Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете ми антивирусна програма.

Featured Replies

Здравейте, подразбира се от заглавието, моля ако темата ми е във грешния раздел модератор да я премести.

Чичо гугал показва, че бит дефендъра е на 1 място, а дали е така? Доволни от нея или някоя друга моля за мнения, защото
бях със Malware Bytes, а тя не ми допадна толкова, и още един въпрос как мога да проверя дали системата ми е заразена,
освен факта да се сканира със анти-вирусните програми.

Разрешен от B-boy/StyLe/

преди 1 час, - Factory. написа:

Здравейте, подразбира се от заглавието, моля ако темата ми е във грешния раздел модератор да я премести.

Чичо гугал показва, че бит дефендъра е на 1 място, а дали е така? Доволни от нея или някоя друга моля за мнения, защото
бях със Malware Bytes, а тя не ми допадна толкова, и още един въпрос как мога да проверя дали системата ми е заразена,

Естествено че ще е на първо място ,  ако не слагаш никаква друга антивирусна ще си с вгадената. Не че върши някаква работа, най-вече хваща краковете, а вирусите често дори не ги забелязва.

Отдавна антивирусните програми са приложение. М$ предлагат свое. Друг е въпроса, кое безплатно такова приложение е читаво. Отделно към такъв продукт дали е включена и "защитна стена". В тоя аспект, то всяка програма която не е подписана от производителя на ОС се счита за опасна. Инсталирането на програми от трети страни е риск и отговорността е за ваша сметка.  Запомнете го: Няма "излекувани" програми!!! Има програми свалени от достоверен източник или не! Друг е въпроса как се разпространява зловреден код, който да е опасен за ОС която ползвате или затормозява функционирането на компютъра ви или краде от вас данни. 

За домашно ползване е достатъчна осигурената от M$ за WIndows OS. За други цели, то по-удачно е да ползвате платена. Да, мнозина е критикуват, но аз лично съм доволен от нея. 

Успех! 

Ако ще се ползва вградения защитник на Микрософт е добре да му се добави стената на Комодо,  която е безплатна.

• Автор

Отново не разбрах, сърфирам постоянно във интернет и свалям какво ли не, и ми трябва платена анти вкусна програма. Коя бихте ми препоръчали? :toboggan2:

преди 7 минути, - Factory. написа:

Отново не разбрах, сърфирам постоянно във интернет и свалям какво ли не, и ми трябва платена анти вкусна програма. Коя бихте ми препоръчали? :toboggan2:

https://www.eset.com/bg/

https://www.comss.ru/page.php?id=12932

AV-Comparatives 2023: Kaspersky – антивирус на годината,

Bitdefender – изключителен продукт

чети и избирай !

преди 7 часа, - Factory. написа:

и още един въпрос как мога да проверя дали системата ми е заразена,

....като посетите специализирания подраздел:  Премахване на зловреден софтуер - Kaldata.com - Форуми и следвате инструкциите там..! 

как мога да проверя дали системата ми е заразена,

При някой зарази - може да се хване от опитен потребител по поведението на системата, но това не е правило глобално.

Може и ръчно проверяване на отвелни процеси и т.н. - но накрая все нещо трябва да провери и повечето пъти клониш към някаква AV.

След като стрешяш на посоки в нета - защо не ползваш виртуална машина? Пясъчник?

и още един въпрос как мога да проверя дали системата ми е заразена,

Освен скенера на Есет:

https://www.kaspersky.com/downloads/free-virus-removal-tool

https://www.emsisoft.com/en/home/emergency-kit/

https://download.sophos.com/tools/SophosScanAndClean_x64.exe

Щом искаш платена или си плащаш или ползваш на промоция. Ама тря ги следиш. На F-Secure е приключила гледам.

https://store.trendmicro.com/store?Action=Content&Locale=en_US&SiteID=tmamer&pbPage=Trend_WFH_2020

Тука е най-обобщено и пълно ако искаш ги следи промоциите.

https://giveaway.tickcoupon.com/antivirus-spyware/antivirus/

• Автор
преди 2 часа, mr. 5r0ff написа:

https://www.comss.ru/page.php?id=12932

AV-Comparatives 2023: Kaspersky – антивирус на годината,

Bitdefender – изключителен продукт

чети и избирай !

