Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Премахване на Linux и инсталиране на Windows 10?

Featured Replies

Здравейте!

Купих си Лаптоп Acer Nitro 5 AN515-58-75ET. Чисто нов, но е със LINUX ОС.

Буутна флашката (с *Windows 10), но стигна до "партишъните" ако не се лъжа че така се нарича (прикачам снимка) и иска някакви драйвери.

Някой запознат ли е с този проблем?

Другото, което ме притесни като го стартирах, че преди да буутне от флашката, изписа някакви текстове и си стои така. Има ли причина за притеснение или си е нормално?

Лаптопа е купен нов от Ардес със гаранция и т.н..

Хора, нищо не разбирам, ще се радвам ако някой ми каже какво да правя и как да премахна линукса.

Благодаря!

orca-image-1188704267.jpeg

Разрешен от цър-вул

• Отговори 66
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ъпдейт по темата: Отидох на сервиз, пих едно кафе и си взех лаптопа само с 35 лева задна Явно съм по-добър в моите си неща, а това реших да го оставя на хората, които разбират! Въпреки

• Тоя па... човека иска да махне тая фашкия от новия си лаптоп, а оня му предлага да сложи друга фашкия - Linux Mint. Не всички са no-lifer-и, чието време не струва нищо, като Linux десктоп потребителит

• Не е омраза, а е вследствие на непрестанното навиране в очите колко велик бил Линукс в теми за Windows. Колко пъти е било някой Windows потребител да пише в тема за Linux? Твъърде рядко и обикновено

Публикувани изображения

преди 5 минути, MariyanTodorov написа:

стигна до "партишъните"

Натисни [Shift]+[F10] и в отворилия се черен прозорез напиши:
diskpart
lis dis
sel dis 0
clean
exit
и продължи с инсталатора
Не си уточнил версията на Windows
На друг компютър свали и с помощта на 7zip разопаковай драйвъра:
https://global-download.acer.com/GDFiles/Driver/IRST/IRST_Intel_19.5.0.1037_W11x64_A.zip?acerid=638115276928347525&Step1=&Step2=&Step3=NITRO AN515-58&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=PA_6
Копирай папката с този драйвър на флашката и зареди инсталатора на Windows. Като стигне до този джам по-голе кликни на Зар. на драйвера и укажи папката на флашката

• Автор

Добре, сега ще пробвам!

*Windows 10 Home 

Home, Pro, между другото има ли значение за видеообработка или?

Трябваше ли да има ENTER след всеки ред, или не?

Май не стана - прикачам снимка

20240209_204121.jpg

моя грешка, сега ще направя и втората част от инструкциите:

преди 11 минути, цър-вул написа:

На друг компютър свали и с помощта на 7zip разопаковай драйвъра:
https://global-download.acer.com/GDFiles/Driver/IRST/IRST_Intel_19.5.0.1037_W11x64_A.zip?acerid=638115276928347525&Step1=&Step2=&Step3=NITRO AN515-58&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=PA_6
Копирай папката с този драйвър на флашката и зареди инсталатора на Windows. Като стигне до този джам по-голе кликни на Зар. на драйвера и укажи папката на флашката

• Автор

Не стана, след като следвах инструкциите. Дали може да бъркам някъде?

преди 1 минута, MariyanTodorov написа:

Не стана, след като следвах инструкциите. Дали може да бъркам някъде?

Свали си IRIST дравърите за диска и ще стане.

Моя е същия като твоя лаптоп и досега съм нямал проблеми.

Ако вие не можете се обърнете към някой който знае.

• Автор
преди 12 минути, Звяра! написа:

Свали си IRIST дравърите за диска и ще стане.

IRIST drivers - нищо не излиза като информация. Имате ли идея къде мога да намеря повече информация?

IRIST drivers - нищо не излиза като информация. Имате ли идея къде мога да намеря повече информация?

Всичко знам но в момента съм на работа и пиша от телефона.

Виж коментара на колегата цървул той е дал линк и инструкции.

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

diskpart
lis dis
sel dis 0
clean
exit

Страхотно, след въвеждането на това, ми се форматира флашката с Уиндоуса, която не знам как да направя на ново.

