Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нестабилен пинг по кабел в локална мрежа

Featured Replies

Имам едно Mac Mini интелско, което ползвам за домашен медиен сървър. Наблюдавам, че в локалната гигабитова лан мрежа пинга към компютъра варира от 3мс до над 200. Пинг-а го пускам от устройство по WiFi (тъй като е макбук с М-процесор и предполагам знаете какво е положението с кабелите там).

Докато разглеждам споделени файлове и директории често връзката с Мак минито прекъсва, но не прекъсва пък споделянето на екрана с него (вграденото Screen Sharing приложение ползвам). Затова и Time Machine резервните копия често се провалят и дела се демонтира на случаен принцип.

Минито ми го продадоха с 2.5" SSD, чието здраве е нормално, скоростта на четене е около 400МБ/с, на писане обаче е съмнително ниска - около 120-130МБ/с (като на 7200rpm HDD).
Как мислите? Дали е възможно да е от ССД-то? Съмнява ме малко, но знам ли.
Рутерите са Асус - 3 на брой, в меш. По принцип няма никакви проблеми със скорости и обхват. Покрива се територия от над 600кв.м. и височина до която съм мерил - 8 метра :)

Няма пуснати защитни стени, филтриране на трафик или приоритизация. Идея си нямам какво може да предизвиква подобно поведение на машината. Затова ви моля за насоки ако на някого му хрумва нещо.

Screenshot.png

И трябва да се гадае за зашумеността на ефира наоколо. С други устройства в тази мрежа има ли проблем?
Говориш за проблем с LAN кабели, а в същото време за WIFI.

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Пинг-а го пускам от устройство по WiFi -  с това темата приключва. 

Случайните разкачвания и чакането на файл да се стартира отдалечено от по 1 минута е напълно нормално казваш, а? 
В района няма други Wifi мрежи. Стандарта, който се ползва е 6, категорията утп кабели също е 6. Скоростите локално са над 1гбпс по WiFi.

Да, пинга не е кой знае какъв показател, но се опитах да споделя всичко за което мога да се досетя, а насреща - подигравателно отношение. :)

преди 1 час, цър-вул написа:

И трябва да се гадае за зашумеността на ефира наоколо. С други устройства в тази мрежа има ли проблем?
Говориш за проблем с LAN кабели, а в същото време за WIFI.

Няма други мрежи в района. Живея в къща. Най-близката мрежа е на около 300 метра от моя имот. Помежду си другите устройства в мрежата без значение по кабел или въздух проблеми нямат. Но когато се опитвам да достъпвам съдържание от въпросния компютър проблеми има. Например през Jellyfin за да се стартира видео с 3ГБ от клиента (от друго устройство) отнема близо 2 минути, от друг клиент пък тръгва за няколко секунди. Достъпвам файлове и директории от трето място и се демонтира споделения драйв (споделените локации са на различни носители и с всички проблема е еднакъв). 

Температурите, които се поддържат от компютъра са в порядъка на 60 до 90 градуса (зависи от натоварването). 

Лан мрежата у дома е с 6A кабели. Изграждахме я последното лято (2023). Рутерите са с гигабитови портове и WiFi 6, но както казах при тях проблеми едва ли има, тъй като щеше да проличи и на останалите устройства. Компютъра е с гигабитов лан порт, вградения WiFi му е изключен.

Операционната система е macOS Monterey 12.7.2

Най-вече ме тормози случайното дропване на връзката. На какво би могло да се дължи.

На мен ми мирише на застъпване на въздушните мрежи. И ако ползваш някакви ширпотребски рутери, които не поддържат роуминг (802.11r), това е ефектът - разкач от единия, закач за другия. И имаш 2-3-секунден хлъц.

преди 2 часа, angelovarna написа:

Идея си нямам какво може да предизвиква подобно поведение на машината.

Трябва да се локализира проблема - от коя част на системата идва.

Първо мрежовата връзка - през какви възли минава (traceroute),
ако са повече, между всеки от тях как е връзката - дали губи ping-пакети.

Иначе само скоростта на ping с такива малки пакети от началото до края 
не е достатъчен показател да се мисли какво не е наред.

За Wi-Fi да се види сигнала с някое мобилно приложение което показва какви
точки има в околността и как варира силата им.

Ако има проблеми в LAN кабели или рутери най-лесно може да се провери като 
временно се заменят един по един и се гледа дали има промяна в работата.

Аз сега си седнах на Д-то и изчетох на спокойствие първия пост. Те били 3 рутера ASUS в mesh. Ако отидеш на 1-2 метра до някой от рутерите й пак пуснеш пинга, какво се случва?

• Автор

Благодаря и на двама ви за съветите. Рутерите са Асус с цени от порядъка на около 250лв.

Резултатите от картинката са при правен тест, при който лаптопа ми е на 3 метра от рутера (без прегради помежду им).

Редакция: сега гледам настройките на Мини-то. Да ще сменя опцията за Duplex-a, че виждам някакво energy-efficient-ethernet се мъдри там.

Screen Shot 2024-01-19 at 15.25.14.png

преди 33 минути, angelovarna написа:

Благодаря и на двама ви за съветите. Рутерите са Асус с цени от порядъка на около 250лв.

Резултатите от картинката са при правен тест, при който лаптопа ми е на 3 метра от рутера (без прегради помежду им).

Редакция: сега гледам настройките на Мини-то. Да ще сменя опцията за Duplex-a, че виждам някакво energy-efficient-ethernet се мъдри там.

Screen Shot 2024-01-19 at 15.25.14.png

Цената на рутерите не определя качеството им. Взел си някакви TUF-ове, предполагам, с триядрения чип на Broadcom. Не са нещо high-end, ако това е успокоение.

Не изключвай EEE, това е функция, която пуска един доплер по кабела, за да измери дължината на трасето, след което смята с колко да намали силата на сигнала по кабела, тъй като на някакви си 10 метра няма нужда да размахваш същата амплитуда, каквато и за 100 метра. Съответно, пестиш енергия, но и намаляваш alien crosstalk-а по чифтовете. Остави 802.3az да си върши работата. :)

Но можеш да си коригираш MTU-то и да махнеш тези джъмбо фреймове. С тези сапунерки ASUS, дръж си MTU-то на 1500 байта.

преди 17 минути, цър-вул написа:

Е, нали макът не е вързан по лан?! Някаква мешавица се заформя тук.

Два Мака са тука - едното е Мини, което има етернет и се ползва за сървър, а другото а ноутбук и работи само през WiFi. Драмата е, като пуснеш от мобилния към Mini-то пинг през меша на ASUS-ите. Това е моята реконструкция.

• Автор
на 19.01.2024 г. в 16:14, Rammkopf написа:

Два Мака са тука - едното е Мини, което има етернет и се ползва за сървър, а другото а ноутбук и работи само през WiFi. Драмата е, като пуснеш от мобилния към Mini-то пинг през меша на ASUS-ите. Това е моята реконструкция.

Точно така. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.