Каква е разликата между Kaspersky, и Bitdefender-a? 
AVAST-a мисля да го пропусна на 100% по добре да се върна на Malware Bytes.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

При някой зарази - може да се хване от опитен потребител по поведението на системата, но това не е правило глобално.

Може и ръчно проверяване на отвелни процеси и т.н. - но накрая все нещо трябва да провери и повечето пъти клониш към някаква AV.

След като стрешяш на посоки в нета - защо не ползваш виртуална машина? Пясъчник?

виртуална машина? Пясъчник? 
Обясни за какво иде реч моля 

преди 24 минути, - Factory. написа:

Каква е разликата между Kaspersky, и Bitdefender-a? 
AVAST-a мисля да го пропусна на 100% по добре да се върна на Malware Bytes.

пак казвам чети ... ако беше прочел нема ръсиш бисери...

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Или направо оттук. Поредната тема без да се ползва търсачката:

https://www.comss.ru/list.php?c=utils

то нашия платена иска ...ама не знае разликите с безплатните ...е там е то

преди 2 часа, - Factory. написа:

Отново не разбрах, сърфирам постоянно във интернет и свалям какво ли не, и ми трябва платена анти вкусна програма.

В интернет няма информация за виртуални машини?

Друга операционна система сложена върху сегашната ти - ръчкаш, сваляш и инсталираш там, а основната ти остава незасегната.

Пясъчник - изолирана среда дали в реалната ти или виртуална система в която се инсталираш всички "глупости" тоест след това системата ти остава "чиста".

Все пак това е на 99% сигурност, защото трябва и да ръчкаш по сайтовете в изолирана  среда и знае ли човек точно какво сваляш и желаеш да пробваш.

• 1 месец по-късно...

аз съм с AVG и е страхотна

между другото,тези проблеми които ги е открила реални ли са или просто иска да си купя пълната версия?

например може ли да имам 5.1 GB system junk? и тн...

Без име.jpg

преди 34 минути, Fashion Lover написа:

аз съм с AVG и е страхотна

между другото,тези проблеми които ги е открила реални ли са или просто иска да си купя пълната версия?

например може ли да имам 5.1 GB system junk? и тн...

Щеше да е страхотна ако имаха по-затегната политика относно неприковеността на личните данни, а компанията бе купена от avast, които няколко пъти ги хващаха в издънка там. CCleaner и той е на avast. А Symantec (собственика на Norton) пък след това ги купи, пък тях ги купи после Broadcom...

Като програма има добри отзиви за нея, но като лични данни и като bloatware (това са оптимизаторите, които сте показали от снимката) има какво да се желае...

Аз лично не бих използвал такива оптимизатори. Поне докато не се види и какво точно искат да изтрият. Читавите програми показват това. Макар, че след като покажат потребителя няма да има нужда от такива, защото ще може да си го изтрие и сам. Няма смисъл да купувате Премиум само за това. Windows си има средства за почистване, а и има достатъчно читави програми за целта, които са безплатни като PrivaZer, Privacy Eraser, BleachBit и дори CCleaner.

Колкото до платената обикновено при повечето разработчици има разлика в екстрите между безплатните и платените версии. Е явно при AVG няма такива (като изключим оптимизаторите и това, че са за покриват повече от 1 устройство) и някои разлики в стената.

The free plan covers just one device, while both paid versions support up to 10 devices. AVG's website states that the free version only provides you with basic security. However, after downloading the app, we found that it isn't much different from the AVG Internet Security plan. The only difference is that the firewall that comes with the free version doesn't have some features. This includes leak protection and port scan alerts. The firewall is designed to monitor all incoming and outgoing connections on your network.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, чести празник 😇
Новият компютър е налице :)
Има Win 11 Pro. 
Какво трябва да инсталирам, за да осигуря що-годе безопасна среда? Гледам филми само от торенти.
Защитна стена? Антивирусна? Това с Аваст не ми допадна...

Старият 100% има неща... и не знам дали и как да прехвърлям по-важните файлове, за да не заразя и новия.
Още не съм го включвал, з да видя дали диска е разделен на две.

