Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп до 2000 лв за AutoCAD

Featured Replies

разглеждах някакви лаптопи

гледам единичната честота на процесора, и общо взето само един приличен намирам - Intel Core Ultra 7 155H

но машините с този процесор започват от 2500 лева, при това с 16 рам, вграддено видео и 512 ССД

та в общи линии:

ще ми се да е с процесор на който прави единична честота поне 3.0 Ghz,

24 или 32 RAM DDR5, краен случай 16

евентуално отделна видеокарта с DDR6

размер 15-16'

ССД - и 512 стига

може да дадете и леко по скъпи предложения които отговарят на горните кртерии

преди 14 минути, Dimcho Ganchev написа:

ще ми се да е с процесор на който прави единична честота поне 3.0 Ghz

Нещо не гледаш както трябва, почти всеки модел процесор в момента на пазара може да надскочи 3.0 Ghz!

Какво точно ще чертаеш на този аутокад?

Сглобката си остава най-важното за лаптоп и охлаждането.

• Автор
преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Нещо не гледаш както трябва, почти всеки модел процесор в момента на пазара може да надскочи 3.0 Ghz!

Какво точно ще чертаеш на този аутокад?

Сглобката си остава най-важното за лаптоп и охлаждането.

аз гледам честотата без турбо, защото аутокада не работи на турбо, а го пуска от време на време, сега сигурно ще кажеш че тогава не ми трябва по-бърз процесор

в следващите 6 месеца елементарни 2д планове, но след това може да са и доста големи сгради и комплекси

куцо кюраво и сакато прави лаптопи, толкова ли не откриха "топлата вода"

това са последните 3 които съм гледал

clipboard_image_67b6e5da2478a993.png

преди 2 минути, Dimcho Ganchev написа:

аз гледам честотата без турбо, защото аутокада не работи на турбо, а го пуска от време на време, сега сигурно ще кажеш че тогава не ми трябва по-бърз процесор

в следващите 6 месеца елементарни 2д планове, но след това може да са и доста големи сгради и комплекси

куцо кюраво и сакато прави лаптопи, толкова ли не откриха "топлата вода"

Абсолютно НЕ ти трябва лаптоп, какъвто гледаш, кълна ти се. Но парите са си твои, ти си решаваш. Напълно ти е достатъчен Core i5 12-то поколение, с едно RTX3050 в него. Това нещо е непоклатимо в Navisworks, 3D-та в Revit ще въртиш, дори със зареден Object Enabler, да си виждаш тръби, помпи и вентили. Говоря за план на цял завод, не само отделна инсталация. Но за такива мащаби ти трябват 64GB RAM. Ако само ще AutoCAD-стваш, спокойно гледаш за i5-12450 или 13450, 13500 ... нещо в този клас. По-важно ти е да имаш бърза RAM и NVMe SSD с DRAM кеш (а-ла Kingston KC3000 или Fury Renegade, WD SN850x и т.н.)

• Автор
преди 3 минути, Rammkopf написа:

Абсолютно НЕ ти трябва лаптоп, какъвто гледаш, кълна ти се. Но парите са си твои, ти си решаваш. Напълно ти е достатъчен Core i5 12-то поколение, с едно RTX3050 в него. Това нещо е непоклатимо в Navisworks, 3D-та в Revit ще въртиш, дори със зареден Object Enabler, да си виждаш тръби, помпи и вентили. Говоря за план на цял завод, не само отделна инсталация. Но за такива мащаби ти трябват 64GB RAM. Ако само ще AutoCAD-стваш, спокойно гледаш за i5-12450 или 13450, 13500 ... нещо в този клас. По-важно ти е да имаш бърза RAM и NVMe SSD с DRAM кеш (а-ла Kingston KC3000 или Fury Renegade, WD SN850x и т.н.)

добре, значи

все пак да наблегна на отделна видеокарта, и повечко РАМ (тези двата показателя ги уважавам много), съответно ССД-то

нависуърк файл до сега само веднъж ми се е налагало да въртя, но пък ревит ползвам наравно с када.

Честотата на процесора отдавна не влиея особено върху производителността. По-голямо влияние оказват архитектурата, поддържани инструкции, кеша и други. Например ако сравняваш 2 процесора с разлика няколко години на честота 4 GHz, по-новия може да е в пъти по-производителен в повечето задачи.

За аутокад по-скоро влияе single core производителността, отколкото броя на ядрата.

https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Which-hardware-components-are-significant-for-the-use-of-AutoCAD.html

Това за 3 GHz, където са го написали, мисля, че вече го уточнихме.

