Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Wi-Fi камера за видеонаблюдение?

Featured Replies

Здравейте!

Мисля да си пусна интернет на селцето ми и да си сложа 2-3 камери за видеонаблюдение. Проблемът е, че интернет доставчика за момента НЕ предлага кабелен интернет, а посредством нещо като антена, която е насочена към място, което "пръска" интернет за отдалечени абонати, за който не може да се пусне за момента още кабелен нет. Та въпроса ми е колко скоростен трябва да бъде интернета в Mbps, за да задоволява постоянното ползване на камерите и ще имат ли те проблем със синхронизацията им или нещо подобно, ако има чести токови спирания и прекъсвания (защото това все пак е селски регион и често се получават такива бели).

Разрешен от Corvax

• Автор
преди 4 минути, Rammkopf написа:

Здравей,

Няма ли кой да дойде да ти ги инсталира тези камери?

Те не предлагат такава услуга, а аз мога и сам да си ги свържа към рутера и телефона... въпросът е не по- малко от колко Mbps. трябва да ми е нета?

Защо мислиш, че можеш да се справиш сам? От прочетеното дотук, аз съм на точно обратното мнение. Не те обиждам, констатирам.

• Автор

Свързвал съм си вече wifi камера на място с кабелен интернет, който е 60 Mbps и знам как става, нещото което не знам е колко най- малко силен трябва да бъде в Mbps интернета, който ще трябва да поръчам за да няма насичане на връзката или да няма сигнал.

Добре, дай да си говорим сериозно сега.

1. Защо WiFi камери, а не с кабел? Какви, от кой производител?

2. С каква резолюция, каква скорост на запис (брой кадри в секунда) и през колко секунди имаш интервален кадър? С какъв кодек?

3. Към какъв рутер ще ги свържеш, на какво разстояние от рутера ще бъде най-далечната камера? Имаш ли прегради? Какви са? Мерил ли си затихване от рутера до точките, където ще ти бъде всяка камера? По-ниско ниво на сигнала от -65dB въобще не е оферта за стабилна връзка.

4. Как ще ги гледаш, през облака им или директно през рутера с NAT?

Въобще, имаш толкова много пробойни в първоначалния си план, че колко бърза връзка с Интернет ти трябва - това ти е последният проблем. Няма как да знаеш каква скорост на връзката ти трябва, като не знаеш с какво качество ще снимаш и с каква скорост ще предаваш към рутера. Все едно да казваш, че ще си купуваш кола и питаш тука, какъв разход ще има. Аз те питам каква е колата и ти ми отговаряш: "Жълта".

В общия случай, едни 10Mbps ще ти стигнат за 3 китайски камери по 2 мегапиксела, с 15-ина кадъра в секунда, с 2 секунди интервален и кодек H264. И това, ако приемем, че камерките имат силата да пращат към рутера без загуби, тъй като тези устройства работят на WiFi 4, отделно са и с много малка мощност на радиото и често рутерът малко тегаво ги чува, особено през прегради.

Ако мобилният обхват е добър можеш да си пуснеш umilimited пакет и да си гледаш камерите.

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Добре, дай да си говорим сериозно сега.

1. Защо WiFi камери, а не с кабел? Какви, от кой производител?

2. С каква резолюция, каква скорост на запис (брой кадри в секунда) и през колко секунди имаш интервален кадър? С какъв кодек?

3. Към какъв рутер ще ги свържеш, на какво разстояние от рутера ще бъде най-далечната камера? Имаш ли прегради? Какви са? Мерил ли си затихване от рутера до точките, където ще ти бъде всяка камера? По-ниско ниво на сигнала от -65dB въобще не е оферта за стабилна връзка.

4. Как ще ги гледаш, през облака им или директно през рутера с NAT?

Въобще, имаш толкова много пробойни в първоначалния си план, че колко бърза връзка с Интернет ти трябва - това ти е последният проблем. Няма как да знаеш каква скорост на връзката ти трябва, като не знаеш с какво качество ще снимаш и с каква скорост ще предаваш към рутера. Все едно да казваш, че ще си купуваш кола и питаш тука, какъв разход ще има. Аз те питам каква е колата и ти ми отговаряш: "Жълта".

В общия случай, едни 10Mbps ще ти стигнат за 3 китайски камери по 2 мегапиксела, с 15-ина кадъра в секунда, с 2 секунди интервален и кодек H264. И това, ако приемем, че камерките имат силата да пращат към рутера без загуби, тъй като тези устройства работят на WiFi 4, отделно са и с много малка мощност на радиото и често рутерът малко тегаво ги чува, особено през прегради.

Аз говоря сериозно, но просто съм с любителски познания, а ти видно с по специфични.