Страхотно, след въвеждането на това, ми се форматира флашката с Уиндоуса, която не знам как да направя на ново.

Имаш ли работещ компютър около теб

https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10

Изтегли и стартирай и следвай стъпките

ако се затрудняваш пиши

теглиш IRST драйвъра от връзката на колегата

разархивираш и слагаш разархивираната папка във флашката след като си я направил инсталираща

Проблем, който се решава с пари, не е проблем, а разход.

Хора, като не им разбирате на тия техники, а искате да ги ползвате, купете си ги с Windows. Не си пестете парите, спестете си (ни) проблемите. Спестил си едни 100 лева, купил си го с Linux и сега си имаш тухла. И 7 човека да седнем да ти обясняваме какво да направиш, пак ефектът е нулев.

@цър-вул ти е дал инструкциите, стъпка по стъпка, и пак не можеш да се справиш? Плати си в Ардес, там ще ти го инсталират.

• Автор

Сега ще се опитам да го направя това, само не разбирам след тези команди (първия път не знаех че трябва ентър).. след това ударих ентъри и ми се форматира флашката и като я сложих тази флашка на другия ми компютър, той бъгна и ми излезе това съобщение. 

Сега ще търся друга флашка, защото очевидно тази не знам какъв зор видя...

и ако успея да се справя ще продължа със стъпките... ако не го засиля в стената.

Благодаря ви за информацията и съветите.

sads.jpg

• Решение

Инсталирането на съвременни машини не е като инсталирането на Win7/8.
Боже, колко много IT специалисти има в България. Всеки трети си мисли, че щом може да си стартира компютъра, може да инсталира/настройва ОС.

• Автор
преди 21 минути, Rammkopf написа:

Хора, като не им разбирате на тия техники, а искате да ги ползвате, купете си ги с Windows. Не си пестете парите, спестете си (ни) проблемите. Спестил си едни 100 лева, купил си го с Linux и сега си имаш тухла. И 7 човека да седнем да ти обясняваме какво да направиш, пак ефектът е нулев.

@цър-вул ти е дал инструкциите, стъпка по стъпка, и пак не можеш да се справиш? Плати си в Ардес, там ще ти го инсталират.

Благодаря на всички за съветите.

Лека вечер.

В BIOS има секретно меню Ctrl+S се отваря и от там изключваш вдм след това не ти иска драйвъри.

преди 30 минути, цър-вул написа:

Боже, колко много IT специалисти има в България. Всеки трети си мисли, че щом може да си стартира компютъра, може да инсталира/настройва ОС.

как беше-автора има нерешен проблем няма място за хумор

вече са два проблема

редно е да му кажеш начините за разпознаване на флашката не са много 10-12

преди 42 минути, Недко1975 написа:

начините за разпознаване на флашката

Грешката е моя - пропуснах факта, че Windows "не вижда" nvme диска. И тогава флашката е disk 0 в diskpart.
Затова и по моя грешка се форматира флашката.
Аз не ползвам зареждащи Windows флашки за инсталиране на Windows.
И нещо не схванах какво имаш предвид под разпознаване на флашки.

преди 47 минути, Недко1975 написа:

няма място за хумор

На кое викаш хумор - на истината ли?

• Автор
преди 2 часа, Rammkopf написа:

1. Не съм спестил 100, а 300 защото трябваш да избирам между два модела и просто прецених, че ще намеря начин.

2. Продават ги вече само с Windows 11, който в повечето случаи е неизползваем.

Най-отгоре съм написал, че ще се радвам ако има някой, който да помогне. Ти не си длъжен да го правиш. Пести си проблемите като подминеш.

Както се разбира в темата, АЗ НАИСТИНА НИЩО НЕ РАЗБИРАМ, следвах стъпките (прецаках си флашката - колегата се объркал, утре ще си купя друга, не е проблем - няма виновни тук).

Благодаря ти за идеята да си платя да ми го инсталират. Нямаше да се досетя, и щях да си държа тухла за 2200 лв :D

преди 2 часа, цър-вул написа:

Буквално най-отгоре съм написал "че не разбирам", това означава, че нe се мисля за айти специалист.

