Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тонколони и ресивъри

Featured Replies

Здравейте, преди 5дни си купих Ресивьр Sony ta-561 понеже исках повече сила но с по голямата мощност се появи нуждата естествено от по хубави мощност понеже от досегашните веднага се предадоха ,оцеля само буфера който е по скоро моя импровизация която ми допада и дьржи здраво надявам се още доста време,че така от продавалник а взех още един буфер Sony SS-WM SP700 и тонколони с марка неизвестна до сега за мен и дори незнам дали ще напиша правилно марката затова ще ги снимам и ще помоля за някаква информация за марка и модел знам че са 8om  и по моя преценка 50w басите са 8инча харесва ми звука и това че предните панели са на магнити а не на щифтове които с времето почват да дрънчат качвам снимки някаква информация за марка и модел купих ги за 100лв и при състоянието в което са мисля че е добра покупка,Благодаря предварително 

17060162447325168285990371772468.jpg

17060162773284053329800931812933.jpg

17060163231068418810418014230910.jpg

Слабички ми се виждат за джангър и на тях ще им разкажеш играта. Марката я разчитам, като relton, но гугъл мълчи...  Имат ли някакви филтри вътре поне ?  Не знам дали си ги отварял...  Далеч ми се виждат от реални 50W, ама 30W може да докарат. :) 

• Автор
преди 25 минути, Марин Тодоров написа:

Слабички ми се виждат за джангър и на тях ще им разкажеш играта. Марката я разчитам, като relton, но гугъл мълчи...  Имат ли някакви филтри вътре поне ?  Не знам дали си ги отварял...  Далеч ми се виждат от реални 50W, ама 30W може да докарат. :) 

преди 27 минути, Марин Тодоров написа:

Това, което е написано на лицевия панел не е фирмата производител, а модела на колоните. Отзад, ако все още стои, би трябвало да има стикер, на който пише фирмата, омажа, честотния обхват и приблизителната мощност. Нека питащият да огледа поотделно всяка колона за такъв стикер.  Иначе, са доста стари като модел, но за сметка на това - трилентови.

• Автор

Имат сериозни на пръв поглед филтри опитах да го снимам но като развия видите сякаш са залепени и не ми се ще да ги напьвам с отверка или друго за едната снимка средата излиза от там  видях платката с филтри  

Аз съм с две бас каси/активни, около 200W обща мощност. :) Единия е осмица, а другия 12-ка. За среди и високи ползвам една уредбичка sony mhc rg33. Вързал съм й към оригиналните два малки сателита да разпръсва повече звука и що годе се ядва за джангар. Прилагам снимка на субуферите, които не са маркови, но стават за пиянски купони. :)  Всичко е вързано към телевизора и сега ми пее планета 4К. 

2024-01-23-210233.png

преди 9 минути, Ivelin Dolapchiev написа:

Имат сериозни на пръв поглед филтри опитах да го снимам но като развия видите сякаш са залепени и не ми се ще да ги напьвам с отверка или друго за едната снимка средата излиза от там  видях платката с филтри  

След като искате да видите филтъра, ще развиете 4-те болта на басовия говорител, много внимателно ще се опитате да го повдигнете с отверка или нож от мястото му, понеже може да е залепен с много мека и пореста гума по периферията си.

преди 14 минути, Ivelin Dolapchiev написа:

Щом имат филтри пак е добре. 

Само като пример:

Ето как изглежда филтърът на моите колони (снимката не е моя, я на един юнак, на който му направиха външни (изнесени от колоните) филтри:

spacer.png

на 24.01.2024 г. в 13:57, Михайлов написа:

Ето как изглежда филтърът на моите колони

Щом и в тези скъпи колони са почнали да икономисват от индуктивности, не ми се мисли за по-евтините. Това е недопустимо при тези цени. Ужас, не съм очаквал такова чудо.

Да, тези бобини имат феритна сърцевина, която е убиец на качеството! Бобина с въздушна междина от 1 милихенри има обем три пъти по голям от тук най-голямата, това го споделям за да покажа компетентност....😄😃😅

преди 8 часа, nickolaycho написа:

Да, тези бобини имат феритна сърцевина, която е убиец на качеството! Бобина с въздушна междина от 1 милихенри има обем три пъти по голям от тук най-голямата, това го споделям за да покажа компетентност....😄😃😅

Че то това, което ти казваш си е напълно вярно и няма защо да се притесняваш от никого, щото някои те разбираме, а други едва сега го четат от твоя пост за пръв път. Спомням си навремето с инж. Косьо Стателов (завършил акустика в Чехия) - три дни сме навивали бобини и ги мерим и то за едни бългасрски говорители с които правеха новата трилентова колона в 'Гроздан Николов" . Накрая ги направихме, но съсипахме жица от 10 макари, всяко от която тежеше 20 килограма. За пробите трябваше са се изработят по 5 комплекра от всяка за да има в института IRE , за технологичния отдел на завода и за комбината във Търново.