1. WiFi, защото искам с моментно известяване на телефона, а не да превъртам записи на място. Камерите ще са външни и не бюджетни, а нещо от този сорт - https://www.emag.bg/kamera-za-nabljudenie-smart-tp-link-outdoor-pan-tilt-360-gradusa-rezoljucija-2k-qhd-wireless-starlight-color-night-vision-ip66-two-way-audio-otkrivane-na-hora-domashni-ljubimci-i-avtomobili-zvukova-al/pd/D3BRZMYBM/

2. Рутера мисля нещо на TP_Link, и на 2 и на 5 да работи - около 70 лв., мисля че ще отидат за него. Камерите ще са най- много на 10 м. от рутера мисля и ще ги дели един покрив от него.

4. Ще си ги гледам през приложението, което е ще бъде изтеглено от Google Play на телефона.

преди 39 минути, StuFF написа:

Аз говоря сериозно, но просто съм с любителски познания, а ти видно с по специфични.

Затова ти казах в първия пост, че е хубаво такива неща да се планират и изграждат от човек, който знае какво да гледа и как да смята. Не целя да те мачкам, подигравам или да изпъквам. Неотдавна имах случка с един индивид, който се регистрира тук със зов за помощ. Сигурно сме си изписали 10 страници с лични съобщения, човекът си беше накупил някакви камери и оборудване от известен български търговец на много китайски боклуци, и беше попаднал в приказка. Всичко искал сам да си налрави, самоук отвсякъде: камери, мрежи, кабели - всичко беше бом-бок. Човекът си беше отвсякъде за фирмена намеса, накрая, след сума ти изхарчени пари. Но първо се беше оср*л до ушите, по чак после дошъл и питАл.

Ти подхождаш по правилния ред - първо да питаш, преди да се ос*реш. :D Това в кръга на шегата. Не е нужно камерите да са WiFi, за да получаваш известия. Всички нормални камери могат да пращат такива, въпрос на настройки е. Просто ти си търсиш ширпотреба камери, които да се настройват с пип-пип по телефона в 2 стъпки, за да не задълбаваш в хиляди настройки. Кофтито е на тези безжични камери е, че ако съм решил да ги нароча, много бързо ще ти ги сваля от ефира - по никакъв начин не са защитени, щом са с радио. Ей тъй, щот ме дразниш, примерно. Или пък кучето ти ме дразни и искам да ти е гадно. Или жена ти е по-жежка от мойта и ти завиждам. Причини да искаш. Просто ги заглушавам и аман ти инвестицията.

По принцип, първо вземаш рутер, после почваш да правиш измервания на сигнала по ъглите, където ще има камери, след което решаваш кои да са на WiFi и кои - на кабел. Имай предвид, че WiFi e протокол, а като всеки такъв, и той идва с жестоките си особености - можеш, без да искаш, да си направиш сам генерална подсечка, дори ако сложиш само 1 камера на неподходящо място. Имаш технически опит само с 1 камера до момента - 1 камера въобще не е представителна извадка. Страхувам се, че имаш прекалено повърхностна представа от материята с камери и мрежи, ще се самозакопаеш и ти като онзи пич, за който ти казах в началото на поста. Това го казвам като мрежар. А като камерджия, тези tapo-та са пълен майтап като цена/качество, но това си е мое мнение.

• Автор
преди 41 минути, Rammkopf написа:

Затова ти казах в първия пост, че е хубаво такива неща да се планират и изграждат от човек, който знае какво да гледа и как да смята. Не целя да те мачкам, подигравам или да изпъквам. Неотдавна имах случка с един индивид, който се регистрира тук със зов за помощ. Сигурно сме си изписали 10 страници с лични съобщения, човекът си беше накупил някакви камери и оборудване от известен български търговец на много китайски боклуци, и беше попаднал в приказка. Всичко искал сам да си налрави, самоук отвсякъде: камери, мрежи, кабели - всичко беше бом-бок. Човекът си беше отвсякъде за фирмена намеса, накрая, след сума ти изхарчени пари. Но първо се беше оср*л до ушите, по чак после дошъл и питАл.

Ти подхождаш по правилния ред - първо да питаш, преди да се ос*реш. :D Това в кръга на шегата. Не е нужно камерите да са WiFi, за да получаваш известия. Всички нормални камери могат да пращат такива, въпрос на настройки е. Просто ти си търсиш ширпотреба камери, които да се настройват с пип-пип по телефона в 2 стъпки, за да не задълбаваш в хиляди настройки. Кофтито е на тези безжични камери е, че ако съм решил да ги нароча, много бързо ще ти ги сваля от ефира - по никакъв начин не са защитени, щом са с радио. Ей тъй, щот ме дразниш, примерно. Или пък кучето ти ме дразни и искам да ти е гадно. Или жена ти е по-жежка от мойта и ти завиждам. Причини да искаш. Просто ги заглушавам и аман ти инвестицията.

