ще събаря

• Т.Христов
    Т.Христов

Общество Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия Редактор 10.03.2023 В Европа има стотици паметници, посветени на съветската победа над

Публикувани изображения

току-що, AAUUXX написа:

Какво обща имат тези 70 годишни съветски паметници със нашата Българска 1300 годишна история? :angry::lol6:

преди 1 минута, Old_story написа:

Какво обща имат тези 70 годишни съветски паметници със нашата Българска 1300 годишна история? :angry::lol6:

Те са част от историята през тези 1300г ,как какво общо имат? Ти като фанеш некое гадже което не си харесал в последствие как изтриваш тези дни, месеци или години  спомени след това ?

току-що, AAUUXX написа:

Гражданина отново счупи тъпомера и всекидневно държи да ни демонстрира огромните си пропуски в общата култура!

България е най-старата държава в Европа и единствената, която не е променила своето име, откакто е основана

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101437937/5-fakta-koito-potvarjdavat-che-balgaria-e-s-edna-ot-nai-starite-kulturi-v-evropa

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Те са част от историята през тези 1300г ,как какво общо имат? Ти като фанеш некое гадже което не си харесал в последствие как изтриваш тези дни, месеци или години  спомени след това ?

Аз не мисля за миналите, аз мисля за бъдещите! 

преди 8 минути, AAUUXX написа:

А колко от тия години я е имало реално българската държава? Ако се изключат годините на византийско и турско иго, то българската държава е съществувала 639 години. Първото прекъсване на съществуване на държавата ни е било 1018-1185 г.  за 167 години и второто 1396-1878 г. за цели 482 години. Днес последната ни българска държава след почти 500 години прекъсване на съществуването ни е само на 146 години. В демографска криза и след тежък комунистически период и престъпен преход. 

Един кореняк пловдивчанин: Майна, ако не осъзнавате, че с Альоша бяхте жигосани като роби, то значи все още сте такива

image.png.91c77007f99f87a1d6b98fdd6ab34933.png

Радослав Бимбалов, който през средата на 90-те бе част от български музикално-сатиричен дует "Замунда банана бенд“, сподели в страницата си във фейсбук своите размишления за паметника на Альоша в Пловдив:  

Като кореняк пловдивчанин, майна до дъното на столичната си душа и най-вече като човек, който вече е свалял Альоша от хълма, да ви кажа някои неща.

Преди десетина години пуснахме една невинна реклама за пловдивски мол. Във визията Альоша го нямаше на хълма - беше слязъл до мола да пие една бира в жегата.

Веднага след като излезе тази закачлива реклама няколко (да, НЯКОЛКО СА) българо-руски сдружения от Пловдив излязоха с гневна декларация, в която анатемосваха нас, авторите. Възмутително било, поругаване сатанинско.

Тия дни чета всякакви възгласи относно този шейсет и пет годишен каменен чичо с автомат, под чието дуло съм израсъл. От "оставете историята на мира“ до "той е нашият Исус“ (Рио де Жанейро, майна).

Някои псевдо-патриоти от междутепетен вид дори заявиха, че този паметник изобразявал руския освободител от турското ни робство. Доста плиткоумно, защото солдатът е в униформа на съветската Червена армия, а отдолу дори си пише, ама кой ли ти чете…

Надига се и пловдивският еснафлък (роден, мил, обичан от мен) и казва "абе цялата работа втасала, майна, тва ли е най-важното в момента?“.

Изпуснали сме момента, това е вярно. Трябваше още преди трийсетина години да премахнем всички символи, които съветската власт и нейните български слуги бяха поставили на челата ни. Точно както в Германия изкъртиха свастиката от всички обществени сгради веднага след падането на нацисткия режим.

Альоша не е артистична татуировка, нито е белег от миналото. С щръкналите над всичко и всички Альоша, Моча и всички останали подобни символи ние бяхме жигосани, като истински роби.

И, майна, ако не осъзнавате това значи все още сте такива", завършва поста си Бимбалов.

Сега Радослава Бимбалов е рекламист, писател и политически коментатор.  Издава първия си роман на 25 години. "Аз, маниака“ (изд. "Хермес“, 1998) е посрещнат с интерес от читателите и въпреки че продължава да пише статии за редица медии и да публикува разкази в общи сборници, в следващите 23 години авторът решава да не издава самостоятелна книга. По негови думи – защото не е готов, трябва тепърва да опознава хората и да се учи да пише.

