Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разбъркани дялове

Featured Replies

Здравейте, поради някаква причина, дяловете C:\ и D:\ не са подредени по азбучен ред. Има ли оправия?

Untitled.jpg

• Автор
преди 3 минути, Rudy M. написа:

Има начин, но няма смисъл.

Идеята ми е тия 40 гб да идат в D:\. При така създалата се ситуация не става, защото D-то е далеч.

преди 1 минута, *S197* написа:

Идеята ми е тия 40 гб да идат в D:\. При така създалата се ситуация не става, защото D-то е далеч.

Общо погледнато ми се струва, че имаш нужда от нов, по-голям диск.

преди 5 минути, *S197* написа:

Чудесно е, че не става и не си успял да ги прехвърлиш. Щеше да се самопростреляш в крака. :)

Ами, на теория:

1) Сливаш тази Unallocated част с С: , отделяш същата част от левия край, и чакаш да се прехвърлят данните.

2) Правиш същото, но със System reserved дяла. 

3) Разширяваш D:.

На практика не знам дали ще стане, чак толкова сложна операция не съм правил. Особено ме притеснява 2-рата точка, не знам дали е възможно това да се прави със системния дял. Изчакай цър-вул или B-Boy/Style/ да видят темата, и да кажат.

Да, най-лесно би било да ги слееш с C:\ и оттам да да си чопнеш за D:\. Но ще ти трябва и място за Over Provisioning ако си с SSD/nVme.

Я виж това:

• Автор
преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Общо погледнато ми се струва, че имаш нужда от нов, по-голям диск.

Не думай, имам един WD My passport 4tb. Той също замина. Ужас...

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, най-лесно би било да ги слееш с C:\ и оттам да да си чопнеш за D:\. Но ще ти трябва и място за Over Provisioning ако си с SSD/nVme.

Я виж това:

Пробвал съм да слея в C:\, обаче system reserved дяла пречи. Да взема да го разкарам направо. :D

PS: Да, със SSD- съм.

преди 4 минути, *S197* написа:

Пробвал съм да слея в C:\, обаче system reserved дяла пречи. Да взема да го разкарам направо. :D

PS: Да, със SSD- съм.

А клипа изобщо видя ли го. Точно това описва!!!!!

• Автор

Сега отворих MiniTools и ми даде опция да extend-a диска като взема от празния несъздаден дял. Преди нямаше вариант. Дали защото си играе на primary и  logical с дял D:\.

Untitled.jpg

Продължаваш в опитите да се самопростреляш, обаче. :D Тези 40GB са оставени за overprovisioning. Искаш да си затрапиш SSD-то ли?

• Автор
току-що, Rammkopf написа:

Продължаваш в опитите да се самопростреляш, обаче. :D Тези 40GB са оставени за overprovisioning. Искаш да си затрапиш SSD-то ли?

Не, тия гиги ги оставих за линукса, който ще сложа. За сега обаче явно, проблемът е решен.

B-boy, видях клипа и реших пак да пробвам и взе, че стана.

Untitled.jpg

преди 6 минути, Rammkopf написа:

Тези 40GB са оставени за overprovisioning. Искаш да си затрапиш SSD-то ли?

Може ли обяснение как точно става "затрапването"? Понеже и аз съм с SSD, и изобщо нямам дял за "overprovisioning".

• Автор
преди 1 минута, Rudy M. написа:

Може ли обяснение как точно става "затрапването"? Понеже и аз съм с SSD, и изобщо нямам дял за "overprovisioning".

И аз така.

преди 1 минута, Rudy M. написа:

Тези нови 40GB ще ги сложи към D, а там стремително е започнал да препълва диска и накрая ще остави диска с никакво свободно място - ако за HDD това не е проблем, то за SSD е.

Затова бе предложението ми за по-голям диск - защото този почва да му идва малък за нормална употреба.

• Автор
преди 25 минути, plamen_petrov_80 написа:

Тези нови 40GB ще ги сложи към D, а там стремително е започнал да препълва диска и накрая ще остави диска с никакво свободно място - ако за HDD това не е проблем, то за SSD е.