преди 8 часа, nickolaycho написа:

Точно това имах предвид икономиките.

Ако се направят филтрите както трябва ще свършат още по добре

Естествено филтрите може да се направят много по-добре.

Ето за пример един "ТНТМ" вариант, сравнен с фабричния филтър:

spacer.png

Доколко ще се чуе разликата, е съвсем отделен въпрос.

Хора , които не просто слушат а чуват - разликата се усеща!

на 29.01.2024 г. в 12:31, Михайлов написа:

Доколко ще се чуе разликата, е съвсем отделен въпрос.

Разликата в звук и динамика е осезателна, но трябва и майстор да направи индуктивностите да са със същите индуктивност и съпротивление. Тука е играта с различни диаметри на проводника и др. физични параметри на бобината. Много качествени колони са окуцени по този начин за икономия на медни проводници, а могат да дадат много повече. 

• 2 седмици по-късно...
на 23.01.2024 г. в 15:28, Ivelin Dolapchiev написа:

Здравейте, преди 5дни си купих Ресивьр Sony ta-561 понеже исках повече сила но с по голямата мощност се появи нуждата естествено от по хубави мощност понеже от досегашните веднага се предадоха ,оцеля само буфера който е по скоро моя импровизация която ми допада и дьржи здраво надявам се още доста време,че така от продавалник а взех още един буфер Sony SS-WM SP700 и тонколони с марка неизвестна до сега за мен и дори незнам дали ще напиша правилно марката затова ще ги снимам и ще помоля за някаква информация за марка и модел знам че са 8om  и по моя преценка 50w басите са 8инча харесва ми звука и това че предните панели са на магнити а не на щифтове които с времето почват да дрънчат качвам снимки някаква информация за марка и модел купих ги за 100лв и при състоянието в което са мисля че е добра покупка,Благодаря предварително 

17060162447325168285990371772468.jpg

17060162773284053329800931812933.jpg

17060163231068418810418014230910.jpg

Да ти кажа щом ти харесват и свирят карай напред!

Преди няколко дни си купих Ресийвър Sony вт.уп.  2*90в Вначалото ми бе трудно с колоните и реших да пробвам с колони от по старо уредба за домашно кино факт !Вързах три колонки по 30в  в единия канал  а в другият буфер по  80в всички на 8 ом Прекрасен звук и бас

на 9.02.2024 г. в 17:20, Niko Aleksandrov написа:

Вързах три колонки по 30в  в единия канал  а в другият буфер по  80в всички на 8 ом 

Това е най-лесният начин да си изгориш усилвателя. Ако си свързал три колони по осем ома успоредно - можеш ли да сметнеш колко ще е общото съпротивление.  

на 11.02.2024 г. в 14:11, Niko Aleksandrov написа:

няма проблеми

Значи скоро да чакаме тема "Проблем - единия канал на Сонито изгоря".

ще намаля малко мощността' но свързването не ми  пречи! карал съм години с така св/ни колони 

преди 3 часа, Niko Aleksandrov написа:

ще намаля малко мощността' но свързването не ми  пречи! карал съм години с така св/ни колони 

На теб не ти пречи, но съпротивлението дето не искаш/не можеш да сметнеш е 2,66 ома и е доста под минималните 4 ома за усилвателя. При някои честоти в по-ниският регистър вероятно съпротивлението/импеданса пада под 2 ома. Това води до ужасни изкривявания и пълна загуба на качествен звук. Също е много критично за работата на усилвателя и ако не се включи защита от късо съединение или прегряване ще издумка крайното стъпало или трансформатора. Другото което не трябва са се прави със стерео усилвател е да се включва на единия канал суб а на другия някакви колонки. Стерео усилвателите са направени да свирят с две еднакви (в най-добрия случай)20-20000 херцови колони с подходящо съпротивление. Всякакви други варианти са варварско отношение към техниката и водят до преждевременно дефектиране и ремонти.

Има и усилватели дето свирят с 2 ома товар, но този не е от тях.

С два ома товар свирят САМО автомобилни усилватели - и то не всички!

С риск да стана досаден само ще допълня, че формулата за пресмятане на общото съпротивление при паралелно свързване на три съпротивления е:

1/Rобщо = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3

В конкретния случай:

1/Rобщо = 1/8 + 1/8 + 1/8 = 3/8

След елементарно преобразуване получаваме:

Rобщо = 8/3 = 2.66 ома

AGD е обяснил много подробно защо е опасно да се включва товар (озвучителни тела) с такова съпротивление/импеданс към единия канал на усилвателя.

на 13.02.2024 г. в 17:09, Niko Aleksandrov написа:

AGD!

Защо трябва да обясняваш на човек , кое как да се направи, след като ти е написал горното в червен цвят? На хората им трябва дъндания, да тормозят околните, а не да направят това, което им се препоръчва. Аз отдавна съм спрял да отговарям на такива.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.