преди 1 час, hakama написа:

Има Win 11 Pro. 
Какво трябва да инсталирам, за да осигуря що-годе безопасна среда? Гледам филми само от торенти.

Старият 100% има неща... и не знам дали и как да прехвърлям по-важните файлове, за да не заразя и новия.

Защитникът ва Микрософт и стената на Комодо трябва да са ти достатъчни.      Освен -  ако като мен не си маниак да търсиш някаква маниакална защита!  

преди 2 часа, hakama написа:

Има Win 11 Pro. 

Аз бих избрал или Kaspersky Free, или ESET NOD 32...Или платената версия на Bitdefender...Това са програмите с най-много точни дефиниции...Аз лично ползвам Firewall-а на Windows, когато не съм с платения Bitdefender...Това е мое скромно мнение...Поздрави !!! 

Привет,

Това си е субективно и честно казано, ако нямате някакви съмнителни навици и практики няма смисъл от някакво по-параноично заключване.

А и из форума има достатъчно информация по въпроса.

За мен най-добрите варианти са може би следните.

Windows Defender + Comodo Firewall и евентуално AppCheck Free (заради rollback функцията).

Kaspersky Free + Comodo Firewall. Тук не трябва AppCheck, защото Касперски има подобен модул включен в своя System Watcher модул.

Kaspersky Standard или както се казваше там платената им версия заради TAM модула (Trusted Application Manager) или както беше там контрола на приложенията им. Тук не трябва дори Comodo, защото платения модул TAM се припокрива с HIPS-а. Има си и стена. Може би може да се добави някакъв пясъчник само като Sandboxie.

Ако ще се ползва Windows Defender - той може да се настрой по-добре с DefenderUI или Configure_Defender приложенията.

Ако ще се ползва вградената стена, тогава е добра идея да се ползва например Windows Firewall Control, която купиха от Malwarebytes.

Вече тук са в сила и другите практики - добавки за блокиране на реклами и фишинг (като uBlock Origin/Adguard и Netcraft), използване на мениджър за пароли (или ако ще се ползва този на браузъра - което не е особено препоръчително е поне да се сложи Master Password), да се включат там оторизациите по пощи, смс-и и други фактори за 2FA. Да се log-out-ваме след приключването на дадена сесия, че има крадци на бисквитки и така се крадат логин данни за акаунти като се заобикалят 2FA методите за защита. Да се ползват различни и дълги пароли. Да не се стартират съмнителни файлове (или поне да се проверяват на VirusTotal). Още по-добре би било ако същите се стартират в някаква виртуална среда (Sandboxie, VMWare, Shadow Defender/Deep Freeze) и т.н. И винаги да се разполага с чисто копие на даден IMAGE на системния дял например с Macrium, Aomai, Hasleo, Acronis или каквото там си харесате. Общо взето е това. Сега 100% защита няма и има и по-сложни методи за hardening (като използване на акаунт с понижени права, включване на UAC на максимално ниво, спиране на опасни настройки и услуги - споделени файлове и прочие и т.н), но не мисля, че са необходими повече мерки ако не се ровите из съмнителни сайтове и не тествате съмнителни файлове преднамерено. А да, и винаги дръжте Операционната Система и използвания софтуер актуални. Теглете от официалните страници и стойте настрана от съмнителни кракнати програми (защото в тях най-често има крадци на данни, ransomware изнудвачи, bitcoin копачи и дори полиморфни деструктивни вируси като Virut/Sality). Общо взето май е това.

Как да прехвърлите файловете...Ами качете някаква защитна програма на и ги сканирайте още на другата система. Или като си ги прехвърлите на новия не ги стартирайте, а ги сканирайте с наличната антивирусна. Повечето зарази не се задействат без ръчно стартиране.

Поздрави!

• 1 месец по-късно...

Защитникът на Микрософт и стената на Комодо трябва да са  достатъчни.      Освен -  ако като мен не си маниак да търсиш някаква маниакална защита!   Може да се добави  360 TS.   Трябва да се преценява кои модули да бъдат включени и съответно да се настройват.    Трите антивируса може да се ползват само за контролни сканирания.     Двата сандбокс-хипса са предостатъчни.     За стената на Комодо все не остават работа.     Новите буби са недоразвити - защитата ми изпреварва възможностите им.    

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.