По принцип, първо вземаш рутер, после почваш да правиш измервания на сигнала по ъглите, където ще има камери, след което решаваш кои да са на WiFi и кои - на кабел. Имай предвид, че WiFi e протокол, а като всеки такъв, и той идва с жестоките си особености - можеш, без да искаш, да си направиш сам генерална подсечка, дори ако сложиш само 1 камера на неподходящо място. Имаш технически опит само с 1 камера до момента - 1 камера въобще не е представителна извадка. Страхувам се, че имаш прекалено повърхностна представа от материята с камери и мрежи, ще се самозакопаеш и ти като онзи пич, за който ти казах в началото на поста. Това го казвам като мрежар. А като камерджия, тези tapo-та са пълен майтап като цена/качество, но това си е мое мнение.

Благодаря за изчерпателния отговор! Само това с генералната подсечка не разбрах какво имаш в предвид :D Ако може дай някой пример за добра външна камера тогава - до 200 лв макс.

преди 1 час, StuFF написа:

Само това с генералната подсечка не разбрах какво имаш в предвид :D

Подхвърлих ти фишека, сега ти стана интересно и ше трябва да се обяснявам. То е то, "генералната самоподсечка". :D

Тъй, какво исках да кажа с това - 802.11n, или WiFi 4, е протокол, който осъществява комуникацията между 2 и повече устройства, следвайки някакви правила, тъй като въздухът е споделена медия и няма как да го ползваме като уоки-токи, трябва да има някаква регулация тука. Както с уличното движение - всички (уж) следваме регулировчик, светофари, знаци, маркировка, дясностоящият е с предимство пред лявостоящия, и т.н. - така и в WiFi говорим един след друг, тъй като няма как един през друг по строг критерий и ясна регулация от страна на точката за достъп. Как работи това в света на мрежата? Ако ти си ми точката за достъп (безжичния рутер), аз съм ти една безжична камера у вас и нямаш друго устройство, закачено на антената, цялото ефирно време е за мене! Мога да говоря, колкото си искам, когато си поискам, на село съм, комшиите са далеко и няма кой да ми пречи по съседен канал. Обаче, ако ти в един момент решиш, че с един гол @Rammkopf не те кефи, отиваш и си купуваш един @цър-вул, свързваш го и него в мрежата, сега @Rammkopf и @цър-вул стават конкуренти. Започват да се борят за ефирно време, защото WiFi 4, като протокол, не е създаден за airtime fairness - справедливост за ефирно време. Нямаше я тая концепция навремето. Аз трябва да чакам цър-вул да се наговори, за да започна да говоря аз. Докато не се наприказва той, аз няма да започна да говоря. Това не е чак такъв проблем, на виска честота сме, нещата се случват достатъчно бързо - той, аз, той, аз, дай, дръж - обаче ти решаваш, че ще купиш и ще ни свържеш и един @Колев 74, ей така, да има. Сега ставаме 3-ма, които дърпаме кокала за ефирно време! В идеалния случай, ние сме камери, имаме горе-долу еднакво качество, имаме неголеми разлики в информацията, която трябва да предадем, така че смело можем да предположим по едни 33% ефирно време на калпак, теоретично и доста идеализирано. И тук вече излизаме от математиката, за да навлезем малко в практиката ... Когато сме на различни отстояния от рутера, имаме препятствия (листа, клони, лози, арматури, стъкла и т.н.), сигналът ни пътува с различна скорост до рутера, при което рутерът може да реши да преговаря за по-ниска скорост с някоя от камерите, защото на високата скорост не "разбира" достатъчно добре - губят се пакети през листата на лозата. Ето тук ти идва самоподсечката, приятелю - листата на лозата и липсата на airtime fairness в WiFi 4 - аз имам да предам 500KB информация, но ще ги предавам на 10Mbps, защото така съм се разбрал с рутера. Докато аз не си предам всичко 500 килобайта с ужасяващо ниската скорост от 10 мегабита в секунда, всички други в ефира МЪЛЧАТ! Рутерът е глух за тях, всигнал им е STOP и те си чакат реда за трансмисия. Резултатът - времето си тече, някакви хора и коли преминават по улицата, Колев 74 и цър-вул ги виждат, но буферът им е пълен с информация в изчакване да им дойде ефирното време и ти ... губиш ... кадри.