Това не значи, че не мога да попитам, да опитам. Това не значи, че не мога да се уча. 

Грешката е моя - пропуснах факта, че Windows "не вижда" nvme диска. И тогава флашката е disk 0 в diskpart.
Затова и по моя грешка се форматира флашката.

Добре е да го знам. Утре ще пробвам отново. Надявам се, да успея този път. 

Иначе disk 1 да въведа този път, така ли? (за да не гръмне и другата флашка питам).

преди 4 часа, MariyanTodorov написа:

1. Не съм спестил 100, а 300 защото трябваш да избирам между два модела и просто прецених, че ще намеря начин.

Най-отгоре съм написал, че ще се радвам ако има някой, който да помогне. Ти не си длъжен да го правиш. Пести си проблемите като подминеш.

Както се разбира в темата, АЗ НАИСТИНА НИЩО НЕ РАЗБИРАМ, следвах стъпките (прецаках си флашката - колегата се объркал, утре ще си купя друга, не е проблем - няма виновни тук).

Приятелю, имаше една притча за замръзналото врабче, дето паднало от гнездото и една крава минала да се изс*ре отгоре му. Надявам се да си я спомниш и ще разбереш какво ти казвам.

Твърдението ти в т.2 е абсолютна глупост, тиражираш някакво ЕЖК. Най-малкото, щом не разбираш грам от материята, няма как да си квалифициран да го кажеш това нещо с абсолютна вярност. Някой ти е втълпил голяма глупост, послушал си го насляпо и сега си влязъл в приказка. Накрая ще се окаже, че след хиляда мъки ще натъпчеш зорлем Windows 10, а машината не е сертифицирана за работа с него и нямаш официални драйвери за нещо си. И влизаш в нова сага - ходи разпознай устройството по хардуерен енумератор, иди му намери драйвер в сайта на производителя му ... ще си играеш 1 седмица на "намери драйвер". И утре, като го омажеш, та се наложи пак да го преинсталираш, пак ще си в тая приказка. Казах ти - иди в някоя фирма, плати им 50-60 лева, дай им на момчетата да ти го инсталират за 1 час и си карай работата. Не се опитвай да се правиш на специалист.

преди 5 часа, MariyanTodorov написа:

Това не е вярно! Някой те е подвел.

преди 10 часа, MariyanTodorov написа:

Acer Nitro 5 AN515-58

Този лаптоп не поддържа Windows 10! Т.е поддържа, но Acer са скрили информацията от страницата на серията.

преди 5 часа, MariyanTodorov написа:

утре ще си купя друга

Не е необходимо - на тази флашка на друг компютър с помощта на Windows 11 (следвай описанието) създай зареждаща флашка.
След това трябва в BIOS да се изключи VMD Controller. За целта при стартиране на лаптопа натискаш [F2] - влизаш в BIOS, натискаш [Ctrl]+[S] - в Main менюто ще се появи ред VMD Controller  [Enabled]. Освети този ред с помощта на стрелките и натисни [Enter]. Избери [Disabled] и натисни [Enter].
Натисни [F10], избери [Yes].
След рестарт влез отново в BIOS, избери меню Boot, със стрелките избери USB..., натисни [F5] да се премести един ред нагоре, т.е. да стане на 1. ред. Натисни [F10], [Yes].

преди 10 минути, цър-вул написа:

diskpart
lis dis
Ще се видят всички видими в системата дискове - по-големият размер е на ssd

sel dis 0
clean
exit

Струва ми се че тези команди са грешни....

diskpart

list disk

set disk 1

clean

exit

Така би трябвало да стане в неговия случай

преди 6 минути, petie1 написа:

Струва ми

Ама само ти се струва. Твоят разпис е грешен!

преди 6 минути, petie1 написа:

diskpart
list disk
set disk 1
clean
exit

sel disk 1 ще върне грешка, защото не се вижда такъв! Ако се виждаше ssd, на disk 1 щеше да е флашката!

преди 8 минути, цър-вул написа:

Ама само ти се струва. Твоят разпис е грешен!

sel disk 1 ще върне грешка, защото не се вижда такъв! Ако се виждаше ssd, на disk 1 щеше да е флашката!

Така е прав си аз сгреших :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.