• Автор
преди 9 минути, Raze написа:

Честотата на процесора отдавна не влиея особено върху производителността. По-голямо влияние оказват архитектурата, поддържани инструкции, кеша и други. Например ако сравняваш 2 процесора с разлика няколко години на честота 4 GHz, по-новия може да е в пъти по-производителен в повечето задачи.

За аутокад по-скоро влияе single core производителността, отколкото броя на ядрата.

https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Which-hardware-components-are-significant-for-the-use-of-AutoCAD.html

Това за 3 GHz, където са го написали, мисля, че вече го уточнихме.

тези 3Гхц са актуални винаги, когато и да си купуваш лаптоп, просто избираш единичната честота да ти е по-висока, ясно е че ще е по-бърз от процесор на 10 години, но и аутокада е по -тежък от аутокад от преди 10 години

преди 21 минути, Dimcho Ganchev написа:

добре, значи

все пак да наблегна на отделна видеокарта, и повечко РАМ (тези двата показателя ги уважавам много), съответно ССД-то

нависуърк файл до сега само веднъж ми се е налагало да въртя, но пък ревит ползвам наравно с када.

Revit, за разлика от AutoCAD, е базиран на геймърски енджин и се радва на графично ускорение. Ако натискаш повече Revit-a, ще ти е нужно външно видео. Тъй като тези продукти предлагат 3 нива на "агресия" при ускорението, за да се възползваш максимално, ще са ти нужни поне 8GB за видео, но лаптопи с такъв видеобуфер отиват в прекалено висок клас и останалите компоненти вътре ще са ти тотален overkill. Дори машината да не идва наготово в конфигурация, каквато искаш, поинтересувай се дали може да си доплатиш за ъпгрейд на RAM и SSD в магазина, откъдето го вземаш. Не отказват.

• Автор
преди 6 минути, Rammkopf написа:

Revit, за разлика от AutoCAD, е базиран на геймърски енджин и се радва на графично ускорение. Ако натискаш повече Revit-a, ще ти е нужно външно видео. Тъй като тези продукти предлагат 3 нива на "агресия" при ускорението, за да се възползваш максимално, ще са ти нужни поне 8GB за видео, но лаптопи с такъв видеобуфер отиват в прекалено висок клас и останалите компоненти вътре ще са ти тотален overkill. Дори машината да не идва наготово в конфигурация, каквато искаш, поинтересувай се дали може да си доплатиш за ъпгрейд на RAM и SSD в магазина, откъдето го вземаш. Не отказват.

не мога да отговоря на всички изисквания с този бюджет, сега да се концентрирам върху КАД

https://laptop.bg/laptops-hp-Victus_16_r00-hp_victus_16r0017nu#characteristics това долу горе май ми е максимума като пари, за съжаление май не ми се дават за 64 ГБ рам

даже по скоро от тук същото

https://www.pic.bg/laptop-hp-victus-16-r0017nu-8h9g1ea32gb-674345?sh=1

Този ти е в бюджета с 32GB RAM добавени и 1ТВ SSD -> 1947лв.

image.png.40e7e599b17ee97d0668020302e768cf.png

MSI Thin GF63 12VE | Laptop.bg - Технологията с теб

Виж и този за 2157лв.

image.png.1572ed25686a999b171a14bc3fdd1f9f.png

Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gen 7 | Laptop.bg - Технологията с теб

Бягай от Ryzen за AutoCAD. Въобще, за сериозна работа с продуктивна система, само intel, особено ако зависиш от тежки входно-изходни операции, каквито са зареждането на проекти в Plant, Revit и Navis.

• Автор

вие направо ме съкрушихте

от 6 компютъра 5 са ми с R7, а шестия е стар i5 от преди да се появи райзена, просто всеки момент ще бъде сменен. иначе GPU са нвидиа

преди 15 часа, Joss Bomon написа:

Този ти е в бюджета с 32GB RAM добавени и 1ТВ SSD -> 1947лв.

image.png.40e7e599b17ee97d0668020302e768cf.png

MSI Thin GF63 12VE | Laptop.bg - Технологията с теб

Виж и този за 2157лв.

image.png.1572ed25686a999b171a14bc3fdd1f9f.png

Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gen 7 | Laptop.bg - Технологията с теб

леновото освен азиатския (странен) дизайн всичко друго ми харесва

преди 1 час, Dimcho Ganchev написа:

леновото освен азиатския (странен) дизайн всичко друго ми харесва

До дизайна ли опря?!