Тук трябва да добавиш и още нещо - че тези камери работят на 2,4GHz, където рутерите на TP-LINK работят само в смесен режим (повечето от тях). Какво означава смесен режим? Означава, че рутерът поддържа стандарти 802.11 B, G и N на една и съща честота. Т.е., Wi-Fi 2, 3 и 4. Защо това е проблем? Защото тази съвместимост се постига чрез излъчване на така наречение "маяци" в ефира. Рутерът пуска сервизни пакети с информация във въздуха, с които информира всички клиенти наоколо "Здрасти, аз съм точка за достъп в режим gateway, с MAC адрес на радиото 11:22:33:AA:BB:CC, името на мрежата ми е Taino-obicham-Azis, предавам на 11-ти канал в 20-мегахерцова лента, поддържам режими на автентикация WEP, WPA, WPA2-PSK". И това нещо го прави за всеки ... един ... стандарт - B, G и N!!! Всеки един от тези маяци заема ефирно време, което може да се ползва за обслужване на клиенти. А той го ползва за реклама на възможностите си. Къде е истинската драма? В стандарт 802.11 B - Wi-Fi 2. Тези маяци се излъчват на скорост от 1 мегабит в секунда. Един. И отнемат толкова много от ефирното време, че ако съм ти една камера, която трябва да изчака целия рекламен маяк да изниже, заедно с другите 2 преди него, по-скоро ще се самоубия.

Не знам колко от това разбра, аз съм инженер, не съм академик. Ще прощаваш, ако не съм го обяснил достатъчно разбираемо, но с 2 думи you're fucked. Тез безжични камери са бомба със закъснител, бягай от тях надалече. Вервай ми.

преди 1 минута, цър-вул написа:

И на 200м бакър(повтарям - бакър ;) ) пак може да има изненади.

Е, то затова си пише в дебелите книги - бакър до 100 м. От 100 м до към 2 км - WiFi link

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Не се карайте, и към двамата имам забележки. :P

:beer:

Не се караме, бе градски....мерим си ги (малките) :lol6:

ПС: Към мен, забележките (2 на брой) са ми ясни

Абе, малки, малки, колко да са малки? Единият го опъна 100 метра, другият - 200 ... аз тука си играя с една антенка, 10-ина санта ...

Ама рекох да се обадя, ей тъй, да се покажа и аз с мъжете. Тя баба хубаво ми казваше, дет' си мерят "макароните", да не си навирам дирника.

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Абе, малки, малки, колко да са малки? Единият го опъна 100 метра, другият - 200 ... аз тука си играя с една антенка, 10-ина санта ...

Ама рекох да се обадя, ей тъй, да се покажа и аз с мъжете. Тя баба хубаво ми казваше, дет' си мерят "макароните", да не си навирам дирника.

А, стига се заяжда сега...10 санта ...какво, каква антенка, с каква диаграма? :) Той Доц. Станчев по АМВКОУ достаъчно ме тормози....миналия век :) 

ПС: Ти добре знаеш. че има едни джаджи, дето на бакър с PoE могат да "докарат" доста метраж.

преди 10 минути, teo-glavata написа:

А, стига се заяжда сега...10 санта ...какво, каква антенка, с каква диаграма? :) Той Доц. Станчев по АМВКОУ достаъчно ме тормози....миналия век :) 

ПС: Ти добре знаеш. че има едни джаджи, дето на бакър с PoE могат да "докарат" доста метраж.

Кардиоид! :D Или картоф ... Имах един ненормален чех аз, дето ми водеше автоматика тогава. С тез логаритмични декади, чертахме едни диаграми, той обикаля чиновете и се смее, ние се червим като пълни идоти. :D

Да, точно за GPER мислех. Къде 700 метра можеш да насучеш. Специално за камери, Hik и dahua имат long-range разработки, където можеш да хвърлиш и на километър, но 10 мегабита. Като е пълен дуплекс, няма проблем, драмата със 100-те метра е заради полудуплекса от едно време, че ставаха късни колизии и никой в мрежата не разбираше кой кого е блъснал, ставаха верижни катастрофи. :D

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Кардиоид! :D Или картоф ... Имах един ненормален чех аз, дето ми водеше автоматика тогава. С тез логаритмични декади, чертахме едни диаграми, той обикаля чиновете и се смее, ние се червим като пълни идоти. :D

Мани мани.... те и сега някои "клиенти" ми се дзверят, като им кажа за Френел....

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Да, точно за GPER мислех. Къде 700 метра можеш да насучеш. Специално за камери, Hik и dahua имат long-range разработки, където можеш да хвърлиш и на километър, но 10 мегабита. Като е пълен дуплекс, няма проблем, драмата със 100-те метра е заради полудуплекса от едно време, че ставаха късни колизии и никой в мрежата не разбираше кой кого е блъснал, ставаха верижни катастрофи. :D

Бе то се разбира, кой кого...ама няма оправия - светофара е на късо

преди 4 минути, teo-glavata написа:

Мани мани.... те и сега някои "клиенти" ми се дзверят, като им кажа за Френел....

Също толкова яко е, когато някой седне да развива теории, че multimode оптиката е multimode, защото поддържа различни скорости, докато single държи твърдо една скорост ... А пълней с тия вафли! :D

Оле, оцвъкахме на момчето темата пак. :( Поне я разнищихме детайлно (надявам се).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.