Затова бе предложението ми за по-голям диск - защото този почва да му идва малък за нормална употреба.

Съгласен съм, но за момента ще карам така. Колата е с приоритет.

преди 53 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Я виж това:

Свалих софтуера, опитах да разместя дял C:\, но отново имаше пречка-  100 мб. дял е по средата. Явно така ще си я карам. Не са го измислили от MS. Сигурно е много трудно.

преди 38 минути, Rudy M. написа:

Може, да. Флаш-паметта на SSD-то е организирана в клетки, клетките са организирани в блокове, а блоковете - в страници. За да промениш един байт в дадена клетка, не е като при магнитен диск (с CMR структура) - просто да минеш с пишещата глава и да смениш магнитния запис директно в клъстера. Трябва да вземеш цялата страница, да я преместиш във volatile буфер, да промениш само байта, който ти е нужен, след което цялата страница с променената клетка да запишеш на физически празно място във флаша. Когато SSD-то е ново и имаме малко информацив на него, това не е проблем, тъй като SSD-тата в днешно време са интелигентни и могат да използват незаети порции от потребителското пространство за такива операции. Проблем е, когато SSD-то се понапълни и след усилена употреба, запис и триене - дори да изтрием данни от флаша, физкческият запис си остава на SSD-то, докато контролерът не подаде команда TRIM. Тогава SSD-то тръгва да си изхвърля боклука. А това води до другия проблем - контролерът издава такава заповед, само когато операционната система реши, че компютърът бездейства (или потребйтелят я издаде ръчно, през конзола или с приложението за поддръжка на SSD-то, ско има такова за съответнив модел). При една натоварена машина, която рядко е idle, SSD-то не TRIM-ва, което ни довежда до ефекта от всичко това - при опит да променим байт в клетка, ако SSD-то не открива свободно пространство, започва да търси какво може да TRIM-не. Потребителската заявка остава на изчакване, докато SSD-то "поразчисти операционната маса", за да изпълни заявката. За да не се изпада в такава ситуация, добрата практика е да се заделят между 7 и 10 процента от общия обем на SSD-то и да се оставят unallocated, за да не ги пипа операционната система. Така винаги ще имаме пространство за дисекция на страници и блокове при SSD-га с високо натоварване.

Наслушал съм се на "професорски теории", че то SSD-то трябвало само да се грижи за тези работи. Ама нито аз, нито нвкой от тях е виждал сорса на фърмуера на SSD-то си, за да сме сигурни в това. Отделно стои фактът, че SAMSUNG Magician все още осигурява overprovisioning като част от оптимизацията на SSD-тата им. Щом те все още го практикуват, кой съм аз да споря с тях? И, да, виждал съм ефекта от форматирани докрай и пълни почти до гушата 1TB NVMe SSD-та на живо. Точно с overprovisioning реших проблема перманентно.

Та, така. Други въпроси? :)

преди 4 минути, Rammkopf написа:

Други въпроси? :)

Засега не, благодаря за обяснението :) .

Ако правилно разбирам - при запълнено SSD, много натоварена машина, и липса на unallocated space, може да възникне известно забавяне. Мисля, че няма за какво да се притеснявам.

току-що, Rudy M. написа:

Засега не, благодаря за обяснението :) .

Ако правилно разбирам - при запълнено SSD, много натоварена машина, и липса на unallocated space, може да възникне известно забавяне. Мисля, че няма за какво да се притеснявам.

Опитай следното - всеми тетрадка 100 листа - с молив напиши важни неща в 99 от листовете и накрая в 100 ния лист си пиши дневни задачки - примерно днес война и мир, утре 1001 нощи и така - като нямаш място - триеш с молив, но само на 100 ната страница - защото само тя ти е дефакто свободна - след колко време ще се протърка листа?

Когато контролера на SSD работи с много малко обем - колкото и добър да е контролера - рано или късно ще убие клетка от презаписи - защото няма свежи клетки - м да - доброто SSD трябва само да прецени коя информация не е пипана скоро и да я разположи в най-изхабената клетка ... ама ... божа работа дали го прави ...