преди 13 часа, Rammkopf написа:

Бягай от Ryzen за AutoCAD

Цитат

WHAT IS THE BEST PROCESSOR FOR AUTOCAD?

When it comes to processors (CPU) for AutoCAD, you need to keep in mind that the software is designed to be single-threaded. That means it uses only a single core of the CPU to perform all rendering operations. Because of this, the number of cores does not affect how smoothly AutoCAD will run — with some exceptions, of course. What does matter, however, is the clock speed — the frequency at which the CPU works. Generally, the best rendering system for AutoCAD will include a processor with high speed.

CPUs such as Intel Core i7 to i9 and AMD Ryzen 7 to 9 are a perfect fit for AutoCAD users. Processors in this range offer good speed while having multiple cores that you can use for efficient multitasking. If you need to do heavy 3D design rendering or Mental Ray rendering, then we advise you to look for a CPU with more cores, in addition to high speed.

Generally, both Intel and AMD processors work great for AutoCAD. However, AMD has a slight advantage due to providing more value for the money. A few years back, Intel Xeon was the most popular CPU for AutoCAD users, as it had many additional features and was quite reliable overall. However, nowadays, both the Intel Core and AMD Ryzen series of processors offer more or less the same performance at a better price point.

Жосе, не ми цитирай чужди мнения, имам десетки проектантски машини на поддръжка и знам кое работи, от първа ръка. Ако нямаш пряк опит с CAD-системи, не давай мнения, моля те.

Ако не се цепиш с подобни категорични заключения, че ryzen не стават за CAD, няма да ти цитирам мнения на не по-малки специалисти от тебе. Мнението е от сайта на разработчиците на AutoCAD. И аз съм конфигурирал и настроил доста проектантски лаптопи и никой не се е оплакал, че машината му с ryzen не се справя.

Фенщината не е добър съветник...

Слушай какво, тоя гаден навик си го влачиш още от Data.bg, от не знам колко години вече, да цитираш чужди мнения. Никой не те пита какво ти казва Google, него всички можем да го ползваме. Autodesk са дебел бизнес и никога няма да рискуват да кажат в прав текст, че AMD не са подходящи - това означава война и загуба на бизнес. Чети между редовете това, което си ми постнал. Настроил бил ... аз му казвам, че ежедневно съм в такава среда, той ми говори за фенщина! Спри да даваш мнения, когато нямаш какво да споделиш от личен опит! Инсталирал си 5 AutoCAD-а и голям спец си станал.

Оправи си подписа, щом не искаш да те определят като фен. Не твоята фенщина определя изискванията на производителите на софтуер, а те са категорични в това, че за този софтуер определящи са тактовата честота на всяко ядро и възможностите в еднонишковите операции. През последните две години нещата се промениха и AMD освен че достигнаха производителността на Intel, го направиха и с по-ниска консумация на енергия и цена.

Не можеш да неглижираш авторитетни мнения, само защото те поставят в положение на обикновен фен. И да, AMD към днешна дата с нищо не отстъпват на Intel за CAD софтуер и дори са за предпочитане с по-ниските си температури и себестойност.

Спирам до тук, защото виждам, че не водим обективен спор, заради егото ти, фенщина и невъзможността да се примириш, че категоричността ти подлежи на опровержение

Карай си с Ryzen, щом те кефи, просто много държиш да си на контра и да участваш в теми без да имаш лично мнение и опит по въпроса. Откакто те познавам, все си такъв. Ти така и не излезе от света на синтетичните бенчмаркове. Не знам кога ще се научиш.

Както @цър-вул и @Rammkopf казаха - за Cad програми и по специално Autocad - само интел и нвидиа(по възможност nvidia quatro). Не че няма да работи с АМД процесор и видео , но съвместимоста,поддръжката и бързодействието са по добри в полза на интел и нвидиа. 

От мой личен опит - Autocad върви по добре на nvidia quatro T1000 отколкото с nvidia 4090.

Редактирано от Belefor (преглед на промените)

преди 8 минути, Belefor написа:

Както @цър-вул и @Rammkopf казаха - за Cad програми и по специално Autocad - само интел и нвидиа(по възможност nvidia quatro). Не че няма да работи с АМД процесор и видео , но съвместимоста,поддръжката и бързодействието са по добри в полза на интел и нвидиа. 

От мой личен опит - Autocad върви по добре на nvidia quatro T1000 отколкото с nvidia 4090.