През 2022-ра излиза неговият сборник с разкази "Млък“ (изд. "Сиела“, 2022), който попада в номинациите за наградите "Перото“ и "Хеликон“ и печели престижното трето място в конкурса "Национална литературна награда "Йордан Радичков“

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Edin-korenyak-plovdivchanin-Maina-ako-ne-osuznavate-che-s-Alyosha-byahte-zhigosani-kato-robi-to-znachi-vse-oshte-ste-takiva-1973165

преди 1 час, Гражданин написа:

А колко от тия години я е имало реално българската държава? Ако се изключат годините на византийско и турско иго, то българската държава е съществувала 639 години. Първото прекъсване на съществуване на държавата ни е било 1018-1185 г.  за 167 години и второто 1396-1878 г. за цели 482 години. Днес последната ни българска държава след почти 500 години прекъсване на съществуването ни е само на 146 години. В демографска криза и след тежък комунистически период и престъпен преход. 

А българската държава я има докато има българи.А българи има докато има хора които  ги обединява бит, култура и традиции.Византийци и фесове просто завладяват територии от които получват данъци и работна ръка.Затова ни има все още.

Това с годините в  които имаме държава - виж испанците колко време   им е трябвало да изгонят арабелите  в африка.И там няма такива циркове , комплекси и драми , защото  нямат русофилистици историци, набиващи в главата "вечтната братска признателност".Но ком. боклуци   целенасочено разрушават всичко което ни прави един народ.Затова тук и до ден днешен има шизофреници,  уж българи веещи руски знамена и хвалещи комунизма.Т.е  новите еничари.Е, по османско време  са били елитна армия , днес  са  путински огрибки, и ген. отпадък.

преди 22 минути, qrt написа:

Но ком. боклуци   целенасочено разрушават всичко което ни прави един народ.

Това е целта на този, когото си цитирал. Според него:

Левски е разбойник

България е държава със само 146-годишна история 

Еничарството е било нещо прекрасно за българските дечица

Горното някак си противоречи на другата му опорка, че мнението на народа не трябва да се взима под внимание, щото той бил тъп, поради петвековното робство...

Та? Комунетата ли са ти виновни, или умнокрасивите антибългари като него?

Вашите "опорки" , и  полит. циркове не ме интересуват.

преди 31 минути, ivottoshev написа:

Комунетата ли са ти виновни, или умнокрасивите антибългари като него?

Тая тъпотия и клише " умнокрасиви" от къде я измислихте?!

преди 44 минути, ivottoshev написа:

Комунетата ли са ти виновни, или умнокрасивите антибългари като него?

А радев вярна слугиня на митрофанова и комуне ,  ни пробута " умнокрасивите" кирчо и кокорчо.

преди 56 минути, ivottoshev написа:

Това е целта на този, когото си цитирал. Според него:

Левски е разбойник

България е държава със само 146-годишна история 

Еничарството е било нещо прекрасно за българските дечица

Горното някак си противоречи на другата му опорка, че мнението на народа не трябва да се взима под внимание, щото той бил тъп, поради петвековното робство...

Та? Комунетата ли са ти виновни, или умнокрасивите антибългари като него?

Кое от нещата, които съм казал не са така? Обоснови се. 

преди 1 час, Old_story написа:

Един кореняк пловдивчанин: Майна, ако не осъзнавате, че с Альоша бяхте жигосани като роби, то значи все още сте такива

Майните трябва да пратят Альошата на майната му

преди 10 минути, Гражданин написа:

Кое от нещата, които съм казал не са така? Обоснови се. 

Само ми обясни как така хем народът е тъп поради пет вековното робство, хем робство не е имало, а еничарството е било нещо прекрасно :)

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Само ми обясни как така хем народът е тъп поради пет вековното робство, хем робство не е имало, а еничарството е било нещо прекрасно :)

Ти можеш ли да ни обясниш защо трябва да останат тези Паметници? 

преди 19 минути, Old_story написа:

Ти можеш ли да ни обясниш защо трябва да останат тези Паметници? 

На човек, който сам възприема себе си като "олигофрен" и "недоразумение на природата", никой нищо не може да обясни  :no-no:

На останалите - достатъчно пъти съм обяснявал :)

току-що, ivottoshev написа:

На човек, който сам възприема себе си като "олигофрен" и "недоразумение на природата", никой нищо не може да обясни  :no-no:

На останалите - достатъчно пъти съм обяснявал :)

Еми сори, у лево! :)

преди 1 час, qrt написа:

Тая тъпотия и клише " умнокрасиви" от къде я измислихте?!