преди 18 минути, plamen_petrov_80 написа:

Опитай следното - всеми тетрадка 100 листа - с молив напиши важни неща в 99 от листовете и накрая в 100 ния лист си пиши дневни задачки - примерно днес война и мир, утре 1001 нощи и така - като нямаш място - триеш с молив, но само на 100 ната страница - защото само тя ти е дефакто свободна - след колко време ще се протърка листа?

Когато контролера на SSD работи с много малко обем - колкото и добър да е контролера - рано или късно ще убие клетка от презаписи - защото няма свежи клетки - м да - доброто SSD трябва само да прецени коя информация не е пипана скоро и да я разположи в най-изхабената клетка ... ама ... божа работа дали го прави ...

В този ред на мисли, може би е хубаво да поясня, че пространството по SSD-то се провизира динамично. Там има един wear leveling показател, сигурно сте го виждали в S.M.A.R.T. Като си заделил едни 40GB за някакъв дял, той не стои на едно и също физическо място по SSD-то, а се "мести" по алгоритъм.

• Автор
преди 44 минути, Rammkopf написа:

Може, да. Флаш-паметта на SSD-то е организирана в клетки, клетките са организирани в блокове, а блоковете - в страници. За да промениш един байт в дадена клетка, не е като при магнитен диск (с CMR структура) - просто да минеш с пишещата глава и да смениш магнитния запис директно в клъстера. Трябва да вземеш цялата страница, да я преместиш във volatile буфер, да промениш само байта, който ти е нужен, след което цялата страница с променената клетка да запишеш на физически празно място във флаша. Когато SSD-то е ново и имаме малко информацив на него, това не е проблем, тъй като SSD-тата в днешно време са интелигентни и могат да използват незаети порции от потребителското пространство за такива операции. Проблем е, когато SSD-то се понапълни и след усилена употреба, запис и триене - дори да изтрием данни от флаша, физкческият запис си остава на SSD-то, докато контролерът не подаде команда TRIM. Тогава SSD-то тръгва да си изхвърля боклука. А това води до другия проблем - контролерът издава такава заповед, само когато операционната система реши, че компютърът бездейства (или потребйтелят я издаде ръчно, през конзола или с приложението за поддръжка на SSD-то, ско има такова за съответнив модел). При една натоварена машина, която рядко е idle, SSD-то не TRIM-ва, което ни довежда до ефекта от всичко това - при опит да променим байт в клетка, ако SSD-то не открива свободно пространство, започва да търси какво може да TRIM-не. Потребителската заявка остава на изчакване, докато SSD-то "поразчисти операционната маса", за да изпълни заявката. За да не се изпада в такава ситуация, добрата практика е да се заделят между 7 и 10 процента от общия обем на SSD-то и да се оставят unallocated, за да не ги пипа операционната система. Така винаги ще имаме пространство за дисекция на страници и блокове при SSD-га с високо натоварване.

Наслушал съм се на "професорски теории", че то SSD-то трябвало само да се грижи за тези работи. Ама нито аз, нито нвкой от тях е виждал сорса на фърмуера на SSD-то си, за да сме сигурни в това. Отделно стои фактът, че SAMSUNG Magician все още осигурява overprovisioning като част от оптимизацията на SSD-тата им. Щом те все още го практикуват, кой съм аз да споря с тях? И, да, виждал съм ефекта от форматирани докрай и пълни почти до гушата 1TB NVMe SSD-та на живо. Точно с overprovisioning реших проблема перманентно.

Та, така. Други въпроси? :)

Са, искаш да кажеш, че SSD е кенеф? Знаех си...Хем скъпо, хем се умира от раз, хем проблем, като се напълни.

преди 10 минути, *S197* написа:

Са, искаш да кажеш, че SSD е кенеф? Знаех си...Хем скъпо, хем се умира от раз, хем проблем, като се напълни.

Еми, няма топки с крила.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.