Е, смали рибата малко, де. :D Този Turing в T1000 няма чак толкова пауър, ако говориш за големи проекти. nVidia имат 2 типа драйвери - геймърски и студийни. За продуктивност, се инсталират студийните, че по подразбиране иначе идват геймърските и оттам понякога идват неприятности с производителността в 3D-та. Иначе, Quadro-то е оптимизирано за точност при изчисленията, докато GeForce е проектиран за скорост. Ако имаш избор, винаги е по-добре да вземеш Quadro.

Другото нещо е, че никой сериозен проектант не ползва само AutoCAD, обикновено се ползват в пакет и с нещо друго - я Plant3D, я Revit, я някакъв структурен анализатор. Дори и да е само в AutoCAD, като отвориш един чертеж на сграда, после му накичиш 7-8 XREF-a - тръбопроводи, въздуховоди, скари, стълби, комуникации, електрика, пожаро-можаро, ВиК ... и виждаш как чертежът става непосилен за машината и Рязан-чето почва да губи въздух много бързо. Докато даже на 11-та генерация мобилен i7 ше му хвръкне вентилаторът, обаче мята кирката здраво и нещата работят. И като добавиш това, че AMD нямат право да ползват intel-ски модули за WiFi+BT, а са принудени да ползват боклуците на MediaTek, нещата стават трагични за проектантите с лаптопи, които работят в "безкабелен" офис през WiFi и зареждат проекти от файлов сървър или NAS. AMD-тата не са лоша платформа за ежедневки и някакъв гейминг, но не са OK за продуктивност с по-амбициозни проекти. Дадохме им шанс - не стават.

преди 24 минути, Rammkopf написа:

Е, смали рибата малко, де. :D Този Turing в T1000 няма чак толкова пауър, ако говориш за големи проекти. nVidia имат 2 типа драйвери - геймърски и студийни. За продуктивност, се инсталират студийните, че по подразбиране иначе идват геймърските и оттам понякога идват неприятности с производителността в 3D-та. Иначе, Quadro-то е оптимизирано за точност при изчисленията, докато GeForce е проектиран за скорост. Ако имаш избор, винаги е по-добре да вземеш Quadro.

Другото нещо е, че никой сериозен проектант не ползва само AutoCAD, обикновено се ползват в пакет и с нещо друго - я Plant3D, я Revit, я някакъв структурен анализатор. Дори и да е само в AutoCAD, като отвориш един чертеж на сграда, после му накичиш 7-8 XREF-a - тръбопроводи, въздуховоди, скари, стълби, комуникации, електрика, пожаро-можаро, ВиК ... и виждаш как чертежът става непосилен за машината и Рязан-чето почва да губи въздух много бързо. Докато даже на 11-та генерация мобилен i7 ше му хвръкне вентилаторът, обаче мята кирката здраво и нещата работят. И като добавиш това, че AMD нямат право да ползват intel-ски модули за WiFi+BT, а са принудени да ползват боклуците на MediaTek, нещата стават трагични за проектантите с лаптопи, които работят в "безкабелен" офис през WiFi и зареждат проекти от файлов сървър или NAS. AMD-тата не са лоша платформа за ежедневки и някакъв гейминг, но не са OK за продуктивност с по-амбициозни проекти. Дадохме им шанс - не стават.

Нашите чертежи са сравнително малки. И затова съм избрал Т1000. Повечето ни чертожници имат Autodesk Product design and Manufacturing Collection с Inventor Professional . Само на стажантите даваме Autocad LT :) 

преди 33 минути, Belefor написа:

Нашите чертежи са сравнително малки. И затова съм избрал Т1000. Повечето ни чертожници имат Autodesk Product design and Manufacturing Collection с Inventor Professional . Само на стажантите даваме Autocad LT :) 

Тъкмо щях да кажа, че сигурно чертаете на LT. :D

Inventor Pro е сила неземна, навремето си бях проектирал една от дипломните работи на такова нещо, върху лаптоп с вграденото в процесора видео. Не че бяха някакви сложни детайли, конструкцията трябваше да е от експандирано PVC със свивки и за леснота моделирах детайлите като sheet metal. Но имах и сервомоторчета, constraint-и на движението и т.н., финалното assembly си вървеше адски мазно. А беше една умряла i3-ка с 4GB RAM, от зората на времето. :D Пък като знам Revit каква е ламя, в контраст на Inventor, все едно не е от Autodesk.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.