Да бре, ние сме я измислили тази тъпотия. 

Така се кръстиха самите "умнокрасиви" от Протестна мрежа, които яхнаха протеста срещу правителството на Орешарски.

Ивет Добромирова беше едно от лицата на протестите срещу Орешарски през 2013 г. и работеше в "Америка за България". 

Тя се изцепи по мегафона, че те протестиращите били "умни, красиви, интелигентни, цветът на нацията."

Същата след това беше пиар на Черепа. 

Альошата ще го махнем, както махнахме МОЧА

После и всички останали Альоши в другите български градове.

След срама на руската шовинистка армия в Украйна, мародерството, масовите убийства и изнасилвания на цивилни, всички нейни паметници в България трябва да бъдат взривени.

С какво е характерна окупацията на България от Червената Армия след 9 ти септември?

Ами със същото - грабежи, убийства, изнасилвания.

Щото рашистката орда е такава, тя не може по друг начин.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Альошата ще го махнем, както махнахме МОЧА

После и всички останали Альоши в другите български градове.

Ще махаш това което си построил ,друго не може да махаш.

преди 35 минути, AAUUXX написа:

Ще махаш това което си построил ,друго не може да махаш.

Ти и за МОЧА така се зъбеше.

Къде е сега МОЧА ?

Ватенките нямате повече думата. Всички Альоши ще взривим!

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Ватенките нямате повече думата

Само чакай да видиш, как след някой месец ще се скиеш като лоботомиро или ще се пръкнеш с друг профил...

преди 4 минути, Joss Bomon написа:

Само чакай да видиш, как след някой месец ще се скиеш като лоботомиро или ще се пръкнеш с друг профил...

Докладва ли ме на моля другарката ?

Като свършат аргументите почват доносите и докладите.

Ще ви взривим Альошите. Това е истината.

Путлер окончателно се обосра в Украйна.

Свиквайте.

Русия поиска закрила от ЮНЕСКО за паметника "Альоша" в Пловдив

Българската власт продължава да руши паметници без да се съобразява с разпорежданията на Комитета по правата на човека и българските съдилища, посочва руски представител в ООН

Цитат

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на войните освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

https://m.dir.bg/dnes/plovdiv/rusiya-poiska-zakrila-ot-yunesko-za-pametnika-alyosha-v-plovdiv

преди 20 часа, ivottoshev написа:

Никъде не съм твърдял, че еничарството е прекрасно, не ми извъртай думите и не ми поставяй неща в устата, които никога не съм изричал. Споделих само, че времената тогава са били други и еничарския корпус е бил елитна част от османската армия и може би съдбата на някои деца по този начин е завивала в друга посока, вместо да умрат от преумора на полето или недохранване в големите си семейства, защото някога децата не са се разждали за удоволствие, ами за да помагат на родителите си в селската работа и всякакъв къртовски труд. Това не са ти времена, в които има агенция закрила на детето и социални работници. Някои деца са изкарвали по този начин късмет "да ги дръпнат" така да се каже, да получат образование и след известно време в служба на империята могат да се пенсионират дори като чорбаджии. Дори са избирали най-умните и здрави деца, за да стават еничари. Други може да са ги оставяли баща им да ги бие, ако не успеят до вечерта да са свършат задачите вкъщи и така да им се повтаря всеки един ден от живота и да не успеят никога да напуснат селото. А еничарите в това време пътуват из империята, образоват се и печелят жълтици. Дали народът е тъп те поради пет вековното робство, едва ли, имали сме цели 146 години, за да дръпнем напред. Явно някаква друга е причината. Но явно и ти си съгласен, тъп е нашия народ или поне голяма част от него, която гласува. Инак какви са тези резултати от изборите и тия в парламента, половината са си рода, простаци и келепирджии. Ама сте големите патриоти, все вие ще оправяте нещата, все сте много сигурни и убедени как България ще живее, как ще пребъде, как нещата ще ги оправите, и накрая вкарвате таксисти, бавачки, доячки, зарзаватичийки, грумърки, тик-токъри и т.н.. в парламента, които да се отъркват около партийния лидер и да чакат да падат и за тях жълтици.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.